Régiségeknek

Reményekkel telve érkeztem Londonba 1948-ban

Visszaemlékező sorozatunk részeként a Londonban élő, 88 éves Rose naplójából olvashatunk szemelvényeket. Az ‘Élvezzük az életet 120 évig’ című írásai itt a blogban korábban nagy sikert arattak.

IMG_0001_NEW1948

1948 november 28-án, mint reményekkel és illúziókkal teli fiatal lány érkeztem a londoni Victoria vasútállomásra, csúnya, sötét, esős időben. Otthon, könyvekben olvastam a fehérre festett Viktoria korabeli házakról, lelkesedéssel vártam látni először életemben. Londonban élő unokabátyám várt a vonatnál, és egy nagy, fekete taxiba ültetett be. Az ablakából láttam a lebombázott házakat, minden romos volt és csúnyának látszott, ez volt az első csalódásom Londonban.

Megérkeztünk London Willesden negyedébe, rokonaim luxus otthonába. A lélegzetem is elállt, amikor észrevettem, hogy bútoraik XIV Lajos korabeli antikok. Nagynéném nem örült nekünk, (Ervin bátyám is jött velem), mert sajnálta hogy férje pénzt kell költsön reánk. Fáradtak és éhesek voltunk, de nem mertünk szólni, vagy kérni valamit, mert a fogadtatásunk hideg es örömtelen volt… Végül egy cselédlány jött be a szobába, és egy szép ezüst tálcán ezüst teáskannát és néhány porcelán csészét hozott be. Ekkor nagybácsim így szólt hozzám:

“Most meg fogod ízlelni a világ legfinomabb innivalóját: a cup of tea-t” (egy csésze teát). Közben kis hideg tejet, kockacukrot és forró teát töltött a csészékbe, és azt nagy élvezettel inni kezdte.
– Na igyál drága kis húgom, meglátod, hogy meg fogod szeretni ezt a finom angol teát. Hát hogyne ízlett volna nekem ezek után? Mennél tovább bámultam Hugo bácsimat, annál jobban láttam arcában az édesanyám vonásait; hirtelen meleg érzés fogott el iránta: talán ő fogja pótolni halott szüleimet. Hugo bácsi pedig súgva mondta, hogy bennem látja szegény, fiatalon meghalt kedvenc testvérét, anyámat. Ez arra engedett következtetni, hogy örül nekem, a kis árva magyar leánynak…

Trafalgar tér, London, 1949

Trafalgar tér, London, 1949

1949

Hajnal van. Még alig pirkad. A táj most kezd kibontakozni az éjszaka sötét lepléből. Londonnak e csöndes, kisvárosias jellegű lakónegyedében egyetlen egy embert sem látni az utcán; csak itt-ott gyúl ki a villany egy-egy szobában és utat tör magának az ablakon keresztül, hogy osztogassa fényét az ablak alatt elterülő zöld pázsitra. Tél van, január, és itt Angliában a Golf-áramlat jóvoltából még mindig zöld pázsitok és fák övezik a házakat.

A kis karórám mutatója hat órát jelez, aminek nem nagyon örülök, hiszen itt van az ideje a felkelésnek, pedig milyen jó lenne a meleg, puha ágyamat még egy órát élvezni ! De nincs választás: dolgozni kell mennem. Csend üli meg az egész házat, melyet csak néha zavar meg egy-két koránkelő ember lépésének a zaja, amely könnyen áthallatszik a vékony  falakon. Meglepő, hogy a munkába igyekvő emberek közt mennyi a nő! Itt Angliában a gyöngébb nem is kiveszi részét a létért folyó küzdelemben. A nőknek is dolgozniuk kell. Egyenlőséget hirdet a férfinép, és ezt nem csak papíron látjuk, hanem a mindennapi életben is. Én, aki nemrég jöttem Magyarországról, csodálkozom ezen, pedig a Szigetország lakóinak ez természetes.

