Régiségeknek

Birsalma sütve, szilvával

szilvás sült közeli

A birsalma szilvával megspékelve, mézzel és fahéjjal ízesítve, sütőben megsütve kitűnő desszert, de sült  húsok mellé is finom.

Idén nagyon sok birsalma termett, és azon törtem a fejemet, hogy milyen új módot találjak a gyümölcs egyszerű felhasználására. Amikor éppen sütőtököt sütöttem, fogtam egy birsalmát, felvágtam és a sütőtök közé tettem. Nagyon finom lett, csak kicsit szétment, mert a sütőtöknek több idő kell a megpuhuláshoz.

20151013_181117

Legközelebb, már csak a birsalmával kísérleteztem, és mivel volt itthon szilva, együtt sütöttem őket. Nagyszerűen sikerült, így közreadom a receptet:

Hozzávalók: 5 db birsalma 5 darab szilva méz vaj fahéj szilvás nyers 2 Elkészítés:

A birsalmát alaposan mossuk meg, vágjuk ketté, csumázzuk ki, és csináljunk egy kis mélyedést a közepébe. A  vágott felületét és a mélyedést kenjük be mézzel, majd szórjuk be fahéjjal. Aki nem szereti, a fahéjat,  el is hagyhatja. Ezután ültessük a közepébe a félbe vágott, lefelé fordított szilvát. Tegyünk a tetejére egy pici vajat. Helyezzük egy kivajazott, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe (én ez utóbbit tettem). Öntsünk alá egy pici vizet és tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe. Időnként egy villát beleszúrva ellenőrizzük, hogy a birsalma megpuhult-e. Arra figyeljünk, hogy ne süssük túl soká, mert akkor szétesik. 20-30 perc alatt készre sül. Desszertként önállóan, vagy sült húsok mellé is jó. Hidegen is finom.

Papa Stefano

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Pizza, otthon készítve

ananaászos pizza

Nem muszáj vendéglőbe menni ahhoz, hogy isteni pizzát együnk.  Otthon is elkészíthetjük!

Ha az olasz gasztronómia szóba kerül, azonnal három dolog ugrik be: a paszta, a pizza, és az olasz eszpresszó. Mindegyiket szeretem, sőt imádom, s fiatal koromban – amikor már lehetett nyugatra is utazni – gyakran gondoltam rá: kocsiba, irány Olaszország, enni egy isteni pizzát, utána inni egy csodás presszókávét, s aztán gyerünk haza.

Végül ehelyett megtanultam pizzát sütni, olasz tésztát készíteni, és „majdnem” olasz kávét csinálni.

Lányom születésnapjára – már nem először – pizzát kért. Margheritát (ez az alap-pizza, csak paradicsomszósszal és sajttal), sonkásat és  hawait (ananászos). Én még hozzátettem a gombásat is, mert azt is szeretjük, úgy hogy a margherita pizza egyik felét gombával megszórtam. Három pizza készült tehát 32 cm átmérőjű pizza sütő tepsikben. Nagyon ízlettek a pizzák, így arra gondoltam, hogy  Papá Stefano konyhájában megosztom, hogy hogyan készültek.

Alapanyagok

Hozzávalók: 3 db. 30-32 cm átmérőjű pizzához

a tésztához:

– 50 dkg. finomliszt
– 2,5 dkg. élesztő
– 1 dl. langyos tej
– 1 csapott kávéskanál cukor
– 1 csapott kávéskanál só
– víz, szükség szerint

a feltétekhez:

– fél deciliter olíva olaj
– 20 dkg. reszelt mozzarella sajt (boltban kapható reszelve)
– 30 dkg. reszelt trappista sajt
– 1 doboz fél literes (olasz) konzerv paradicsom püré
– 1 doboz 25 dkg.-os darabolt (olasz) konzerv paradicsom
– egy, vagy kétféle sonka
– 20-25 dkg. gombapörkölt
– 1 doboz darabolt ananász konzerv
– morzsolt oregánó

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben megfuttatom, majd a sóval összekevert lisztbe keverem. Teszek még bele egy kevés morzsolt oregánót (nagyon jó ízt ad a tésztának). Víz hozzáadásával addig gyúrom, amíg rugalmas tészta lesz belőle, s nem ragad sem a kézre, sem a gyúrótáblára. Hozzáérve azért nedves érzetet adjon. Kelesztő tálba teszem, vagy a gyúródeszkán hagyom (alá lisztet simítva) és letakarom. Egy órán át hagyom kelni.

