Régiségeknek

Őszi koszorú készítése – csináld magad!

na ez az

A koszorúkészítés nálunk  egy  őszi “szertartás”,  búcsúzkodás  a kert növényeitől és alkalom a felhasználásukra, átmentésükre  a hidegebb, őszies időszakra. Nagyon élvezetes ez az évente megismétlődő  tevékenység, nevezhetném hobbinak is. Bár a koszorú meghatározó színeit mindig az okkersárga és tűzpiros tűztövis bogyók adják, kiegészítőként  mindig felhasználok más növényeket is, és mindig újakkal kísérletezem.

Így készült a koszorúm. Indulásként a még zöld szőlővesszőkből  koszorút fontam, a jobb tartás kedvéért tettem hozzá som és fagyal vesszőket is.  A sokéves gyakorlattal megtanultam úgy koszorút kötni, hogy nem kell hozzá kötözőanyag. A vesszők szárazabb részeinek lemetszésével és a vesszők végének bedugdosásával  egy vékony, nagy átmérőjű koszorú alapot készítettem.

jó7

A koszorú ív egy részére tiszafa hajtásokat rögzítettem. A kötözéshez az egész készítés során vékony, átlátszó, horgászzsinórt használtam (gyöngyfűzéshez is  használom).  Ezután az alapra kerülő  növényi részeket metszőollóval  kb. 20 cm-es  darabokra vágom, a sérült, fonnyadt részeket levágom. A tűztövis nevéhez híven tele van nagyon szúrós tüskékkel, ezektől mindenképpen meg kell szabadulnunk még a feltűzés előtt.

jó6

Ezután jön a koszorúkészítés  legizgalmas része, amikor a díszítő növény részeket rápróbálom a koszorú alapra. Illesztgetem, nézegetem, hogyan fog majd a legjobban mutatni, különböző variációkat próbálgatok. Ha eldöntöttem, milyen legyen, indulhat a kötözés. A tüskétlenített tűztövis ágakat felkötöttem a tiszafával bevont részre, több ágat helyeztem egymásra, hogy tömöttebb, dúsabb  legyen. Idén először használtam erdei iszalagot a koszorú díszítésére. A bolyhos  terméseket a koszorú felső ívéhez rögzítettem. Ez a vadon termő, kúszó növény sok bosszúságot okoz a kertben, mert még a magas fákra is felkúszik, de itt és most remekül használható volt.

jó4

Végül kísérletképpen  kis levelű vadszőlő indákat kötöttem a koszorú  aljára, mintegy szalagként. Lakásunk teraszának falára akasztva így mutat:

jó2

Az általam felhasznált növények  azonkívül, hogy mutatósak,  azért is alkalmasak koszorúnak, mert megszáradva is szépek maradnak egy-két hónapig. Egyedül a vadszőlő fog hamar elfonnyadni, amit majd  frissre cserélek.

Néhány koszorú a korábbi évekből:

koszorú régi 3

koszorú régi

koszorú régi 2

régi 4

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Majd egyszer

b virag

Aznap reggel szokatlanul nagy volt a csend. Általában mielőtt kinyitotta volna a szemét, már hallotta a madarak csivitelését, a fák lombjainak suhogását, a kakas távoli kukorékolását, de ma semmit. Mintha megszűnt volna minden zaj és nesz. Rossz lett volna belegondolni, hogy esetleg a hallásával lehetnek gondok. Az ő korában ez még nem kéne problémát okozzon.

Ő volt itt a legfiatalabb. Amikor először dugta ki a fejét, tele volt elvárásokkal, majd’ kibújt a bőréből, annyira kíváncsi volt arra, mi vár itt rá. Úgy képzelte, a napfény, a szellő, az eső kellőképp partnerei lesznek majd abban, hogy egyre nagyobb és nagyobb legyen. Álmában sem jutott volna eszébe, hogy társai is akadnak a mindennapokban. Mérhetetlen öröm töltötte el. Bár nem gondolkozott előtte ezen, úgy döntött, ha nem egyedül van naphosszat, sokkal több mókában és kacagásban lesz része.

Ismerkedni vágyott minél előbb.
– Sziasztok! – kurjantotta. Nézett jobbra, nézett balra, de senki nem viszonozta az üdvözlését. A legtöbben felé se fordultak. Akadt, akinek a tekintete átsuhant rajta, de olyan gyorsan történt, hogy nem is volt egészen bizonyos abban, hogy tényleg megtörtént. Közvetlen szomszédja pedig színpadias sóhajtás kíséretében még el is fordult tőle.
– Hahó! – próbálkozott meg újra, de csak a csend felelt.
Úgy döntött, vár pár napot, hagy időt a környezetének, hogy megszokják a jelenlétét. Tisztában volt vele, nem mindenki olyan, mint ő maga, könnyen előfordulhat, másoknak több időre van szükségük a feloldódáshoz.
Másnap a nappal együtt ő is kelt, igyekezett a csipát gyorsan kipislogni a szeméből, hogy jobban lásson.
– Jó reggelt!
Amikor újfent nem érkezett semmi reakció, kezdett csüggedni. Azért ez így már sehogy sem volt rendben. Mit tehetett volna, hogy egy kicsit oldódjon a hangulat? Mosolygott. Amikor és akire csak tudott. Azonban hamar rá kellett jönnie, hogy hiába. Általában levegőnek nézték, senki nem törődött vele.