ruhagyár 1948

Ruhagyár Angliában 1948-ban

A munkahelyem London legkeletebbi részén, East Endben van,  több mint egy órát kell utaznom busszal, szerény észak-nyugati otthonomból. Nehéz volt megszoknom a gyári munkát, bár a gépi hímzés, amire betanítottak, tiszta munka. Mint idegen, magyar kiejtéssel beszélő fiatal lány, kívülállónak éreztem magamat a sok angol munkásnő  közt, akik ‘Cockney’ kiejtéssel beszéltek. Nehéz napok és hetek voltak ezek a kezdeti idők, amit árva fejjel kellett átélnem és nehéz szívvel elviselnem. Mindig úgy éreztem a lelkemben, hogy nem egyszerű gyári munkásnak, hanem más céllal születtem.

– folytatás következik –

Néhány írás az “élvezzük az életet 120 évig” sorozatból:

Szeresd magadat

A testmozgás hatalma

Szex idősen is

Rose

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

A magány öl, az aktivitás meghosszabbítja az életet!

Élvezzük az életet 120 évig! Senior-Couple

Jóval elmúltam 80 éves, és van egy hasonló korú barátom. Együtt töltjük a hétvégéket és együtt utazgatunk. Egy éve ismerkedtem meg vele egy tenerifi utazáson. Szeretjük egymást. Nem hanyagolom el a külsőmet, óvom az arcomat a napsugarak káros hatásától és fiatalosan öltözködöm. Idén (2015) együtt voltunk egy amerikai és egy ázsiai hajóutazáson – írja Rose Londonból a hozzám e-mailben küldött postjában. (Cecilia)

Amikor az ember eléri 80-at, sőt azon jóval túl van, az eszével még csak negyvennek érzi magát. Bár még képes arra, hogy megtegye mindazt, amit korábban, mindez egy kicsit tovább tart. Egy kicsit lassabban jár és hamarabb elfárad. A lába megfájdul attól, hogy hordozza a testét, még akkor is, ha – mint én is – egészséges, és nincs komolyabb betegsége. De meg lehet tanulni ezzel együtt élni.

A fontos az, hogy ne adjuk fel az aktivitásunkat, úgy folytassuk, mintha nem lennénk öregek. Éljünk társasági életet, járjunk összejövetelekre, tanuljunk új dolgokat, főzzünk, járjunk bevásárolni, hívjunk barátokat vacsorára, menjünk moziba, étterembe, koncertre. És, ha tehetjük, utazgassunk. És természetesen olvassunk és írjunk, keresgéljünk a Google-ban, mosolyogjunk és nevessünk annyit, mint korábban. Azaz, éljünk úgy, mintha csak 40 évesek lennénk!

A családom külföldön él, így azzal foglalom el magam a hétköznapokon, hogy minden nap cselekedjek valami jót, valami hasznosat. Ráakadtam néhány házhoz kötött idős emberre, akiket meglátogatok, hogy felvidítsam őket. Van egy gyógyíthatatlan, rákos asszony, akit moziba, vagy jó idő esetén a parkba viszem sétálni. Van egy százéves szomszédom, aki még kijár. Őt az autómon bevásárolni viszem. Vannak magányos emberek, akiket meghívok egy általam főzött ebédre és együtt nézünk meg valami vidám filmet DVD-én. Van egy 89-éves hölgy, akivel egy házban lakom, aki beteg és ágyhoz kötött, nincsenek rokonai, hozzátartozói. Ételt viszek neki és gondoskodom róla, hogy egyen. Meghallgatom a panaszait és segítséget is szereztem a számára. Hetente egyszer egy jótékonysági üzletben dolgozom, mint eladó és pénztáros.

Mindenkinek, ha egyedül él, kell találnia valami elfoglaltságot, amit nagy évezettel csinál, legyen az kártyajáték, vagy TV nézés. A magány öl, az aktivitás fenntartása viszont meghosszabbítja az életet.

