Régiségeknek

Birsalma sütve, szilvával

szilvás sült közeli

A birsalma szilvával megspékelve, mézzel és fahéjjal ízesítve, sütőben megsütve kitűnő desszert, de sült  húsok mellé is finom.

Idén nagyon sok birsalma termett, és azon törtem a fejemet, hogy milyen új módot találjak a gyümölcs egyszerű felhasználására. Amikor éppen sütőtököt sütöttem, fogtam egy birsalmát, felvágtam és a sütőtök közé tettem. Nagyon finom lett, csak kicsit szétment, mert a sütőtöknek több idő kell a megpuhuláshoz.

20151013_181117

Legközelebb, már csak a birsalmával kísérleteztem, és mivel volt itthon szilva, együtt sütöttem őket. Nagyszerűen sikerült, így közreadom a receptet:

Hozzávalók: 5 db birsalma 5 darab szilva méz vaj fahéj szilvás nyers 2 Elkészítés:

A birsalmát alaposan mossuk meg, vágjuk ketté, csumázzuk ki, és csináljunk egy kis mélyedést a közepébe. A  vágott felületét és a mélyedést kenjük be mézzel, majd szórjuk be fahéjjal. Aki nem szereti, a fahéjat,  el is hagyhatja. Ezután ültessük a közepébe a félbe vágott, lefelé fordított szilvát. Tegyünk a tetejére egy pici vajat. Helyezzük egy kivajazott, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe (én ez utóbbit tettem). Öntsünk alá egy pici vizet és tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe. Időnként egy villát beleszúrva ellenőrizzük, hogy a birsalma megpuhult-e. Arra figyeljünk, hogy ne süssük túl soká, mert akkor szétesik. 20-30 perc alatt készre sül. Desszertként önállóan, vagy sült húsok mellé is jó. Hidegen is finom.

Papa Stefano

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

EGÉSZSÉGES ÉS KÖNNYŰ FASÍRTTORTA

Papá Stefano konyhája

fasírttorta

Mivel nagyon szeretem a fasírtot, de szégyenszemre igazi fasírtgömböket még nem sikerült előállítanom, (már ami nekem is tetszett, vagy ízlett),  ki kellett valamit találnom, hogy kedvemre ehessek a fasírtból, no meg a vendégeinket is valami „széppel” és finommal lephessem meg. Így született meg a fasírt-torta.

Hozzávalók:

1,25 kg. darált pulyka,  sertés, vagy marhahús. (A húsokat keverni is lehet, én a most bemutatottat darált pulykahúsból készítettem, ettől is egészséges és könnyű).

5 főtt tojás,

3 felvert egész tojás,

1 nagy, vagy két közepes fej vöröshagyma,

2 kávéskanál fokhagymakrém, vagy 3 gerezd apróra vágott, zúzott fokhagyma,

1 kávéskanál vegeta, vagy más ételízesítő,

feketebors, ízlés szerint

1 dl. olaj,

pirospaprika ízlés szerint,

só ízlés szerint (ne feledjük a vegeta ill. ételízesítő már tartalmaz sót!)

zabpehely  szükség szerint (a beáztatott és összemorzsolt kenyér, vagy zsemle helyett teszem bele – többfélét lehet kapni, én a könnyen puhuló Köln Kernige fajtát használtam).

Fasírt-cikkely

Elkészítés

A tojásokat keményre főzöm és megtisztítom. Az olajon párolni kezdem az apró kockákra vágott hagymát, majd kb. félidőben hozzáadom az ételízesítőt, a borsot és a fokhagymát. Amikor üvegesre párolódott, leveszem a tűzről és két púpozott kávéskanál pirospaprikával jól összekeverem, majd egy rövid forrás idejére visszateszem állandó keverés mellett  a tűzhelyre.

A darált húst egy keverőtálba morzsolom, megsózom, hozzákeverem a három felvert tojást, a fűszerezett, paprikás hagymát és az egészet jól összedolgozom. Mivel – főleg a 3 felvert tojásnak köszönhetően – egy viszonylag híg, puha masszát kapok, sűrítés céljából elkezdem adagolni hozzá a zabpelyhet, amivel továbbkeverem a masszát, amíg egy sűrűbb, már nem folyós fasírtalapot nem kapok.

Egy kerek – fedeles – tűzálló tál aljára kb. 2 cm vastag fasírtalapot helyezek, majd ebbe beleültetem az edény szélével párhuzamosan, körben az 5 kemény tojást. Úgy helyezem el, hogy a tojások és az edény széle között bő 1 cm-nyi hely maradjon. Ezután a tojások és az edény széle közötti részt, majd a tojások közötti részt kitöltöm a fasírtalappal, utána jön a tál közepe a tojások között, végül a maradékkal befedem az egészet. A tetejét jól lesimítom és  óvatos nyomkodással tömörítem. Ráhelyezem az edény fedelét, és az egészet beteszem a mikrosütőbe. Két alkalommal maximális fokozaton 6-6 percig mikrózom, a kettő között 3-4 perc szünettel, aminek idejére az edényt a mikróban hagyom.