Végül szép lassan elmaradoztak a reggeli köszönései, az élénk, mindenre kíváncsi tekintete megfakult. Árválkodott egymaga a kert sarkában. A nappalok és éjszakák rendre váltották egymást, de egyik nap olyan volt, mint a másik. Ha eső érte, felfelé fordította arcát, élvezte a hűs cseppeket, ha a nap megsimogatta a feje búbját, hálásan megmártózott fényében. A szellő kuncogásig csiklandozta időnként, de olyan időszakok is voltak bőven, amikor semmi ilyesmi nem történt. Unatkozott. Nem játszott vele senki, nem hallgatta meg senki.

Aztán a felhők mögül újra kisütött a nap, ezzel kicsit a kedve is derűsebb lett. Ha túl sokáig tűzött, érezte, egyre fáradtabbá, kimerültebbé válik, ereje elfogy, sokszor olybá tűnt, közel a vég. Olyankor az esti alkonyatban valaki kijött hozzá, egy kannából rázúdított kellő mennyiségű vizet, amitől tagjaiba ismét visszaköltözött az élet.

De milyen élet volt ez így?

Egy kissé borongós napon, amikor ismét elfogta az érzés, hogy semmi rendkívüli nem történik vele aznap sem, meghallotta, hogy a tölgy, a kert legöregebb lakója, akit mindenki tisztelt éltes kora miatt, beszélgetett a verébbel, közben lopva felé tekintgettek. Nem foglalkozott velük. Minek? Úgysem hozzá szóltak ezúttal sem. Aztán a sövény is bekapcsolódott a párbeszédbe. Amikor nem titkolt érdeklődéssel nézett irányába, már biztosan tudta, ha nem is hozzá, de mindenképpen róla beszélnek.

Mit volt mit tenni, hegyezni kezdte a fülét. Kifúrta az oldalát a kíváncsiság. Talán majd most megtörik a jég, meglesz az áttörés. A végén barátokká is válhatnak. Nagy reményekkel indult neki a hallgatózásnak. Ám igen hamar rá kellett döbbennie, hogy ez a társaság bizony inkább csak kiveti magából, mintsem valaha is befogadja.
– A kis törpe – vihogott a rigó. – Hogy jön egy ilyen a te nagyságodhoz?
Azzal még közelebb hajolt a tölgyhöz, mely egyre jobban ölelte őt körül.
– Figyeltétek? Még kis se látszott a földből, máris azt hitte, övé a világ – tette hozzá a bokor, melynek jutalma a tölgy részéről egy ágsuhintás volt. Ezzel adta tudtára egyetértését.
– Folyton magára akarta vonni a figyelmét mindenkinek kezdetektől.
– Önző egy dolog, valóban.
– Milyen kis nyeszlett.
– Nincs benne semmi különös.
– Borzalmas!
– Nem is éltem még ilyet ebben a kertben, pedig itt vagyok jó pár esztendeje – dünnyögte az öreg tölgy.

Ez volt a kegyelemdöfés. Minden maradék még pislákoló hite szertefoszlott. Valami meghalt belül örökre.

A napok követték egymást ezután is a maguk változatosságában, esőre derű, derűre ború. Nem érzékelt igazából semmit sem többé. Ha a forróság újfent próbára tette, inkább azért imádkozott, hogy véget érjen ez az egész. Legyen végre vége! Szabadulni máshogy nem volt képes. Csak remélte, hogy úgy majd nem fáj többet semmi. A reggelek fejét lehajtva érték, és a nap így is búcsúzott el tőle. Éjszakára behunyta a szemeit, távoli búzamezőkről álmodott. Néha olyan valóságos volt, azt hitte, valóban ott jár. Aztán minden egyes hajnallal eljött a kijózanodás is. Semmi sem változott.

Most azonban ez a különös, szokatlan, mindent betöltő csend fogadta. Mi történhetett? Lehet, imái meghallgatásra találtak, eljött érte az éjszaka folyamán a kaszás, levágta, és békésen pihenhet ezután?

Várt, ám a nyaka kissé zsibbadt, így furcsa mód azt kellett gondolja, még mindig életben van. Félve nyitotta ki, de csak az egyik szemét. Ha eddig panaszkodott a mellőzöttségre, most egy szava sem lehetett igazán. Minden szempár rászegeződött. Mindegyik, kivétel nélkül. A tölgy, a sövény, a bokrok, a fűszálak tátott szájjal bámulták. A rigónak az ágon torkára fagyott az ének.

Álmában mit művelhetett vajon? Szerette volna mihamarabb kideríteni, hogy orvosolhassa a kárt, hadd folyjon minden tovább a maga medrében.

Kitárult az ajtó. De még ezt a mozzanatot is figyelmen kívül hagyta a csapat, nem veszítették szem elől egy másodpercre sem.

– Ó, csakhogy kinyílt! – hangzott fel a miniember kiáltása, és már szaladt is egyenesen felé. Közvetlen előtte megállt, és sugárzó szemekkel csak csodálta.
Bár fogalma sem volt róla, hogy nézhet ki, de ahogy a szemekbe tekintett, az abból kiolvasott ámulattól, elismeréstől gyönyörűnek és értékesnek érezte magát.
– Végre! Anya, nézd csak, kivirágzott! Megérte ennyit várni, locsolni, mert álomszép lett. Ugye látod?
– Látom, látom! Ügyes voltál. Látod, mondtam én neked, hogy ha elülteted és gondozod, előbb-utóbb meglesz az eredménye.
– Meg is lett! Jaj, de örülök!
– Tudod, mit? Nagyi ma jön ebédre hozzánk. Ha gondolod, vigyük be, állítsuk az asztal közepére, hadd ékesítse a szobát.
– Megengeded?
– Hát hogyne! Hiszen a tied! Megérdemled!