Rose, Londonból

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Minden napra egy jócselekedet! Így él egy 87 éves blogger Londonban

kezek

87 éves vagyok és elmondhatom, hogy teljes, jó életet élek.  Olyan elfoglaltságokkal töltöm a napjaimat, amelyek fitten tartanak és fiatalítanak. Az egyik ilyen dolog, hogy minden nap cselekszem valami jót, segítek valakinek. A másik fontos dolog, hogy az agysejtjeimet „tornáztassam”: jó könyveket olvasok, naplót írok, előadásokra járok, nyelvet tanulok (most éppen spanyolt), klasszikus zenét és operaáriákat hallgatok, vitaköröket szervezek. És nem utolsósorban szeretek másokkal játszani kártyajátékokat, dominót, Rummi kubot.

Egészségesen táplálkozom és nagyon keveset eszem, aminek következtében 50 kiló vagyok. Ha fáj a lábam, vagy a gyomrom, természetgyógyászhoz fordulok. Az ő tanácsára naponta 2 liter vizet iszom. Gyalog megyek vásárolni, hazacipelem, amit vásárolok, főzök, mosogatok. Pozitív az életszemléletem, amely természetesen hozzájárul ahhoz, hogy fizikailag is jól érezzem magamat.

kezek6

Hillel, a nagy gondolkodó szavait követem: Ha én nem törődöm magammal, ki törődjön velem? Ha csak magamért vagyok, ugyan minek vagyok ? És ha nem most, akkor mikor?

Ezen bölcsességeket megszívlelve elhatároztam, hogy minden nap cselekszem valami jót (hogy ne csak magamnak legyek, és hogy MOST cselekedjek!). Van egy idős, fiatalon Németországból Angliába menekült hölgy, aki teljesen magára maradt, szerettei mind meghaltak. Rossz az egészségi állapota, épphogy csak a mosdóig tud elmenni. Naponta meglátogatom, főtt ételt viszek neki, aminek nagyon örül, mert különben csak kávét inna és száraz kenyeret enne. És van egy 100 éves öregúr, akit kéthetente kocsival elviszek bevásárolni. Látnátok csak, micsoda finom dolgokat vásárol!

kártya

Szellemi kontaktusban vagyok megboldogult Édesanyám lelkével, és ha a dolgok rosszul mennek, tőle kérek segítséget és tanácsot. Azzal, hogy más emberek problémáival foglalkozom, elterelődik a figyelmem a saját gondjaimról. Ha önző, csak magamra koncentráló életet élnék, sok időm és okom lenne arra, hogy boldogtalan és frusztrált legyek. De szerencsére el vagyok foglalva másokkal, ez a tevékenység napjaim legjobb részét képezik.

Rose, Londonból

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

NAPSUGÁR – ÁLDÁS, VAGY ÁTOK? Élvezzük az életet 120 évig – 16. rész

napozás

Rose Londonban él, 87 éves, remekül néz ki, energiával és élettel teli. Élvezzük az életet 120 évig című összegyűjtött írásaiban megosztja tapasztalatait arról, milyen életformát követett, hogy ezt a szép kort jó testi és lelki egészségben megérje

A túl sok és a túl kevés napsugár egyaránt káros lehet. A túlzott mértékű napsugár bőrrákot okozhat. Tanácsos hatékony, jó minőségű napvédőket használni, ha a szabadban vagyunk. Ezenkívül védjük arcunkat széles karimájú kalappal vagy, sildes sapkával. A bőrrák elkerülésére napi bőrvédelemre van szükségünk. A föld ózonrétegének elvékonyodásával növekednek a napnak és a környezet-szennyezésnek az ártalmai. Olyan a környezeti agresszorok, mint a kocsik kipufogógáza, a szmog és egyéb légszennyeződések is naponta hatnak a bőrünkre. Ha a szabadban vagyunk, akár a városban, akár a strandon bőrünk ki van téve az ártalmas UVA és UVB sugaraknak. Ha a napvédővel bekenjük testünk minden napnak kitett részét, megóvhatjuk bőrünket a ráncosodástól, az égésektől és a szárazságtól, amit a nap okozhat. Ha szépen akarunk öregedni, bánjunk nagyon óvatosan a napsugarakkal!

