Régiségeknek

Őszi koszorú készítése – csináld magad!

na ez az

A koszorúkészítés nálunk  egy  őszi “szertartás”,  búcsúzkodás  a kert növényeitől és alkalom a felhasználásukra, átmentésükre  a hidegebb, őszies időszakra. Nagyon élvezetes ez az évente megismétlődő  tevékenység, nevezhetném hobbinak is. Bár a koszorú meghatározó színeit mindig az okkersárga és tűzpiros tűztövis bogyók adják, kiegészítőként  mindig felhasználok más növényeket is, és mindig újakkal kísérletezem.

Így készült a koszorúm. Indulásként a még zöld szőlővesszőkből  koszorút fontam, a jobb tartás kedvéért tettem hozzá som és fagyal vesszőket is.  A sokéves gyakorlattal megtanultam úgy koszorút kötni, hogy nem kell hozzá kötözőanyag. A vesszők szárazabb részeinek lemetszésével és a vesszők végének bedugdosásával  egy vékony, nagy átmérőjű koszorú alapot készítettem.

jó7

A koszorú ív egy részére tiszafa hajtásokat rögzítettem. A kötözéshez az egész készítés során vékony, átlátszó, horgászzsinórt használtam (gyöngyfűzéshez is  használom).  Ezután az alapra kerülő  növényi részeket metszőollóval  kb. 20 cm-es  darabokra vágom, a sérült, fonnyadt részeket levágom. A tűztövis nevéhez híven tele van nagyon szúrós tüskékkel, ezektől mindenképpen meg kell szabadulnunk még a feltűzés előtt.

jó6

Ezután jön a koszorúkészítés  legizgalmas része, amikor a díszítő növény részeket rápróbálom a koszorú alapra. Illesztgetem, nézegetem, hogyan fog majd a legjobban mutatni, különböző variációkat próbálgatok. Ha eldöntöttem, milyen legyen, indulhat a kötözés. A tüskétlenített tűztövis ágakat felkötöttem a tiszafával bevont részre, több ágat helyeztem egymásra, hogy tömöttebb, dúsabb  legyen. Idén először használtam erdei iszalagot a koszorú díszítésére. A bolyhos  terméseket a koszorú felső ívéhez rögzítettem. Ez a vadon termő, kúszó növény sok bosszúságot okoz a kertben, mert még a magas fákra is felkúszik, de itt és most remekül használható volt.

jó4

Végül kísérletképpen  kis levelű vadszőlő indákat kötöttem a koszorú  aljára, mintegy szalagként. Lakásunk teraszának falára akasztva így mutat:

jó2

Az általam felhasznált növények  azonkívül, hogy mutatósak,  azért is alkalmasak koszorúnak, mert megszáradva is szépek maradnak egy-két hónapig. Egyedül a vadszőlő fog hamar elfonnyadni, amit majd  frissre cserélek.

Néhány koszorú a korábbi évekből:

koszorú régi 3

koszorú régi

koszorú régi 2

régi 4

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kerti játszótér ötletek – Csináld magad!

fahasáb

A nyár a szabadtéren való tartózkodás  időszaka a gyerekek számára is. Tegyük  lehetővé, hogy a kertben, az udvaron  is találjanak maguknak játékra, mozgásra alkalmas helyeket. Íme néhány példa, hogyan lehet házi kivitelezésben is megvalósítani jó ötleteket.  A komolyabb projektek megvalósításához már ezermester Apuka, vagy Nagyapa, vagy szakember segítsége  szükséges. Sokféle anyagot, pl. autógumikat, kivágott fák részeit kidobás, elégetés helyett újrahasznosíthatjuk a kerti játszótéren.