Azzal érezte, hogy felemelik, óvatosan viszik befelé. Tudta, magasztos célt fog szolgálni. Mielőtt az ajtó becsukódott volna, még hallotta a háta mögött a sustorgást:
– A házba? Bekerülhet a házba?
– Ilyen nem történt meg még egyikünkkel sem.
– Nem gondoltam volna.
Az öreg tölgy hümmögése volt az utolsó, amit még elcsípett a kinti világból:
– Szó se róla, valóban mutatós virágszál lett belőle.

Lorna

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Húsvéti terítés apró ötletekkel

üveg

Tervezzük meg előre az ünnepi asztalt! A Húsvétra készülve ne csak  a finom falatokra és italokra gondoljunk, hanem a színes,  ízlésesen megterített asztalra is.  Néhány apró ötlettel még ünnepélyesebbé tehetjük ezt a szép, tavaszi ünnepet.

rózsaszín

Az asztalterítő  alapvetően meghatározza a terítés jellegét. Itt egy hagyományos, egész asztalt befedő, fehér damaszt terítőt használtak.  A fehér abroszon   bármilyen  színű étkészlettel  teríthetünk.  A  szecessziós stílusú fehér étkészletet halvány rózsaszín és ezüst kiegészítőkkel színezték.  A színben hozzá passzoló tulipáncsokor ünnepélyessé teszi az asztalt, melynek  végében egy bájos porcelán nyuszi trónol.

hosszú

De nem kell ragaszkodnunk a hagyományos terítőhöz. Ennek az asztalnak a húsvét jellegét a fehér, nyusziszőrre emlékeztető anyagból készült futó adja.  Az  étkészlet, a  szalvéták és a gyertyák fehérségét  kecses talpas poharakba helyezett  színes csokitojások és az asztalon csücsülő porcelán nyuszik  színezik. Elegánsak a fehér margarétával átkötött, nyuszifüles szalvéták.

pöttyös

A terítés itt nélkülözi a hagyományos elemeket. Terítő helyett tányéralátétek és hosszú, textil csíkok fedik az asztalt.  A pöttyös szalvéták, az asztal közepére helyezett műfű játékos hangulatot kölcsönöznek az asztalnak. A húsvéti hangulatról a kis cserepekbe töltött cukortojások, és a fűben elszórt műanyag tojások és nyuszik gondoskodnak. A három  gyönyörű tulipáncsokor  teszi igazán ünnepélyessé a terítést.

szalvéta kollázs

szalvéta

Sok apró dologgal dobhatjuk fel az ünnepi asztalt. Ilyen például a szalvéta. Ha egy szál élővirágot  spárgával, vagy színes szalaggal a szalvétához kötünk, máris tavaszi hangulatot teremtettünk az asztalon.  Húsvéti hangulatot varázsolhatunk egy papírszalvétából, ha a fenti, középső  képen látható módon egy tojás köré kötjük és egy tojástartóba helyezzük. Az oldalsó,  baloldali képen pedig nyomon követhetjük, hogyan hajtogathatunk nyuszifej alakúra  hat lépésben egy vászonszalvétát.

. Nagyon hatásosak az asztalközépre készített kompozíciók (lenn). Egy kis csokor vágott virágot helyezzünk egy  átlátszó üvegbe (lehet akár művirág is). Az üveget pedig  töltsük meg a virág színeihez illeszkedő festett, vagy műanyag tojásokkal.  Mutatós kompozíciót alkothatunk néhány ág örökzölből és nyuszifülből egy tányérra helyezve, melynek közepébe ültessünk egy csokinyuszit.  Az ebéd befejeztével a gyerekek megehetik a csokinyuszit :-).

asztalközépkollász

Virág mindenképpen kerüljön a húsvéti asztalra.  Ha nincs annyi helyünk, hogy egy vázát helyezzünk rá  vágott virággal, készíthetünk  kis helyen elférő, töves virágkompozíciót (lenn). Remek ötlet, hogy egy félbevágott citrom, vagy narancs héjába ültessünk bele  egy tő mini árvácskát (baloldali kép). Egy ügyesen feltört tojás héjába ugyancsak belenyomkodhatunk egy tő színes virágot(jobboldali kép). Persze ezek csak alkalmi társulások, az ünnep után a virágokat  megfelelő cserépbe, vagy szabadföldbe  ültessük ki.  Egy tányér közepébe tett kis vázába pár szál aprófejű virág is jól mutat, ha a levelek közül egy csokinyuszi kandikál ki.  Néhány pöttyös tojással még fokozhatjuk a hatást (középső kép).

virágkolázsNe csak az étkezőasztal terítésére figyeljünk, hanem a büféasztalra is, ahová a süteményeket és italokat tesszük, hogy a vendégeket  és a locsolkodókat egész nap terített asztal várja. Húsvéti hangulatot teremthetünk egy vázába  állított gallyal, melyre festett  tojásokat akasztunk.  Legyen ez az asztalunk is minél színesebb és gusztusosabb.

büféasztal koll2

Ha gyerekek. is vannak a családban, vagy a vendégek között, a felkínált finomságok külleme és alakja is utaljon a Húsvétra. A nyuszi alakúra formált kelt tésztát és tortát, valamint a csibe alakú kaszínó tojást imádni fogják még a legkisebbek is.

 ennivalók                                                                                                                          Képek forrása: Pinterest

Cecilia

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Őszi dekoráció kerti növényekkel. Csináld magad!

 

menta4

Csodás őszi ruhába öltöztethetjük az otthonunkat és a teraszunkat kerti növények  felhasználásával.

A színpompás bogyós bokrok, mint a tűztövis, a madárbirs,  a júlia borbolya, valamint  futónövények, mint a  vadszőlő és borostyán,  és még megannyi egyéb növény alkalmas arra, hogy koszorúba kötve, vagy vázába téve gyönyörködtessen bennünket.