Amikor készen van, kiveszem, a fedelét leveszem róla és az edényt óvatosan jobbra-balra forgatva az oldaláról teljesen leválasztom a ”tortát”. Ezután a fedelet kicsit elcsúsztatva visszahelyezem, és a benne lévő folyadékot, zsírt óvatosan leöntöm. Most jön egy óvatosságot igénylő rész:  visszahelyezem teljesen a fedelet, és a füleknél fogva, egy hirtelen mozdulattal megfordítom az edényt, a fasírtot a fedélre állítva. Leemelem róla az edényt és a fasírtot 200 fokra előmelegített sütő közepére teszem, amíg szépen megpirul-megbarnul, és enyhén kemény kérget kap. Ez általában 20-25 percig tart, de mivel a sütők nem egyformák, ellenőrzéssel és ízlés szerint  dönthetjük el, mikor van kész.

 Egy normál méretű tűzálló  edényben készített fasírt-tortából 6-8  szeletet vághatunk, mintha igazi torta lenne.

 Papá Stefano

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Ünnepek, kicsit másképpen

obol

Az egyik kuponos cég ajánlatából kiválasztva baráti társaságunkkal, három hasonló korú Régiség házaspárral vásároltunk 3 nap 2 éjszakás kupont, amit  plusz egy nappal ill. éjszakával megtoldottunk. December 25-én kora délelőtt irányt vettünk  Keszthelyre, a Balaton partján álló Helikon Szállóba. Az ember nem is gondolná, hogy a Balatonnál  télen is milyen kellemesen el lehet tölteni az időt.

Előzetes egyeztetés alapján egy szinten, egymás melletti szobákat kaptunk, az egyik pár még a kutyáját is magával hozta. A szállónak  egy kis SZOT üdülős fílingje volt, 8 emeleten, talán csak a hall volt kivétel ez alól. Viszont a személyzet kedvessége, segítőkészsége, egyáltalán a vendégekkel való törődése meglepő volt. A recepción, az étteremben, vagy éppen a szobaasszonynak is volt egy-egy kedves szava a vendégekhez.

 szállodánk

szállodánk

A Régiségeknek, akik már nyugdíjból élnek, nem mindegy mire mennyit költenek. Ez a négy nap három éjszaka hihetetlenül kedvező árú volt, leginkább a benne foglalt szolgáltatások miatt. Az alapár három nap két éjszakára 28500 Ft, a plusz nap 15000 Ft volt, de… teljes ellátással, azaz benne volt a büfé reggeli és vacsora, valamint szűkített választékú büfé ebéd. Az ebédhez és a vacsorához járt  személyenként 1-1 italkupon, amiért sört, bort, vagy üdítőt lehetett kérni. Beletartozott a 25 méteres uszoda, szauna és fitnesz használata is. December 25-26-án délutáni uzsonnaként  forralt borral és süteménnyel leptek meg bennünket és a szálló többi vendégét.

 

20161226_104032

Egyik nap felkerestük Keszthely belvárosát, másik nap átmentünk Hévízre egy-egy kellemes sétára. Bár ezen a két napon az időjárás nem volt olyan kedvező, mint az oda úton, de az 5-8 fokos idő nagyon jó volt a sétánkhoz. Természetes ilyenkor kimaradhatatlan egy cukrászda felkeresése, egy jó kávéra, finom sütire. Mind Keszthely, mind Hévíz belvárosa nagyon szépen rendbe van hozva, igazán élvezetes látványt nyújt.

Társaságunk több tagjának a reggel nem is kezdődhetett volna másként, mint egy jó kis úszással a medencében, majd jött a szauna, kipréselni magunkból a méreganyagokat.  Mások közülünk a téli Balatonban gyönyörködve   a  csendes parton a napfelkeltét és a vadkacsákat fényképezték. Ezután igazán jól esett a finom reggeli. No meg a régiségeknél elmaradhatatlan reggeli gyógyszerek bevétele. A vacsora utáni séta is kötelező program volt a kihalt, de ilyenkor is gyönyörű, esti fényekkel teli  sétányon.

De nemcsak mi gondoltunk arra, hogy rendhagyó módon töltsük a Karácsonyt. December 25-én két turnusban tudták csak lebonyolítani a vacsorát a szállodában, olyan telt ház volt. Nálunk 24-én megtörtént a családi karácsony gyermekeink, párjaik és az unokák részvételével, majd ők is elutaztak párjaik szüleihez.

fürdőház

Viszont mi így megszabadultunk a következő három napi főzéstől, mosogatástól, takarítástól, élveztük a finom ételeket, azt, hogy kiszolgálnak bennünket, és gond nélkül lehet 3 napot pihenni, mind szellemileg, mind fizikailag.

Hazaérve, cicánk kissé morcosan fogadott minket (el volt látva amíg odavoltunk, kedves barátnénk, ill. vejünk által), majd boldogan dörgölőzött hozzánk, és hangos nyávogással adta tudtunkra, hogy ideje megkínálnunk kedvenc csirkemell szeletével.

Összességében csak ajánlani tudom Régiség társaimnak, s a fiatalabbaknak is, figyeljék a kuponos szállás ill. kikapcsolódási lehetőségeket, időnként meglepően jó ajánlatokat lehet kifogni, mint azt a fenti példa is mutatja.

Papá Stefano
  

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kaszinótojás franciasalátával – a bevált hidegtál

 PAPÁ STEFANO KONYHÁJA

Közelednek az ünnepek. Ilyenkor különösen praktikus olyan hidegtálat készíteni,  ami kiadós, finom és a pénztárcánkat se terheli meg nagyon. Könnyű étel, egyszerű az elkészítése és általában nagy a siker. Nem igen emlékszem arra, hogy a vendégek távozása után nálunk maradt volna belőle. Általában 20 db. kaszinótojást készítek, hozzá 75 deka franciasalátát.

