Régiségeknek

Rácsos almatorta, ahogy Mihály készíti

almatorta végleges

Mutatós, almával töltött,  linzer típusú  sütemény, egy férfiú által elkészítve.

A csábító  kinézetű és finom almatortával egy vendégségben találkoztam. Készítője az egyik vendég volt, méghozzá Mihály, egy régiség korú úr. A vendégség apropója egészen pontosan egy könyvklub ülés volt, melyet mindig valamelyik könyvklub tag lakásán tartunk. Az a szokás, hogy a vendégek mindig hoznak magukkal valami harapni, vagy innivalót. Ha valami különlegesen finom kerül az asztalra, megragadom az alkalmat, hogy lefényképezzem, aztán, ha megkóstoljuk, és ha jó is, elkérem a receptjét. Most is így történt.

Hozzávalók:
10 dkg vaj
1 evőkanál olaj (tejföl is használható helyette)
2 bögre liszt
1 bögre cukor (ez csökkenthető, az alma savanyúságától függően)
2 tojás
1 sütőpor
1 evőkanál rum
a töltelékhez kb. egy kg alma
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg

almatorta vágott

Elkészítés:

Az egyik tojás sárgáját félretesszük a kikenéshez, a másfél tojást és a vajat egy kevés cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral kevert lisztet és az olajat, vagy tejfölt. A tészta kigyúrása után kis ideig a hűtőszekrényben pihentetjük. Közben négy-öt almát meghámozunk, kivágjuk a magházat és vékony szeletkékre felaprítjuk,  fedő alatt, gyakori kevergetéssel megpároljuk, s utána hagyjuk kihűlni.

A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk, s a tortaformába igazgatjuk úgy, hogy legalább két cm magas pereme is legyen. A másik feléből megsodorjuk a keresztrácsozáshoz szükséges vékony rudacskákat. A megpárolt almát leszűrjük, ízesítjük őrölt fahéjjal, rummal, esetleg egy kis őrölt szegfűszeggel is, s szükség esetén cukrot is adunk hozzá (savanyúbb fajta alma esetén). Az almatölteléket a tortaformába, a tészta tetejére rakjuk, és miután egyenletesre elsimogattuk, felrakjuk a torta tetejére a rácsozatot előbb az egyik irányban, aztán a rá merőleges irányban, majd a tojás sárgájával megkenjük. 180 C fokon kb. 35 percig sütjük, míg a teteje szép aranysárga lesz.

Cecilia

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Birsalma sütve, szilvával

szilvás sült közeli

A birsalma szilvával megspékelve, mézzel és fahéjjal ízesítve, sütőben megsütve kitűnő desszert, de sült  húsok mellé is finom.

Idén nagyon sok birsalma termett, és azon törtem a fejemet, hogy milyen új módot találjak a gyümölcs egyszerű felhasználására. Amikor éppen sütőtököt sütöttem, fogtam egy birsalmát, felvágtam és a sütőtök közé tettem. Nagyon finom lett, csak kicsit szétment, mert a sütőtöknek több idő kell a megpuhuláshoz.

20151013_181117

Legközelebb, már csak a birsalmával kísérleteztem, és mivel volt itthon szilva, együtt sütöttem őket. Nagyszerűen sikerült, így közreadom a receptet:

Hozzávalók: 5 db birsalma 5 darab szilva méz vaj fahéj szilvás nyers 2 Elkészítés:

A birsalmát alaposan mossuk meg, vágjuk ketté, csumázzuk ki, és csináljunk egy kis mélyedést a közepébe. A  vágott felületét és a mélyedést kenjük be mézzel, majd szórjuk be fahéjjal. Aki nem szereti, a fahéjat,  el is hagyhatja. Ezután ültessük a közepébe a félbe vágott, lefelé fordított szilvát. Tegyünk a tetejére egy pici vajat. Helyezzük egy kivajazott, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe (én ez utóbbit tettem). Öntsünk alá egy pici vizet és tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe. Időnként egy villát beleszúrva ellenőrizzük, hogy a birsalma megpuhult-e. Arra figyeljünk, hogy ne süssük túl soká, mert akkor szétesik. 20-30 perc alatt készre sül. Desszertként önállóan, vagy sült húsok mellé is jó. Hidegen is finom.

Papa Stefano

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Habkönnyű túrós finomság

habkönnyű túrós

Gyakran készítem ezt a különlegesen finom kevert tésztát, legutoljára vendégségbe vittem, nagy sikert arattam vele.