Szeptember táján minden évben telkünk kertjében lemetszek sok színes termésű, levelű ágat, hajtást, hogy itthon felhasználjam azokat, még mielőtt elhervadnak, leejtik bogyóikat, leveleiket.  Lefotóztam és elmesélem, mi hogyan készült.

A hajlékony, még zöld szőlővesszőt  nagyon könnyű hajlítással, mindenféle kötözőanyag nélkül  koszorúalapot fonni. Ha nagyobb, szélesebb koszorút akarunk, fonhatunk hozzá más, vastagabb ágakat is, pl. mogyoró, vagy som bokorról.

alap

Mint a legfölső képen látható,  a koszorú alapot  először virágzó  menta  ágakkal fontam át (nálunk vadon terem, sok van belőle), majd  a koszorú tetejét vadszőlő hajtással díszítettem.  Két hétig gyönyörködtem lakásunk  teraszán az illatos koszorúban, majd a megszáradt mentaleveleket  elmorzsoltam és eltettem egy kis üvegbe, télire. A koszorú alapot viszont újra felhasználtam. Még szépek a vörös bogyójú madárbirs és az okkersárga bogyójú tűztövis bokrok, és a halványlila bogyós júlia borbolya is, így a tövisekkel dacolva ezekből metszettem le tegnap néhány ágat.

műben

A tiszafa bokrunk ugyancsak terebélyes, így erről is levágtam pár kiálló hajtásvéget, ezeket erősítettem fel először a koszorú alapra, majd ennek egy részére  tűztem fel a színes bogyós ágdarabokat. A rögzítéshez vékony rafiát használtam (vékony drót talán még jobb).  A koszorúm nem szimmetrikus, úgy készítettem, hogy a koszorúalap szép vonalú, száraz ágai is látszódjanak.  A terasz falára akasztva hetekig fogok gyönyörködni benne.

blog6

A megmaradt  bogyós ágakat vázába raktam.  Ehhez sajnos sok, a szár alján lévő bogyót le kellet vágni, és a tüskéktől is meg kellett szabadulni. Egy nagy üvegvázába tettem a hosszabb szárakat. Az ablak előtti kis asztalra helyezve nagyon jól mutatnak a légies rajzolatú ágak, feldobják a  szoba hangulatát.

váza1

Egy kisebb, arany-fehér-fekete színű porcelán vázába tettem a kisebb ágakat. A konyhaablak párkányára téve főzés és mosogatás közben is emlékeztetnek a  szép nyári napokra a kertben. Ezek a növények vízbe téve egy-két hónapig is szépek maradnak.

váza vakus2

A koszorúkészítésből megmaradt  tiszafa ágakat  némi formázás után egy sárga virágú krizantém földjébe dugtam. Így sokkal szebben mutat  az egyébként nem túl formás cserepes virág, amit a teraszon tartok. A nedves talajban a tiszafa ágak nagyon sokáig szépen zöldellnek még.  A kertünkben termett szelíd gesztenye és naspolya egészítik ki a látványt.

blog9

A kert növényeivel meghitt, őszies  hangulat költözött otthonunkba.

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Szép és hűs a lugas a kertben

akác pergola

Egy növényekkel befuttatott lugas a kertben, vagy a ház mellett ilyenkor nyáron nagyon szép látvány, árnyékában jól esik megpihenni, vagy étkezni. A lugas lényegében kisebb építmény, egyszerű támrendszer, vagy kisebb térelválasztó, átjáró, térformáló építmény, mely optimális futónövényeink számára. A pergola komolyabb építmény, szervesen kapcsolódhat az épületekhez, hangsúlyosabb fenti árnyékoló szerkezet jellemzi. Az alábbi képeken nem teszünk különbséget lugas és pergola között, az egyszerűség kedvéért mindegyiket lugasnak nevezzük. Leggyakrabban a lilaakáccal, klemátisszal, trombita folyondárral, szőlővel, loncfélékkel, rózsával, borostyánnal és vadszőlőfajtákkal szokták befuttatni a lugasokat, de szépek az egynyári és a gyümölcsöt termő kúszó növényekkel befuttatottak is.

borostyán A meghitt otthonosság  hangulatát árasztja a borostyánnal gazdagon befuttatott  lugas. Az   teraszt   magasított virágágyások  szegélyezik. cserepes Az előbbi faszerkezetekhez képest  ez egy egyszerűbb támrendszerű lugas, amelyet nem futtattak be teljesen növényekkel, hanem cserepes virágokat lógattak  le az asztal fölé. fatörzsből A megmunkálatlan fatörzsekből és faágakból ácsolt lugas  rusztikus hangulatot áraszt. Az építménynek nem annyira árnyékoló, mint inkább térkijelelő és hangulati  funkciója van. fehér virág

A fehéren virágzó futónövények teljesen elborítják a fehérre festett  gerendákat, amelyek szép kő oszlopokon nyugszanak.  A világos színek és virágok  vidám, játékos hangulatot kölcsönöznek a lugasnak.

nádtetős Szellős nádszövettel borították  a mediterrán hangulatú, tágas  lugast. A kert közepén álló fa építménynek   csak az oldalsó tartóoszlopára futtattak fel növényeket.

rózsa

A lugas alá nem csak kiülni lehet, egyéb célokat is szolgálhat. A fenti képen a ház egy nagy ablaka előtt-felett húzódik a lugas. A  szépen befuttatott könnyű lécszerkezet nem veszi el a napot, de árnyékot ad és  dekoratív hatást kelt.

garázsajtó felett

Ez a lugas olyan kicsi, hogy még tartó oszlopai sincsenek. A  garázsajtó fölé erősített “lugasocskát” előbb-utóbb befutja a dézsába ültettet  növény, szépen dekorálva a fehér házfalat.

