Régiségeknek

A szép mozgás a szem muzsikája

táncososk

Minél idősebb vagyok, és minél jobban nehezedik a mozgásom, annál nagyobb csodálattal és áhítattal gyönyörködöm bármiféle mozgásművészetben, és e művészet tehetséges művelőiben.
Nemrég városomban táncfesztivál volt, ahol a szárnyaikat épphogy bontogató és színpadot “kóstolgató” piciktől a felnőtt együttesekig minden korosztály képviseltette magát. De nem csak korcsoportokban nyilvánult meg a változatosság, hanem a műfajok színes palettájában, és természetesen a fellépő-ruhákban is. Láthattunk streetdance-et, társastáncot, kortárs balettet egyaránt.

Néhány szólótáncon kívül többnyire együttesek léptek fel. Hangsúlyoznám az együtt szót. Jó érzés volt látni azt az összhangot, összefonódást és egymás iránt érzett szeretetet, ahogy kibontották a témát az ízlésesen választott gyönyörű zenékre. A közönség éppúgy élvezte a drámai előadást, mint a lágy sztenderdet, a vidám, felszabadult latin-amerikait, vagy a kicsit keményebb streetdance-et, mely stílusokat ki-ki személyisége szerint választhatja. A mozdulatokat inspiráló zeneválasztásokkal komplex élményben volt része a lelkes közönségnek. Jó volt látni a gyerekek arcán a mozgás és a megérdemelt siker örömét, amit kis közösségükben hatványozottan élnek át.

táncosok2

Családilag is érintett vagyok, ezért kb. 10 éve követem táncpedagógus rokonom kreatív koreográfiáit, és tanítványai (köztük 3 saját gyermeke) fejlődését. A szemem láttára nőttek kicsikből tinédzserré, mások felnőtté. Lépéseik egyre magabiztosabbak lettek, a növekvő önbizalom következtében egyre felszabadultabban táncolnak. Egy-egy összemosolygásból tanúja lehetek fiúk-lányok bontakozó érzéseinek. Tisztaság sugárzik a szemekből, és azt remélem, hogy felnőttként is ilyenek lesznek, bármi is lesz a foglalkozásuk. A tehetségesebbek valószínűleg táncos pályára lépnek, de a többiek is hasznos útravalót kapnak a jó közösségből, egymás iránti tiszteletből, toleranciából.

A műsort egy szimbolikus tánc zárta, címe: Elengedés, aláfestő zenéje Szabó Balázs : Bájoló c. dala, Radnóti Miklós azonos című versének szövegével. Záró sora: “Mossa az eső össze szívünket!” A mozdulatok anyák és lányaik kapcsolatát, majd gyermekük elengedését illusztrálták, de tágabb értelmét is érzem a befejező mondatnak. A hatást fokozta, hogy a táncot valóban anyák és lányaik adták elő. Szem nem maradt szárazon.

táncosok 3

Hazafelé elábrándoztam egy olyan jövőről, amit sok-sok ilyen csapat, összefogó közösség fog építeni, nem csak táncos, hanem bármilyen lelkesítő, jó célért.

Egy idézettel zárom írásomat. Anatole France szerint: A szép mozgás a szem muzsikája.

Annaróza

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

 https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Az időskor felszabadulttá tett

vizifit

Sokáig ellenálltam korszerű barátnőim unszolásának az internettel kapcsolatban. Úgy éreztem, hogy közelebb a hetvenhez túl nagy falat elsajátítani a számítógép használatát. Más technikát, pl. DVD-író használatát, kameráról másolást, sőt filmek összeszerkesztését saját, hasonló témájú felvételeimmel jól elsajátítottam. Ezért nem értették ismerőseim a nettől való viszolygásomat.

