Régiségeknek

Sütőtökös, vörös áfonyás muffin – bögrés süti

canberry 5

A sütőtökös muffin  alacsony zsírtartalmú, a benne lévő gyümölcsöktől  egészséges és finom bögrés süti.

Hozzávalók kb. 20 db. muffinhoz:

ugyanazt a 2.5 dl-es bögrét  használva:
2 bögre kukorica liszt
2 bögre búzaliszt
fél bögre cukor (én barna cukrot használok)
4 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál só
2 felvert tojás
2/3 bögre sütőtökpüré
2 bögre zsírszegény aludttej, ami helyettesíthető 2 kávéskanál almaecettel
4 evőkanál olívaolaj
1 bögre aszalt vörös áfonya
1 kávéskanál fűszerkeverék, melynek összetevői: fél kávéskanál őrölt fahéj, negyed kávéskanál őrölt gyömbér, 1/8 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1/8 kávéskanál őrölt szerecsendió.

crabberry4

Elkészítés:

A muffin tepsit olajozzuk be, vagy használjunk papír kosárkákat. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Süssük meg a sütőtököt, majd pürésítsük (ne legyen nedves, inkább sűrű legyen). Egy nagy tálban keverjük össze a kukoricalisztet, a búzalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket és a sót. Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat, az aludttejet vagy borecetet, a sütőtök pürét és az olajat. A nedves hozzávalókat keverjük bele a száraz hozzávalókba, majd adagoljuk hozzá az áfonyát. Töltsük meg a muffin formákat kétharmadig (mert meg fog nőni), de süthetjük a tésztát gyümölcskenyér formájú tepsiben is. Süssük 30 percig, illetve amíg aranysárga színű lesz, és finoman összenyomva a teteje vissza nem ugrik. Langyosan, vagy szobahőmérsékleten kínáljuk önállóan, vagy kávé mellé, lekvárral.

Hedi Neu, Chicagóból

                                                                                                                                            .
 Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide!

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

A mi retrónk: 50-es, 60-as évek

Egy korosztály emlékei képekben és kommentekben.

babakocsi 1944-1955

Blogunk facebook csoportjában gyakorta nosztalgiázunk, felidézve régen használatos tárgyakat, ételeket, szokásokat. Az emlékezés sokakból vált ki nosztalgikus megjegyzéseket. A legnépszerűbb retro tárgyakból és kommentekből válogattunk.

A mélykocsi

“1953-57-ben még ilyenben tologatott édesanyám. Volt egy sportos változata is, szív alakú oldallal, olyanunk is volt később.”

“Én 65-ös vagyok és a keresztelős képemen ilyenben pózolok.”

“Én csak képekről tudom hogy ilyen babakocsim volt, de a háttérben lévő buszokon utaztam később gyerekkoromban, és mindig nagyon hányingerem volt, mert iszonyú büdösek voltak!”

 “A babakocsikat az Ikarusz buszgyártó gyártotta az 1950-es évek elejétől.”

darált keksz

A darált keksz

“Anyukám sokat sütött ilyen sütit. Nagyon sok volt egy adagból. Volt ilyen kakaós és sima kakaó nélküli is.”

“Nagyon szerettem,  van régi darálóm, csak abba még kellett egy betét.”

“Karácsony előtt szoktam készíteni, karikákat formázok, egy részét csokiba mártom, egy részét marcipánba, és megy a fára, dísznek sem semmi.”