bejárati pergola A ház bejárata elé épített lugas árnyékot ad és  szépen dekorálja az amúgy jellegtelen házfrontot. Dézsás és futónövények díszítik. hintaágy Csodás lehet  ebben a szépen ácsolt lugas szerkezetbe épített hintaágyban ringatózni!  A környezet ugyan szép zöld, de a lugasról hiányoznak a növények. ívelt Lugasunk állhat a kerti ösvényen átívelő  fém boltívekből is.  A széles  kapura emlékeztető lugas házilag  is kivitelezhető.  Színes virágokkal befuttatva pompás dísze lehet kertünknek. marokkói Ez a terasz csak szerkezetében hasonlít a lugashoz, növényeket nem futtattak fel rá. A keleties hangulatú kiülős helyet  függönyökkel lehet árnyékolni. íves Közvetlenül a házhoz kapcsolták ezt az íves tetejű lugast, melynek egyik oldalán növények futnak fel, a másik oldalán cserepes növényekből  képeztek színpompás kertet. rózsa2

A vörös rózsákkal befuttatott lugasban üldögélve átadhatjuk magunkat a természet szépségének, és a virágok bódító  illatának.

Cecilia

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Balkon és erkély ötletek

A balkon és az erkély a lakás kiterjesztése lehet jó időben, nyitott ajtónál. Rakjunk el minden  felgyülemlett kacatot, csak azt hagyjuk kinn, ami szép, és amire ott szükségünk van. Egyszerű ötletekkel kényelmessé és látványossá alakíthatjuk a balkonunkat, vagy erkélyünket, akár kicsi, akár  tágas. 

virágos

A rózsaszín és lila árnyalatú petúniák fehér kerti bútorral lányszoba hangulatot teremtenek a balkonon (baloldali kép).  A fehér futórózsához jól illik a  drapp párnájú, fonott fotel (jobboldali kép). A régies stílusú ablakok mögött talán Csipkerózsika alussza mély álmát…

fehér vászon

Ha nem akarjuk, hogy ráccsal szegélyezett  balkonunkon belássanak, egyszerű fehér vásznat húzhatunk körbe. A rossz idő beálltával leszerelhetjük a paravánt.  A fehér vászonhoz jól illik akár a fehér, akár a fekete fém bútor. Ha úgy döntünk, hogy kinn leginkább étkezni fogunk, akkor székkel és asztallal érdemes berendezni a teret.

fonott

Ha inkább pihenésre használjuk az erkélyt/balkont, akkor kényelmes fotelekkel rendezzük be. A fonott, fehérre festett  fotelek  színes párnákkal  meghitt, családias hangulatot teremtenek és igen kényelmesek. Dekoratív fehér vászon függönyökkel hatékonyan beárnyékolhatjuk a napos fekvésű balkont (jobboldali kép).

nyugágy

Ha szeretünk napozni, a nyugágy a megfelelő bútordarab, melynek előnye, hogy könnyen összecsukható és a helyén nagyobb tér nyerhető. Választhatunk régies hangulatú vászon nyugágyat, vagy modernebb színes, műanyagot. Törekedjünk arra, hogy színben illeszkedjen a többi berendezési tárgyhoz.

 függőágy

 Ha leginkább pihenni, ejtőzni szeretünk a balkonon, de nincs túl nagy helyünk, akasszunk fel egy függőágyat. A párnákkal és takarókkal kibélelt függőágyban ringatózva, egy pálmafa és nádfal társaságában akár a tengerparton is érezhetjük magunkat (baloldali kép).

 ágy

Jól eshet a földre tett matracon heverészni szép növények társaságában. A színes, földre rakott párnák (jobboldali kép), és a fehér báránybőr (baloldali kép) is leülésre csábítanak a tágas balkonokon.

párnák

Ha kevés a hely, jó megoldás a balkon rövidebb oldalához támaszkodó ülőhelyet kialakítani. A beépített ülőhely lehet egy padra applikált matrac (baloldali kép), vagy egy láda kárpitozott teteje, falra függesztett párnákkal (jobboldali kép). Mindkét esetben feldobják a balkont a textilek élénk színe, és a falra akasztott virágok.

párnák2

A párnáknak jelentős szerepet adhatunk a berendezésben. A jobboldali képen a pad és az ülőkék is párnákkal vannak ellátva, színük illeszkedik a fal és a padló színárnyalataihoz. A jobboldali képen óriási fekete-fehér párnák teszik kényelmessé a fekete fa padot.

raklap

Fiatalos hangulatú erkélyt rendezhetünk be raklapokkal (baloldali kép) és faládákkal (jobboldali kép. A puha, kényelmes párnák, takarók és szőnyegek oldják a deszka ridegségét. Ha a virágok színe illeszkedik a textilekéhez, még kellemesebb lesz az erkélyen töltött idő.

szőnyeg

Szőnyegekkel is hatásosan feldobhatjuk az erkélyt, különösen, ha csúnya, vagy hideg a padlója. Arra azért ügyeljünk, hogy ne egy agyonhasznált, kopott szőnyeget tegyünk ki, hanem olyat, ami színben, hangulatában is passzol a berendezés többi darabjához és a növényekhez.

balcony desk

Aki szeret dolgozni az erkélyen, de kevés  helye van asztalhoz és székhez, az  hasznát veheti a balkon asztal (balcony desk) nevű zseniális bútordarabnak. Az újrahasznosított polietilénből gyártott  kis asztal mindenféle szerelés nélkül az erkélyrácsra akasztható. Megalkotója, Michael Hilgers (balKonzept Balcony Desk),  úgy tervezete meg, hogy még egy kis  virágládát is el lehet benne helyezni.

 fények

Esti fényeket varázsolhatunk az erkélyre, ha sok kis mécsestartót helyezünk el mécsesekkel (baloldali kép), vagy a karácsonykor is használatos  égőfüzérekkel  fonjuk át az erkélykorlátot (jobboldali kép).  Jól esik este megpihenni  egy hangulatos, kivilágított erkélyen.