8

Amíg kel a tészta, addig ha kell, megreszelem a sajtokat, elkészítem a paradicsomszószt: összeforralom a paradicsompürét a darabos paradicsommal (ennek levét előtte leszűröm), s forralás közben megszórom morzsolt oregánóval, és teszek bele egy kávéskanál cukrot és egy csipet sót. Készre főzöm a gombapaprikást, a sonkákat két ujjnyi csíkokra vágom, az ananászt leszűröm.

A megkelt tésztát újra átgyúrom, hogy rugalmas legyen, majd három egyforma darabra vágom. Lisztezett gyúródeszkán nyújtófával elkezdem nyújtani. Én a vékony, ropogós pizzát szeretem, így a tésztát  2-3 mm vastagra nyújtom. Ezután lefordítva  a tésztára fektetem a pizza sütőt, és a tésztát körbevágom.

12

A körtésztát a pizza sütőbe helyezem, megkenem olíva olajjal, majd bőségesen a paradicsom szósszal. Erre szórom a mozzarella sajt egyharmadát. Tulajdonképpen az alap pizza készen is van, jöhetnek a kívánság szerinti változatok. Aki margheritát szeretne, a trappista sajt harmadával megszórja és mehet a sütőbe. Sonkás esetén megszórom a felszeletelt sonkával, majd a trappista sajttal. Gombásnál a gombapaprikást elterítem a tésztán, azután jöhet rá a trappista sajt. A hawai megegyezik a sonkással, csak pluszban megszórom a lecsöpögtetett ananászdarabokkal, majd a trappista sajttal.

Megszórjuk sajttal, majd sonka és ismét sajt

Az így elkészített pizzákat 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, (egy plusz ráccsal egyszerre 2 pizzát sütök) és amikor a tetején a sajt elkezd pirulni (10-15 perc) a pizza sütőket megforgatom, hogy az addig hátul lévő rész kerüljön előre, s még 5 percig sütöm.

A sütőből kivéve pizza vágóval 4 vagy 8 szeletre vágom, és tálalom. Ha jól csináltuk, akkor a tészta ropogós, a feltétek összeolvadtak, a tetején a sajt világos barnára sült.

Gombás pizza

Mivel születésnap volt, torta helyett egy meglepetést, kókuszos zabpehely golyókat szervíroztam, zabpehely masszából készített évszámmal, s egy gyertyával. Ez is a család kedvence, s főleg a születésnaposé.

Torta helyett

Akik kíváncsiak a bolonyai szószos olasz tésztára, azok itt megnézhetik: http://regisegeknek.cafeblog.hu/cimke/bolognai-spagetti/  , akik pedig a kókuszos zabpehely golyóval lepnék meg a családot, ezen a linken találják a receptet egy korábbi bejegyzésben:  http://regisegeknek.cafeblog.hu/2013/02/07/kokuszos-zabpehely-golyo-nosztalgia-izek/

Papá Stefano

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

EGÉSZSÉGES ÉS KÖNNYŰ FASÍRTTORTA

Papá Stefano konyhája

fasírttorta

Mivel nagyon szeretem a fasírtot, de szégyenszemre igazi fasírtgömböket még nem sikerült előállítanom, (már ami nekem is tetszett, vagy ízlett),  ki kellett valamit találnom, hogy kedvemre ehessek a fasírtból, no meg a vendégeinket is valami „széppel” és finommal lephessem meg. Így született meg a fasírt-torta.

Hozzávalók:

1,25 kg. darált pulyka,  sertés, vagy marhahús. (A húsokat keverni is lehet, én a most bemutatottat darált pulykahúsból készítettem, ettől is egészséges és könnyű).

5 főtt tojás,

3 felvert egész tojás,

1 nagy, vagy két közepes fej vöröshagyma,

2 kávéskanál fokhagymakrém, vagy 3 gerezd apróra vágott, zúzott fokhagyma,

1 kávéskanál vegeta, vagy más ételízesítő,

feketebors, ízlés szerint

1 dl. olaj,

pirospaprika ízlés szerint,

só ízlés szerint (ne feledjük a vegeta ill. ételízesítő már tartalmaz sót!)

zabpehely  szükség szerint (a beáztatott és összemorzsolt kenyér, vagy zsemle helyett teszem bele – többfélét lehet kapni, én a könnyen puhuló Köln Kernige fajtát használtam).

Fasírt-cikkely

Elkészítés

A tojásokat keményre főzöm és megtisztítom. Az olajon párolni kezdem az apró kockákra vágott hagymát, majd kb. félidőben hozzáadom az ételízesítőt, a borsot és a fokhagymát. Amikor üvegesre párolódott, leveszem a tűzről és két púpozott kávéskanál pirospaprikával jól összekeverem, majd egy rövid forrás idejére visszateszem állandó keverés mellett  a tűzhelyre.