farönk

A fenti négy képen kivágott fák törzsei, ágai, lefűrészelt rönkök kerültek újrahasznosításra. A mászókák és lépegetők próbára teszik a kisebb és nagyobb gyerekek ügyességét, egyensúly-érzékét. A kialakításnál arra kell ügyelni, hogy a fa alkatrészek  megfelelően rögzítve legyenek és ne álljon ki belőlük semmi, amivel a gyerekek megsérthetik magukat.

autógumi

A használt autógumiktól gond megszabadulni, a játszótéren viszont sokféleképpen hasznosíthatjuk. Befestve és láncra felfüggesztve még adhatunk neki egy életet hinta formájában. A gyerekek imádni fogják a pörgő, tekeredő hintát, amelyre méretétől függően többen is felülhetnek egyszerre. Megoldandó feladat a láncra szerelt autógumi biztonságos tartó szerkezetének kialakítása.

homokozó

Ezek az ötletesen kialakított homokozók a legnagyobb melegben is használhatók. A baloldali, házikószerű homokozó árnyékot adó teteje alá be lehet bújni hűsölni. Használaton kívül a homokozó  begurítható a rácsos házikó alá. A  jobboldali képen látható fakeretes homokozó fedelét úgy alakították ki, hogy homokozás közben padnak is alkalmas. Mindkét homokozó  játékos,  vidám  színekre van festve.

színház

A kinti tér alkalmas mindenféle szerepjáték megvalósítására is. Vastagabb és vékonyabb fa ágakból, farönkökből, lécekből és vászondarabokból került kialakításra ez a kerti színház, vagy  bábszínház (baloldali kép). A fák között kifeszített mászóhálón függve Pókembernek képzelhetik magukat az ifjú hősök (jobboldali kép).

játszótér

Nagyobb tér és komoly szakértelem kell a fenti projektek kivitelezéséhez. A baloldali képen látható mászókák fa elemekből készültek. Az elülső a kisebb, a hátsó a nagyobb gyerekek részére készült.  A jobboldali képen a kerítés szegélyezte kerti sarokban egy  kötélből, fából és autógumiból megalkotott, rendkívül ötletes játszóteret látunk, ahol a gyerkőcök hintázhatnak, kúszhatnak, mászhatnak és ugrálhatnak.

gumik2Az autógumikból ötletes festéssel mókás kerti virágtartó is lehet, de növények helyett a gyerekek is beleülhetnek. (baloldali kép). Négy faoszlop és négy autógumi segítségével  ötletes mászóka alakítható ki (jobboldali kép).

hintak

A kislányok kedvenc játékszere, a hinta, viszonylag könnyen kialakítható egy léc, vagy egy kiszuperált gördeszka  felfüggesztésével.  Ketten egymás mellett repülni a magasba, vagy állva hintázni különösen jó mulatság.

lepke

Alkothatunk  gyönyörködtetésre szánt, csak a szemnek szép kerti csinálmányokat is. A színesre festett, egymáshoz ragasztott  kavicsok hernyót formálva jól mutatnak a bokrok alatt. A festésben a gyerekek is részt vehetnek (baloldali kép). Lepke itatót úgy készíthetünk, hogy egy élénk színű, széles, lapos tálba egy-négy arányban cukros vizet öntünk és túlérett gyümölcs darabokat teszünk bele. Ez a szirup sok szép pillangót fog odavonzani.

festés

Ugyancsak gyerekek bevonásával készíthetjük el a fenti  projekteket. A gyerek mindkét talpát  zöld, fehér és lila festékkel festjük meg, majd rányomjuk egy nagy  virágcserépre. Aztán fekete festékkel megrajzoljuk a lepke csápját és kész a kézzel festett cserepünk (baloldali kép).  A jobboldali képen látható kaktusz cseréphez lapos kavicsokra van szükségünk. A kavicsokat befestjük zöld festékkel és fehér pöttyök, vonalak ábrázolják a  tüskéket. A megfestett kavicsokat beleállítjuk egy homokkal telt cserépbe. Már készen is van a vízálló kaktuszunk, amit még locsolni sem kell.

