Régiségeknek

Őszi koszorú készítése – csináld magad!

na ez az

A koszorúkészítés nálunk  egy  őszi “szertartás”,  búcsúzkodás  a kert növényeitől és alkalom a felhasználásukra, átmentésükre  a hidegebb, őszies időszakra. Nagyon élvezetes ez az évente megismétlődő  tevékenység, nevezhetném hobbinak is. Bár a koszorú meghatározó színeit mindig az okkersárga és tűzpiros tűztövis bogyók adják, kiegészítőként  mindig felhasználok más növényeket is, és mindig újakkal kísérletezem.

Így készült a koszorúm. Indulásként a még zöld szőlővesszőkből  koszorút fontam, a jobb tartás kedvéért tettem hozzá som és fagyal vesszőket is.  A sokéves gyakorlattal megtanultam úgy koszorút kötni, hogy nem kell hozzá kötözőanyag. A vesszők szárazabb részeinek lemetszésével és a vesszők végének bedugdosásával  egy vékony, nagy átmérőjű koszorú alapot készítettem.

jó7

A koszorú ív egy részére tiszafa hajtásokat rögzítettem. A kötözéshez az egész készítés során vékony, átlátszó, horgászzsinórt használtam (gyöngyfűzéshez is  használom).  Ezután az alapra kerülő  növényi részeket metszőollóval  kb. 20 cm-es  darabokra vágom, a sérült, fonnyadt részeket levágom. A tűztövis nevéhez híven tele van nagyon szúrós tüskékkel, ezektől mindenképpen meg kell szabadulnunk még a feltűzés előtt.

jó6

Ezután jön a koszorúkészítés  legizgalmas része, amikor a díszítő növény részeket rápróbálom a koszorú alapra. Illesztgetem, nézegetem, hogyan fog majd a legjobban mutatni, különböző variációkat próbálgatok. Ha eldöntöttem, milyen legyen, indulhat a kötözés. A tüskétlenített tűztövis ágakat felkötöttem a tiszafával bevont részre, több ágat helyeztem egymásra, hogy tömöttebb, dúsabb  legyen. Idén először használtam erdei iszalagot a koszorú díszítésére. A bolyhos  terméseket a koszorú felső ívéhez rögzítettem. Ez a vadon termő, kúszó növény sok bosszúságot okoz a kertben, mert még a magas fákra is felkúszik, de itt és most remekül használható volt.

jó4

Végül kísérletképpen  kis levelű vadszőlő indákat kötöttem a koszorú  aljára, mintegy szalagként. Lakásunk teraszának falára akasztva így mutat:

jó2

Az általam felhasznált növények  azonkívül, hogy mutatósak,  azért is alkalmasak koszorúnak, mert megszáradva is szépek maradnak egy-két hónapig. Egyedül a vadszőlő fog hamar elfonnyadni, amit majd  frissre cserélek.

Néhány koszorú a korábbi évekből:

koszorú régi 3

koszorú régi

koszorú régi 2

régi 4

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kerti játszótér ötletek – Csináld magad!

fahasáb

A nyár a szabadtéren való tartózkodás  időszaka a gyerekek számára is. Tegyük  lehetővé, hogy a kertben, az udvaron  is találjanak maguknak játékra, mozgásra alkalmas helyeket. Íme néhány példa, hogyan lehet házi kivitelezésben is megvalósítani jó ötleteket.  A komolyabb projektek megvalósításához már ezermester Apuka, vagy Nagyapa, vagy szakember segítsége  szükséges. Sokféle anyagot, pl. autógumikat, kivágott fák részeit kidobás, elégetés helyett újrahasznosíthatjuk a kerti játszótéren.

farönk

A fenti négy képen kivágott fák törzsei, ágai, lefűrészelt rönkök kerültek újrahasznosításra. A mászókák és lépegetők próbára teszik a kisebb és nagyobb gyerekek ügyességét, egyensúly-érzékét. A kialakításnál arra kell ügyelni, hogy a fa alkatrészek  megfelelően rögzítve legyenek és ne álljon ki belőlük semmi, amivel a gyerekek megsérthetik magukat.

autógumi

A használt autógumiktól gond megszabadulni, a játszótéren viszont sokféleképpen hasznosíthatjuk. Befestve és láncra felfüggesztve még adhatunk neki egy életet hinta formájában. A gyerekek imádni fogják a pörgő, tekeredő hintát, amelyre méretétől függően többen is felülhetnek egyszerre. Megoldandó feladat a láncra szerelt autógumi biztonságos tartó szerkezetének kialakítása.

homokozó

Ezek az ötletesen kialakított homokozók a legnagyobb melegben is használhatók. A baloldali, házikószerű homokozó árnyékot adó teteje alá be lehet bújni hűsölni. Használaton kívül a homokozó  begurítható a rácsos házikó alá. A  jobboldali képen látható fakeretes homokozó fedelét úgy alakították ki, hogy homokozás közben padnak is alkalmas. Mindkét homokozó  játékos,  vidám  színekre van festve.