A fordulatot múlt év novembere hozta meg, amikor az erdélyi “kalandtúránk” kapcsán rámtört a közlési vágy. Kézzel le is írtam tréfás élményeimet, de szegény barátnőmnek kellett bepötyögnie, mivel még nem volt számítógépem. Aztán a családommal együtt töltött ünnepek, az unokámmal közös élményeink a téli szünetben két új cikk megírására ihlettek. Ezzel megindult a lavina! Már nem volt bátorságom, (no meg bőr sem a képemen), hogy újra barátnőmet kérjem a beírásra, így vettem egy tabletet, és intézni kezdtem szolgáltatómnál az internet bekötését. Mint hűséges ügyfélnek felajánlottak egy kedvező akciót, és január 6-án megtörtént a beszerelés.

Ez a láncreakció megerősíti azt a hitemet, hogy minden valamiért történik. Az írás indította el igényemet a számítógépre, és az internet világa további közlésre inspirál. Kortársaim, a “Régiségek”, és más hasonló blogok bölcs írásait olvasva a magam életén is elmerengtem. Fizikai korlátaink ellenére milyen teljes az életünk, mennyire boldogok tudunk lenni! Az idősebb kor felszabadulttá tesz bennünket. Nem köt már gúzsba a harc a megélhetésért, a megfelelni vágyás a munkahelyünkön, sőt már a családban sem.

Megengedhetjük magunknak, hogy annyi időt szakítsunk kedvteléseinkre, amennyi jólesik, beleértve az unokázást is, amennyiben közel lakik a család. Felneveltük gyerekeinket, ez szerintem az életünk legnagyobb alkotása, és ha a buktatók ellenére jó munkát végeztünk, a folytatást rájuk bízhatjuk. Jó érzés látni, hogyan gazdálkodnak a családból kapott értékekkel. Teljesen azért még nem dőlhetünk hátra, hiszen unokáinknak is a legjobbat kell adnunk magunkból, bár a nevelés felelőssége nem a mienk, de mi is hatással vagyunk a formálódásukra.

Azt tapasztalom kortársaimnál is, hogy miután elengedték a gyermekeiket az életbe, képesek még megújulni, hasznos, vagy “csak” örömszerző foglalatosságot keresni ki-ki érdeklődésének, képességeinek megfelelően. A sokszínűséget blogunk is tükrözi. Van aki otthona, kertje díszítésének bemutatásával, mások finomságok receptjeivel, megint mások magvas gondolataikkal, bölcsességükkel, esetleg humorukkal ajándékoznak meg bennünket. Mindegyik valamilyen alkotás, divatosan szólva önmegvalósítás.

salsa2

Sőt, akadnak még olyan Régiségek is, akik képesek a táncparketten ropni (lásd a fényképet a tehetségkutató versenyen világhíressé lett  nyolcvanéves salsa táncosnőről és fiatal partneréről). Én sajnos nem tartozom közéjük, de városomban remek lehetőség nyílt a vízi fitneszre. A minap kipróbáltam, és egy órán keresztül “roptam” a vízben a talpalávalót ütemes zenére. Szó szerint! Ugyanis mi is ritmikusan tapostuk a vizet. Közben barátnőmmel összenevettünk néha ezen a speciális boogie-woogien.”

Egyre inkább azt tapasztalom, hogy ha barátai vagyunk magunknak, a jó barátaink is megmaradnak nekünk. Ők azok, akikkel néha csak megosztunk egy-egy szép természetfotót, receptet, érdekes, vagy vicces dolgot (amivel a lelkünk egy darabját is megosztjuk). Máskor órákat töltünk beszélgetéssel, nevetgéléssel, régi közös élmények felidézésével (gimnáziumi osztálytársak lévén), de a közös színházlátogatás és utazás is szerepel programjaink között. Kívánom, hogy sokáig megmaradjunk egymásnak!

Czeizel Endre orvos professzort idézve: “Nőjön minden virág!” Bár ő ezt más kontextusban használta, én a szépség, a humánum sokszínűségére vonatkoztatom a mondatot.

Annaróza

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

KELL AZ ÉLTETŐ MUNKA IDŐSEN IS!

munka idősen

Te mit teszel az egészségedért?  Én a lelki egészségünk megőrzésére hívnám fel mindannyiunk figyelmét, hisz az kihat testi egészségünkre is!