“Nagyon köszönjük a receptet, remélem hasznos lesz azoknak is, akik eddig nem készítették!”

bödön

A zsíros bödön

“A kisebben csak zsírt tartottunk, azzal főztünk, a nagyobbakban pedig előre lesütött hús volt, egy réteg hús, egy réteg zsír. Négyen voltunk és épp 4 szelet hús fért el egy sorban! Nagyon szerettem a legalján az apró hús darabkákat enni zsíros kenyérrel és csalamádéval, teával! Volt olyan év, hogy két disznót is vágtunk, és így volt bőven hús is és zsír is. Igaz akkoriban a boltban ritkán volt hús, kénytelenség volt magunknak gondoskodni róla. ”

hokedli2

A hokedli

“Felfordítva járókának volt jó, peremére mákdarálót lehetett szerelni, a kisiskolásnak íróasztala volt, létra helyett erre léptünk fel, hogy elérjük a magasan lévő dolgokat,  és természetesen konyhai ülőalkalmatosság is volt. Mosáskor és mosogatáskor a hokedlin volt a teknő, illetve a mosogató edény. A baba fürdetése is a hokedlin történt.”

“Édesapám az egyik hokedli fiókjában tartotta a cipőtisztító eszközöket. Minden vasárnap estefelé kihúzta a fiókot, és kibokszolta mindenki cipőjét. Imádtam azt az illatot és azokat a vasárnap estéket.”

kályha 1

A cserépkályha

Gyermekkori emlékeim közé tartozik a cserépkályha, a tűz barátságos pattogása, a kályha melege, az otthon nyugalma.”

“A kályha melletti fotelből anyukámmal mindig a tűzmanókat figyeltük, közbe meg mesélt és mesélt. Rég volt!”

mosó teknő

A mosóteknő

“Nagynénémnél nyaraltam és jött a nagymosás. Két hokedlire két teknő, bele a forró víz és ágynemű. – Na kezdjük – mondta a nénikém és az unokatesómmal elkezdték a teknő falán sikálni. Én meg végig azon izgultam, hogy ne állítsanak oda, mert nem bírnám.”

“Makói nagymamámnál nyáron a kertben, ilyenben pancsoltam. A vizet a nap melegítette föl !”

stoppolóf

A stoppolófa

“Milyen érdekes! Láttam már ilyet, de soha nem tudtam mire is használták. Mindíg szívesen tanulok!” (egy ifjú kommentelő)

“Aztán jött helyette a villanykörte….azt hiszem 7.osztályos korunkban osztályozták a stoppolást…de rég volt!!!!”

csíkos harisnya

A csíkos harisnya

“Nekem nagyon tetszett a csíkos harisnya, persze nem “O” lábon! Inkább anyukám idejében volt divat, de néha fellángolt a divatja, így nekem is volt. Méghozzá neccharisnyán!”  

“A csíknak egyenesen kellett állnia, mert különben optikailag görbévé tette a lábat. Borzalmas viselet volt”

alsószoknya

Az alsószoknya

“Én épp ilyet viseltem. Akkor volt nagy divat, mikor fiatal lány voltam. Azért szerettem, mert nagyon szép volt a szoknya, ha ilyen volt alatta. Csak nagyon nehéz volt kezelni. Keményíteni kellett, mert csak akkor állt szépen, és a vasalása sem volt semmi.”

derelyemetsző

A derelyevágó

“Derelyét meg a csörögefánk tésztáját szokta a Mami vágni, és még mindig használom én is.” 

“Az én anyukám a szabásmintát rajzolta körül vele és így nyomta át az anyagra…”

sparhert

A sparhelt

” Zöldes színe volt, virágmintával az ajtókon, a felső szélén körben volt egy korlát, ami megvédett a forró platnitól, a lábai is sokkal dizájnosabbak voltak. Hű…..! De rég volt!

“Ez már egy modernebb kivitelű sparhelt, mert a melegvíz tárolására van benne hely, kb. a petróleumlámpa alatti részen. A sütő jobb oldalán az a kis “elzáró” meg talán a sütést segítette szolgálni, hogy a kémény huzata ne vigye ki olyan hamar a meleget.”

 

tekeskanna

A tejeskanna

“Szerettem a tejet, otthon meg is húztam a kannát. Szerettem nézni ahogy a bolti nagy kannából átmérik a tejet a  két, egyliteres kannámba.  6 forint volt a tej, 7,20-ért kaptuk a házitejet.” 