Barátaim gyakran korholnak amiatt, hogy nem használok kozmetikumokat, különösen arckrémet nem. Nem hiszek a hirdetésekben, hogy a drága csomagolású, illatos krémek megóvnak majd a ráncoktól vagy megfiatalítanak. Be kell hogy valljam – talán sokak megrökönyödésesére – , hogy harminc éve nem kentem semmilyen krémet az arcbőrömre.

A túl kevés napfény is kártékony lehet. Angliában október és április között kevesebb a napfényes órák száma, a reggelek szürkék és felhősek. A szomorú, nedves télben a britek milliói érzik magukat levertnek, depressziósnak, letargikusnak, fáradtnak. Sokan szenvednek u.n. szezonális betegségben, azaz SAD-ben. A SAD a szerotonin szintet is befolyásolja, ami a hangulatunkra van hatással.

Mi a lassú öregedés titka? – kérdezik tőlem gyakran. Egy példa: egy hetvenéves brightoni (Anglia) hölgy, aki egyébként negyvennek néz ki, naponta 13 kilométert biciklizik, hetente háromszor teniszezik, 1.7 liter vizet iszik naponta és sokat mosolyog. Fiatalságának titka, hogy fiatalnak gondolja magát, időt szakít arra, hogy élvezze a természetet és gyerekekkel játsszon. Elégedett magával és az életével.

Rose

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:
https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Érints meg, kérlek!

Élvezzük az életet 120 évig!  15. rész fiatal és öreg

Rose  Londonban  él, 86 éves, remekül néz ki,  energiával  és  élettel teli.  Élvezzük az életet 120 évig című  összegyűjtött írásaiban megosztja   tapasztalatait arról, milyen életformát követett, hogy  ezt a szép kort jó testi és lelki egészségben megérje

  A kisbabád  vagyok,  érints meg, kérlek! Szükségem van az érintésedre, nem is tudod, mennyire. Ne csak fürdess, pelenkázz és szoptass, Ringass is, puszild meg az arcomat,  cirógasd meg a testemet. Nyugtató, gyengéd érintésed biztonságot nyújt és szeretet ad.   A gyereked vagyok, érints meg, kérlek! Ha ellenállnék érintésednek, ha ellöklek,  légy állhatatos. Találd meg a módját , hogy megérints. Jóéjszakát ölelésed megédesíti álmomat. Nappali ölelésed elárulja, mit érzel irántam valójában.   Tizenéves vagyok, érints meg, kérlek! Ne hidd, hogy azért, mert majdnem felnőtt vagyok, Már nem kell, hogy törődj velem. Szükségem van ölelő karodra, bársonyos  hangodra. Amikor az út göröngyössé válik, a bennem lévő gyermek még mindig  téged akar.   A barátod vagyok, érints meg, kérlek! Semmi sem mutatja jobban törődésedet, mint egy meleg ölelés. Ha szomorú vagyok, egy gyógyító érintés azt jelenti, hogy szeretnek, és nem vagyok egyedül. Talán  tőled kapom az egyetlen vigasztalást.   A szerelmed  vagyok, érints meg, kérlek! Azt gondolhatod, hogy elég csupán a szenvedélyed, Pedig csak a karjaid  tarthatják vissza a félelmeimet. Szükségem van gyengéd, megnyugtató érintésedre, Hogy tudjam, azért szeretsz, mert én, én vagyok.   Felnőtt gyereked vagyok, érints meg, kérlek! Van már saját családom talán, Mégis szükségem van Anyu, Apu karjaira, ha valami fáj. Szülőként  másként látom már a világot, többre értékellek.   Öreg szülőd vagyok, érints meg, kérlek! Érints meg úgy, mint amikor fiatal voltam. Fogd meg a kezem, ülj közel hozzám, adj erőt! Melegítsd meg fáradt testemet a közelségeddel. A bőröm elnyűtt és ráncos, mégis simogatásra vágyik. Ne félj, csak érints meg! Rose