Testi egészségünk nem független a lelkitől: a bizakodó ember hamarabb gyógyul, vagy kevésbé betegszik meg. Sokat segít a rendszeresség: a megszokott időben történő étkezés, a munka, a szabad levegőn töltött idő, sport, egyéb tevékenységek. Az étkezésnél a változatosságot tartom szem előtt, a jóízű főzelékek, gyümölcsök nagyon fontosak. Megfigyeltem (és barátaimnál, idősebb családtagjaimnál is tapasztalom), hogy egyre kevésbé kívánom a húsételeket, a heti menüt ehhez igazítom. Sokkal kevesebb cukrot és sót használok, mint korábban, viszont több zöld fűszert az ételek ízesítésére.

Fontos, hogy minden napra jusson értelmes, éltető munka! Bármilyen tevékenység lehet, lehetőségünktől és energiánktól függően. Maga a munka megszervezése, jókedvű elvégzése és utána a jóleső fáradtság már önmagában is frissít, segít fizikai-szellemi képességeink megőrzésében. Az önbecsülésünkről nem is beszélve. A sport, a szabad levegőn történő mozgás ajánlott idős korban is. Ne hagyjuk magunkat elkényelmesedni, ellustulni. Neki kell indulni, el kell kezdeni. Jó tempójú séta, kirándulás, biciklizés, kerti munka vagy jóga klub …. bármi, ami megmozgatja izmainkat, amiben jólesően elfáradunk. „Csak kifáradásig!” – így szól az orvos javaslata. Ezt is komolyan kell venni. Ha tíz évvel ezelőtt még rekord időket futottunk is, vagy a fitness teremben domborítottunk, ma már nem biztos, hogy ez tenne jót nekünk. A hangsúly a mozgás terén is a rendszerességen van.

együtt 3

Nagymama korunkra bölcsebbek lettünk már, belátóbbak, talán reálisabbak is. Nem kell semmiségeken idegeskedni, bosszankodni, a sértéseket (még ha jogosak is) számon tartani és naponta felidézni, mert kinek használunk vele? Magunknak biztosan ártunk. Meg kell tanulnunk nevetni rajtuk – saját magunkon pedig főleg ! – és túllépni a bosszúságokon, kellemetlenségeken. A folytonos zsémbelés, mások hibáztatása, a mindent folyton kritizáló, csak a hibákat, negatívumokat számon tartó szemlélet végül magát az egyént teszi boldogtalanná. A környezetéről, családjáról nem is szólva. Reggelente nézzünk tükörbe: arckifejezésünk, legörbülő ajkunk figyelmeztet, hogy ne így kezdjük a napot. Igazítsuk felfelé kunkorodóra a szánk sarkát – és máris jobban fogjuk érezni magunkat. Minden nap tartogat valami jót, csak oda kell figyelni, meg kell látni!

A testünk jelez és meg kell tanulnunk odafigyelni ezekre a jelekre. Elcsépelt, de nagyon igaz, hogy jobb megelőzni a bajt, mint utólag orvosolni. A rendszeres szűréseket, a korábbi betegségeink kontroll-vizsgálatait semmiképpen se hagyjuk ki. Ha még csak kicsit fáj a térdem, ha nehezebben tudok lehajolni, ha dagad a bokám, van rá megfelelő gyógyfürdő vagy célzott gyógytorna. Nem kell megvárni, amíg már nagyon fáj, vagy nem bírunk cipőt húzni …

Kedves házastársak, barátok, családtagok: bátorítsák a kisebb-nagyobb panaszokkal küszködő, ám a megoldástól vonakodó, vagy a vizsgálatot folyton halogató társukat! Kísérjék el, bátorítsák és biztassák, hogy megfelelő kezelést kapjon, s azért még inkább, hogy egyéb bajok kialakulását megelőzze. Együtt ugyanis könnyebb!

Fodor Anna

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Te mit teszel az egészségedért? Én súlyzókat emelgetek!

forrás: elderkind.com

Új sorozatunkban bloggereink elmondják, hogy mit tesznek  az egészségük megőrzése érdekében.