“A szüleim tartottak állatokat és volt köztük egy jól tejelő, Jucinak becézett tehenünk is. Így akkor nem boltból hoztuk a tejet, de tőlünk vittek kannában esetenként 1-2 literrel. ”

vasaló

A szenes vasaló

“Nagyanyám lengette az udvaron, hogy izzon a parázs. Még én is vasaltam vele! Mennyivel könnyebb most! Nehéz volt , sokszor fájt a fejünk……Pont ugyanilyen volt a játék vasalóm , de én a sparhelten melegítettem fel és úgy vasaltam ki vele a babaruhákat.”  

” Jó nehéz volt, figyelni kellett mennyire meleg a talpa a benne levő parázstól és lóbálni kellett, hogy egyrészt a parázs “pölhéje” távozzon a lyukakon másrészt a beáramló levegő izzásban tartsa. Ja és hogy mi a pölhe ?  Hát azt igazából nem tudom, úgy örököltem a szót. Valószínű hamu.”

“Fél évszázados emléket hívtatok elő a feledés homályából ! Köszönöm.”

 
 Cecilia
 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Csirkecombok, köményes kelkáposztába bujtatott sárgarépával egyben sütve

csirke kelkáp

Gusztusos és könnyű étel.  A sült csirkecombok mellé nemcsak burgonya és rizs lehet a köret, használjunk bátran egyéb zöldségeket is! Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Hozzávalók 2 adaghoz: . 2 db csirkecomb (vagy 2 db alsó, vagy 2 db felsőcomb) 1 kis fej kelkáposzta 1 db nagyobb sárgarépa só ízlés szerint bors ízlés szerint kevés delikát, vagy szárnyas fűszerkeverék őrölt kömény

Elkészítése:

Fedeles, nagyméretű teflonedény szükséges hozzá. Ebben akár teljesen zsiradékmentesen is elkészíthető.

A megtisztított, megmosott csirkecombokat lecsepegtetjük, megsózzuk, bedörzsöljük a delikáttal, vagy a szárnyas fűszerkeverékkel. Amíg lecsepeg a csirke, addig a kelkáposztát is elkészítjük. Nagyobb leveleiket leszedjük és sós forró vízbe dobjuk, és kb 2 perecig hagyjuk benne, azaz megabáljuk, így könnyen kezelhető lesz. 2-3 levélbe beleteszünk egy sárgarépát, melyet egészben hagyunk és cérnával körbetekerjük. Ha nem akarunk bajlódni, a kelkáposztát negyedekre vágjuk, megszórjuk a belsejét delikáttal és őrölt köménnyel és így tesszük majd a csirkéhez. A sárgarépát nem sózom, nem fűszerezem, majd átveszi az ízeket párolás közben.

A teflon lábosba öntök kb. 2 evőkanál olajat és a csirke combokat óvatosan körbesütöm fehéredésig, azaz bezárom a rostokat. Majd hozzáteszem a kelkáposztába tekert sárgarépát, vagy az egészben hagyott répát és a negyedelt kelkáposztát. Pici vizet öntve alá lassan párolom fedő alatt. A párolgó vizet folyamatosan pótolni szükséges. Kb. 1 óra alatt elkészül. A párolást úgy fejezzük be, hogy az utolsó 5 percben levesszük a fedőt, hogy kissé szint kapjon a husi.

Vica

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

 

Mentés

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Rácsos almatorta, ahogy Mihály készíti

almatorta végleges

Mutatós, almával töltött,  linzer típusú  sütemény, egy férfiú által elkészítve.