 Hozzávalók:

10 db. keményre főtt tojás,
2 db. tojássárgája,
2 dl. étolaj,
1 doboz 2 dl-es tejföl,
750 grammos mirelit franciasaláta vagy mexikói saláta,
1 kávéskanál vegeta,
2 evőkanál margarin,
só, mustár, bors, kevés citromlé, kevés fehérbor, porcukor.

 Elkészítés

A keményre főtt tojásokat megpucolom, félbevágom, és egy edénybe kikaparom a sárgáikat. Kézi mixerrel a két tojássárgájából és a 2 dl. olajból majonézt készítek. Lehetőleg azonos hőfokúak legyenek, és az elején nagyon óvatosan, szinte cseppenként adagoljuk a mixerrel kevert tojássárgájához az olajat. Később már bátrabban önthetjük. Ha jól dolgoztunk, akkor a majonézünk vaj sűrűségű lesz.

Közben a mirelit zöldséget a vegetás vízben puhára főzzük, és leszűrve hagyjuk kihűlni. A majonézhez hozzákeverjük a tejfelt, sózzuk, borsozzuk, 2 kávéskanálnyi mustárral, egy evőkanálnyi citromlével és fehérborral ízesítjük, majd kevés porcukorral harmonizáljuk az ízét. Itt a hozzáadott anyagok mennyisége változhat, ki-ki ízlelése szerint. Lényeg, hogy krémszerű, édes-savanykás tartármártást kapjunk. A kikapart tojássárgákat két-három evőkanálnyi tartármártással, a margarinnal, két kávéskanál mustárral, sóval, borssal, kézi mixerrel habosra kavarom. Itt is ki-ki ízlése szerint fűszerezheti még, kóstolás alapján.

Nekem ez a mennyiség két tálra fér el. A tálak aljára kevés tartármártást öntünk, majd a tálakba merjük a kihűlt franciasaláta felét-felét, ismét öntünk rá tartármártást és összekeverjük vele a zöldséget. Ezután a fél tojásfehérjéket megtöltjük a kikevert tojássárgájával. Ne csak az „üregbe”, hanem a vágott felületre is tegyünk a masszából. Az így megtöltött tojásokat a töltelékes felével lefelé körben a franciasalátára fektetjük, 10-et, 10-et 1-1 tálba. A maradék tartármártással, leöntjük a tojásokat, úgy, hogy mindegyiket befedje a mártás. Ezután 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd a tálalás előtt megszórjuk egészen apróra vágott petrezselyemmel vagy medvehagymával és a tojások tetejének közepére egy-egy csöpp piros aranyat nyomunk.

Számításaim szerint az alapanyagok 1000-1100 Ft-ból beszerezhetők, így 1 kaszinótojás franciasalátával a mai tojásárak mellett 55-65 Ft-ból kihozható.

Csibe kaszinótojások

Azok a háziasszonyok, akiknek van kedvük egy kicsit pepecselni, elkészíthetik a képen látható tündéri kiscsibéket is. Ezek a tojásból kikelő pipik is kaszinótojások, a tölteléket ugyanúgy kell elkészíteni, mint fenn (a kikapart tojássárgákat két-három evőkanálnyi tartármártással, margarinnal, két kávéskanál mustárral, sóval, borssal, kell habosra kavarni), csak a dizájnuk más egy kicsit és nem franciasaláta alapon ülnek, hanem salátaleveleken. A kifőtt tojásokat felső egyharmaduknál kell keresztben elvágni és a tölteléket rá kell púpozni a kivájt, nagyobb alsó kétharmadba, majd rátenni a kisebb felső egyharmadot. Ezt a műveletet úgy lehet jól elvégezni, ha a tölteléket egy nejlonzacskóba tömködjük, a sarkán kis lyukat vágunk és azon nyomjuk ki a csibe testét alkotó masszát a tojásfehérjébe. A töltési folyamatot megkönnyíti, ha a tojásokat egy maffinsütő mélyedéseibe tesszük, ami jól megtartja a csúszkáló tojásokat. A pipik orrát apróra vágott sárgarépából, a szemeket fekete olajbogyóból lehet kivágni és a tojásmasszába nyomni.

 

Papá Stefano

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Hitelem van, mégis nekem fizetnek!

Hasznos hitelkártya tippek

consumerism

Ellentmondásnak tűnik, hogy nekem hiteleznek, én használom a bank pénzét, és mégis nekem fizetnek. Hogyan lehetséges ez? Nagyon egyszerű, csak ismerni kell a legális  lehetőségeket és azokat jól kihasználni.

Miről is van szó? Gondolom pénzügyekben jártasabbak már kitalálták, a hitelkártyáról. Nagyon sokan vannak, akik ódzkodnak a bankkártyáktól, és azon belül is leginkább a hitelkártyától. Pedig egyáltalán nem ördögtől való, sőt ha értelmesen használjuk, még pénzt is takaríthatunk meg vele.

A családban az enyém a heti, havi kis és nagybevásárlások lebonyolítása. Az egyik nagy banknál van vagy 35 éve folyószámlánk, amihez jár egy debit  havidíjas bankkártya (mely a számlán lévő pénzből költ, a vásárlással egy időben), valamint egy ingyenes hitelkártya. (Persze ehhez meg kell bizonyos feltételeknek felelni, de ez nem jár plusz kiadással). A hitelkártya fordulónapja minden hónap 12-e, ami azt jelenti, hogy amit 13-án költök, azt csak valamikor a következő hónap végén, 26-28-án kell kifizetni.