                                                                                                     Képek forrása: Pinterest

 Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Húsvéti terítés apró ötletekkel

üveg

Tervezzük meg előre az ünnepi asztalt! A Húsvétra készülve ne csak  a finom falatokra és italokra gondoljunk, hanem a színes,  ízlésesen megterített asztalra is.  Néhány apró ötlettel még ünnepélyesebbé tehetjük ezt a szép, tavaszi ünnepet.

rózsaszín

Az asztalterítő  alapvetően meghatározza a terítés jellegét. Itt egy hagyományos, egész asztalt befedő, fehér damaszt terítőt használtak.  A fehér abroszon   bármilyen  színű étkészlettel  teríthetünk.  A  szecessziós stílusú fehér étkészletet halvány rózsaszín és ezüst kiegészítőkkel színezték.  A színben hozzá passzoló tulipáncsokor ünnepélyessé teszi az asztalt, melynek  végében egy bájos porcelán nyuszi trónol.

hosszú

De nem kell ragaszkodnunk a hagyományos terítőhöz. Ennek az asztalnak a húsvét jellegét a fehér, nyusziszőrre emlékeztető anyagból készült futó adja.  Az  étkészlet, a  szalvéták és a gyertyák fehérségét  kecses talpas poharakba helyezett  színes csokitojások és az asztalon csücsülő porcelán nyuszik  színezik. Elegánsak a fehér margarétával átkötött, nyuszifüles szalvéták.

pöttyös

A terítés itt nélkülözi a hagyományos elemeket. Terítő helyett tányéralátétek és hosszú, textil csíkok fedik az asztalt.  A pöttyös szalvéták, az asztal közepére helyezett műfű játékos hangulatot kölcsönöznek az asztalnak. A húsvéti hangulatról a kis cserepekbe töltött cukortojások, és a fűben elszórt műanyag tojások és nyuszik gondoskodnak. A három  gyönyörű tulipáncsokor  teszi igazán ünnepélyessé a terítést.

szalvéta kollázs

szalvéta

Sok apró dologgal dobhatjuk fel az ünnepi asztalt. Ilyen például a szalvéta. Ha egy szál élővirágot  spárgával, vagy színes szalaggal a szalvétához kötünk, máris tavaszi hangulatot teremtettünk az asztalon.  Húsvéti hangulatot varázsolhatunk egy papírszalvétából, ha a fenti, középső  képen látható módon egy tojás köré kötjük és egy tojástartóba helyezzük. Az oldalsó,  baloldali képen pedig nyomon követhetjük, hogyan hajtogathatunk nyuszifej alakúra  hat lépésben egy vászonszalvétát.

. Nagyon hatásosak az asztalközépre készített kompozíciók (lenn). Egy kis csokor vágott virágot helyezzünk egy  átlátszó üvegbe (lehet akár művirág is). Az üveget pedig  töltsük meg a virág színeihez illeszkedő festett, vagy műanyag tojásokkal.  Mutatós kompozíciót alkothatunk néhány ág örökzölből és nyuszifülből egy tányérra helyezve, melynek közepébe ültessünk egy csokinyuszit.  Az ebéd befejeztével a gyerekek megehetik a csokinyuszit :-).

asztalközépkollász

Virág mindenképpen kerüljön a húsvéti asztalra.  Ha nincs annyi helyünk, hogy egy vázát helyezzünk rá  vágott virággal, készíthetünk  kis helyen elférő, töves virágkompozíciót (lenn). Remek ötlet, hogy egy félbevágott citrom, vagy narancs héjába ültessünk bele  egy tő mini árvácskát (baloldali kép). Egy ügyesen feltört tojás héjába ugyancsak belenyomkodhatunk egy tő színes virágot(jobboldali kép). Persze ezek csak alkalmi társulások, az ünnep után a virágokat  megfelelő cserépbe, vagy szabadföldbe  ültessük ki.  Egy tányér közepébe tett kis vázába pár szál aprófejű virág is jól mutat, ha a levelek közül egy csokinyuszi kandikál ki.  Néhány pöttyös tojással még fokozhatjuk a hatást (középső kép).