A legtöbbünk fiatalként egészséges, észre sem veszi, hogy az egészség megőrzéséért bármit kellene tennie, vagy tehetne. Aki fiatal korában sportolt, annak fennmarad a testmozgás iránti igénye – aki nem, az később tapasztalja, mennyivel jobban érzi magát egy-egy jó kis séta, félórás torna, szabad levegőn végzett munka, mozgás után. Mert éppen a mozgás, a csontrendszer, izmok és ízületek területén tudunk tenni valamit magunkért. Ami engem illet, évek óta hetenként 2×1 órát gyógytornázom, csoportban. Nem kell nehéz gyakorlatokra gondolni. De a sok gyakorlás mostanra nagyszerűen kilazított, könnyen mozgok, emelgetem a súlyzónak kinevezett félliteres ásványvizes flakonokat.

Aki sohasem küzdött az emésztésével, idős korára annak is gondja lesz vele, mert a legegészségesebb emésztőrendszer is kifárad, mire a finom magyaros konyha termékeit földolgozza. Minél hamarabb térünk át a könnyebben emészthető, zsírtalan, kevéssé sózott, nem puffasztó ételekre, annál több küzdelmet spórolunk meg magunknak. Aki hízásra hajlamos volt fiatalon, az nehezen szokja meg idősebb korában, hogy kevesebbet kell ennie, mert a megszokott mennyiségtől hízik. Az emésztőrendszernek vannak genetikus betegségei, amikkel együtt kell élni, pl. laktóz intolerancia, reflux – odafigyelő táplálkozással valamennyire ezek is karbantarthatók. Ebben is van tapasztalatom: sajnos ki kell vizsgáltatni, végig kell csinálni a kellemetlen emésztőszervi vizsgálatokat, hogy megkapjuk a megfelelő gyógyszert, amivel aztán le tudjuk szerelni a háborgó „elemeket”. Évek óta alig eszem húst, kelt tésztát; nem tudok megenni semmit, ami zsíros.

forrás:assurety.org

forrás:assurety.org

Magyarországon a társadalombiztosítás a befizetett járulékokból finanszírozza az orvosi ellátást, állítólag általánosan, ám 65 év felett fizetni kell, ha az eddig megszokott éves nőgyógyászati rákszűrést, mammográfiai vizsgálatot szeretnénk megcsináltatni. A társadalombiztosításon kívüli szférában gomba módra szaporodnak a diagnosztikai centrumok, amelyek térítés ellenében a legkülönbözőbb vizsgálat-csomagokat ajánlják. Véleményem szerint ezek közül a tumormarker vizsgálatokat érdemes rendszeres időközönként elvégeztetni. Aki meg tudja engedni magának, annak javasoltak ezek a vizsgálatok. Megnyugtatnak, bár az alattomos, sokáig tünetmentes betegségek korai diagnosztizálására ezek sem igazán alkalmasak. A kötelező tüdőszűrés megszűnt, de 40 éves kor fölött évente egyszer továbbra is térítésmentesen elvégzik – ezt is nagyon ajánlatos igénybe venni.

Én betegség-ügyben próbálok tudatos lenni. Egy helyen tartom az összes leletemet. Ha új baj jelentkezik, akkor igyekszem jól megfigyelni a tüneteket, hogy egyértelműen el tudjam mondani az orvosnak. Mielőtt új orvoshoz megyek, összeírom, hogy milyen gyógyszereket szedek, mert azt tapasztaltam, hogy ilyenkor nem mindig tudok koncentrálni.

Egyszóval, sokat tehetünk és tennünk is kell egészségünk megőrzéséért!

Lujza

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

A testmozgás hatalma – Élvezzük az életet 120 évig! 7. rész

forrás: www.alzinfo.org

forrás: www.alzinfo.org

Rose Londonban él, 86 éves, remekül néz ki, energiával és  élettel teli.  Élvezzük az életet 120 évig című, korábban kelt  írásaiban megosztja tapasztalatait arról, milyen életformát kell követni ahhoz, hogy a hosszú életet  jó testi és lelki egészségben  lehessen megérni.