színház

A kinti tér alkalmas mindenféle szerepjáték megvalósítására is. Vastagabb és vékonyabb fa ágakból, farönkökből, lécekből és vászondarabokból került kialakításra ez a kerti színház, vagy  bábszínház (baloldali kép). A fák között kifeszített mászóhálón függve Pókembernek képzelhetik magukat az ifjú hősök (jobboldali kép).

játszótér

Nagyobb tér és komoly szakértelem kell a fenti projektek kivitelezéséhez. A baloldali képen látható mászókák fa elemekből készültek. Az elülső a kisebb, a hátsó a nagyobb gyerekek részére készült.  A jobboldali képen a kerítés szegélyezte kerti sarokban egy  kötélből, fából és autógumiból megalkotott, rendkívül ötletes játszóteret látunk, ahol a gyerkőcök hintázhatnak, kúszhatnak, mászhatnak és ugrálhatnak.

gumik2Az autógumikból ötletes festéssel mókás kerti virágtartó is lehet, de növények helyett a gyerekek is beleülhetnek. (baloldali kép). Négy faoszlop és négy autógumi segítségével  ötletes mászóka alakítható ki (jobboldali kép).

hintak

A kislányok kedvenc játékszere, a hinta, viszonylag könnyen kialakítható egy léc, vagy egy kiszuperált gördeszka  felfüggesztésével.  Ketten egymás mellett repülni a magasba, vagy állva hintázni különösen jó mulatság.

lepke

Alkothatunk  gyönyörködtetésre szánt, csak a szemnek szép kerti csinálmányokat is. A színesre festett, egymáshoz ragasztott  kavicsok hernyót formálva jól mutatnak a bokrok alatt. A festésben a gyerekek is részt vehetnek (baloldali kép). Lepke itatót úgy készíthetünk, hogy egy élénk színű, széles, lapos tálba egy-négy arányban cukros vizet öntünk és túlérett gyümölcs darabokat teszünk bele. Ez a szirup sok szép pillangót fog odavonzani.

festés

Ugyancsak gyerekek bevonásával készíthetjük el a fenti  projekteket. A gyerek mindkét talpát  zöld, fehér és lila festékkel festjük meg, majd rányomjuk egy nagy  virágcserépre. Aztán fekete festékkel megrajzoljuk a lepke csápját és kész a kézzel festett cserepünk (baloldali kép).  A jobboldali képen látható kaktusz cseréphez lapos kavicsokra van szükségünk. A kavicsokat befestjük zöld festékkel és fehér pöttyök, vonalak ábrázolják a  tüskéket. A megfestett kavicsokat beleállítjuk egy homokkal telt cserépbe. Már készen is van a vízálló kaktuszunk, amit még locsolni sem kell.

                                                                                                     Képek forrása: Pinterest

 Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

CSINÁLD MAGAD! Madáretető újrahasznosított anyagokból

Aki szereti  a madarakat,  készíthet  több madáretetőt is, hogy a téli hónapokban minél  több  kis tollast odavonzzon.  Kellemes  dolog  gyönyörködni a madarak ide-oda cikázásában, ahogy a madáretetőnkre rászállnak. És jó érzés hozzájárulni a táplálkozásukhoz, ilyenkor, amikor a természetben nemigen találnak maguknak ennivalót. A Pinteresten bóklászva sok jó madáretető ötletet találtam.  A legtöbbhez átlagos kézügyesség és a háztartásban  fellelhető szerszámok is elegendőek. Külön jó pont, ha kidobásra szánt anyagokból készítjük a madáretetőt, azaz újrahasznosítunk.

narancs2narancs 4A félbe vágott kibelezett narancsból   nagyszerű madáretetőt készíthetünk. A baloldali képen azt látjuk, hogy a narancshéjakba négy lyukat fúrtak és két zsinórt  húztak át rajtuk, úgy, hogy a héj belsejében csomózták össze. A különféle magokkal jól megtömködött félgömböket egy fenyőfa ágaira akasztották. A jobboldali képen a narancshéj félgömböket  először egy függőleges rúdra  húzták rá, majd egy kisebbet is beléjük szúrtak keresztbe.  Ez lehetővé teszi, hogy a kis madarak a rúdra ülve csipegessenek a felfüggesztett  etetőből.

tejes  tejes2

A    tejes és üdítős tetrapack dobozból is remek madáretető készíthető, ha ablakokat vágunk rajta, és magokat teszünk az aljába. Ha egy kis rúddal is ellátjuk, lesz hová ülniük a madaraknak csipegetés közben. Felhasználhatjuk a dobozkupakokat is  szemeket ragasztva a madárformára  vágott dobozra.  A gyerekek imádni fogják.