HOZZÁVALÓK:

25 dkg friss zsíros túró
10 dkg tejföl
7 dkg vaj
0,7 dl langyos tej (azaz nem egészen 1 dl !)
6 tojás
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom
8 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
cseresznye, vagy meggy, vagy bármilyen gyümölcs, vagy dzsem

ELKÉSZÍTÉS:

A túrót a tejföllel és a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, majd 6 tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, majd hozzászitáljuk a lisztet, amelybe elkevertük a keményítőt.

A 6 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral kemény habbá verjük és óvatosan 3 részletben a masszához keverjük.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, beleszórjuk a gyümölcsöt vagy dzsemet (én ez utóbbival készítettem). Ezt a tepsit egy nagyobb tepsibe helyezzük, amelybe forró vizet öntöttünk (az a tapasztalatom, hogy nem kell túl sok víz). 170-180 fokos sütőben 50-60 perc alatt pirosra sütjük. Ha kihűlt felszeleteljük és porcukorral meghintjük.

Sári

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide!

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Citromos almafelfújt

Apple Pudding 0

Könnyű, finom desszert, kissé savanykás íze miatt  húsok mellé is jó köretnek. Előnye, hogy még a mérleget sem kell elővenni az elkészítéséhez. Lisztérzékeny változatban is elkészíthető.

Hozzávalók:

4 szétválasztott tojás 12 evőkanál cukor 4 evőkanál olaj 2 kávéskanál citromlé 1 kávéskanál reszelt citromhéj ¼ kávéskanál fahéj 6 db közepes nagyságú zöldalma reszelve, levétől kinyomkodva 12 evőkanál liszt, lisztérzékenyeknek krumplikeményítő 1/8 kávéskanál só 8 evőkanál darált mandula, vagy dió, szeletelt mandula, vagy diórarabok

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Keverjük ki a tojássárgájákat a cukorral, amíg sűrű és világossárga nem lesz. Keverjünk hozzá 3 evőkanál olajat, a citromlevet, a citromhéjat és a fahéjat. Ezután tegyük hozzá az almát és a lisztet (vagy keményítőt). Jól dolgozzuk össze. Verjük fel keményre a tojásfehérjét a sóval. Óvatosan keverjük bele az almamasszába. Egy kb. 20cm x 30cm-es jénai vagy pyrex tepsit olajozzunk ki a megmaradt olajjal, és szórjuk meg körben a darált mandula egy részével. Öntsük bele a masszánkat. A maradék darált mandulát szórjuk a tetejére. Süssük kb. 45 percig. Díszítésként  a felvágott szeletekre manduladarabokat raktam. Tálalhatjuk melegen, vagy hidegen. Én gyakran köretnek adom húsok, vagy halak mellé.

Hedi Neu, Chicago

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Banánkenyér

banán

Ne bánjuk ha néhány darab  banán túlérik, hanem készítsünk belőle banánkenyeret! Nagyon egyszerű, kiadós, nem túl édes sütemény.  Ezzel az édességgel egy piknik-szerű vendégségben találkoztam először, ahová az egyik vendég saját készítésű banánkenyerét  hozta magával. Nagyon ízlett, így rögtön  elkértem a receptjét és el is készítettem.

20150331_121337

Hozzávalók:
14 dkg liszt
14 dkg cukor
14 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
2 nagy tojás
1 sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
2 nagyon érett banán

banán 3

Elkészítés:

A tojást keverjük ki a cukorral,  majd  keverjük hozzá az olvasztott vajat  és  fokozatosan adagolva keverjük bele a lisztet, melybe előzőleg beleszórtuk a sütőport. A banánokat nyomjuk szét villával (ne turmixoljuk, az a jó, ha egy kicsit csomós marad), és keverjük hozzá a masszához. Az így kapott híg tésztát öntsük bele egy kivajazott, kilisztezett  hosszúkás, keskeny, kenyérformájú tepsibe. Körülbelül egy  órát süssük 170 fokon, illetve addig, amíg  a beleszúrt késre már nem ragad rá a massza. Ha kisült, hagyjuk a tésztát kihűlni, majd borítsuk ki tálcára, szórjuk meg vaníliás porcukorral és szeleteljük fel. Csokimázzal is bevonhatjuk, akkor inkább banántorta jellege lesz.

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

 https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

SÁRGARÉPÁS MUFFIN

sárgarépás muffin 007

Guszta, finom és könnyen elkészíthető sütemény. Unokáimnak gyakran készítem.