 öreg és fiatal   

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

ÖRÖMÖT HALMOZZUNK FEL GAZDAGSÁG HELYETT! Élvezzük az életet 120 évig! 14. rész

positive-energy

Rose  Londonban  él, 86 éves, remekül néz ki,  energiával  és  élettel teli.  Élvezzük az életet 120 évig című  összegyűjtött írásaiban megosztja   tapasztalatait arról, milyen életformát követett, hogy  ezt a szép kort jó testi és lelki egészségben megérje. 

A tudósok előrejelzése szerint a 21. században az emberi élet tartama fokozatosan eléri 120 évet, szemben a 20. századi 75-80 évvel.

Megvizsgáltuk több, a huszadik században élt pap, politikus, művész, hivatalnok és háziasszony életét, akik 100 évnél tovább éltek. Életmódjuk elemzésekor találtunk néhány közös vonást: olyan nők és férfiak voltak ők, akik szerették az életet, életük kisebb-nagyobb sikerei motiválták őket.  Pozitívan gondolkodó emberek voltak, akik energiájukat saját maguk generálták. Miközben életük tele volt aktivitással és örömmel, azt is tudták, mikor és hogyan relaxáljanak. Jól tesszük, ha követjük  példájukat.

Ha az emberek megváltoztatják értékeiket, és a gazdagság és tulajdon felhalmozása helyett inkább örömöt, egészséget, szórakozást, kreativitást halmoznak fel, akkor az életminőségük, és talán az egész világunk egy jobb, élhetőbb hely lesz.

 pipacs

Küzdelmet kell folytatnunk a nem természetes élelmiszerek, a levegőszennyezettség és az állandó zaj ellen is. Túl sok jármű túl sok füstöt bocsájt ki, túl sok gépet használunk, pl. számítógépet az agymunka helyett, telefonálunk, ahelyett, hogy személyesen találkoznánk egymással. Az életünk személytelenné válik. A fent említett dolgok mind nyugtalanító hatást keltenek, megfosztanak lelkünk békéjétől, amely nélkül nem lehetünk boldogok.

Az életminőséget néhány alapvető dolog határozza meg: szerető emberi kapcsolatok (barátságokat beleértve), a munka élvezete, jó egészség, aktív szexuális élet, az élet pozitív oldalainak élvezete, a lélek békéje és a szív könnyedsége. Az a jó, ha megérint bennünket a szépség és az érzékek élvezete, a természet ereje és gazdagsága. Ha vonz bennünket a világ fénye, pompája, akkor szó szerint látnunk, hallanunk, megérintenünk és megszagolnunk, azaz megtapasztalnunk és élveznünk kell mindazt a jót, ami a világban létezik.

 pozitív

Az akaratunk a legfőbb eszközünk a túléléshez. Kevesen manipulálhatnak bennünket, ha mi magunk is erősek vagyunk. Erős elszántságunk átsegít a jó és a rossz időkön, és a végén elérjük a célunkat. Ha szükségét látjuk, bármikor hagyatkozhatunk az intuíciónkra.

Confucius azt mondta: Meg kell tanulnunk, hogy birtoklási vágyunkat féken tartsuk, és törekednünk kell az elengedés képességére. Ha ugyanis dolgokat és embereket túlságosan szorosan tartunk, elveszíthetjük, vagy egyenesen elpusztíthatjuk őket. Az lenne jó, ha szabadon élhetnénk, szabadon szerethetnénk, ha a legnagyobb boldogságra tehetnénk szert. És legfőképpen az lenne kívánatos, ha elég bölcsek lennénk a múlt elengedéséhez, és teljességgel itt és most léteznénk.