Itt az első fontos momentum. Határidőre a teljes elköltött összeget be kell fizetni, s ebben az esetben nincs hitelkamat, sőt a költéseim után 1 %-ot visszatérítenek. Ami így kevésnek tűnik, de havi 50-70.000 Ft. költés mellett ez 5-700 Ft, s egy évben általában eléri a 6-7.000 Ft-ot. Ebből kijön a másik, a debit kártya díja, (azt használom, ha szükséges készpénzfelvételre, mert hitelkártyával ugyan lehet készpénzt felvenni, de ez azonnal eléggé magas kamattal jár, ameddig ki nem fizetjük), sőt a számlavezetési díjból is lecsípek valamennyit. Tehát havonta 15-45 napig a bank pénzét költöm, és ha időre visszafizetem nincs hitelkamat, sőt visszatérítés jár.

Korábban kiváltottam egy másik banknál is egy hitelkártyát, aminek a fordulónapja a hónap utolsó napja, tehát a két kártyával lehetett sakkozni, hogy melyikkel fizessek, ha minél később akarom a hitelt visszafizetni. De nem is ez volt a lényeg, hanem az, hogy abban az élelmiszer áruházban, ahová vásárolni jártam (azóta megszűnt és egy másik lánc  vette át), a vásárlások után 3 % visszatérítés járt. Az áruház megszűnése után ez annyiban változott, hogy most minden élelmiszert áruló üzletláncban történő vásárlás után jár a 3% visszatérítés erre a hitelkártyára. Egyszerű számítással kijön, hogy mondjuk havi  50-70.000 költés esetén havi 1.500-2.100 Ft visszatérítést kapunk, (persze itt nem csak az élelmiszer után jár vissza a 3%, hanem vásárolhatunk ruhaneműt, elektromos cikkeket, állateledelt, stb., de csak ugyanabban az üzletben!).  Más jellegű üzletekben történt kártyás vásárlás után 1 %-ot térítenek vissza. Ehhez számítsuk hozzá, hogy az élelmiszer láncok is visszatérítenek vagy Klubkártyára, vagy Supershop kártyára. Ez szintén 5-700 Ft havonta. Összegezve éves szinten kb. 48-50.000 Ft kapok vissza a hitelkártyás vásárlásaim után. Ha pedig ezt nézzük, akkor már nem is tűnik olyan kis pénznek a havi visszatérítések összege. A sok kicsi sokra megy!

bankárty2

Két nagyon fontos figyelmeztetés:

– az, hogy hitelünk van, nem jogosít fel bennünket arra, hogy nyakló nélkül vásároljunk, mert amikor eljön a visszafizetés ideje, rádöbbenhetünk, hogy nincs annyi pénzünk, amennyit vissza kellene fizetni. S ha kevesebbet fizetünk, akkor jön a 26-36 %-os hitelkamat, ami pillanatok alatt többe kerül majd, mint amennyit megtakarítottunk.

– nagyon lényeges, hogy időben!!!! fizessük vissza a hitelkártyával költött pénzt, s ha mégse lenne akkor pénzünk, legalább a minimálisan visszafizetendő összeget fizessük be időre, mert enélkül még igen jelentős késedelmi díjat is felszámolnak.

Ha jól használjuk hitelkártyánkat, máris beteljesült írásom címe: Hitelem van, mégis nekem fizetnek!

Papá Stefano

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

LEFAGYASZTHATÓ, OLCSÓ SZÓSZ BOLONYAI SPAGETTIHEZ

PAPÁ  STEFANO  KONYHÁJA

 bolognese 001

Kedvenc országom Olaszország, nemcsak a változatos tájak, a tengerpart, a pergőnyelvű, gesztikuláló olaszok miatt, hanem itt van az igazi mediterrán konyhaművészet őshazája. A pizzeriák, trattoriák kínálják a finomabbnál finomabb fogásokat, csak győzzünk válogatni, no meg bírjuk gyomorral. Kedvenceim a Pizza Margherita, s a Spagetti Bolognese, azaz a bolonyai spagetti.

Most a bolonyai  (húsos) spagetti mártásának általam kicsit átformált elkészítését ismertetném, aminek lényege olcsósága, lefagyaszthatósága, s így szinte pillanatok alatt lehet egy ebédet, vagy vacsorát a család elé tálalni. Mint hobbiszakács tudom, hogy minél nagyobb adag ételt készítünk, annál jobb ízeket érhetünk el, és azt is, milyen kényelmes benyúlni a mélyhűtőbe, s 10 perc múlva gőzölgő bolonyai spagettit enni  reszelt sajttal.

A tésztafőzésről nem beszélnék, azt mindenki tudja, vagy el tudja olvasni a dobozon. Csak annyit, hogy a durumlisztből készült, valódi olasz tésztákat ajánlom. Akkor, most készítsük el a szószt (olaszul sugo-t).

bolognese 002

 Hozzávalók:

1-1,5 kg. darált pulyka-, sertés-, vagy marhahús

5 doboz félliteres olasz paradicsompüré (én a  papírdobozosat szeretem),

oregano,

két közepes fej vöröshagyma,

1 kávéskanál vegeta,

két kávéskanálnyi fokhagymakrém,

őrölt bors,

2 dl. olaj,

3 evőkanál liszt

Elkészítés:

Egy kuktában az apró kockára vágott hagymákat 1.5 dl. olajban párolni kezdjük. 2-3 perc után beleteszünk egy kávéskanál oreganót, 1 kávéskanál vegetát, két késhegynyi őrölt borsot, és 2 kávéskanál fokhagymakrémet. Összekeverve készre pároljuk a hagymát, majd belemorzsoljuk a darált húst. Nagyobb lángon folytonos keverés mellett lepirítjuk a húst fehéredésig, majd 2,5 dl. vízzel felengedjük, összekeverjük, és a kuktát lezárjuk. Miután sisteregni kezd, kis lángra vesszük, és 35-40 percig főzzük a húst.