A darált húst egy keverőtálba morzsolom, megsózom, hozzákeverem a három felvert tojást, a fűszerezett, paprikás hagymát és az egészet jól összedolgozom. Mivel – főleg a 3 felvert tojásnak köszönhetően – egy viszonylag híg, puha masszát kapok, sűrítés céljából elkezdem adagolni hozzá a zabpelyhet, amivel továbbkeverem a masszát, amíg egy sűrűbb, már nem folyós fasírtalapot nem kapok.

Egy kerek – fedeles – tűzálló tál aljára kb. 2 cm vastag fasírtalapot helyezek, majd ebbe beleültetem az edény szélével párhuzamosan, körben az 5 kemény tojást. Úgy helyezem el, hogy a tojások és az edény széle között bő 1 cm-nyi hely maradjon. Ezután a tojások és az edény széle közötti részt, majd a tojások közötti részt kitöltöm a fasírtalappal, utána jön a tál közepe a tojások között, végül a maradékkal befedem az egészet. A tetejét jól lesimítom és  óvatos nyomkodással tömörítem. Ráhelyezem az edény fedelét, és az egészet beteszem a mikrosütőbe. Két alkalommal maximális fokozaton 6-6 percig mikrózom, a kettő között 3-4 perc szünettel, aminek idejére az edényt a mikróban hagyom.

Amikor készen van, kiveszem, a fedelét leveszem róla és az edényt óvatosan jobbra-balra forgatva az oldaláról teljesen leválasztom a ”tortát”. Ezután a fedelet kicsit elcsúsztatva visszahelyezem, és a benne lévő folyadékot, zsírt óvatosan leöntöm. Most jön egy óvatosságot igénylő rész:  visszahelyezem teljesen a fedelet, és a füleknél fogva, egy hirtelen mozdulattal megfordítom az edényt, a fasírtot a fedélre állítva. Leemelem róla az edényt és a fasírtot 200 fokra előmelegített sütő közepére teszem, amíg szépen megpirul-megbarnul, és enyhén kemény kérget kap. Ez általában 20-25 percig tart, de mivel a sütők nem egyformák, ellenőrzéssel és ízlés szerint  dönthetjük el, mikor van kész.

 Egy normál méretű tűzálló  edényben készített fasírt-tortából 6-8  szeletet vághatunk, mintha igazi torta lenne.

 Papá Stefano

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kaszinótojás franciasalátával – a bevált hidegtál

 PAPÁ STEFANO KONYHÁJA

Közelednek az ünnepek. Ilyenkor különösen praktikus olyan hidegtálat készíteni,  ami kiadós, finom és a pénztárcánkat se terheli meg nagyon. Könnyű étel, egyszerű az elkészítése és általában nagy a siker. Nem igen emlékszem arra, hogy a vendégek távozása után nálunk maradt volna belőle. Általában 20 db. kaszinótojást készítek, hozzá 75 deka franciasalátát.

 Hozzávalók:

10 db. keményre főtt tojás,
2 db. tojássárgája,
2 dl. étolaj,
1 doboz 2 dl-es tejföl,
750 grammos mirelit franciasaláta vagy mexikói saláta,
1 kávéskanál vegeta,
2 evőkanál margarin,
só, mustár, bors, kevés citromlé, kevés fehérbor, porcukor.

 Elkészítés

A keményre főtt tojásokat megpucolom, félbevágom, és egy edénybe kikaparom a sárgáikat. Kézi mixerrel a két tojássárgájából és a 2 dl. olajból majonézt készítek. Lehetőleg azonos hőfokúak legyenek, és az elején nagyon óvatosan, szinte cseppenként adagoljuk a mixerrel kevert tojássárgájához az olajat. Később már bátrabban önthetjük. Ha jól dolgoztunk, akkor a majonézünk vaj sűrűségű lesz.

Közben a mirelit zöldséget a vegetás vízben puhára főzzük, és leszűrve hagyjuk kihűlni. A majonézhez hozzákeverjük a tejfelt, sózzuk, borsozzuk, 2 kávéskanálnyi mustárral, egy evőkanálnyi citromlével és fehérborral ízesítjük, majd kevés porcukorral harmonizáljuk az ízét. Itt a hozzáadott anyagok mennyisége változhat, ki-ki ízlelése szerint. Lényeg, hogy krémszerű, édes-savanykás tartármártást kapjunk. A kikapart tojássárgákat két-három evőkanálnyi tartármártással, a margarinnal, két kávéskanál mustárral, sóval, borssal, kézi mixerrel habosra kavarom. Itt is ki-ki ízlése szerint fűszerezheti még, kóstolás alapján.