Egy  tojástartó-madáretető  sok kis mélyedéséből egyszerre egy egész csapat madár is lakmározhat , ha megtöltjük eleséggel. Hátránya, hogy nincs teteje és ha víz, hó éri, könnyen szétázik.

tojástartó3

Egy üres műanyag üvegből is készíthetünk  madáretetőt.  Ahogy a zöld buborékban lévő kép mutatja, négy lyukat vágunk az üvegen, kettőt-kettőt egymással szemben, majd  átfűzünk rajtuk egy-egy fakanalat. Az üveg  csavaros tetejébe szemes csavart fúrunk, hogy fel tudjuk akasztani. Magokkal feltöltve máris tálalhatunk a madaraknak!

fakanál

Egy üres, tetejétől megszabadított konzervdobozt fessünk be élénk színűre – akár pöttyökkel is díszíthetjük. Rögzítsünk belül az aljához egy  kiálló rudat, amire a madarak ráülhetnek majd.  Kössük át a konzervdobozt egy szalaggal, vagy zsinórral, hogy fel tudjuk akasztani.  Töltsük meg finom, olajos magvakkal és már várhatjuk is a kis kosztosokat.

konzerv

Ha a madáretetőt kerti dísznek is szánjuk, használjuk fel a csorba, repedt kávés, vagy teás csészéket és tányérokat. Fehérre festett rúdra ragasztva pompás madáretetőt és itatót  készíthetünk. A csészét és a tányért ugyancsak ragasztással rögzítsük egymáshoz.

csésze

Ugye nem gondoltátok  volna, hogy egy kiszuperált kuglófsütő is alkalmas madáretetőnek? Amint a mellékelt  kép mutatja, nagyonis az, csak a felfüggesztését kell megoldani.  A kuglófsütő kiemelkedő belsejére  és peremére  ülhetnek rá a madarak, ha falatozni akarnak.

kuglóf

Egy bogyós növényekből font őszi koszorú télre elfonnyad, de ki ne dobjuk!  Függesszük fel egy  fára, a színes bogyók odacsalogatják majd az éhes madárnépet.

koszoru

Ez a a fára erősített szebb napokat megélt bakancs úgy megtetszett egy madárcsaládnak, hogy fészket is raktak benne. Itt éppen az éhes szájak betömése  folyik.

bakancs

Úgy tűnik, hogy ebbe a falra rögzített teáskannába is lakik valaki, tehát most nem alkalmas madáretetőnek.

teas

Ha szétnézünk az otthonunkban, bizonyára rengeteg dolgok találunk, amit kidobás helyett madáretetőként hasznosíthatunk.  Egy kis ügyességgel és odafigyeléssel sok kis madarat lakathatunk jól a télen.

Képek forrása: Pinterest

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:
https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Dolgozósarok ötletek

kicsi

Otthon is szükségünk van egy nyugodt, kényelmes dolgozósarokra, munkaterületre – amennyiben nincs külön szobánk erre a tevékenységre. Lehetőségeink függvényében nagyon sokféleképpen rendezhetjük be a dolgozó sarkot, néhány dologra azonban mindenképpen figyeljünk: legyen a székünk kényelmes, hogy hosszabb ülés során se fájduljon meg a hátunk, lábunk. Fontos, hogy a dolgozóasztalnál végzett tevékenységhez legyen elég rakodó-, tárolóhelyünk. És nem utolsósorban ügyeljünk arra, hogy munkánkat megfelelő természetes, illetve mesterséges fényben tudjuk végezni.  Íme néhány ötlet azoknak, akik nem készen kapható bútorokkal, hanem a meglévők átrendezésével,  örökölt, vagy régiségboltok  darabjaival, esetleg méretre készített bútorral szeretnék berendezni a dolgozósarkot.

ablak

A  nappaliban, két szekrény között egy méretre gyártatott asztallappal, lábak nélkül is kialakíthatunk egy kis íróasztalt. Ha lehetőségünk van rá, a munkaasztalunk nézzen az ablakra.  Így egyrészt természetes fényben tudunk  dolgozni nappal, másrészt szemünket pihentetve nem a falat fogjuk bámulni, hanem  a kertet, esetleg a szomszéd házat.

alacsony

Ha nem töltünk hosszú órákat a számítógép mellett, akkor egy régi dohányzóasztalra is elhelyezhetjük a komputert, amennyiben egy megfelelő magasságú  fotelünk is van hozzá.

 polc

Akár egy polc alatt is berendezhetünk egy kellemes kis munkaterületet, ha megfelelő világítást tudunk biztosítani. A kuckósított munkahelyen jól  el tudjuk  magunkat különíteni a szobában zajló egyéb történésektől.

deszka

Ha nagyon kevés hely áll rendelkezésre, és egy kis laptopon dolgozunk, egy ilyen kétlábú, falhoz erősített rusztikus kis asztal, és hozzá illő ülőke jó szolgálatot tesz.

 hobbi

Dolgozósarokra annak  is szüksége lehet, aki varr, vagy egyéb kézműves tevékenységet végez otthon. Ha szeretjük a régies, vintage stílust, egy régi asztalt és sok régi kacatot is felhasználhatunk a hobbisarok kialakítására.

beugró

Egy előszobai  beugró is alkalmas lehet dolgozósaroknak, ha a  rendelkezésre álló helyre méretre készítjük/készíttetjük el  a munkaasztalt. A falhoz támaszkodó íróasztal  tárolódobozok  elhelyezésére is alkalmas.

fehér

Régi bútorok fehérre festésével és néhány régi tárggyal filmbeli lányszobák hangulatát idézhetjük fel. A táblafestékkel  bekent falat üzenőfalként használhatjuk.  Hobbisaroknak nagyon hangulatos.

konyha

A konyhában is lehet dolgozósarkunk, ha van rá hely. A képen látható munkasarok régi konyhaszekrényből készült.  Előnye, hogy főzés közben is leülhetünk  egy kicsit internetezni.