Boldogságunkat, vagy boldogtalanságunkat mi magunk teremtjük meg azzal, hogy hogyan használjuk az energiánkat. Minél több pozitív energiát hozunk létre, annál tovább fogunk élni.

 Rose

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

SZEX, IDŐSEN IS ? Élvezzük az életet 120 évig! 13. rész

941719_608091292535350_1778116839_n

Azt hiszitek, hogy a jó szex és a szex élvezete a fiatalok kiváltsága? Közelről sem. A testi kapcsolat  idős korban is örömöt szerezhet. Azok az emberek, akiknek magas a libidójuk, életük minden szakaszában élvezni fogják a testi örömöket. Ahogy az ember öregszik, jobban tudja a dolgokat értékelni, felfedezi a képességet a dolgok élvezetére, és arra, hogy minél többet kihozzon az életből és a szexből.

Nekem elhihetitek, tapasztalatból beszélek.

Amikor 18 éves voltam,  és férjhez menni készültem, dr. Van De Velde egy régi kiadású könyvét olvastam el, melynek címe: Az „Ideális házasság” .  Egyikünk szülei sem éltek már, nem volt kihez fordulnom tanácsért. Ebből a könyvből ismertem meg részletesen a szex fiziológiáját, a közösülés technikáját és a különböző pozíciókat. Mint szűz lány, minden új volt számomra és fiatal férjem számára is. A könyv felnyitotta a szemünket. Megfogadtuk tanácsát, hogy az intenzív és gyakori szex szükséges a házastársi boldogsághoz. Azután jött a 60-as évek szexuális forradalma, a párkapcsolatban élő nők nyíltan beszéltek arról, hogy fontosnak tartják az orgazmust. Masters és Johnson szexuális kísérletekről írt bestsellere is hozzájárult  felébredt érdeklődésünk kielégítéséhez.

 Happy-Older-Couple

Ahhoz, hogy képesek legyünk egy kapcsolat testi örömeit élvezni idősebb korban is, az kell, hogy egészséges legyen a testünk, és tele legyünk vitalitással. Hogyan őrizhetitek meg fittségeteket és energiátokat? Úgy, hogy azt az életmódot követitek, amit  írásaimban ajánlok.

A nők azt hiszik, hogy idősödve fel kell készülniük a ráncokra és alakjuk deformálódására. Ez tévedés. Ha nem gyötörjük a bőrünket túl sok kozmetikummal, kerüljük a közvetlen napfényt, és egészségesen élünk, a bőrünk és mi magunk is fiatalosak maradunk.  A vitaminok és antioxidánsok fogyasztása is hozzájárul az öregedési folyamat késleltetéséhez – ezek bizonyított tények. Én gyakorlom, amit mondok, és  idős korom ellenére is kortalan nő vagyok.

Rose

Folyt. köv.

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Szerelem és házasság – Élvezd az életet 120 évig! 12. rész

happy1

Rose  Londonban  él, 86 éves, remekül néz ki,  energiával  és  élettel teli.  Élvezzük az életet 120 évig című  összegyűjtött írásaiban megosztja   tapasztalatait arról, milyen életformát követett, hogy  ezt a szép kort jó testi és lelki egészségben megérje.  

A boldog élet legfontosabb alkotóeleme a szeretet. A szeretetnek a végtelen forrása mindenkiben megvan. De minden az önszeretettel kezdődik. Ha nem szeretem magamat, miért szeretne engem másvalaki?

Természetesen van a szeretetnek egy jó, és egy rossz fajtája. Ha azért van szüksége valakinek egy partnerre, hogy egy űrt töltsön be az életében, azt szükségletnek nevezik. Ha az ember képes arra, hogy egy kapcsolatban annyit adjon, amennyit kap, és kész figyelembe venni a partnere kívánságait és lelki, valamint testi igényeit – akkor az illető nyitott a szerelemre és a viszontszerelemre.