Képek forrása:Pinterest

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide: https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Húsvéti lakásdekorációs ötletek

A sok finom étel  mellett a Húsvét  hangulatát azzal is fokozhatjuk, ha lakásunkat, és az ünnepi asztalt különlegesen dekoráljuk. Ehhez nem szükséges drága dolgokat vennünk. Festett tojásokkal, virágokkal, színes szalvétákkal és egyéb, a háztartásban meglévő dolgokkal csodás kompozíciókat hozhatunk létre.  Csokorba gyűjtöttem néhány ötletet.

PicMonkey asztal

Az ünnepi asztal legyen nagyon színes!  Szép, ha van rajta virág, ha van helyünk, tegyünk az asztal közepére színes csokrot vázában. Ha nincs helyünk, szórjunk szét a terítőn színes virágszirmokat. A tojástartóba tett festett tojás a tányér közepére kerülhet. Egy mintás terítő, és színben hozzáillő szalvéta és poharak nagyon dekoratív hatást keltenek (baloldali kép). A  jobboldali képen látható  asztalt a virágmintás  tányérok, az élénksárga szalvéta, és a színes virágszirmok dobják fel.

Pickszalvéta

Kis ügyességgel mókás nyuszikat varázsolhatunk  szalvétából. A zöld papírszalvétát vékony csíkba hajtva egy tojás köré hajtották, majd a tojás fölött kis szalaggal összekötötték és tojástartóba tették. A piros, fehér pöttyös textilszalvétát is összehajtva,  végeit kihúzkodva kötötték össze nyusziformára.  A klasszikus, fehér damaszt szalvéta nyusziságát egy papír nyuszifejnek köszönheti, mely név felirattal ellátva ültető  kártyaként is szolgál.

picktoj2

A festett, vagy festetlen tojásokból színes virágokkal csodás kompozíciókat alkothatunk nagyon egyszerűen. Ilyenkor a virágok színe és  a tálak formájának kiválasztása  a fő feladat. A baloldali képen szép, fehér tojásokat helyeztek el egy nagy fehér tálra. A tojásra helyezett rózsaszín virág és a halványzöld apró levelek légiesen könnyű dekorációt alkotnak. A jobboldali képen a halvány pasztellszínekre festett tojásokat talpas üvegtálba helyezték. A tojások közé hasonló színárnyalatú apró mezei és kerti virágokat szórtak úgy, hogy a virágok szára vízbe érjen.  Az elhervadt virágokat célszerű naponta frissekre cserélni.

Pictoj4

A búzafű élénkzöldje nagyon jól kiemeli a festett tojások  színét és tökéletes formáját. Az üvegtálba helyezett cserepes búzafüvet pöttyös, masnira kötött szalaggal kötötték át, és  a pasztellszínű tojásokat köréje helyezték (baloldali kép). Búzafüvet olcsón vásárolhatunk kisállat boltokban (többek között a cicák kedvence), de magunk is csíráztathatunk magokból. A jobboldali képen látható, foltosra festett, színes tojásokat széles cseréptálba helyezték, alá körbe, harsány-zöld fűszálakat raktak. Egy színes tollú kismadár valószínűleg épp most bújt ki valamelyik tojásból :-).

picktoj6

A virágokat és a tojásokat ügyesen kombinálhatjuk a fenti képen látható módon. Egy magas, széles szájú üveg közepére helyezzünk egy vízzel teli keskenyebb szájú, magas üveget. Ez szolgál vázaként, ebbe rakhatjuk a virágokat.  A két üveg közti területet tölthetjük meg az óvatosan egymásra helyezett, színes tojásokkal. A kompozíció attól olyan harmonikus, hogy  a tojások és a virágok színárnyalata  hasonló.

Pictoj3

A talpas, fehér tortatálra ültetett pettyes tojások köré fehér, tömött fejecskéjű százszorszépeket raktak, szorosan egymás mellé. Milyen egyszerű és nagyszerű kompozíció! (baloldali kép).  A jobboldali képen maga a kifújt tojáshéj szolgál vázaként. A lyukon keresztül vízzel megtöltött tojásokba egy-egy szál színes virágot helyeztek. A tojáshéj színű tojástartókban még néhány  zöld fűszál  is virít.

picktoj

Tavaszias hangulatot varázsolhatunk a lakásba, ha a kifújt húsvéti tojásokba szalagot fűzünk és annak segítségével egy bimbózó ágra akasztjuk azokat (baloldali kép).  Egy másik remek ötlet, hogy helyezzük a csillámporral bevont tojásokat  különböző formájú  üveg gyertyatartókba égő gyertyák társaságában (jobb oldali kép). Szerintem fém, vagy kerámia gyertyatartókban is jól mutathatnak a festett tojások, ha színük harmonizál a gyertyatartó színével.

picknyuszi

Ha szép virágaink vannak cserépben, vagy ládában, azokat is felhasználhatjuk a húsvéti hangulat megteremtéséhez. A csoki nyuszik jól festenek az árvácskák közé ültetve, ha csomagolásuk nem túl tarkabarka, hanem egyszínű, mint a baloldali képen.  A jácintokkal és tulipánokkal beültetett ládába Húsvétkor bátran rakhatunk tojásokat, a stampedlis poharakba pedig színes drazsékat (jobboldali kép).

pickterasz

A kertbe, vagy a teraszra kültéri kompozíciókat készíthetünk. A szebb napokat megélt, emeletes gyümölcsös állványra egy madaras csendéletet varázsoltak madáretetővel, tojásokkal, fészekkel és a megszólalásig élőnek kinéző kismadárral (baloldali kép). Az ágakból font  koszorúra a műmadarak mellé talán igaziak is odaszállnak majd, ha a koszorút egy már szépen zöldellő növényre akasztjuk (jobboldali kép).