üveg

Végül egy példa a nem követendő dolgozósarok kialakításra. A bakon álló üveglap elegáns dolgozóasztalt képez, mégse igazán praktikus, sokat kell tisztogatni, ha valaki kényes az ujjlenyomatokra. Az asztaltól távol lévő üzenőfal példa a rossz  munkahely szervezésre is.

Ha a kis irodánkat még kellemesebbé akarjuk tenni, tehetünk az asztalra virágot, elhelyezhetjük rajta szeretteink fényképét, és valami kellemesen illatozó gyertyát, vagy potpourrit is.

                                                                                                Képek forrása: Pinterest

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Játszótér a kertben – csináld magad!

Ahhoz, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat a kertben, szórakoztató játékokra van szükségük a szabadban is. Az alábbiakban néhány nem szokványos ötletet szeretnék közreadni, melyek  házilag is kivitelezhetőek, sőt a megvalósítás során otthoni  felesleges dolgokat is újrahasznosíthatunk.

tábla

Nemcsak a tanteremben, a kertben is lehet tábla a falon! A kerítésre erősített  fekete tábla (baloldali kép)  könnyen elkészíthető egy megfelelő méretű falap speciális  táblafestékkel  való lekenésével.  Már csak  egy doboz színes  kréta kell hozzá, hogy a nyári szünetben lehessen iskolásat játszani. A jobboldali képen látható, hogy egy deszkára különböző alakú és méretű fémtárgyakat – tepsit, kuglóf sütőt, rácsos tartót –  szereltek. Kinn a szabadban a gyerekek akár hangos  zenebonát is  csaphatnak,  ha egy ütővel  a fémtárgyakból   különböző hangokat csalnak elő.

sánta

Szívesen sánta-iskoláznak  az apróságok, ha a fenti képeken látható módon beton járólapokat ásunk a földbe, vagy a kerti utat alakítjuk a sánta-iskolázáshoz használható alakúra. A festésben és a számok megrajzolásában a gyerekek is bizonyára boldogan közreműködnek.

Tipi

Az indián sátor, a tipi, izgalmas, romantikus búvóhely lehet  a kertben. Kialakítására többféle  példát látunk. A barkácsolásban jártas szülők   lécekből és deszkákból alakíthatják ki a sátor alakú kuckót (középső kép).  A  rudak gúlába  rakásával és összecsomózásával, illetve a lécek összeszegelésével  kialakított vázból (bal és jobboldali kép) akkor lesz sátor, ha futónövényeket, például babot, vagy hajnalkát futtatunk fel a lécekre-rudakra. A baloldali képen a magokat a földbe vetették a sátor köré, míg a jobboldali képen ládákba vetve hajtott ki a mag.

csúszda

Nagyon fogják élvezni a kicsik a csúszdázást, ha egy műanyag csúszdalap felső végét egy magasított teraszhoz erősítjük, az alsó vége pedig a homokozóba nyúlik bele (baloldali kép). A terasz alatt  még egy bújócskázásra alkalmas házikót is kialakítottak. A csúszdalap  egy házilag eszkábált  létrás “kutyaházikóhoz” is hozzáilleszthető (jobboldali kép). Különböző méretű műanyag csúszdalapok állvány nélkül is kaphatóak.

babaház

A használaton kívüli fészer, vagy a kert végében lévő lepukkant szerszámos kamra  felújítva és kicsinosítva a kislányok kedvenc kerti tartózkodási helye lesz, de újonnan vásárolt  kerítéselemekből  is könnyen összeszerelhető a babalak.

asztal

A babaházban minden megvan, ami az igazi nagy házban:  tűzhely, mosogató csapokkal ellátva,  a polcon  pedig helyet kapnak a műanyag poharak  az edényekkel  (baloldali kép).  A nyári melegben a falra szerelt lavórtartó lavórjában mosogatni is lehet (jobboldali kép). A szorgos kis kezek boldogan utánozzák a felnőttek munkáját.

farönk

Egy kivágott fa  törzsét  fűrészeljük különböző hosszúságú darabokra. Vonjuk be favédő anyaggal, majd  fessük be kültéri festékkel.  Állítsuk a talpára, ássuk be a földbe, és máris kész a mászóka.  A  festésben a gyerekek is segédkezhetnek. Egy vastag fatörzs körszeletei  a földbe ásva  az ugrándozni szerető  kicsik   ügyességét próbára tévő  eszköz lehet.

gumik

A kiszuperált autó- és teherautó gumik mászókaként funkcionálnak színesre festve és egymáshoz erősítve. A fehérre festett,  párnával ellátott autógumiból kényelmes ülőke, míg a termőfölddel megtöltöttekből  növénytartók lettek.

kerítés

A gyerekeknek szánt területet vidám, színes kerítéssel jelölhetjük  ki.  Mókásak az óriás színes ceruzákból összeállított kapuk.  A kerítés lécek  mintásra festését rábízhatjuk a nagyobb gyerekekre.