Hozzávalók 12 darabhoz:
25 dkg sárgarépa
1 citrom lereszelt héja és leve
20 dkg finom liszt
2 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál őrölt gyömbér por
15 dkg darált mogyoró
1 tojás
15 dkg barna cukor
1 dl étolaj
1 dl tejföl

sárgarépás muffin 001

Elkészítés:

Előkészítésként a sütőt 180 C fokosra előmelegítjük,  a muffin sütőformákba beletesszük a sütőpapírokat.
Megtisztítjuk a sárgarépákat, majd finomra reszeljük. A citromlevet rácsepegtetjük, és hozzákeverjük a reszelt citromhéjat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a gyömbérrel és a darált mogyoróval. A tojást egy másik edényben felverjük, kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a tejfölt. Ezekkel tovább keverjük, és felváltva adagoljuk bele a reszelt répát és a lisztes keveréket.

sárgarépás muffin 002

A masszát a sütőformákba adagoljuk és 20-25 percig sütjük, illetve addig, amíg a teteje meg nem barnul, illetve amíg a beleszúrt villára már nem ragad rá a tészta.

sárgarépás muffin 005

A kész sütit 10 percig pihentetjük, majd a papírral együtt kivesszük a sütőformából és hagyjuk kihűlni.

Liza

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Karácsonyi mézeskalács varázslat

mézrs 3

Ilyenkor karácsony közeledtével kedvünk támad mézeskalácsot sütni. A konyhákat betölti a szegfűszeg- és fahéjillat, a meghitt készülődés légköre. Van, aki gyakorlott mozdulatokkal, lendületesen fog neki, van, aki tétován (mi lesz, ha nem sikerül?), vannak, akik csoportosan, nagyik-unokák együtt állnak neki és csodás meseházikókat sütnek-díszítenek.

ld.a tavalyi blogbejegyzést a mézeskalács házikókról

Tiszakécskén él és csuda dolgokat alkot mézeskalácsból Kristóf Márta népi iparművész. Évtizedekig a könyvtár vezetője volt, de nem csak az olvasás megszeretésére, a könyvtár sokoldalú használatára tanította meg a gyerekeket, hanem az alkotás örömére is.

mézes5

Kristóf Márta kedves szavú, mosolygós egyéniség – nem csoda, ha keze alól mesés figurák kerülnek elő: huszár és mézesbáb, tükrös szív, bumfordi állatfigurák, bagoly, páva, madárkák egész sora. A karácsonyi angyalkái sem szokványosak, hanem mosolygó kis egyéniségek. Megható, ahogyan a betlehemi figurákat formálja: van sok alakból álló kompozíció és olyan is, ahol egységben ábrázolja a szent családot. Díszítésként természetes magvakat használ, szegfűszeget, mandulát, akár napraforgómagot is. Nagyon tetszik, amikor a mézes tésztából készít díszítő elemeket.

Márta ismert és elismert művész – mégis nagyon szerény és önzetlen. Annyira, hogy közreadta (és engedélyével továbbítom is minden kedves érdeklődőnek) a tészta receptjét. Már csak neki kell látnunk, karácsonyra elkészülhetnek kedvenc figuráink.

mézes 6

MÉZESKALÁCS Hozzávalók: 12 dkg méz 25 dkg liszt 9 dkg porcukor 1 tojás 2 dkg kakaópor 6 dkg őrölt mogyoró 1 csapott evőkanál mézeskalács fűszer (hideg vízben feloldva) a díszítéshez: magvak, gyümölcsök, cukorkák, tojáshab Ellkészítés:

A mézet, cukrot egy edényben felmelegítjük, jól elkeverjük. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és a többi hozzávalót. Jól összedolgozzuk a tésztát, amiből cipócskákat formázunk. Folpackkal beborítva egy éjszakán át hűvös helyen pihentetjük (de nem a hűtőszekrényben!) Akár több napon át is. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Sütés előtt megkenhetjük tojássárgával, díszíthetjük magokkal. Közepes hőfokon 10-15 percig sütjük.

Jó munkálkodást, ünnepi készülődést kívánok! Fodor Anna

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Túrós tarka-barka süti

túrós süti 1

Különleges, mutatós, finom sütemény, de munkaigényes. Gyorsabban elkészül, ha társaságban (barátnőkkel, unokákkal) fogunk hozzá.