Nekem ez a mennyiség két tálra fér el. A tálak aljára kevés tartármártást öntünk, majd a tálakba merjük a kihűlt franciasaláta felét-felét, ismét öntünk rá tartármártást és összekeverjük vele a zöldséget. Ezután a fél tojásfehérjéket megtöltjük a kikevert tojássárgájával. Ne csak az „üregbe”, hanem a vágott felületre is tegyünk a masszából. Az így megtöltött tojásokat a töltelékes felével lefelé körben a franciasalátára fektetjük, 10-et, 10-et 1-1 tálba. A maradék tartármártással, leöntjük a tojásokat, úgy, hogy mindegyiket befedje a mártás. Ezután 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd a tálalás előtt megszórjuk egészen apróra vágott petrezselyemmel vagy medvehagymával és a tojások tetejének közepére egy-egy csöpp piros aranyat nyomunk.

Számításaim szerint az alapanyagok 1000-1100 Ft-ból beszerezhetők, így 1 kaszinótojás franciasalátával a mai tojásárak mellett 55-65 Ft-ból kihozható.

Csibe kaszinótojások

Azok a háziasszonyok, akiknek van kedvük egy kicsit pepecselni, elkészíthetik a képen látható tündéri kiscsibéket is. Ezek a tojásból kikelő pipik is kaszinótojások, a tölteléket ugyanúgy kell elkészíteni, mint fenn (a kikapart tojássárgákat két-három evőkanálnyi tartármártással, margarinnal, két kávéskanál mustárral, sóval, borssal, kell habosra kavarni), csak a dizájnuk más egy kicsit és nem franciasaláta alapon ülnek, hanem salátaleveleken. A kifőtt tojásokat felső egyharmaduknál kell keresztben elvágni és a tölteléket rá kell púpozni a kivájt, nagyobb alsó kétharmadba, majd rátenni a kisebb felső egyharmadot. Ezt a műveletet úgy lehet jól elvégezni, ha a tölteléket egy nejlonzacskóba tömködjük, a sarkán kis lyukat vágunk és azon nyomjuk ki a csibe testét alkotó masszát a tojásfehérjébe. A töltési folyamatot megkönnyíti, ha a tojásokat egy maffinsütő mélyedéseibe tesszük, ami jól megtartja a csúszkáló tojásokat. A pipik orrát apróra vágott sárgarépából, a szemeket fekete olajbogyóból lehet kivágni és a tojásmasszába nyomni.

 

Papá Stefano

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

LEFAGYASZTHATÓ, OLCSÓ SZÓSZ BOLONYAI SPAGETTIHEZ

PAPÁ  STEFANO  KONYHÁJA

 bolognese 001

Kedvenc országom Olaszország, nemcsak a változatos tájak, a tengerpart, a pergőnyelvű, gesztikuláló olaszok miatt, hanem itt van az igazi mediterrán konyhaművészet őshazája. A pizzeriák, trattoriák kínálják a finomabbnál finomabb fogásokat, csak győzzünk válogatni, no meg bírjuk gyomorral. Kedvenceim a Pizza Margherita, s a Spagetti Bolognese, azaz a bolonyai spagetti.

Most a bolonyai  (húsos) spagetti mártásának általam kicsit átformált elkészítését ismertetném, aminek lényege olcsósága, lefagyaszthatósága, s így szinte pillanatok alatt lehet egy ebédet, vagy vacsorát a család elé tálalni. Mint hobbiszakács tudom, hogy minél nagyobb adag ételt készítünk, annál jobb ízeket érhetünk el, és azt is, milyen kényelmes benyúlni a mélyhűtőbe, s 10 perc múlva gőzölgő bolonyai spagettit enni  reszelt sajttal.