A csábító  kinézetű és finom almatortával egy vendégségben találkoztam. Készítője az egyik vendég volt, méghozzá Mihály, egy régiség korú úr. A vendégség apropója egészen pontosan egy könyvklub ülés volt, melyet mindig valamelyik könyvklub tag lakásán tartunk. Az a szokás, hogy a vendégek mindig hoznak magukkal valami harapni, vagy innivalót. Ha valami különlegesen finom kerül az asztalra, megragadom az alkalmat, hogy lefényképezzem, aztán, ha megkóstoljuk, és ha jó is, elkérem a receptjét. Most is így történt.

Hozzávalók:
10 dkg vaj
1 evőkanál olaj (tejföl is használható helyette)
2 bögre liszt
1 bögre cukor (ez csökkenthető, az alma savanyúságától függően)
2 tojás
1 sütőpor
1 evőkanál rum
a töltelékhez kb. egy kg alma
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg

almatorta vágott

Elkészítés:

Az egyik tojás sárgáját félretesszük a kikenéshez, a másfél tojást és a vajat egy kevés cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral kevert lisztet és az olajat, vagy tejfölt. A tészta kigyúrása után kis ideig a hűtőszekrényben pihentetjük. Közben négy-öt almát meghámozunk, kivágjuk a magházat és vékony szeletkékre felaprítjuk,  fedő alatt, gyakori kevergetéssel megpároljuk, s utána hagyjuk kihűlni.

A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk, s a tortaformába igazgatjuk úgy, hogy legalább két cm magas pereme is legyen. A másik feléből megsodorjuk a keresztrácsozáshoz szükséges vékony rudacskákat. A megpárolt almát leszűrjük, ízesítjük őrölt fahéjjal, rummal, esetleg egy kis őrölt szegfűszeggel is, s szükség esetén cukrot is adunk hozzá (savanyúbb fajta alma esetén). Az almatölteléket a tortaformába, a tészta tetejére rakjuk, és miután egyenletesre elsimogattuk, felrakjuk a torta tetejére a rácsozatot előbb az egyik irányban, aztán a rá merőleges irányban, majd a tojás sárgájával megkenjük. 180 C fokon kb. 35 percig sütjük, míg a teteje szép aranysárga lesz.

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Csicseriborsó püréleves, akár vegetáriánusoknak is!

csicseri leves

Amikor tehetem, keresem a kedvenc boltom polcán az új és egészségesnek mondott alapanyagokat. Most a csicseriborsóra esett a választásom. Csodás pürélevest főztem belőle.

Hozzávalók 4 személyre:

1 db csicseriborsó konzerv 425 ml
1 kis fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1 nagyobb sárgarépa
1 db burgonya
1 db petrezselyem gyökér
1 kiskanál ételízesítő
2 evőkanál olaj
bors ízlés szerint

csicseri borsó

Elkészítés:

A zöldséget megtisztítom, felkockázom, a hagymát, fokhagymát is megtisztítom, de egyben hagyom, ezeket szétfőzés előtt eltávolítom.

Az olajban megforgatom a zöldségeket, hagymát, fokhagymát, majd felöntöm fél liter vízzel. Ízesítem a fűszerekkel, kicsit később hozzáteszem a kockákra vágott burgonyát és tovább főzőm. Amikor majdnem kész, hozzáadom a konzerv csicseri borsót a levével együtt és készre főzőm. Kissé hagyom hűlni, majd merőkanállal kihalászok pár szem sárgarépát és ugyanannyi csicseriborsót a leves díszítéshez.

Én kidobom a hagymát, fokhagymát belőle, de aki akarja, benne hagyhatja. Bot mixerrel turmixszolom, utóízesítem, ha kell és tálalom. A tányér szélére tehetjük a répa és csicseriborsószemeket, hogy ne feledjük mit eszünk, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, vagy őrölt köménnyel.

Mi is az a csicseri borsó?