Közben a megmaradt fél deciliter  olajban a három evőkanál liszttel világos rántást készítünk, ebbe is teszünk egy kávéskanálnyi oreganót, amivel még egy kicsit pirítjuk, majd egymás után belekeverjük a korábban már felnyitott 5 doboz paradicsompürét. Figyeljünk, nehogy csomósodjon a rántás. Forraljuk fel folyamatos keverés mellett, mert könnyen leéghet, és a paradicsom hajlamos a pufogásra. Miután a kukta gőzét kiengedtük, felnyitjuk és a hús levét elfőzzük, zsírjára sütjük, majd a paradicsomot hozzáöntjük, és folyamatosa keverve 6-7 percig főzzük.

Ha  kihűlt, zárható műanyag edénykékbe szedjük a szószt. Én mérni szoktam, 30 dkg -ot teszek egy edénykébe, ez két adag spagettire elég. Majd az edénykéket lezárva lefagyasztjuk. Az általam írt mennyiségből 12-15 kétadagos szósz  lesz.

Darált pulyka felsőcomb filéből készítve egy kétadagos  szósz 160-190 Ft-ból elkészíthető.

A reszelt sajt elengedhetetlen hozzávaló olasz tészták esetében Ezt is tarthatjuk lefagyasztva a mélyhűtőben.   Érdemes 1 kilós trappista  sajtot – akcióban sokkal olcsóbb – megvenni, az egészet lereszelni, és akár kiürült margarinos dobozokban, adagokra osztva lefagyasztani.  Ha fogyasztás előtt 1-2 órával kivesszük  a mélyhűtőből, kitűnően használható a bolonyai spagettinkhez. Persze az igazi  a parmezán sajt  a tésztánkra, csak akkor már kicsit drágább lesz az ételünk.

Papá Stefano

pAPA STEFANO

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Birsalmasajt cukorka

drabos1

Az idén a birsalmasajt elkészítésének egy új változatát próbáltuk ki egy olasz, pontosabban szicíliai recept szerint. A birsalma feldolgozásának módja tulajdonképpen nem különbözik a szokásostól, ám a hozzáadott, reszelt citromhéj, narancshéj és lé, valamint a formázás módja merőben új. Ebben a verzióban a masszát tepsibe rakjuk, majd később apró kockákra vágjuk. A végeredmény egy elképesztően finom, cukorkának kinéző finomság.    

A birsalmasajtot így készítem el turmixszolva:

 (a szicíliai változat a végén található).

A birsalmát, vagy birskörtét (nálunk ez utóbbi is terem), jól megmossuk, majd héjastól négybe vágjuk, magházát is benne hagyjuk, ha ép, (ha romlott,  kukacos, akkor kivágjuk). Ugyanígy kivágjuk az esetlegesen megbarnult részeket is. Mély lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg megpuhul, de nem esik szét (kb. negyed óra). Onnan látjuk, hogy már jó, ha a birsalmák héja repedezik. A megfőtt birsalmát  nagyon jól leszűrjük, a levét felhasználhatjuk birsalma lé, vagy birsalmaleves készítésére.  A kihűlt gyümölcsök csumáját kivágjuk, és kidobjuk. (Arra figyeljünk, hogy a csuma teljes kemény része kivágásra kerüljön, mert azt a turmixgép nem tudja rendesen pürésíteni.) A héját, ami nemigen jön le gyümölcshús nélkül, lehúzzuk, és egy külön tálkában összegyűjtjük. (De rajta is hagyhatjuk, mert később úgyis turmixszoljuk.)

A gyümölcshúst és a héjat lemérjük, 1 kg-onként 70 dkg kristálycukrot mérünk hozzá. Bot mixerrel a birsalmát héjjal együtt teljesen simára, pépesre mixeljük úgy, hogy darabok, héjdarabok ne maradjanak benne. Ezután hozzáadjuk a kimért kristálycukrot, és tovább mixeljük, amíg a kristálycukor teljesen el nem vegyül. (Ez kb. 2-3 perc.)

Lángelosztón, – nehogy a lábas alján leégjen – a tűzhelyre  tesszük, kb. ½ – ¾ -es lángra. Amikor átmelegedett, de még nem forró, (kóstolással ellenőrizhetjük) a főző lábasban még egyszer bot mixerrel az egészet alaposan átmixeljük, hogy teljesen sima, homogén legyen. Ezután folytonos keverés mellett felforraljuk, majd forrás után még kb. fél órát főzzük. Figyeljünk oda a folytonos keverésre – ahogy sűrűsödik, egyre nehezebb lesz keverni – nehogy odakapjon és,  hogy  a gőzök könnyen eltávozzanak. (Olyan keverő kanalat, fakanalat válasszunk, hogy a lábas alját a keverőkanállal végig tudjuk simítani, mert így biztosan nem ragad, nem ég le. Ha nem kellő tempóban keverünk, nagyokat pöfög, s könnyen megégethetjük magunkat a felcsapódó birsalmával.) Akkor van kész, ha a tányérra csepegtetett sűrítmény bebőrösödik, megtartja azt a formát, ahogy kicsöppent.

 birsalma-dióval

A formázásra használható lapos, kerek üvegedényeket – erre a salátás, vagy desszertes tálkák, muffinsütő formák kitűnőek – hideg vízzel kiöblítjük, majd merőkanállal az edények aljára 1 cm magasságban birsalmát öntünk és rázogatással elsimítjuk. Erre darabos dióbelet teszünk – 4-5 darabot – majd további 1-1,5 cm birsalma kerül rá. Ezt is rázogatással simítjuk, szükség esetén egy laposabb kanál hátulját is igénybe vehetjük a simításra.