Hozzávalók

A golyókhoz:
• 12,5 dkg margarin/vaj
• 20 dkg finomliszt
• 3 ek kakaópor
• 10 dkg kristálycukor
• 2 egész tojás
• ½ csomag sütőpor

A túrós masszához:
• 50 dkg tehéntúró
• 20 dkg kristálycukor
• 12,5 dkg margarin/vaj
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 csomag vaníliás pudingpor
• 5 tojás

Elkészítés

Először összeállítjuk és elkészítjük a golyókat. A margarint a cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a 2 tojást és tovább keverjük. A lisztet alaposan elvegyítjük a sütőporral, hozzáadjuk a kakaóport is, majd apránként a margarinos masszához adjuk. Lisztes kézzel kis gömböket formálunk belőle és egy kb. 23×30-as kivajazott tepsibe hézagosan, elszórtan lerakjuk. (A képen láthatóhoz képest kisebb és több golyó látványosabb eredményt adna.)

túrós 2

A túrós massza elkészítése: a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket a fele cukorral kemény habbá verjük. A cukor másik felével és a vaníliás cukorral a tojássárgákat keverjük habosra, hozzáadjuk a puha margarint és további 1 percig keverjük. Beledolgozzuk az áttört, lecsepegtetett túrót és a vaníliás pudingport is. Ez után a felvert tojáshab felét hozzáadva tovább keverjük, végül fellazítjuk a tojáshab másik felével. Ezt a masszát öntjük a gömböcskék közé és 180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses sütő esetén 160-170 fokon) 30-35 percig, tűpróbáig sütjük.

túrós 4

Kockákra vagy tégla alakú szeletekre vágjuk, így helyezzük a tálra. Ha kisebb golyócskákkal készítjük a süteményt, egy-egy szeletbe 2 barna gömböcske is kerülhet, úgy néz ki, mintha „szeme” lenne, mintha „kukucskálna”.

túrós 5

Jó étvágyat kívánok: Fodor Anna

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Pizza, otthon készítve

ananaászos pizza

Nem muszáj vendéglőbe menni ahhoz, hogy isteni pizzát együnk.  Otthon is elkészíthetjük!

Ha az olasz gasztronómia szóba kerül, azonnal három dolog ugrik be: a paszta, a pizza, és az olasz eszpresszó. Mindegyiket szeretem, sőt imádom, s fiatal koromban – amikor már lehetett nyugatra is utazni – gyakran gondoltam rá: kocsiba, irány Olaszország, enni egy isteni pizzát, utána inni egy csodás presszókávét, s aztán gyerünk haza.

Végül ehelyett megtanultam pizzát sütni, olasz tésztát készíteni, és „majdnem” olasz kávét csinálni.

Lányom születésnapjára – már nem először – pizzát kért. Margheritát (ez az alap-pizza, csak paradicsomszósszal és sajttal), sonkásat és  hawait (ananászos). Én még hozzátettem a gombásat is, mert azt is szeretjük, úgy hogy a margherita pizza egyik felét gombával megszórtam. Három pizza készült tehát 32 cm átmérőjű pizza sütő tepsikben. Nagyon ízlettek a pizzák, így arra gondoltam, hogy  Papá Stefano konyhájában megosztom, hogy hogyan készültek.

Alapanyagok

Hozzávalók: 3 db. 30-32 cm átmérőjű pizzához

a tésztához:

– 50 dkg. finomliszt
– 2,5 dkg. élesztő
– 1 dl. langyos tej
– 1 csapott kávéskanál cukor
– 1 csapott kávéskanál só
– víz, szükség szerint

a feltétekhez:

– fél deciliter olíva olaj
– 20 dkg. reszelt mozzarella sajt (boltban kapható reszelve)
– 30 dkg. reszelt trappista sajt
– 1 doboz fél literes (olasz) konzerv paradicsom püré
– 1 doboz 25 dkg.-os darabolt (olasz) konzerv paradicsom
– egy, vagy kétféle sonka
– 20-25 dkg. gombapörkölt
– 1 doboz darabolt ananász konzerv
– morzsolt oregánó

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben megfuttatom, majd a sóval összekevert lisztbe keverem. Teszek még bele egy kevés morzsolt oregánót (nagyon jó ízt ad a tésztának). Víz hozzáadásával addig gyúrom, amíg rugalmas tészta lesz belőle, s nem ragad sem a kézre, sem a gyúrótáblára. Hozzáérve azért nedves érzetet adjon. Kelesztő tálba teszem, vagy a gyúródeszkán hagyom (alá lisztet simítva) és letakarom. Egy órán át hagyom kelni.

8

Amíg kel a tészta, addig ha kell, megreszelem a sajtokat, elkészítem a paradicsomszószt: összeforralom a paradicsompürét a darabos paradicsommal (ennek levét előtte leszűröm), s forralás közben megszórom morzsolt oregánóval, és teszek bele egy kávéskanál cukrot és egy csipet sót. Készre főzöm a gombapaprikást, a sonkákat két ujjnyi csíkokra vágom, az ananászt leszűröm.