Nemcsak vegetáriánusoknak jó választás, de ők különösen szeretik, hiszen nagyon egészséges és fehérjében, élelmi rostokban és vitaminokban  gazdag zöldségféle. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Több ezer éve ismert, már az ókorban is fogyasztották. Hazánkban az 1300-as években jelent meg cicer borsó néven, mégsem terjedt el igazán a gasztronómiában. Szárítva, valamint, előfőzve, konzerv formában kapható.

Vica

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Birsalma sütve, szilvával

szilvás sült közeli

A birsalma szilvával megspékelve, mézzel és fahéjjal ízesítve, sütőben megsütve kitűnő desszert, de sült  húsok mellé is finom.

Idén nagyon sok birsalma termett, és azon törtem a fejemet, hogy milyen új módot találjak a gyümölcs egyszerű felhasználására. Amikor éppen sütőtököt sütöttem, fogtam egy birsalmát, felvágtam és a sütőtök közé tettem. Nagyon finom lett, csak kicsit szétment, mert a sütőtöknek több idő kell a megpuhuláshoz.

20151013_181117

Legközelebb, már csak a birsalmával kísérleteztem, és mivel volt itthon szilva, együtt sütöttem őket. Nagyszerűen sikerült, így közreadom a receptet:

Hozzávalók: 5 db birsalma 5 darab szilva méz vaj fahéj szilvás nyers 2 Elkészítés:

A birsalmát alaposan mossuk meg, vágjuk ketté, csumázzuk ki, és csináljunk egy kis mélyedést a közepébe. A  vágott felületét és a mélyedést kenjük be mézzel, majd szórjuk be fahéjjal. Aki nem szereti, a fahéjat,  el is hagyhatja. Ezután ültessük a közepébe a félbe vágott, lefelé fordított szilvát. Tegyünk a tetejére egy pici vajat. Helyezzük egy kivajazott, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe (én ez utóbbit tettem). Öntsünk alá egy pici vizet és tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe. Időnként egy villát beleszúrva ellenőrizzük, hogy a birsalma megpuhult-e. Arra figyeljünk, hogy ne süssük túl soká, mert akkor szétesik. 20-30 perc alatt készre sül. Desszertként önállóan, vagy sült húsok mellé is jó. Hidegen is finom.

Papa Stefano

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Habkönnyű túrós finomság

habkönnyű túrós

Gyakran készítem ezt a különlegesen finom kevert tésztát, legutoljára vendégségbe vittem, nagy sikert arattam vele.

HOZZÁVALÓK:

25 dkg friss zsíros túró
10 dkg tejföl
7 dkg vaj
0,7 dl langyos tej (azaz nem egészen 1 dl !)
6 tojás
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom
8 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
cseresznye, vagy meggy, vagy bármilyen gyümölcs, vagy dzsem

ELKÉSZÍTÉS:

A túrót a tejföllel és a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, majd 6 tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, majd hozzászitáljuk a lisztet, amelybe elkevertük a keményítőt.

A 6 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral kemény habbá verjük és óvatosan 3 részletben a masszához keverjük.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, beleszórjuk a gyümölcsöt vagy dzsemet (én ez utóbbival készítettem). Ezt a tepsit egy nagyobb tepsibe helyezzük, amelybe forró vizet öntöttünk (az a tapasztalatom, hogy nem kell túl sok víz). 170-180 fokos sütőben 50-60 perc alatt pirosra sütjük. Ha kihűlt felszeleteljük és porcukorral meghintjük.

Sári

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide!