A monogám kapcsolat – higgyék el nekem – meghosszabbíthatja az ember életét. Ha valaki egész életét egyetlen partnerrel éli le, az nagyon soknak tűnik. De próbáljuk meg partnerünkben mindig inkább a pozitívumokat megtalálni és figyelmen kívül hagyni a negatívumokat. Ez segíteni fog a kapcsolat fenntartásában, és ki tudja talán együtt fogunk megfiatalodni :-).

Saját tapasztalatomból tudom, hogy nem könnyű hűségesnek maradni, amikor annyi vonzó szingli van az ember körül. De tegyük fel magunknak a kérdést: megéri? Mi van, ha az a nagyon jóképű férfi biszexuális és HÍV vírushordozó?  Gondoljuk csak végig:  van egy társunk, akit szeretünk, még ha elégedetlenek is vagyunk vele, mert nem olyan kedves és elbűvölő, mint az a beach boy, akit a TV-ben látunk. Talán nem kapunk a párunktól hetente egy csokor rózsát, és magunknak kell kinyitnunk kiszálláskor a kocsi ajtaját. Talán partnerünk nem olyan romantikus, mint a férfi a regényben, amit olvasunk.

Talán abban a reményben/hitben élünk, hogy ha szakítunk a jelenlegi partnerünkkel, a következő jobb, gazdagabb, csinosabb, önzetlenebb lesz. De tudjuk, hogy a tökéletes kapcsolat csak az illúzió! Ebből következik, hogy nincs tökéletes partner, csak majdnem tökéletes. A meglévő kapcsolat fenntartásán érdemes dolgozni, ha valóban azt akarjuk, hogy tartós legyen. Azok az emberek, akik folyamatosan be – és kiszeretnek, nem elég érettek.

Az embernek akarnia kell, hogy jó testi-lelki kapcsolatban legyen a párjával, akarnia kell, hogy boldog legyen.

Rose

folyt.köv.

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

60+ agytorna Londonban

seniors

Rose  Londonban  él, 86 éves, remekül néz ki,  energiával  és  élettel teli.  Blogunk számára írt postjában  megosztja  tapasztalatait arról, milyen életformát követ.

12 évvel ezelőtt kezdeményeztem egy vitakör létrehozását az otthonomban. 20 személyes ismerőst hívtam meg, akik közül nyolcan jelentek meg az első összejövetelen. Mindannyian hatvan feletti értelmiségiek, főként nyugdíjas tanárok, pszichológusok, stb. Azóta minden hónap utolsó vasárnapján találkozunk valamelyik vitapartner otthonában délután fél háromtól fél hatig. Minden résztvevő hoz egy kiválasztott vitatémát, ami lehet egy különös újsághír, vagy egy folyóiratban fellelt érdekes téma.

A résztvevők körben ülnek,  a házigazda egyúttal a vitavezető szerepét is betölti azzal a feladattal, hogy ügyeljen arra, senki ne szóljon közbe, amíg valaki ismerteti a témáját. Ezután kezdődik a vita, mindenki  hozzászólhat  az előadott  témához. A résztvevők figyelemmel meghallgatják egymást és kivárják, amíg sorra kerülnek, mint hozzászólók.

A vitatémák rendkívül sokoldalúak és változatosak. Példaként megemlítek egyet: Mary látott egy rövidfilmet egy ázsiai törzsről, melynek tagjai 2012-ig vademberekként éltek egy hegyekkel és folyókkal elzárt területen. Nem hordtak ruhát, csak bőr öltözéket a hideg és eső ellen, kizárólag az általuk elejtett állatok nyílt tűzön megsütött húsával táplálkoztak. Orvosságaik a növényekből és fakéregből készültek, egy ismeretlen nyelvet beszéltek. Egy napon amerikai kalandvágyó utazók fedezték fel őket és sikerült rávenni őket arra, egyezzenek bele, hogy lefilmezzék őket.

senior2

Minden létező téma a kör vitatémájául szolgálhat. Nagyon élvezzük ezeket a jó hangulatú, élénk beszélgetéseket, melyeket csak szendvicsek, tea, üdítők, gyümölcs elfogyasztására szakítunk félbe.  Új tagot csak akkor hívunk a társaságba, ha minden résztvevő beleegyezik.