A megkelt tésztát újra átgyúrom, hogy rugalmas legyen, majd három egyforma darabra vágom. Lisztezett gyúródeszkán nyújtófával elkezdem nyújtani. Én a vékony, ropogós pizzát szeretem, így a tésztát  2-3 mm vastagra nyújtom. Ezután lefordítva  a tésztára fektetem a pizza sütőt, és a tésztát körbevágom.

12

A körtésztát a pizza sütőbe helyezem, megkenem olíva olajjal, majd bőségesen a paradicsom szósszal. Erre szórom a mozzarella sajt egyharmadát. Tulajdonképpen az alap pizza készen is van, jöhetnek a kívánság szerinti változatok. Aki margheritát szeretne, a trappista sajt harmadával megszórja és mehet a sütőbe. Sonkás esetén megszórom a felszeletelt sonkával, majd a trappista sajttal. Gombásnál a gombapaprikást elterítem a tésztán, azután jöhet rá a trappista sajt. A hawai megegyezik a sonkással, csak pluszban megszórom a lecsöpögtetett ananászdarabokkal, majd a trappista sajttal.

Megszórjuk sajttal, majd sonka és ismét sajt

Az így elkészített pizzákat 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, (egy plusz ráccsal egyszerre 2 pizzát sütök) és amikor a tetején a sajt elkezd pirulni (10-15 perc) a pizza sütőket megforgatom, hogy az addig hátul lévő rész kerüljön előre, s még 5 percig sütöm.

A sütőből kivéve pizza vágóval 4 vagy 8 szeletre vágom, és tálalom. Ha jól csináltuk, akkor a tészta ropogós, a feltétek összeolvadtak, a tetején a sajt világos barnára sült.

Gombás pizza

Mivel születésnap volt, torta helyett egy meglepetést, kókuszos zabpehely golyókat szervíroztam, zabpehely masszából készített évszámmal, s egy gyertyával. Ez is a család kedvence, s főleg a születésnaposé.

Torta helyett

Akik kíváncsiak a bolonyai szószos olasz tésztára, azok itt megnézhetik: http://regisegeknek.cafeblog.hu/cimke/bolognai-spagetti/  , akik pedig a kókuszos zabpehely golyóval lepnék meg a családot, ezen a linken találják a receptet egy korábbi bejegyzésben:  http://regisegeknek.cafeblog.hu/2013/02/07/kokuszos-zabpehely-golyo-nosztalgia-izek/

Papá Stefano

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Süssünk linzer nyuszit Húsvétra!

nyúl2

Nyuszi alakú sütit készíteni jó mulatság, különösen gyerekekkel.   Mi is lehetne jobb elfoglaltság a tavaszi szünetben, mint édes, ropogós linzertésztát készíteni nyuszi formájúra?

tészta nyuszi

A gyurmázáshoz szokott unokák  némi kísérletezés után gyorsan kitalálták, hogy a Pinteresten talált képek alapján  hogyan  formálják meg a nyuszit az általam gyúrt linzertészta alapanyagból. Jóllehet a mintát adó képeken a nyulak valószínűleg kelt tésztából készültek, én egyszerűbbnek találtam, hogy könnyen elkészíthető, kelesztés nélküli linzertésztával dolgozzunk.

easter-cinnamon-roll-bunnies-pillsbury-cinnabunnies-beauty-e1363140758882

Egymás után készültek a jobbnál jobb nyuszi változatok, majd a végén elővettük a sütiformákat és azzal szaggattuk ki  a kinyújtott tésztát  nyuszi és kacsa alakúra.  A szemeket  apróra vágott mazsola és birsalmasajt darabkákkal  jelöltük. A füleket és egyéb testrészeket  tojásfehérjével ragasztottuk a testhez.  A tepsibe tett  sütiket sütés előtt tojásfehérjével kentük be, hogy szép, fényesek legyenek.  Ilyenek lettek:

 

  nyu3

Így készül a linzertészta: 60 dkg lisztet 1 csomag sütőporral, 1 csomag vaníliás cukorral, 25 dkg margarinnal, 20 dkg cukorral , 2 egész tojással (ha szükséges  lehet egy kis tejfölt is hozzáadni) géppel összegyúrunk.  A kézzel formált nyuszit  apró gombócokból állítottuk össze, a  sütőformával  szaggatottak kinyújtott tésztából készültek. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsültek.

collage

Lilla és Panni boldogan kóstolták meg  a saját készítésű sütiket, de maradt még bőven Húsvétra is.

Panni Lilla

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!