Akár kis tálkába, akár tepsibe öntöttük a masszát,  sütőpapírral, vagy konyharuhával takarjuk le, hogy ne porosodjon, és meleg, jól szellőző  helyen hagyjuk. Hetente nézzük meg, s ha kell, igazítsunk a borítón, nehogy megpenészedjen a teteje a levegő hiányában. Kb. 1-2 hét alatt jól megszilárdul, ekkor a tálkákból kivesszük, és eddigi tetejével lefelé sütőpapírra tesszük és ugyanúgy, mint korábban, szellősen lefedve további 2-3 hétig hagyjuk a másik felét is megszilárdulni.

 birsalmasajt-tálban1

Ezután dobozban, sütőpapírral elválasztott rétegekben tárolhatjuk. Hosszú ideig eláll, már ha közben meg nem esszük. Mi tálaláskor kis cikkekre vágjuk és fogpiszkálót szúrunk bele, mert kézzel megfogva hajlamos összeragacsozni a kezünket.

poharas

A turmixszolásos módszerrel egyrészt több gyümölcsöt tudunk hasznosítani, másrészt a pépesített anyag gyorsabban besűrűsödik, időt és fáradtságot takarítunk meg.

 Szicíliai módra

 cukorka (1)

Az olaszul cotognata (kotonyátá) nevű birsalmasajt készítésénél a massza elkészítését a fent leírt módon csináljuk, de egy kicsit ízesítjük a keverékünket. Egy citrom és egy narancs héját lereszeljük, a citromot és a narancsot kinyomjuk, és a lereszelt héjakat valamint a gyümölcsök levét a birsalmába tesszük. (Az eredeti recept még szegfűszeget és fahéjat is javasol beletenni, de mi ezeket kihagytuk). Ezzel még kb. 10 percig főzzük, – egy különleges, kellemes ízű keveréket kapunk -,   majd ezt követheti a tepsibe öntés, azaz a massza formázása. Egy tepsi alját folpack-kal kibéleljük, arra figyelve, hogy a tepsi alján a folpack teljesen sima legyen. Ebbe öntjük a besűrűsödött, forró birsalma masszát úgy, hogy kb. másfél-két centi vastag legyen. Rázogatással és széles pengéjű simítólapáttal a tetejét kisimítjuk.

Az elrakástól számított 1-2 hét után a tepsiből kiemeljük a folpack segítségével a birsalmalapot, és egy vágódeszkára tesszük, majd óvatosan kihúzzuk alóla a folpackot. Ráborítunk egy tálcát, majd a vágódeszkát is fogva megfordítjuk.

PicMonkey Collage

A vágódeszkát eltávolítjuk, és a birsalmalapot a tálcán még 1-2 hétig száradni hagyjuk. Ezután 2×1 centis darabokra vágjuk, kristálycukorban meghempergetjük. Ha megszilárdult, üvegekbe rakva tárolhatjuk, a gyerekek imádni fogják, mint a cukorkát!

 Papá Stefano

 Papa Stefano

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Fűszeres, rántott cukkíni

Nyáron a melegben az ember nem kíván annyit enni, mint más évszakban, sőt kifejezetten a könnyű ételeket keresi. Most egy ilyet ajánlok, ami gyorsan elkészíthető, jóízű, és nem is hizlal.

Hozzávalók: (minimális anyagszükséglet, így olcsó is!)

1 db. kb. 20 cm hosszú, vaskos cukkíni,

1 tojás,

sült csirke fűszerkeverék,

liszt és morzsa a panírozáshoz,

olaj a kisütéshez.

 

A cukkínit meghámozzuk, majd keresztben 1cm-es körszeletekre vágjuk. A két végét  kidobjuk. A szeleteket sózzuk, majd mindkét oldalát beszórjuk a sült csirke fűszerkeverékkel. Ezután lisztben, felvert tojásban és morzsában megforgatva panírozzuk. Kb. 16-18 panírozott szeletünk lesz, ami két fő részére  elég.

 
 

Bő, forró olajban gyorsan kisütjük, figyelve, hogy ne égjen meg. Ha sokáig sütjük, a cukkíni nagyon megpuhul. Szűrőpapírra szedjük míg az olaj lecsöpög, majd tálba helyezzük.

Frissen, melegen tálaljuk. Köretnek legjobb a saláta (zöldsaláta, paradicsom, uborka aprítva, keverve) olívaolaj és almaecet öntettel, de lehet hozzá készíteni, sült krumplit, vagy rizst is.

Ajánlom kipróbálni, s ha ízlett ajánljuk barátainknak is!