festegető

De nemcsak a kerítést, hanem a virágcserepeket, és a tűzrakóhely kijelölésére szolgáló téglák megfestését is feladatul adhatjuk az alkotásra vágyó gyerkőcöknek. A  saját kezük munkájával díszített kertben még jobban érzik  magukat az apróságok.

fatönk

A kivágott fák után megmaradt csúf facsonkok is kínálják magukat a hasznosításra: kis tetővel, ablakkal, ajtóval ellátva manólakká varázsolhatjuk azokat a picik számára (baloldali kép). Sőt, talán még a tündérek is szívesen beköltöznek az ódon fa gyökerei köré mohával és kavicsokkal kialakított tündérkertbe (jobboldali kép).

kis kert

A kertben adhatunk egy talpalatnyi  helyet a kicsiknek, hogy maguk is kertészkedjenek, megéljék a magból kikelő  növény csodáját. Egy lábakon álló fa növénytartó  (balra)  éppen elegendő kezdésnek erre a célra. A nagyobbak már egy jókora földdarabot is kaphatnak a kísérletezgetéshez. A házakkal tarkított fűszerkertecske (jobbra) kialakítása és  gondozása  komoly feladatot jelent egészen őszig.

Cecilia

 Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

 https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Húsvéti lakásdekorációs ötletek

A sok finom étel  mellett a Húsvét  hangulatát azzal is fokozhatjuk, ha lakásunkat, és az ünnepi asztalt különlegesen dekoráljuk. Ehhez nem szükséges drága dolgokat vennünk. Festett tojásokkal, virágokkal, színes szalvétákkal és egyéb, a háztartásban meglévő dolgokkal csodás kompozíciókat hozhatunk létre.  Csokorba gyűjtöttem néhány ötletet.

PicMonkey asztal

Az ünnepi asztal legyen nagyon színes!  Szép, ha van rajta virág, ha van helyünk, tegyünk az asztal közepére színes csokrot vázában. Ha nincs helyünk, szórjunk szét a terítőn színes virágszirmokat. A tojástartóba tett festett tojás a tányér közepére kerülhet. Egy mintás terítő, és színben hozzáillő szalvéta és poharak nagyon dekoratív hatást keltenek (baloldali kép). A  jobboldali képen látható  asztalt a virágmintás  tányérok, az élénksárga szalvéta, és a színes virágszirmok dobják fel.

Pickszalvéta

Kis ügyességgel mókás nyuszikat varázsolhatunk  szalvétából. A zöld papírszalvétát vékony csíkba hajtva egy tojás köré hajtották, majd a tojás fölött kis szalaggal összekötötték és tojástartóba tették. A piros, fehér pöttyös textilszalvétát is összehajtva,  végeit kihúzkodva kötötték össze nyusziformára.  A klasszikus, fehér damaszt szalvéta nyusziságát egy papír nyuszifejnek köszönheti, mely név felirattal ellátva ültető  kártyaként is szolgál.

picktoj2

A festett, vagy festetlen tojásokból színes virágokkal csodás kompozíciókat alkothatunk nagyon egyszerűen. Ilyenkor a virágok színe és  a tálak formájának kiválasztása  a fő feladat. A baloldali képen szép, fehér tojásokat helyeztek el egy nagy fehér tálra. A tojásra helyezett rózsaszín virág és a halványzöld apró levelek légiesen könnyű dekorációt alkotnak. A jobboldali képen a halvány pasztellszínekre festett tojásokat talpas üvegtálba helyezték. A tojások közé hasonló színárnyalatú apró mezei és kerti virágokat szórtak úgy, hogy a virágok szára vízbe érjen.  Az elhervadt virágokat célszerű naponta frissekre cserélni.

Pictoj4

A búzafű élénkzöldje nagyon jól kiemeli a festett tojások  színét és tökéletes formáját. Az üvegtálba helyezett cserepes búzafüvet pöttyös, masnira kötött szalaggal kötötték át, és  a pasztellszínű tojásokat köréje helyezték (baloldali kép). Búzafüvet olcsón vásárolhatunk kisállat boltokban (többek között a cicák kedvence), de magunk is csíráztathatunk magokból. A jobboldali képen látható, foltosra festett, színes tojásokat széles cseréptálba helyezték, alá körbe, harsány-zöld fűszálakat raktak. Egy színes tollú kismadár valószínűleg épp most bújt ki valamelyik tojásból :-).

picktoj6

A virágokat és a tojásokat ügyesen kombinálhatjuk a fenti képen látható módon. Egy magas, széles szájú üveg közepére helyezzünk egy vízzel teli keskenyebb szájú, magas üveget. Ez szolgál vázaként, ebbe rakhatjuk a virágokat.  A két üveg közti területet tölthetjük meg az óvatosan egymásra helyezett, színes tojásokkal. A kompozíció attól olyan harmonikus, hogy  a tojások és a virágok színárnyalata  hasonló.