virágkolázsNe csak az étkezőasztal terítésére figyeljünk, hanem a büféasztalra is, ahová a süteményeket és italokat tesszük, hogy a vendégeket  és a locsolkodókat egész nap terített asztal várja. Húsvéti hangulatot teremthetünk egy vázába  állított gallyal, melyre festett  tojásokat akasztunk.  Legyen ez az asztalunk is minél színesebb és gusztusosabb.

büféasztal koll2

Ha gyerekek. is vannak a családban, vagy a vendégek között, a felkínált finomságok külleme és alakja is utaljon a Húsvétra. A nyuszi alakúra formált kelt tésztát és tortát, valamint a csibe alakú kaszínó tojást imádni fogják még a legkisebbek is.

 ennivalók                                                                                                                          Képek forrása: Pinterest

Cecilia

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Tavaszváró otthondíszítés – csináld magad!

tojás

A téli szürkeség után alig várjuk, hogy színt, üdeséget vihessünk az otthonunkba. A kedélyünknek is jót tesz, ha néhány szál virággal, üde színfolttal megújítjuk szűkebb környzetünket.

fiók

Kis cserépben lévő ibolyát, nárciszt, cikláment beletehetünk egy régi, kopott fiókba, ha az szép színes. Ha van még egy hasonlóan kopott, régi festett konyhaszékünk, együtt remek színfoltot képezhetnek a teraszon, vagy a verandán.

kanna

A fák, bokrok első, zsenge zöld ágait  fehér kannába, kancsóba téve sokáig gyönyörködhetünk bennük.

 gerbera

Egyetlen szép színű  virággal is feldobhatjuk a szobát, ha formás pohárba tesszük, és a virág közepébe egy kis mécsest helyezünk. Egy letört virágfej esetében ilyen módon még tovább éltethetjük a növényt.

likörös

A szép formájú üres üvegből csinos váza lesz, ha a nyakát körbetekerjük zsinórral és pár szál színes virágot teszünk bele. Kisebb asztalon, éjjeliszekrényen jól mutat. Ha reggel felébredünk, jó kedvünk lesz, ha rápillantunk.

pöttyös

Lassan itt lesz az ideje, hogy a teraszra is virágot ültessünk. Ha a cserepeket befestjük élénk színűre – sőt még pöttyöket is festünk rá, nagyon kellemes lesz kitekinteni.

csizma

Az első napsütéssel és meleggel megjelennek a a kertekben a vadvirágok. Két színes csokorra valót tegyünk keskeny, magas üvegekbe. A már nem használt, színes gumicsizmákba állítva pompás tavaszi dekorációnk lesz a teraszon.

ágak

Gyerekeknek jó szórakozás kis ágakat szép színekre befesteni.  Fém, fa, vagy műanyag tartókba helyezve üde színfolt lesz belőle. Tehetjük  a gyerekszobába  is, hiszen nem kell vizet tenni a vázába.

gyertya

Ha nincs élő növényünk, vagy virágunk, de van egy szép vastag gyertyánk és gyertyatartónk, érdekes dekorációt készíthetünk, ha zöld színű száraz borsót szórunk a gyertya alá.

barka     barka

Érdekes koszorút készíthetünk, ha kis fűzfa barkás csokrokat  erősítünk fel egy koszorú alapra (baloldali kép).