A képek forrása: Pinterest

Cecilia

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mibe ültessünk? Meglepő tippek, fortélyok.

talicskák

Növényt ültetni  virágcserépbe, virágtartóba szoktunk, pedig számtalan egyéb tárgy is alkalmas lehet erre a célra. Engedjük el a képzeletünket és válogassunk bátran a háztartásunkban lévő,  de már nem használatos holmik közül.  Az eredmény megdöbbentően  jó lehet, és az újrahasznosításnak környezet- és pénztárcakímélő hatása is van.

tojás

Palántázzunk tojáshéjba! Ha a palánták elérték a megfelelő méretet, a tojáshéjjal együtt elültethetőek. A tojáshéj tápanyagként szolgálva elbomlik a talajban.

dézsa

Fa- és fém dézsában  több, hasonló igényű  növényt ültethetünk össze. Egy  nagy terjedelmű virágtartó, mint a baloldali – arra is alkalmas, hogy  egy miniatűr tájat hozzanak benne létre  házikóval és kerítéssel, gyeppel  és persze sok virággal.

kancsó2

Csorba, vagy kicsit repedt kancsóba is nagyszerűen mutatnak a növények, ha a virágok színét a kancsó színéhez igazítjuk. A jobboldali képen azt látjuk, milyen helytakarékosan tudunk cserepeket elhelyezni például egy erkély falán.

plastic2

A kidobásra ítélt műanyag palackok kiválóan alkalmasak növénytermesztésre, a képen látható módon megvágva, és alul kilyukasztva.  A baloldali képen spenót nő a függőlegesen álló, felső egyharmaduktól megfosztott  palackokban. A középső képen közelről láthatjuk, hogyan vannak kimetszve a jobboldali képen, vízszintesen felfüggesztett  palackok. Zseniális!

emeletes

Az emeletes virágtartók dekoratívak és helytakarékosak. Ha több egyforma, de különböző méretű cserepünk van, rakhatjuk őket egymás  tetejére. Az alsóbb cserepeknek  csak körben, a szélére ültessünk.

lábbelik

Ki gondolta volna, hogy a lábbelik is alkalmasak virágtartónak? Azt kell csak kitalálnunk, hogy mire függesszük fel (erre a fa kerítések igen alkalmasak), és hogy milyen növényeket ültessünk beléjük. A képen látható kis, színes gumi gyermek csizmák és az élénksárga  fapapucsok  remekül mutatnak növénytartóként.

vödör

Egy szebb napokat megélt grillező, illetve hétköznapi fém vödör is lehetnek kertünk, udvarunk ékességei, ha a beültetett növények illenek a formákhoz.

lábosok3

Mindenféle formájú és nagyságú lábosok kerti növénytartóvá avanzsálhatnak rusztikus hangulatot varázsolva a környezetükbe.

szekrény

Bármelyik megoldást választjuk, nagyon fontos arra ügyelnünk, hogy a virágtartók alján   lyukak legyenek a felesleges víz elfolyásához, különben növényeink hamar kipusztulnak!

Eredményest ültetést kívánok!

A képek forrása: Pinterest

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9gek/25212587149919

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kerti ötletek – csináld magad!

Közeledik a tavasz, itt az idő nekilátni a kerti munkáknak. Már én is alig várom, hogy nekikezdhessek. A szokásos kerti munkákon kívül  mindig szeretem valami újjal feldobni a kertet.  Ha sikerül régi, meglévő tárgyakat újrahasznosítani és megmenteni a kidobástól, annak mindig külön örülök.  Íme néhány ötlet.

m ágak jó

A  fák, bokrok  tavaszi metszéskor sok  levágott ág keletkezik. Kidobás, elégetés helyett az erre alkalmasakat kisebb-nagyobb projektekben használhatjuk fel. Ha hosszú  ágak  egyik végét kör alakban a talajba szúrjuk, a másik végüket  összefogjuk és rögzítjük, akkor futónövényeket,  pl. paradicsomot, babot, vagy futó virágokat, pl. hajnalkát, sarkantyúkát  futtathatunk fel rá.  Komolyabb szakértelemmel rendelkezve, talpas keretbe foglalva mutatós árnyékolót/térelválasztót  készíthetünk egyforma hosszúságúra vágott ágakból.

m ágak 2

De készíthetünk ágakból semmire sem használható, ám tetszetős oszlopokat, ha kötegbe fogva rögzítjük azokat, majd köveket teszünk rájuk. Különösen a kert bejáratánál  mutatnak jól. Ügyes kezű ezermester a rendelkezésre álló hely nagyságához  igazított  lugast  szögezhet össze az ágakból, melyre növényeket lehet felfuttatni.

cserép2

Nagyon  díjazok mindenféle ötletet, arra vonatkozóan, hogy a hagyományos virágtartókon kívül mi mindenbe lehet növényeket ültetni. A jobboldali képen egy kiszuperált csövet látunk  új szerepben, míg a baloldali képeken jobb időket megélt játékautók szépelegnek a beléjük ültetett pozsgás növényekkel.  Minden esetben fontos, hogy a tartók alján lyukak legyenek, melyeken a növények számára   felesleges víz el tud folyni.