Ahhoz, hogy az ember kihasználhassa a  testében rejlő lehetőségeket, rendszeres és dinamikus edzőprogramokat kell végrehajtania. Ha szeretnénk maximális mozgékonyságot, dinamikus energiát és hajlékonyságot elérni, testünket úgy kell kezelnünk, mint egy finom eszközt.  Az agyat és a testet összekapcsoló integrált aktivitás képes létrehozni azt az vitalitást, amely a tudósok szerint lefékezi az öregedési folyamatot.

Röviden: fiatal elmével és a megfelelő, rendszeres fizikai aktivitással, 18 évesnek érezheted magadat 80 évesen is. Szent-Györgyi Albert kutatóbiológus egy fél évszázaddal ezelőtt kijelentette, hogy az elme és a test egy közös egység. Selye János tudós könyvet írt az akkor még újnak számító témáról, a stresszről. Mindketten sok betegséget hoztak összefüggésbe a stressz faktorral.

Ne becsüljük le a rendszeres, lendületes  séták jótékony hatását. Ez a mozgásforma a legtöbb ember számára elérhető. Oldja a feszültséget és elősegíti a jó tüdő- és szívműködést. Nem véletlen, hogy azok az emberek, akik rendszeresen járnak táncórákra, fittek maradnak és megtartják alakjukat. A tánctanárom 68 évesen 48-nak látszik, és úgy mozog, mint egy fiatal tigris …

A szabadtéri sportok, mint a tenisz, a golf, a lovaglás, a vitorlázás is hasznosak, és igen élvezetesek.  A futás, az úszás, a kerékpározás és a síelés nagyobb kihívást jelentenek, és kitűnő aerob testedzésnek számítanak. Rendszeresen és örömmel végezve a fentiek közül bármelyik magas szintű fittséget és egészséget eredményez. A hosszú élettartam szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy élvezzük azt, amit csinálunk. Ha azonban kötelességszerűen végezzük, vagy utáljuk, annak kontra-produktív eredménye lehet. 

Olyan emberek számára, akik munkájuk miatt túl elfoglaltak ahhoz, hogy edzőterembe járjanak, azt javaslom, hogy kocsi helyett próbáljanak gyalog, vagy kerékpáron menni a boltba, az iskolába, vagy a munkába. Még az olyan kerti és háztartási munkák is, mint a fűnyírás, vagy az ablakpucolás, hozzájárulnak ahhoz a mozgás mennyiséghez, amelyre a testünknek szüksége van.

Rose

folyt. köv.

 Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

 katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Élvezzük az életet 120 évig! 4. rész. Délután és este.

heart-shaped-fruits-n-veg

Rose  Londonban  él, 86 éves, remekül néz ki,  energiával  és  élettel teli.  Élvezzük az életet 120 évig című összegyűjtött írásaiban megosztja   tapasztalatait arról, milyen életformát követett, hogy  ezt a szép kort jó testi és lelki egészségben megérje

Délután

A kortalan hölgy délután egy órácskát pihen – egy könyvet, vagy folyóiratot olvas. Azután  felöltözik sétához, arcát, nyakát és kezét bekeni Clinique SPF25 naptejjel. Tesz egy félórás lendületes sétát és hazatérés előtt gyümölcsöt vásárol. Hetente ellátogat az Egészséges Ételek Boltjába, és amikor csak lehet, bio- zöldséget és gyümölcsöt vásárol. Hazaérve megeszik egy almát, vagy egy körtét, vagy egy fürt szőlőt, esetleg valamilyen szezonális gyümölcsöt. A zöldséges a legjobb barátja, mivel őt gyakrabban látja, mint bárki mást.

Ötkor elkezdi készíteni a vacsorát és hat óra körül megvacsorázik. Gyakran meghív egy barátot, vagy barátnőt, hogy megossza vele vacsoráját (csak pozitív gondolkodású emberekkel barátkozik).