Szépen el tudunk helyezni tulipánokat egy széles szájú tálban, ha műanyag ragasztószalaggal rácsozatot készítünk, és  szorosan egymás mellé rakva abba helyezzük el a virágokat.

               tulipántulipán

                    Hangulatos asztalközép lesz belőle. (jobboldali kép) Képek forrása: Pinterest Cecilia    

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Dolgozósarok ötletek

kicsi

Otthon is szükségünk van egy nyugodt, kényelmes dolgozósarokra, munkaterületre – amennyiben nincs külön szobánk erre a tevékenységre. Lehetőségeink függvényében nagyon sokféleképpen rendezhetjük be a dolgozó sarkot, néhány dologra azonban mindenképpen figyeljünk: legyen a székünk kényelmes, hogy hosszabb ülés során se fájduljon meg a hátunk, lábunk. Fontos, hogy a dolgozóasztalnál végzett tevékenységhez legyen elég rakodó-, tárolóhelyünk. És nem utolsósorban ügyeljünk arra, hogy munkánkat megfelelő természetes, illetve mesterséges fényben tudjuk végezni.  Íme néhány ötlet azoknak, akik nem készen kapható bútorokkal, hanem a meglévők átrendezésével,  örökölt, vagy régiségboltok  darabjaival, esetleg méretre készített bútorral szeretnék berendezni a dolgozósarkot.

ablak

A  nappaliban, két szekrény között egy méretre gyártatott asztallappal, lábak nélkül is kialakíthatunk egy kis íróasztalt. Ha lehetőségünk van rá, a munkaasztalunk nézzen az ablakra.  Így egyrészt természetes fényben tudunk  dolgozni nappal, másrészt szemünket pihentetve nem a falat fogjuk bámulni, hanem  a kertet, esetleg a szomszéd házat.

alacsony

Ha nem töltünk hosszú órákat a számítógép mellett, akkor egy régi dohányzóasztalra is elhelyezhetjük a komputert, amennyiben egy megfelelő magasságú  fotelünk is van hozzá.

 polc

Akár egy polc alatt is berendezhetünk egy kellemes kis munkaterületet, ha megfelelő világítást tudunk biztosítani. A kuckósított munkahelyen jól  el tudjuk  magunkat különíteni a szobában zajló egyéb történésektől.

deszka

Ha nagyon kevés hely áll rendelkezésre, és egy kis laptopon dolgozunk, egy ilyen kétlábú, falhoz erősített rusztikus kis asztal, és hozzá illő ülőke jó szolgálatot tesz.

 hobbi

Dolgozósarokra annak  is szüksége lehet, aki varr, vagy egyéb kézműves tevékenységet végez otthon. Ha szeretjük a régies, vintage stílust, egy régi asztalt és sok régi kacatot is felhasználhatunk a hobbisarok kialakítására.

beugró

Egy előszobai  beugró is alkalmas lehet dolgozósaroknak, ha a  rendelkezésre álló helyre méretre készítjük/készíttetjük el  a munkaasztalt. A falhoz támaszkodó íróasztal  tárolódobozok  elhelyezésére is alkalmas.

fehér

Régi bútorok fehérre festésével és néhány régi tárggyal filmbeli lányszobák hangulatát idézhetjük fel. A táblafestékkel  bekent falat üzenőfalként használhatjuk.  Hobbisaroknak nagyon hangulatos.

konyha

A konyhában is lehet dolgozósarkunk, ha van rá hely. A képen látható munkasarok régi konyhaszekrényből készült.  Előnye, hogy főzés közben is leülhetünk  egy kicsit internetezni.

üveg

Végül egy példa a nem követendő dolgozósarok kialakításra. A bakon álló üveglap elegáns dolgozóasztalt képez, mégse igazán praktikus, sokat kell tisztogatni, ha valaki kényes az ujjlenyomatokra. Az asztaltól távol lévő üzenőfal példa a rossz  munkahely szervezésre is.

Ha a kis irodánkat még kellemesebbé akarjuk tenni, tehetünk az asztalra virágot, elhelyezhetjük rajta szeretteink fényképét, és valami kellemesen illatozó gyertyát, vagy potpourrit is.