m jelző

Ha elvetettük a magokat a földbe, főként, ha többfélét vetettünk egymás mellé, valamivel meg kell jelölni a nevüket. A konyhában már nem használható fakanalak színesre festve, névvel ellátva ilyenkor jó szolgálatot tehetnek. Ha kis, kemény ágak egy részéről lehántjuk a kérget, alkalmasak lesznek arra, hogy ráírjuk a növény nevét, és a földbe szúrhatjuk az elvetett magok megjelölésére.   Célszerű lelakkozni a felületet. Ebbe a műveletbe a gyerekeket  is bevonhatjuk, élvezni fogják.

m bútor

Ime két példa bútorok kerti újrahasznosítására. Mielőtt bútordarabokat lomtalanítanunk, gondoljuk át, hátha a kertben még használhatóak valamire. (Én balga módon nemrég négy széket dobtam ki :-(). A képen látható konyhaszekrény neonzöldre festve remek tároló helye lett mindenféle kerti eszköznek. A lepukkant szék ülőkéje helyére drótból  növénytartót hajlítottak. Élénk színűre festve  ki tudja hány évig szolgál  még új szerepében.

m flakon

A kiürült, nagyméretű műanyag flakonokat se dobjuk ki kapásból a szemétbe. Ha a fogója alatti részt a képen látható módon levágjuk, ügyes lapátot készíthetünk belőle. Ha sikerül a flakon zárókupakjába lyukakat fúrnunk, akkor kiváló öntözőkannánk lesz belőle.

m hasznos

Végül két, egyszerű, de nagyszerű kerti praktika. Ha egy területet meg akarunk tisztítani a gyomoktól, tegyünk rá egy vastag kartont, vagy kartondobozt, és rögzítve hagyjuk ott egy ideig. Fény hiányában a papír alatt lévő növények elhalnak, maga a papír elbomlik és tápanyagként szolgálhat a talajban.  Ezt érdemes ősszel megcsinálni, és tavaszra már meg is lesz a gyommentes területünk, ahová vethetünk. A másik képen műanyag tárolókat látunk nagy kaspóba helyezve. Ha takarékoskodni akarunk a földdel és rövid gyökeret eresztő növényt ültetünk a kaspóba, ilyen flakonokkal tölthetjük ki az alját. Így a virágtartó súlya is sokkal kisebb lesz, és kevesebb földre lesz szükségünk.

Cecilia

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Ajtódíszitő koszorú a kert növényeiből

koszorú igazi

idei koszorú

Évek óta minden ősszel  koszorút  fonok kertem növényeiből. Ahogy a szőlő elhullajtja leveleit, a csupasz indák szinte kínálják magukat  a koszorúalap elkészítésére.  A még zöld, hajlékony indák hajlíthatók a legjobban.  Nyolc-tíz hosszú indából már szép, vastag, kerek koszorúalap készíthető. Ez pillanatok alatt elkészül, nekem már megtűzni se kell, olyan gyakorlottan megy,  de ha valaki most próbálja először, használhat zsinórt, vagy vékony drótot, hogy összekösse a szárakat.  A kör alapot  általában tiszafa  levelekkel  fedem be.  A terebélyes  tiszafa bokromnak még jót is tesz, hogy itt is, ott is egy kicsit lemetszek a hajtások hosszából.  A leveleket rafiával, vagy műanyag, nagyon vékony zsinórral rögzítem az alaphoz, úgy, hogy teljesen beburkolja.  Metszőollóval a kiálló részeket szépen körbenyesem.

koszorú-2

tavalyi koszorú

Ezután következik a koszorú felcicomázása különböző színes, lehetőleg bogyós ágakkal, vagy szép formájú, jól hajlítható leveles szárakkal.  Az én kertemben a kármin piros és narancssárga bogyójú  madárbirs, és a citromsárga, valamint égővörös bogyojú tűztövis terem ilyenkor. Ezek meghajlítása nem könnyű, a tűztövis nevéhez híven jól meg tudja szúrni az ember kezét, ha nem elég óvatos. Nem szoktam az egész kört beborítani  a bogyósokkal, csak az alsó, vagy csak a felső körcikkelyt- de lehetőleg szimmetrikusan. Aztán jönnek az egyéb díszitőelemek, mikor mi. Nagyon jól mutat a zöld és pirosas, lándzsás levelű júlia borbolya apró, szilvakék terméseivel.  A szép rajzolatú borostyánfélék is nagyon mutatósak, és sokáig tartják magukat. Tavalyelőtt vattapamacsra emlékeztető termésű iszalagot is tettem a koszorú tetejére, tavaly  egy díszcsokorból megmaradt három gömböcskét raktam a kör tetejére.  Nagyon szépen mutatnak a koszorún a japán babér pöttyös levelei is. Idén a koszorú alapra újításként színes leveleket tűztem fel, de ezek gyorsan elhervadnak, s akkor azokat eltávolítom,  és a helyükre tűzöm majd fel a bogyós ágakat.

tavalyi koszorú

tavalyelőtti koszorú

Van, hogy a telken, de gyakrabban már itthon, a teraszon állítom össze a koszorút.  Imádom csinálni, egy kicsit mindig más lesz, mint az előző évi volt. Általában többet is csinálok, nemcsak magamnak, hanem lányaimnak, vagy barátnőimnek is.  Ha elkészült a mű, a terasz fehér falára akasztom és a szobából nézve gyönyörködöm benne általában tavaszig. Ha valamelyik ág elszárad, leveszem, és valami mást tűzök fel a helyére.  A koszorú és rajta a sokféle növény a téli álmát alvó kertet juttatja eszembe és segít  kibírni a hosszú, hideg telet.

Cecilia

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!