A vitakört azért hoztam létre, mert szükségét éreztem annak, hogy komoly témákban eszmét cseréljünk barátaimmal. Úgy gondoltam, hogy egy irányított beszélgetés kizárja a pletykálkodást és az üres fecsegést, valamint a témától való elkalandozást. A változatos tárgykörök  kivesézésével eltelt háromórás beszélgetések  után az ember úgy érzi, hogy sok új ismerettel töltődött fel, és agyilag nagyszerűen felfrissült.

Rose

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

ENERGIA, ÉLETKEDV, SZERETET – Élvezzük az életet 120 évig! 11. rész

Lifestyle

Rose  Londonban  él, 86 éves, remekül néz ki,  energiával  és  élettel teli.  Élvezzük az életet 120 évig című összegyűjtött írásaiban megosztja   tapasztalatait arról, milyen életformát követett, hogy  ezt a szép kort jó testi és lelki egészségben megérje.

Elhatározták tehát, hogy 120 éves korig fogják élvezni az életet? Szeretnének eltelni energiával, életkedvvel, képesnek lenni harmonikus kapcsolatokra, élénk szexuális életre, szeretet adni és kapni egészen addig, amíg 120 évesen el nem jön az örök álom?  Nos, akkor csak követniük kell a programomat lépésről lépésre, s ezzel megvethetik  a hosszantartó élet alapjait. A Lifestyle programból adódó további előnyök: súlyvesztés, jobb egészség, szebb bőr – kozmetikumok nélkül.

 hal

A LIFESTYLE program alapjai:

+ Halfogyasztás hetente kétszer

+ Szója fogyasztása hetente kétszer

+ Brokkoli fogyasztása hetente kétszer

+ Fogyasszunk friss céklát, fokhagymát, gyömbért

+ Fogyasszunk naponta E és C vitamint , valamint  szeléniumot

+ Naponta kétszer fogyasszunk zöld teát

+ Naponta igyunk hat pohár tisztított vizet

+ Gyakoroljuk a teljesebb légzést

+ Meditáljunk naponta 10-15 percet

+ Naponta gyalogoljunk erőteljesen legalább fél órát

+ Kerüljük a füst szennyezést

+ Ne hallgassunk és ne nézzünk híreket

+ Gyönyörködjünk művészeti alkotásokban, festményekben, szobrokban és a természetben – amilyen gyakran csak lehet

+ Naponta hallgassunk komolyzenét, vagy más megnyugtató zenét

+ Kerüljük a negatív emberekkel való beszélgetést, találkozást

+ Ne pletykáljunk és ne hallgassunk meg pletykákat

+ Olyan munkát végezzünk, amit élvezünk – élvezzük a munkát, amit végzünk

+ Beszéljük meg gondjainkat olyan barátokkal, akikben megbízunk

+ Ne olvassunk bűnügyekről, erőszakról

+ Foglalkozzunk közösségi ügyekkel! Segítsünk olyan embereknek, akik rászorulnak,  áldozzunk rájuk időnkből és képességeinkből

+ Ha lényünkből belső egyensúly és lelkesedés sugárzik, mágnesként fogjuk vonzani az embereket

+  Ne feledjük, az élet véges, ezért minden napunk legyen életünk legjobb napja!

fitness

Ha megtanultak a Lifestyle 120 program szerint élni, meg fognak lepődni, mennyire megjavul az életük. Az előnyök végtelenek és leírhatatlanok.

Rose

folyt.köv.

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!