Pictoj3

A talpas, fehér tortatálra ültetett pettyes tojások köré fehér, tömött fejecskéjű százszorszépeket raktak, szorosan egymás mellé. Milyen egyszerű és nagyszerű kompozíció! (baloldali kép).  A jobboldali képen maga a kifújt tojáshéj szolgál vázaként. A lyukon keresztül vízzel megtöltött tojásokba egy-egy szál színes virágot helyeztek. A tojáshéj színű tojástartókban még néhány  zöld fűszál  is virít.

picktoj

Tavaszias hangulatot varázsolhatunk a lakásba, ha a kifújt húsvéti tojásokba szalagot fűzünk és annak segítségével egy bimbózó ágra akasztjuk azokat (baloldali kép).  Egy másik remek ötlet, hogy helyezzük a csillámporral bevont tojásokat  különböző formájú  üveg gyertyatartókba égő gyertyák társaságában (jobb oldali kép). Szerintem fém, vagy kerámia gyertyatartókban is jól mutathatnak a festett tojások, ha színük harmonizál a gyertyatartó színével.

picknyuszi

Ha szép virágaink vannak cserépben, vagy ládában, azokat is felhasználhatjuk a húsvéti hangulat megteremtéséhez. A csoki nyuszik jól festenek az árvácskák közé ültetve, ha csomagolásuk nem túl tarkabarka, hanem egyszínű, mint a baloldali képen.  A jácintokkal és tulipánokkal beültetett ládába Húsvétkor bátran rakhatunk tojásokat, a stampedlis poharakba pedig színes drazsékat (jobboldali kép).

pickterasz

A kertbe, vagy a teraszra kültéri kompozíciókat készíthetünk. A szebb napokat megélt, emeletes gyümölcsös állványra egy madaras csendéletet varázsoltak madáretetővel, tojásokkal, fészekkel és a megszólalásig élőnek kinéző kismadárral (baloldali kép). Az ágakból font  koszorúra a műmadarak mellé talán igaziak is odaszállnak majd, ha a koszorút egy már szépen zöldellő növényre akasztjuk (jobboldali kép).

A képek forrása: Pinterest

Cecilia

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mibe ültessünk? Meglepő tippek, fortélyok.

talicskák

Növényt ültetni  virágcserépbe, virágtartóba szoktunk, pedig számtalan egyéb tárgy is alkalmas lehet erre a célra. Engedjük el a képzeletünket és válogassunk bátran a háztartásunkban lévő,  de már nem használatos holmik közül.  Az eredmény megdöbbentően  jó lehet, és az újrahasznosításnak környezet- és pénztárcakímélő hatása is van.

tojás

Palántázzunk tojáshéjba! Ha a palánták elérték a megfelelő méretet, a tojáshéjjal együtt elültethetőek. A tojáshéj tápanyagként szolgálva elbomlik a talajban.

dézsa

Fa- és fém dézsában  több, hasonló igényű  növényt ültethetünk össze. Egy  nagy terjedelmű virágtartó, mint a baloldali – arra is alkalmas, hogy  egy miniatűr tájat hozzanak benne létre  házikóval és kerítéssel, gyeppel  és persze sok virággal.

kancsó2

Csorba, vagy kicsit repedt kancsóba is nagyszerűen mutatnak a növények, ha a virágok színét a kancsó színéhez igazítjuk. A jobboldali képen azt látjuk, milyen helytakarékosan tudunk cserepeket elhelyezni például egy erkély falán.

plastic2

A kidobásra ítélt műanyag palackok kiválóan alkalmasak növénytermesztésre, a képen látható módon megvágva, és alul kilyukasztva.  A baloldali képen spenót nő a függőlegesen álló, felső egyharmaduktól megfosztott  palackokban. A középső képen közelről láthatjuk, hogyan vannak kimetszve a jobboldali képen, vízszintesen felfüggesztett  palackok. Zseniális!

emeletes

Az emeletes virágtartók dekoratívak és helytakarékosak. Ha több egyforma, de különböző méretű cserepünk van, rakhatjuk őket egymás  tetejére. Az alsóbb cserepeknek  csak körben, a szélére ültessünk.

lábbelik

Ki gondolta volna, hogy a lábbelik is alkalmasak virágtartónak? Azt kell csak kitalálnunk, hogy mire függesszük fel (erre a fa kerítések igen alkalmasak), és hogy milyen növényeket ültessünk beléjük. A képen látható kis, színes gumi gyermek csizmák és az élénksárga  fapapucsok  remekül mutatnak növénytartóként.

vödör

Egy szebb napokat megélt grillező, illetve hétköznapi fém vödör is lehetnek kertünk, udvarunk ékességei, ha a beültetett növények illenek a formákhoz.

lábosok3

Mindenféle formájú és nagyságú lábosok kerti növénytartóvá avanzsálhatnak rusztikus hangulatot varázsolva a környezetükbe.

szekrény

Bármelyik megoldást választjuk, nagyon fontos arra ügyelnünk, hogy a virágtartók alján   lyukak legyenek a felesleges víz elfolyásához, különben növényeink hamar kipusztulnak!

Eredményest ültetést kívánok!

A képek forrása: Pinterest

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9gek/25212587149919

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kerti ötletek – csináld magad!