A tésztafőzésről nem beszélnék, azt mindenki tudja, vagy el tudja olvasni a dobozon. Csak annyit, hogy a durumlisztből készült, valódi olasz tésztákat ajánlom. Akkor, most készítsük el a szószt (olaszul sugo-t).

bolognese 002

 Hozzávalók:

1-1,5 kg. darált pulyka-, sertés-, vagy marhahús

5 doboz félliteres olasz paradicsompüré (én a  papírdobozosat szeretem),

oregano,

két közepes fej vöröshagyma,

1 kávéskanál vegeta,

két kávéskanálnyi fokhagymakrém,

őrölt bors,

2 dl. olaj,

3 evőkanál liszt

Elkészítés:

Egy kuktában az apró kockára vágott hagymákat 1.5 dl. olajban párolni kezdjük. 2-3 perc után beleteszünk egy kávéskanál oreganót, 1 kávéskanál vegetát, két késhegynyi őrölt borsot, és 2 kávéskanál fokhagymakrémet. Összekeverve készre pároljuk a hagymát, majd belemorzsoljuk a darált húst. Nagyobb lángon folytonos keverés mellett lepirítjuk a húst fehéredésig, majd 2,5 dl. vízzel felengedjük, összekeverjük, és a kuktát lezárjuk. Miután sisteregni kezd, kis lángra vesszük, és 35-40 percig főzzük a húst.

Közben a megmaradt fél deciliter  olajban a három evőkanál liszttel világos rántást készítünk, ebbe is teszünk egy kávéskanálnyi oreganót, amivel még egy kicsit pirítjuk, majd egymás után belekeverjük a korábban már felnyitott 5 doboz paradicsompürét. Figyeljünk, nehogy csomósodjon a rántás. Forraljuk fel folyamatos keverés mellett, mert könnyen leéghet, és a paradicsom hajlamos a pufogásra. Miután a kukta gőzét kiengedtük, felnyitjuk és a hús levét elfőzzük, zsírjára sütjük, majd a paradicsomot hozzáöntjük, és folyamatosa keverve 6-7 percig főzzük.

Ha  kihűlt, zárható műanyag edénykékbe szedjük a szószt. Én mérni szoktam, 30 dkg -ot teszek egy edénykébe, ez két adag spagettire elég. Majd az edénykéket lezárva lefagyasztjuk. Az általam írt mennyiségből 12-15 kétadagos szósz  lesz.

Darált pulyka felsőcomb filéből készítve egy kétadagos  szósz 160-190 Ft-ból elkészíthető.

A reszelt sajt elengedhetetlen hozzávaló olasz tészták esetében Ezt is tarthatjuk lefagyasztva a mélyhűtőben.   Érdemes 1 kilós trappista  sajtot – akcióban sokkal olcsóbb – megvenni, az egészet lereszelni, és akár kiürült margarinos dobozokban, adagokra osztva lefagyasztani.  Ha fogyasztás előtt 1-2 órával kivesszük  a mélyhűtőből, kitűnően használható a bolonyai spagettinkhez. Persze az igazi  a parmezán sajt  a tésztánkra, csak akkor már kicsit drágább lesz az ételünk.

Papá Stefano

pAPA STEFANO

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Birsalmasajt cukorka

drabos1

Az idén a birsalmasajt elkészítésének egy új változatát próbáltuk ki egy olasz, pontosabban szicíliai recept szerint. A birsalma feldolgozásának módja tulajdonképpen nem különbözik a szokásostól, ám a hozzáadott, reszelt citromhéj, narancshéj és lé, valamint a formázás módja merőben új. Ebben a verzióban a masszát tepsibe rakjuk, majd később apró kockákra vágjuk. A végeredmény egy elképesztően finom, cukorkának kinéző finomság.    

A birsalmasajtot így készítem el turmixszolva:

 (a szicíliai változat a végén található).

A birsalmát, vagy birskörtét (nálunk ez utóbbi is terem), jól megmossuk, majd héjastól négybe vágjuk, magházát is benne hagyjuk, ha ép, (ha romlott,  kukacos, akkor kivágjuk). Ugyanígy kivágjuk az esetlegesen megbarnult részeket is. Mély lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg megpuhul, de nem esik szét (kb. negyed óra). Onnan látjuk, hogy már jó, ha a birsalmák héja repedezik. A megfőtt birsalmát  nagyon jól leszűrjük, a levét felhasználhatjuk birsalma lé, vagy birsalmaleves készítésére.  A kihűlt gyümölcsök csumáját kivágjuk, és kidobjuk. (Arra figyeljünk, hogy a csuma teljes kemény része kivágásra kerüljön, mert azt a turmixgép nem tudja rendesen pürésíteni.) A héját, ami nemigen jön le gyümölcshús nélkül, lehúzzuk, és egy külön tálkában összegyűjtjük. (De rajta is hagyhatjuk, mert később úgyis turmixszoljuk.)