 

 Papá Stefano

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Utazz, egyél, vegyél féláron! Hogyan spórolhatunk az online kuponokkal?

kupon4

onlinekupon

 

Kedves Régiségek! Most nem  valamilyen finomság receptjével traktállak benneteket, mint szoktam, hanem az online kuponok terén szerzett tapasztalataimról próbállak meg tájékoztatni benneteket. Nejem szóhasználatával élve „bele vagyok bolondulva a kuponokba”.Úgy tapasztalom, hogy sokan nem ismerik, sőt félnek igénybe venni ezeket a lehetőségeket.

Mire jók a kuponok? Arra, hogy árukat és szolgáltatásokat  az eredeti ár feléért, vagy még nagyobb kedvezménnyel lehessen megkapni. Például: éttermekben fél áron fogyaszthattok, 50-60 %-os kedvezménnyel utazhattok itthon, vagy külföldön, vásárolhattok fél áron, hozzájuthattok a TV-shopokban is reklámozott termékekhez az ott megadott ár töredékéért, és még rengeteg egyéb.

Mi  kuponokat használva  baráti társasággal szoktunk  vacsorázni járni, és az ország szép helyeit bejárni, vagy akár külföldre is elmenni. Nem akarok konkrét nevekről beszélni, de 1.000-2.000 Ft-ból ketten itallal együtt (no nem pálinkákra és üveg borokra gondolok) szoktunk megvacsorázni.  Az idén jártunk  Szilvásváradon, ahol  félpanzióval ketten 2 éjszakáért 16 000 Forintot fizettünk (itt négy baráti család volt együtt), tavaly  Ausztriában egy csodás tó partján, egy gyönyörű kisvárosban félpanzióval  3 napot (2 éjszakát) töltöttünk ketten 19 000 Ft-ért. Azt hiszem nagyon megéri, s azt gondolom, hogy mi Régiségek megérdemeljük ezt.

Bécs

Külföldön járva és ott befizetve egy-egy 2-3 napos körútra megdöbbenve láttuk, hogy nálunk sokkal öregebb Régiségekkel, és mozgásukban korlátozottakkal volt tele a busz. Itthon ez miért nincs így? Társaink! Útra, étteremre fel!

No és az egészség! Ahogy egyre „régebbiek” leszünk, úgy jönnek elő különböző nyavalyák. Kuponokkal 50-90 százalékkal olcsóbban lehet kezelésekhez, fogápoláshoz, masszázsokhoz jutni. Én több masszőrt is kipróbáltam, s a svédmasszázsokat (60 perces) 2 000 Ft alatt kaptam meg, s nagyon kellemes volt. Fél áron lehet hozzájutni jó minőségű Omega-3, Q10 kapszulákhoz, sőt a fogyni vágyók is kaphatnak szereket 50-60 % engedménnyel. Persze ez önmagában nem fogyaszt, de fitnesz bérletek is kaphatók jelentős engedménnyel. És nem kell szégyellni magunkat, én 65 év felett is járok rendszeresen konditerembe, persze nem Schwarzenegger akarok lenni, hanem a mozgás öröméért.

allergia_masszazs_newsletter

Meglátásom az a kuponokkal, hogy az abban meghirdetetteket meg is kapom. Még rossz tapasztalatom nem volt, pedig már vagy 2 éve rendszeresen veszünk igénybe kuponokat. Felmerül a kérdés, hogy mennyire biztonságosak? Nekem a banknál van egy web kártya számlám, amin nincs pénz, s ha fizetnem kell, annyit teszek fel rá a számlámról, amennyi a kupon értéke, s ezzel a kártyával egyenlítem ki az összeget. De fizettem már hitelkártya használattal, és bankátutalással is és nem volt gondom. Nagyon javaslom, hogy pontosan olvassuk el a kuponhirdetésen lévő információkat, mert ezek határozzák meg, hogyan lehet a kuponhoz hozzájutni, és hogyan lehet azokat beváltani. Pl. szállodai kuponokat voucher-re kell váltani és utána ezzel kell megkeresni a szállodát az időpontfoglalásért. S még egy nagyon fontos dolog: mindig ott van a kuponok beváltásának határideje. Ha ezt elmulasztjuk, a kuponunk elveszett, s vele a pénz is, amit befizettünk.

kupon2

Magyarországon az interneten 15-16 kuponos cég van jelen, akik naponta bombázzák a hozzájuk online bejelentkezetteket különböző 50-70-90 %-os kedvezményeket nyújtó kuponokkal. Én véletlenül akadtam rá pár éve az első  ilyenre, és azóta szinte mindegyikre regisztráltam magam. Ez azt jelenti, hogy internetes postaládámban naponta 15-25 kuponos ajánlat landol, de már olyan gyakorlattal rendelkezem, hogy a bejelentkező szövegek alapján el tudom dönteni, melyek azok, amiket érdemes megtekinteni illetve, hogy nekem melyikre lehet szükségem.

Miért éri meg ezeknek a cégeknek, hogy ilyen árengedményekkel éljenek? Például: ha egy étterem, vagy szálloda, panzió népszerűsíteni szeretné magát, igen csak a zsebébe kell nyúlnia a reklámköltségek kifizetéséhez, s nem is biztos, hogy sikeres lesz az akciójuk. Viszont pl. előszezonban, ha fél áron megtölti a helyet, minimális haszonhoz jut ugyan, de megismerik, esetleg megszeretik, így később visszatérő vendégekhez jut.  A költségeket (fűtés, takarítás, személyzet) akkor is fizetnie kell, ha egy lélek sem lakik az adott időben náluk. Főszezonban pedig  a kiadatlan helyeket töltik így fel. Nincs reklámköltség, nincs felesleges rezsiköltség, de van bevétel, még ha minimális hasznot hoz is, vagy éppen csak fedezi a kiadásokat, amik akkor is vannak, ha nincs vendég. Éttermek esetében ugyanez a helyzet. S gondoljátok meg Régiségek, nem szívesebben ültök be egy olyan étterembe, ahol kívülről láthatóan sok a vendég, mint egy üresen pangóba?