Közeledik a tavasz, itt az idő nekilátni a kerti munkáknak. Már én is alig várom, hogy nekikezdhessek. A szokásos kerti munkákon kívül  mindig szeretem valami újjal feldobni a kertet.  Ha sikerül régi, meglévő tárgyakat újrahasznosítani és megmenteni a kidobástól, annak mindig külön örülök.  Íme néhány ötlet.

m ágak jó

A  fák, bokrok  tavaszi metszéskor sok  levágott ág keletkezik. Kidobás, elégetés helyett az erre alkalmasakat kisebb-nagyobb projektekben használhatjuk fel. Ha hosszú  ágak  egyik végét kör alakban a talajba szúrjuk, a másik végüket  összefogjuk és rögzítjük, akkor futónövényeket,  pl. paradicsomot, babot, vagy futó virágokat, pl. hajnalkát, sarkantyúkát  futtathatunk fel rá.  Komolyabb szakértelemmel rendelkezve, talpas keretbe foglalva mutatós árnyékolót/térelválasztót  készíthetünk egyforma hosszúságúra vágott ágakból.

m ágak 2

De készíthetünk ágakból semmire sem használható, ám tetszetős oszlopokat, ha kötegbe fogva rögzítjük azokat, majd köveket teszünk rájuk. Különösen a kert bejáratánál  mutatnak jól. Ügyes kezű ezermester a rendelkezésre álló hely nagyságához  igazított  lugast  szögezhet össze az ágakból, melyre növényeket lehet felfuttatni.

cserép2

Nagyon  díjazok mindenféle ötletet, arra vonatkozóan, hogy a hagyományos virágtartókon kívül mi mindenbe lehet növényeket ültetni. A jobboldali képen egy kiszuperált csövet látunk  új szerepben, míg a baloldali képeken jobb időket megélt játékautók szépelegnek a beléjük ültetett pozsgás növényekkel.  Minden esetben fontos, hogy a tartók alján lyukak legyenek, melyeken a növények számára   felesleges víz el tud folyni.

m jelző

Ha elvetettük a magokat a földbe, főként, ha többfélét vetettünk egymás mellé, valamivel meg kell jelölni a nevüket. A konyhában már nem használható fakanalak színesre festve, névvel ellátva ilyenkor jó szolgálatot tehetnek. Ha kis, kemény ágak egy részéről lehántjuk a kérget, alkalmasak lesznek arra, hogy ráírjuk a növény nevét, és a földbe szúrhatjuk az elvetett magok megjelölésére.   Célszerű lelakkozni a felületet. Ebbe a műveletbe a gyerekeket  is bevonhatjuk, élvezni fogják.

m bútor

Ime két példa bútorok kerti újrahasznosítására. Mielőtt bútordarabokat lomtalanítanunk, gondoljuk át, hátha a kertben még használhatóak valamire. (Én balga módon nemrég négy széket dobtam ki :-(). A képen látható konyhaszekrény neonzöldre festve remek tároló helye lett mindenféle kerti eszköznek. A lepukkant szék ülőkéje helyére drótból  növénytartót hajlítottak. Élénk színűre festve  ki tudja hány évig szolgál  még új szerepében.

m flakon

A kiürült, nagyméretű műanyag flakonokat se dobjuk ki kapásból a szemétbe. Ha a fogója alatti részt a képen látható módon levágjuk, ügyes lapátot készíthetünk belőle. Ha sikerül a flakon zárókupakjába lyukakat fúrnunk, akkor kiváló öntözőkannánk lesz belőle.

m hasznos

Végül két, egyszerű, de nagyszerű kerti praktika. Ha egy területet meg akarunk tisztítani a gyomoktól, tegyünk rá egy vastag kartont, vagy kartondobozt, és rögzítve hagyjuk ott egy ideig. Fény hiányában a papír alatt lévő növények elhalnak, maga a papír elbomlik és tápanyagként szolgálhat a talajban.  Ezt érdemes ősszel megcsinálni, és tavaszra már meg is lesz a gyommentes területünk, ahová vethetünk. A másik képen műanyag tárolókat látunk nagy kaspóba helyezve. Ha takarékoskodni akarunk a földdel és rövid gyökeret eresztő növényt ültetünk a kaspóba, ilyen flakonokkal tölthetjük ki az alját. Így a virágtartó súlya is sokkal kisebb lesz, és kevesebb földre lesz szükségünk.

Cecilia

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Ajtódíszitő koszorú a kert növényeiből

koszorú igazi

idei koszorú

Évek óta minden ősszel  koszorút  fonok kertem növényeiből. Ahogy a szőlő elhullajtja leveleit, a csupasz indák szinte kínálják magukat  a koszorúalap elkészítésére.  A még zöld, hajlékony indák hajlíthatók a legjobban.  Nyolc-tíz hosszú indából már szép, vastag, kerek koszorúalap készíthető. Ez pillanatok alatt elkészül, nekem már megtűzni se kell, olyan gyakorlottan megy,  de ha valaki most próbálja először, használhat zsinórt, vagy vékony drótot, hogy összekösse a szárakat.  A kör alapot  általában tiszafa  levelekkel  fedem be.  A terebélyes  tiszafa bokromnak még jót is tesz, hogy itt is, ott is egy kicsit lemetszek a hajtások hosszából.  A leveleket rafiával, vagy műanyag, nagyon vékony zsinórral rögzítem az alaphoz, úgy, hogy teljesen beburkolja.  Metszőollóval a kiálló részeket szépen körbenyesem.