A gyümölcshúst és a héjat lemérjük, 1 kg-onként 70 dkg kristálycukrot mérünk hozzá. Bot mixerrel a birsalmát héjjal együtt teljesen simára, pépesre mixeljük úgy, hogy darabok, héjdarabok ne maradjanak benne. Ezután hozzáadjuk a kimért kristálycukrot, és tovább mixeljük, amíg a kristálycukor teljesen el nem vegyül. (Ez kb. 2-3 perc.)

Lángelosztón, – nehogy a lábas alján leégjen – a tűzhelyre  tesszük, kb. ½ – ¾ -es lángra. Amikor átmelegedett, de még nem forró, (kóstolással ellenőrizhetjük) a főző lábasban még egyszer bot mixerrel az egészet alaposan átmixeljük, hogy teljesen sima, homogén legyen. Ezután folytonos keverés mellett felforraljuk, majd forrás után még kb. fél órát főzzük. Figyeljünk oda a folytonos keverésre – ahogy sűrűsödik, egyre nehezebb lesz keverni – nehogy odakapjon és,  hogy  a gőzök könnyen eltávozzanak. (Olyan keverő kanalat, fakanalat válasszunk, hogy a lábas alját a keverőkanállal végig tudjuk simítani, mert így biztosan nem ragad, nem ég le. Ha nem kellő tempóban keverünk, nagyokat pöfög, s könnyen megégethetjük magunkat a felcsapódó birsalmával.) Akkor van kész, ha a tányérra csepegtetett sűrítmény bebőrösödik, megtartja azt a formát, ahogy kicsöppent.

 birsalma-dióval

A formázásra használható lapos, kerek üvegedényeket – erre a salátás, vagy desszertes tálkák, muffinsütő formák kitűnőek – hideg vízzel kiöblítjük, majd merőkanállal az edények aljára 1 cm magasságban birsalmát öntünk és rázogatással elsimítjuk. Erre darabos dióbelet teszünk – 4-5 darabot – majd további 1-1,5 cm birsalma kerül rá. Ezt is rázogatással simítjuk, szükség esetén egy laposabb kanál hátulját is igénybe vehetjük a simításra.

Akár kis tálkába, akár tepsibe öntöttük a masszát,  sütőpapírral, vagy konyharuhával takarjuk le, hogy ne porosodjon, és meleg, jól szellőző  helyen hagyjuk. Hetente nézzük meg, s ha kell, igazítsunk a borítón, nehogy megpenészedjen a teteje a levegő hiányában. Kb. 1-2 hét alatt jól megszilárdul, ekkor a tálkákból kivesszük, és eddigi tetejével lefelé sütőpapírra tesszük és ugyanúgy, mint korábban, szellősen lefedve további 2-3 hétig hagyjuk a másik felét is megszilárdulni.

 birsalmasajt-tálban1

Ezután dobozban, sütőpapírral elválasztott rétegekben tárolhatjuk. Hosszú ideig eláll, már ha közben meg nem esszük. Mi tálaláskor kis cikkekre vágjuk és fogpiszkálót szúrunk bele, mert kézzel megfogva hajlamos összeragacsozni a kezünket.

poharas

A turmixszolásos módszerrel egyrészt több gyümölcsöt tudunk hasznosítani, másrészt a pépesített anyag gyorsabban besűrűsödik, időt és fáradtságot takarítunk meg.

 Szicíliai módra

 cukorka (1)

Az olaszul cotognata (kotonyátá) nevű birsalmasajt készítésénél a massza elkészítését a fent leírt módon csináljuk, de egy kicsit ízesítjük a keverékünket. Egy citrom és egy narancs héját lereszeljük, a citromot és a narancsot kinyomjuk, és a lereszelt héjakat valamint a gyümölcsök levét a birsalmába tesszük. (Az eredeti recept még szegfűszeget és fahéjat is javasol beletenni, de mi ezeket kihagytuk). Ezzel még kb. 10 percig főzzük, – egy különleges, kellemes ízű keveréket kapunk -,   majd ezt követheti a tepsibe öntés, azaz a massza formázása. Egy tepsi alját folpack-kal kibéleljük, arra figyelve, hogy a tepsi alján a folpack teljesen sima legyen. Ebbe öntjük a besűrűsödött, forró birsalma masszát úgy, hogy kb. másfél-két centi vastag legyen. Rázogatással és széles pengéjű simítólapáttal a tetejét kisimítjuk.

Az elrakástól számított 1-2 hét után a tepsiből kiemeljük a folpack segítségével a birsalmalapot, és egy vágódeszkára tesszük, majd óvatosan kihúzzuk alóla a folpackot. Ráborítunk egy tálcát, majd a vágódeszkát is fogva megfordítjuk.