 Este

Vacsora után gyakorta meghallgatja a BBC híreit, vagy elolvassa a napilapot. Hetente háromszor ”hírszünetet” tart, ez jótékonyan hat a lelki békéjére. Nyolckor készen áll, hogy elmenjen otthonról: találkozik a barátaival, színházba, operába, vagy moziba megy, ahol megnéz egy erőszakmentes, jó filmet.

Ha éhesnek érzi magát, bekap egy szezámmagos rizskekszet. A nap végén, ami éjjel 11-12 körül van, még olvas egy órát. Késő éjjel sosem eszik, és csak tisztított vizet, vagy gyógynövény teát iszik.

Naponta hatszor iszik tiszta vizet. Ha szükséges, iszik egy nagy pohár MISO-t (japán, erjesztett, fermentált szójababból készült). Időnként fermentált, barna rizsből készült MISO-t fogyaszt – mindkét termék tisztítja a belső részeket és méregtelenít. A gyulladások és meghűlések megelőzésére Hella umebushi szilvát fogyaszt, egy  japán  természetes antibiotikumot.  És ezek  hatásosan működnek!

Hetente kétszer Hella egyórás tai chi és strech and keep fit (fitnesz) gyakorlatokat végez. Amikor egyedül van, naponta énekel olyan dalokat, amiket még fiatalkorában tanult, vagy olyan operaáriákat, amiket mostanában hallott a rádióban. Ha egy olyan barátnőjével van együtt, aki, mint ő, Gurdjieff és Louise Hay követő, akkor radiogram (rádió és gramofon együtt) zenére táncolnak. A latin ritmusokat és a keringőket szeretik.

Rose

folytatás következik

 

 

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Szeretnék sokáig élni jó egészségben

Ősz a kertünkben – saját felvétel

Miklóssal, külföldön élő rokonommal gyakorta skype-olunk. Örömmel tapasztalom, hogy milyen derűs mostanában, az ember  feltöltődik tőle energiával egy-egy  képes beszélgetés során. A most hetvenéves rokon korábban sorsával gyakran elégedetlen, ingerlékeny ember volt, főnökeivel állandó harcban állt, családjával is akadtak konfliktusai.

– Sokáig szeretnék élni jó egészségben – jelentette ki a minap. Kérdésemre, hogy mit tesz ennek érdekében elmondta, hogy minden nap tornázik  és minden nap sétál feleségével  a környék meredek utcáit róva legalább egy órán át.  Azonkívül   naponta eszik gyümölcsöt és egyéb zöld-félét, és nagyon lecsökkentette  az elfogyasztott étel mennyiségét.  Mindezt bizonyítandó felállt, kicsit távolabb ment a számítógép kamerájától, hogy jól lássam, mennyire lefogyott. Ahogy visszaült  a géphez, és közel hajolt a kamerához, fürkészően megnéztem az arcát, amit szinte ránctalannak láttam.  Nahát!?

– De ez nem minden, az agyamat is tornáztatom.  Minden nap tanulok valami újat a számítógépen és rengeteget olvasok, – folytatta Miklós. Azt korábbról tudom, hogy több blogja is van, de oda csak akkor ír, ha valami nagyon eredeti gondolata van.

Kérdeztem, hogy hogyan megy a munka. – Jól, nagyon élvezem, – mondta. Az utóbbi években, már nyugdíjasként, elkezdett életmód tanácsadással (coaching)  foglalkozni, melyet autodidakta módon sajátított el és szép eredményeket ér el a kliensekkel, kiegészítve nem túl magas nyugdíját.  Miklós – igaz kéretlenül – nekem is szokott  tanácsokat adni, és mondhatom megszívlelendő ötletei vannak, az más kérdés, hogy nem mindig szoktam megfogadni :-).

De a legtöbbet azt hiszem az segített a harmónia megteremtésében, hogy tudatosan kerüli a konfliktusokat és   keresi a kellemes  élményeket.  Felesége családjának nemrég megrendezett nagyszabású összejöveteléről  például takarékossági okokra hivatkozva kimentette magát, elkerülendő, hogy összevitatkozzon néhány nem kedvelt rokonnal.  Míg neje a családi partira utazott, sikerült egy rég tervezett összejövetelt  összehoznia néhány ötven éve nem látott katonatársával, akikre a Facebookon lelt rá.