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Lecsós harcsapaprikás túros tésztával

harcsa3

Régen fentem a már a fogam egy kis harcsapaprikásra. Nem mindig csak rántva, sütve, hanem ahogy én szeretem, lecsósan, túrós tésztával. Szegény hal ma reggel még vidáman úszkált társaival, nem tudta, hogy horogra kerül.

harcsa

Hozzávalók 3-4 személyre:

Harcsapaprikáshoz:
2 kg-os harcsa, ha nincs a piacon, küld a férjed horgászni!
3 db zöldpaprika
3 db paradicsom
1 fej hagyma
1 evőkanál zsír ( nem olaj)
só, bors, pirospaprika

Túros tésztához:
25 dkg tészta (kedved szerint lehet hosszúmetélt, kocka-, vagy csusza tészta)
25 dkg tehéntúró
10 dkg füstölt szalonna

harcsa2

Elkészítés:

Túros tészta
Hagyományos módon elkészíted a túros tésztát. Kifőzöd a tésztát sós forrásban lévő vízben, majd leszűröd. A szalonnát kis kockákra vágod, zsírjára pirítod, a tésztára öntöd, és túróval megszórva jól átmelegíted. Ha kell, még megsózód ízlés szerint. Ez kész, félreteszed.

Harcsapaprikás
Megtisztítod a halat. Tisztítás előtt én meg szoktam szórni sóval, és kicsit állni hagyom. Majd levágom a fejét. az uszonyait, felbontom a hasát, kidobom, ami benne van. Többször átmosom, lecsepegtetem, szeletekre vágom. A fejét és a farok részt elteszem halászlé készítéséhez a fagyasztóba.
Egy fej hagymát megdinsztelek az evőkanál zsíron, egy mokkás kanál pirospaprikát teszek bele, leveszem a tűzről, nehogy megégjen a paprika. Úgy teszek, mintha lecsót főznék. Beleteszem a paradicsomot és a paprikát, csipet borsot, kávéskanálnyi sót, és majdnem készre főzöm fedő nélkül. Óvatosan beleteszem a sózott harcsaszeleteket. Egyet rottyan (tényleg csak egyet, mert a hal hamar szétmegy) és már tálalható is a túrós tésztával együtt.

Jó étvágyat!
Vica

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Zöldséges kuszkusz, ahogy Adél készíti

20150617_181004
Barátaink meghívtak bennünket egy kuszkusz vacsorára, hogy megkóstoljuk, ők hogyan készítik. Fényképezőgéppel felszerelkezve érkeztünk, mindent lefotóztunk, majd elkértük a háziasszonytól, Adéltól, a receptet. Nagyon ízlett, azóta mi is kipróbáltuk és helyet kapott az étrendünkben. Végülis ez egy olyan köret, amit nem kell főzni, csak leforrázni !!!! Bloggertársunk, Vica, kísérletezett elsőként itt a blogban kuszkusz elkészítésével. Az ő bejegyzéséből az is kiderül, mi is az a kuszkusz.

20150617_180148 20150617_180258 20150617_180318 20150617_180343 20150617_180401 20150617_180434 20150617_180622

Hozzávalók 2 személyre:

10 dkg közepes méretű kuszkusz
2 dl víz
1 húsleves, vagy zöldségleves kocka
2 evőkanál olíva olaj
só, bors, citromlé ízlés szerint
20 dkg mozzarella sajt
2 db közepes húsos zöld, vagy piros paprika
2 db közepes paradicsom
1 fej lila hagyma
2 pár füstli (füstölt virsli)
5 db apróra vágott bazsalikom levél

Elkészítés:

A vizet felforralom, feloldom benne a leveskockát. A kuszkuszt egy tűzálló tálba teszem és ráöntöm a forró levesalapot, hozzáadom a két kanál olívaolajat, ízlés szerint ízesítem sóval, borssal, citromlével. Megkeverem, majd 20-25 percre lefedem, hogy a kuszkusz magába szívja a folyadékot. Ez idő alatt kicsire felkockázom a mozzarella sajtot és a zöldségeket. Ha kiadós egytálételt akarok csinálni, akkor a zöldségeken kívül adok hozzá 2 pár főtt füstlit is, amit szintén felaprítva belekeverek. Egyéb, nem túl kemény friss zöldség, pl. uborka, is jó bele. Lazán összekeverve, nagy tálban tálalom hidegen, illetve, amennyire az elkészítésig a kuszkusz lehűl.