PicMonkey Collage

A vágódeszkát eltávolítjuk, és a birsalmalapot a tálcán még 1-2 hétig száradni hagyjuk. Ezután 2×1 centis darabokra vágjuk, kristálycukorban meghempergetjük. Ha megszilárdult, üvegekbe rakva tárolhatjuk, a gyerekek imádni fogják, mint a cukorkát!

 Papá Stefano

 Papa Stefano

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

BIRSALMA LEVES

 birsalma jó

A birsalmát elsősorban az isteni téli csemege, a birsalmasajt alapanyagaként ismerik, pedig nagyon sok mást is lehet belőle készíteni. Csinálhatunk belőle  sültekhez szószt http://ujsagesregiseg.blogspot.hu/2012/10/birsalmaszosz-sultekhez_14.html , lehet együtt sütni húsokkal, vagy éppen levest készíteni belőle. A magyar konyha a gyümölcsleveseknél a lisztes-tejfölös habarást kedveli. Azok számára pedig, akik nem nagyon szeretik  a liszt ízét, vagy netán lisztérzékenyek, a gyümölcsleves alábbi elkészítési módját ajánlom. Persze mások is kipróbálhatják! A birsalmaleves enyhén fanyar,  krémes, könnyen elkészíthető hideg leves. Az alábbi mennyiségek hat adagra  elegendőek.

Hámozzunk meg és csumázzunk ki 5 nagy, vagy 8 kisebb birsalmát. Kockázzuk fel és 6 evőkanál cukorral, másfél liter vízben tegyük fel főni. Figyeljünk, mert a birsalma hamar megpuhul. A levében hagyjuk kihűlni. Két lehetőségünk is van, vagy kockára vágva hagyjuk a levesben a megfőtt birsalmát, vagy – aki a krémleveseket jobban szereti – botmixerrel teljesen simára dolgozza el.

Egy keverőedénybe tegyünk 3 merőkanál kihűlt leveslét, egy kis doboz tejfelt, vagy egy nagy doboz tejfel felét, és egy fél tubus sűrített tejet. Ezt kézi vagy gépi habverővel teljesen simára keverjük. Aki habosan szereti, az egy kicsit tovább keverje, amíg a teteje habos nem lesz. Ezután ezt a keveréket hozzáadjuk a leves alaphoz, és fakanállal jól összekeverjük. Hűtőben hűtve tároljuk.

birsalma jó2

A leves alap hűtőben akár egy hétig is eláll, de ha már hozzákevertük a tejfeles-sűrített tejes keveréket, akkor hűtőben tartva az elkészítéstől számítva 2 nap alatt fogyasszuk el.

Jó étvágyat!  

Papá Stefano

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

 

 

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Borzas cukkini rudak

cukkini1

Nagyon kedveljük a cukkinit, s miután tegnap olcsón sikerült vásárolni a piacon, kezdtem recepteket keresni, hogy a panírozott,  olajban kisütött változaton kívül hogyan lehet még elkészíteni. Az alábbi recept jónak tűnt, ma meg is csináltam – nagy siker volt, így melegen ajánlom  kipróbálásra. Ízes, ropogós, sütőben sül, és még olaj sem kell a hozzá.

 Hozzávalók

2 közepes cukkini

8 evőkanál sima liszt

16 evőkanál durvára darált morzsa

1 nagy tojás

4 evőkanál reszelt parmezán, vagy trappista sajt

1 evőkanál grill zöldség fűszerkeverék

1 csipet só

 cukkini3

Elkészítés

A cukkinit hámozzuk meg, a két végét vágjuk le, majd  szeleteljük kb. egy centi vastag, 10-15 cm hosszú csíkokra. A lisztbe keverjük bele a sót, a morzsába keverjük bele a reszelt sajtot (a parmezán helyett én trappistát használtam) és a  fűszerkeveréket , a tojást keverjük simára egy kis vízzel. Melegítsünk elő a sütőt 250 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőfóliával és tegyünk rá egy grillrácsot. A cukkini csíkokat egyenként forgassuk meg először a lisztbe, utána a tojásba, majd a sajtos morzsába. Fektessük a bepanírozott  cukkíniket a rácsra és tegyük az előmelegített sütőbe. A rács arra jó, hogy a forró levegő a rács alatt is tud keringeni, így nem fognak a csíkok megpuhulni. Arra is ügyeljünk, hogy maradjon hely az egyes cukkini csíkok között sütés közben. A cukkini szeletek vastagságától függően 15-25 perc alatt szép barnára sülnek. Mi rizzsel ettük, de  partira  szószba mártogatva is jó lehet. Csak frissen sülve jó.