Munkahelyi konfliktusaitól nyugdíjasként szerencsére megszabadult.  És a legfontosabb: kapcsolata feleségével harmonikus, gyerekeivel úgyszintén – legalábbis amióta azok távol kerültek a családi fészektől.

Hogy miért is írtam le ezt a hétköznapi történetet? Magam se tudom. Csupán jó volt hírt adni egy magával és a világgal békében élő, az idős kor örömeit élvező emberről.

 Cecilia

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

PATAKPARTI GYALOGOLÁS – a láb mindig kéznél van

 

A “tartsd magad formában” felszólítás jegyében kezdtem el  a sétákat  a nyáron. A jelszót lányom adta ki, aki rendszeresen fut a Rákos patak partján és úgy gondolta, hogy együtt járhatnánk ki: én gyalogolnék, miközben ő fut.  Megtetszett az ötlet, és azóta több-kevesebb gyakorisággal séta-gyalogolok a szép, zöld környezetben.

Jobban hangzana, ha azt írhatnám kocogok, de csak gyors gyaloglásra futja a kondimból. Lányom instrukciói szerint a lényeg, hogy egyenletes, gyors tempóban, nagyokat lépve, a kezemet is lóbálva gyalogoljak. Elengedhetetlen a kényelmes, zárt cipő és a réteges öltözködés. Kb. egy órát tudok gyalogolni egyfolytában, kifejezetten élvezem a mozgást  az üde  környezetben.  A patakocska mentén nemrég bicikliutat építettek, s mellette még egy keskeny földút is fut, így  biciklizők és a futók egymást nem zavarva tudnak közlekedni. Csodálkozva  tapasztaltam, hogy milyen népszerű a futás a fiatalok körében, a biciklizésről nem is beszélve. Fülhallgatóval zenét hallgatva, csinos, sportos szerelésben  húznak el mellettem. 
Nem véletlen, hogy tömegek járni oda, hisz a szépen rendben tartott környezet, nyírt fű,  forgalmat elkerülő, s ezért csendes és tiszta út manapság ritkaságnak számít a fővárosban. Az út egy része, ahol én járok szép, újonnan épült lakóházak között kanyarog,  egy másik része régi, nagy fák és bokrok mentén.  A nyári kánikulában estefelé különösen üdítő volt a jól megvilágított úton való poroszkálás. Tegnap nem a szokásos módon estefelé, hanem kora délután jártam ott (fényképezőgéppel a kézben), és elcsodálkoztam, hogy futók helyett  babakocsit toló anyukák  és  sétáló idősek jártak arra. Jó volt gyalogolni  a szinte néptelen úton a patak halk csörgedezését  és a nyárfák leveleinek susogását hallgatva.
A Rákos patak szűkebb környezetem része. Arra járva mindig megszemlélem, leginkább azért, hogy a benne tanyázó kacsákat vegyem szemügyre.  Az unokákkal  kisebb korukban gyakorta  gyalogoltunk el a patakig, hogy a hídról  kenyérdarabkákat bedobva odacsalogassuk a kacsákat. Bármilyen messzességből  pillanatok alatt odaúsztak, ha egy kis ennivalót szórtunk nekik a hínáros vízbe. A  patakpart a kutyásoknak is a kedvence, itt szabadon lehet engedni  az ebeket. A nyári kánikulában egy-egy bátrabb kutya a meredek patakparton lerohanva meg is fürdött a vízben.
A patak a valaha benne élő rákokról kapta a nevét, nehéz elhinni, de régebben több vízimalmot is hajtottak erejével. Mostanság csendben, szinte észrevétlenül, de sokunk nagy örömére csobog végig  a Gödöllői dombságtól a Dunáig. Remek dolog egy fárasztó, vagy akár egy unalmas nap után a patakparton futni-gyalogolni. Végülis a futás és a gyaloglás a legkézenfekvőbb testmozgás, ingyen van, csak jó láb kell hozzá.

Cecilia

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!