A kuszkusz nagyobb élelmiszerboltokban negyed kilós csomagolásban kapható.

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Brigitta zöldség receptjei másképpen

Kímélő ételek karfiolra, kelkáposztára és  savanyú káposztára hangolva

káposztafélék

A már ismert karfiolételeken kívül van még jóízű, karfiolból készült étel. Köretnek, de önmagában is finom, ha a sós vízben megfőtt, kissé kihűtött karfiolrózsákat kizsírozott, apró szemű zabpehellyel megszórt sütőedényben egysorosan, (tehát nem egymás tetejére rakva) lerakjuk, és leöntjük tejfölben elkevert egész tojásokkal. Sütőbe toljuk és addig sütjük-pirítjuk, míg szép aranybarna lesz. Még finomabb, ha sütés előtt a tetejére némi füstölt szalonnát vagy füstölt kolbászt szelünk és úgy sütjük meg. A szalonna finom zsírja beszivárog a karfiol közé, megízesíti, és e mellé nem kell más köret, sem kenyér.

Karfiolból lehet pörköltet is főzni. Csinálunk egy finom pörkölt alapot, nem sajnálva belőle 1-2 zöldpaprikát és 1 szem paradicsomot. Ebbe a szaftba tesszük a karfiolt rózsáira szedve, ügyelve arra, hogy kb. egyforma nagyságúak legyenek, átpároljuk a nem bő lére engedett szaftban, kóstolgatjuk, hogy elég sós-e. A karfiol kb. 15-20 perc alatt megfő, gyors és finom. Ha nagyon kívánjuk mellé a nokedlit, így csinálom zabpehelyből: 1 tojást jól felverek villával, kicsit megsózom, majd a tojás nagyságától függően 2-3 púpozott evőkanál zabpelyhet keverek el benne. Hagyom állni kb. fél órát, hogy a zabpehely magába tudja szívni a tojás nedvességét. Ha nem találom eléggé “szilárdnak”, szaggatás előtt 1-2 kanál zabpehely liszttel “összefogatom”. A lobogva forró, sós vízbe evőkanállal szaggatom az “igazi nokedlinél” nagyobb galuskákat. Pár percig fő, leöblítem és kész. Igaz, nem olyan mint a megszokott, de ehető és nem hízunk tőle.

A kelkáposzta is barátunk, mert rostdús, nincs benne szénhidrát és laktató. Nem a szokott főzeléket készítem belőle, mert abba krumpli kell és rántás a végén. Hús mellé nagyon finom a dinsztelt kel, amihez az alapot egy kevés füstölt szalonna aprításával, majd sütésével kezdem. Amikor ropogósra sült, a zsírjába teszek köménymagot, amit kicsit megpattogtatok, utána 2-3 gerezd fokhagymát szeletelek bele, és erre teszem az ujjnyi csíkokra metélt kelt. Kicsit sózom, borsozom és fedő alatt rövid idő alatt, néha megkevergetve, ress-puhára párolom. Szerintem akkor a legfinomabb, ha az alja kicsit “odakap”, megpirul. Így talán kicsit bizarrul hangzik az egész, de tessék megkóstolni, ízleni fog!

Savanyú káposztából is készítek köretet: egy kanálnyi zsiradékon a kinyomkodott és kissé összevagdalt káposztát átpárolom, majd kikent, zabpehellyel megszórt edénybe teszem át, a tetejére tejfölt simítok és addig sütöm, míg a teteje aranybarna lesz. Sült oldalassal, tarjával isteni finom!

És ne feledjük, használjuk bátran a zabpelyhet, zabpehely lisztet sűrítésre, sütőedény kiszórására, töltelékbe, mert sokkal egészségesebb, mint a búzaliszt.

Jó étvágyat mindazoknak, akik bátrak és kipróbálják a zöldséges receptjeimet!

Brigitta

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!