 Papa Stefano

cukkini kéész

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Fűszeres, rántott cukkíni

Nyáron a melegben az ember nem kíván annyit enni, mint más évszakban, sőt kifejezetten a könnyű ételeket keresi. Most egy ilyet ajánlok, ami gyorsan elkészíthető, jóízű, és nem is hizlal.

Hozzávalók: (minimális anyagszükséglet, így olcsó is!)

1 db. kb. 20 cm hosszú, vaskos cukkíni,

1 tojás,

sült csirke fűszerkeverék,

liszt és morzsa a panírozáshoz,

olaj a kisütéshez.

 

A cukkínit meghámozzuk, majd keresztben 1cm-es körszeletekre vágjuk. A két végét  kidobjuk. A szeleteket sózzuk, majd mindkét oldalát beszórjuk a sült csirke fűszerkeverékkel. Ezután lisztben, felvert tojásban és morzsában megforgatva panírozzuk. Kb. 16-18 panírozott szeletünk lesz, ami két fő részére  elég.

 
 

Bő, forró olajban gyorsan kisütjük, figyelve, hogy ne égjen meg. Ha sokáig sütjük, a cukkíni nagyon megpuhul. Szűrőpapírra szedjük míg az olaj lecsöpög, majd tálba helyezzük.

Frissen, melegen tálaljuk. Köretnek legjobb a saláta (zöldsaláta, paradicsom, uborka aprítva, keverve) olívaolaj és almaecet öntettel, de lehet hozzá készíteni, sült krumplit, vagy rizst is.

Ajánlom kipróbálni, s ha ízlett ajánljuk barátainknak is!

 

 Papá Stefano

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Gyümölcsös csirkemell

Napjainkban egyre többen próbálnak meg zsírmentes, nem hizlaló ételeket készíteni. Én is készítettem egyet, csak kis csavarral. Belekombináltam a kínai konyha egyik jellegzetességét, az édes-savanyú ízeket. Így született meg a gyümölcsös csirkemell.

Hozzávalók:
Egy nagy csirkemell-filé,
egy őszibarack konzerv,
egy körszeletes ananász konzerv,
a csirkemell szeletekkel megegyező számú trappista sajt szelet,
sültekhez való fűszerkeverék (én sült csirke keveréket használtam).

Elkészítés:
A csirkemellet először két félre vágjuk, kihúzzuk belőle a középső (szűz-pecsenye) részt, ezt félretesszük, majd a két fél melldarab keskenyedő végét, kb. egynegyedét is levágjuk, és ezt is félreteszzük.
(A félretett csirkemell darabokat érdemes vékony csíkokra vágva lefagyasztani. Ebből lehet később édes-savanyú mártással kínai csirkemellet készíteni.)
A felezett csirkemelleket amennyire lehetséges 3-3 egyforma vastag szeletre vágjuk. A szeleteket a fűszerkeverékkel mindkét oldalán megszórjuk, majd lefedve kb. 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy a fűszer jól átjárja.

Ezután kevés olíva, vagy napraforgó olajon a szeletek mindkét oldalát erős tűznél gyorsan megpirítjuk. Közben egy tepsi aljára pici olajat öntünk, és a konzervbarack apróra vágott darabjaival beterítjük. Erre kerülnek rá az átsütött húsok, amelyek tetejére egy-egy ananászkarika kerül. Mind az őszibarack, mind az ananász levéből 1/2-1/2 decilitert a tepsibe öntünk, majd az egészet jól záródó alumínium fóliával borítjuk, s 35-40 percre, 180-200 C fokra előmelegített sütőbe tesszük.

Miután kivettük a sütőből, az ananászkarikával borított szeletekre egy-egy 1-2 mm. vastag trappista sajtszeletet borítunk. Nincs más hátra, minthogy a tepsit – most már lefedés nélkül – a felső, grillsütésre kapcsolt sütő közepére betegyük, annyi időre, amíg a sajt szépen ráolvad a húsokra és a teteje vöröses-barnásra pirul.
Lehetőleg lapos, lukacsos szedőkanállal vegyük ki a húsokat a tepsiből, mert elég sok gyümölcsös lé lesz benne, amit így lecsorgatunk. Aki szereti, az a lével meglocsolhatja a tányérján lévő húst.

Főtt rizst, esetleg mazsolás, vagy kukoricás rizst adhatunk mellé köretnek.

Jó étvágyat!

Papá Stefano

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!