Prága

Mi a szerepük a kuponos cégeknek? Megkeresik a vállalkozást, ajánlatot tesznek az üzlet, a szolgáltatás propagálására – egy megegyezés tárgyát képező engedmény adásával.  A hirdetett cég jutalékot fizet a kuponos cégnek, akik ebből élnek és ebből csinálnak hasznot maguknak. Minél többen ajánlják náluk magukat, annál nagyobb a bevételük, tehát igyekeznek egyre több céget és szolgáltatásfajtát bevonni, amivel viszont mi is jól járunk, hiszen fél áron, vagy még olcsóbban juthatunk a kiszemelt dolgokhoz.

Tehát kuponra fel! A Google keresőjébe beírva – kupon, kuponos cégek, legjobb kuponok, stb. – szinte valamennyi kuponos céget meg lehet találni. Menjünk fel a kiválasztott cég weboldalára, regisztráljunk, s már jönnek is naponta a jobbnál jobb ajánlatok. Tanácsként mondom, mivel itt a regisztrációknál nincs semmilyen rizikó, célszerű mindegyiknél azonos felhasználó nevet, vagy e-mail címet, és azonos jelszót használni. Ez alaposan megkönnyíti majd a bejelentkezéseteket az adott oldalra.

Gerinctréning

Ezután már csak válogatni kell a különböző ajánlatok között. Ajánlatos jól átolvasni amiket írnak, mert csak ennek alapján lehet igazán dönteni, hogy kell-e vagy sem. Én mindig, még a döntés előtt megnézem az adott cég, szolgáltató honlapját, Facebook oldalát, mert sok információt lehet még pótlólag összeszedni, el lehet olvasni a kommenteket, hozzászólásokat, s az megkönnyíti a döntést. Azt is érdemes megnézni, hogy a kínált áru, szolgáltatás valójában mennyibe kerül teljes áron. Például egy étterem étlapját, az ételek árait, mert lehet egy féláras kupon is drága.

Összességében, ha tehetjük, éljünk a kuponok adta lehetőséggel, ne féljünk igénybe venni azokat! Vásároljunk fél áron, mozduljunk ki otthonról, szervezzünk baráti társaságunkból egy kis csapatot, akikkel együtt vacsorázunk egy jó étteremben, együtt töltünk el pár napot egy szép helyen, egy jó panzióban, szállodában.

Kellemes időtöltést kíván,

Papa Stefano

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Új madár az etetőnkben, harkály a fügefán

saját felvételek

A konyhaablakunkkal szemben, a szomszéd telken nő egy fügefa. Tavasztól őszig szép nagy fügék teremnek rajta, s mivel néhány ág átlóg hozzánk, mi is részesülünk a gyümölcsökből. Tavaly próbaképpen fügelekvárt készítettem minden tartósítószer nélkül, s egy év múlva isteni ízeket érezve ettük meg. De nem is erről akarok írni. Nem csak mi, de a madarak is szeretik a fügefát és a fügéket.

Most télen egy harkály látogatja rendszeresen, és kopácsolásától hangos a környék. Szépen jár ágról ágra, és szedegeti a kéreg alatt megbújt férgeket.

harkály a fügefán

Kertünk énekes madarai, ilyenkor már nem találnak ehető fügét és magokat, így sűrűn látogatják a kirakott madáretetőt, melyben kedvencüket, a fekete magú napraforgót tálaltuk nekik. Cinegék, zöldikék, verebek, néha még galambok is látogatják az etetőt, igaz ők nem kis akrobatikával jutnak az áhított magokhoz.

Érdekes dolog nézni, melyik faj, hogyan táplálkozik. A cinegék óvatosan, ágról ágra szállva közelítik meg az etetőt, egy gyors repüléssel kikapnak egy szemet, majd a fügefa egyik ágára szállva a lábukkal lefogják a magot és a csőrükkel feltörve kiveszik a belét. S már indulnak is vissza az újabb csemegéért. A zöldikék hajlamosak letelepedni bent az etetőben, és ott a csőrükkel törik fel a magot. Némelyik nagyobb testű és vérmesebb zöldike azonnal elzavarja a társait, ha azok megjelennek az etetőben, majd amikor jóllakott, távozik. De a cinegék eszén nem tud túljárni. Ők hátulról a kerítés felől közelítik meg az etetőt, és úgy csenik el a magot.

sorbanállás

Néhány napja az első képen látható, és a fenti képen az etetőben ülő szép, színes madár betelepedett az etetőbe, és szuper gyorsasággal törte fel a csőrével a magokat, a héjakat kiszórva földre. Nem tudtuk még beazonosítani, így ha valaki a fénykép alapján tudja milyen madárról van szó, örömmel vennénk, ha megírná.

A konyhai tevékenység közben igazán élvezet a madarakat nézni, s szinte észre se vesszük, s máris készen vagyunk a munkával. Aki csak teheti, segítse élelemmel az énekes madarakat ebben a zord időben, s ők tavasztól őszig énekükkel, a káros rovarok pusztításával hálálják majd ezt meg nekünk.

Papá Stefano

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!