koszorú-2

tavalyi koszorú

Ezután következik a koszorú felcicomázása különböző színes, lehetőleg bogyós ágakkal, vagy szép formájú, jól hajlítható leveles szárakkal.  Az én kertemben a kármin piros és narancssárga bogyójú  madárbirs, és a citromsárga, valamint égővörös bogyojú tűztövis terem ilyenkor. Ezek meghajlítása nem könnyű, a tűztövis nevéhez híven jól meg tudja szúrni az ember kezét, ha nem elég óvatos. Nem szoktam az egész kört beborítani  a bogyósokkal, csak az alsó, vagy csak a felső körcikkelyt- de lehetőleg szimmetrikusan. Aztán jönnek az egyéb díszitőelemek, mikor mi. Nagyon jól mutat a zöld és pirosas, lándzsás levelű júlia borbolya apró, szilvakék terméseivel.  A szép rajzolatú borostyánfélék is nagyon mutatósak, és sokáig tartják magukat. Tavalyelőtt vattapamacsra emlékeztető termésű iszalagot is tettem a koszorú tetejére, tavaly  egy díszcsokorból megmaradt három gömböcskét raktam a kör tetejére.  Nagyon szépen mutatnak a koszorún a japán babér pöttyös levelei is. Idén a koszorú alapra újításként színes leveleket tűztem fel, de ezek gyorsan elhervadnak, s akkor azokat eltávolítom,  és a helyükre tűzöm majd fel a bogyós ágakat.

tavalyi koszorú

tavalyelőtti koszorú

Van, hogy a telken, de gyakrabban már itthon, a teraszon állítom össze a koszorút.  Imádom csinálni, egy kicsit mindig más lesz, mint az előző évi volt. Általában többet is csinálok, nemcsak magamnak, hanem lányaimnak, vagy barátnőimnek is.  Ha elkészült a mű, a terasz fehér falára akasztom és a szobából nézve gyönyörködöm benne általában tavaszig. Ha valamelyik ág elszárad, leveszem, és valami mást tűzök fel a helyére.  A koszorú és rajta a sokféle növény a téli álmát alvó kertet juttatja eszembe és segít  kibírni a hosszú, hideg telet.

Cecilia

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kreatív gyerekek: házépítés dobozból

A ketten

A szünidő alatt több kreatív dolgot valósítottunk meg a hétéves Lilla és a három és féléves Panni unokáimmal, többek között  kis házakat készítettünk papírdobozból. Kizárólag itthon fellelhető anyagokat használtunk: kartondobozokat ( zacskós macskatáp dobozokat), üdítős- és tejes tetrapack dobozokat, papírragasztót,  géppapírt, filctollat, ollót, irat-tűzőgépet, prospektusokat.

doboz kollázs

A munka menete a fenti képsor szerint a következő volt: A macskatápos dobozokat szétszedtük a ragasztás mentén, egyik felét levágtuk, majd a kép   szerint tűzőgéppel összetűztük. Ezáltal egy tetővel ellátott, egyik oldalon nyitott házat kaptunk. Én úgy gondoltam, hogy a házikó belső, sima falára fogjuk felrajzolni a bútorokat, de Lillának jobb ötlete támadt. Prospektusokból és lakberendezési újságokból kis képeket vágott ki, és felragasztva ezekkel rendezte be a házat. Nagyszerűnek bizonyult az az ötlete is, hogy a színes külső falat és a tetőt egy A4-esfehér lappal ragasztotta le, melyre előzőleg tetőcserepeket és ajtót, ablakot, kerítést (fával és virágokkal) rajzolt filctollal.

lilla2

Az „építkezés” napokig folytatódott, minden ház egy kicsit más, egy kicsit szebb lett. Amikor kifogytunk a macskatápos dobozokból, a tejes és üdítős tetrapack dobozok jöttek sorra. A kimosott dobozok egyik széles lapját kivágtuk három oldalon, hogy ajtószerűen kinyitható legyen. Az egyik keskeny oldalára állítottuk, így egy magas, emeletes házat kaptunk, amit belülről egy kis kartonlap feltűzésével  kétszintessé alakítottunk. Belülről ezeket is ragasztott képekkel rendeztük be.

alkotás 12

A kész házakba azután beköltözhettek  a pici babák és a kisméretű plüss állatkák, és véget nem érő játékok kezdődtek a baba étkészletek, babaruhák, legókockák  felhasználásával. A  kartondobozok hulladékaiból Lilla fantáziája és ügyes keze mobiltelefonokat is gyártott, melyen Panni Anyát és Apát hívta naponta többször, elmesélve, hogy milyen jót játszanak.

akotás Panni telefon

Nagy örömömre szolgát látni a gyerekek önfeledt játékát, tobzódó kreativitását, s azt is megelégedéssel konstatáltam, hogy a kidobásra szánt anyagoknak is új életet lehet adni.

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

 

 

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!