                                                                                                Képek forrása: Pinterest

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Őszi dekoráció kerti növényekkel. Csináld magad!

 

menta4

Csodás őszi ruhába öltöztethetjük az otthonunkat és a teraszunkat kerti növények  felhasználásával.

A színpompás bogyós bokrok, mint a tűztövis, a madárbirs,  a júlia borbolya, valamint  futónövények, mint a  vadszőlő és borostyán,  és még megannyi egyéb növény alkalmas arra, hogy koszorúba kötve, vagy vázába téve gyönyörködtessen bennünket.

Szeptember táján minden évben telkünk kertjében lemetszek sok színes termésű, levelű ágat, hajtást, hogy itthon felhasználjam azokat, még mielőtt elhervadnak, leejtik bogyóikat, leveleiket.  Lefotóztam és elmesélem, mi hogyan készült.

A hajlékony, még zöld szőlővesszőt  nagyon könnyű hajlítással, mindenféle kötözőanyag nélkül  koszorúalapot fonni. Ha nagyobb, szélesebb koszorút akarunk, fonhatunk hozzá más, vastagabb ágakat is, pl. mogyoró, vagy som bokorról.

alap

Mint a legfölső képen látható,  a koszorú alapot  először virágzó  menta  ágakkal fontam át (nálunk vadon terem, sok van belőle), majd  a koszorú tetejét vadszőlő hajtással díszítettem.  Két hétig gyönyörködtem lakásunk  teraszán az illatos koszorúban, majd a megszáradt mentaleveleket  elmorzsoltam és eltettem egy kis üvegbe, télire. A koszorú alapot viszont újra felhasználtam. Még szépek a vörös bogyójú madárbirs és az okkersárga bogyójú tűztövis bokrok, és a halványlila bogyós júlia borbolya is, így a tövisekkel dacolva ezekből metszettem le tegnap néhány ágat.

műben

A tiszafa bokrunk ugyancsak terebélyes, így erről is levágtam pár kiálló hajtásvéget, ezeket erősítettem fel először a koszorú alapra, majd ennek egy részére  tűztem fel a színes bogyós ágdarabokat. A rögzítéshez vékony rafiát használtam (vékony drót talán még jobb).  A koszorúm nem szimmetrikus, úgy készítettem, hogy a koszorúalap szép vonalú, száraz ágai is látszódjanak.  A terasz falára akasztva hetekig fogok gyönyörködni benne.

blog6

A megmaradt  bogyós ágakat vázába raktam.  Ehhez sajnos sok, a szár alján lévő bogyót le kellet vágni, és a tüskéktől is meg kellett szabadulni. Egy nagy üvegvázába tettem a hosszabb szárakat. Az ablak előtti kis asztalra helyezve nagyon jól mutatnak a légies rajzolatú ágak, feldobják a  szoba hangulatát.

váza1

Egy kisebb, arany-fehér-fekete színű porcelán vázába tettem a kisebb ágakat. A konyhaablak párkányára téve főzés és mosogatás közben is emlékeztetnek a  szép nyári napokra a kertben. Ezek a növények vízbe téve egy-két hónapig is szépek maradnak.

váza vakus2

A koszorúkészítésből megmaradt  tiszafa ágakat  némi formázás után egy sárga virágú krizantém földjébe dugtam. Így sokkal szebben mutat  az egyébként nem túl formás cserepes virág, amit a teraszon tartok. A nedves talajban a tiszafa ágak nagyon sokáig szépen zöldellnek még.  A kertünkben termett szelíd gesztenye és naspolya egészítik ki a látványt.

blog9

A kert növényeivel meghitt, őszies  hangulat költözött otthonunkba.

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Őszi dekor ötletek – csináld magad!

Az ősz már közeleg, s bár még minden zöld, már érezzük az ősz hűvösét. Engedjük be bátran az évszakváltozást az otthonunkba. Egyszerűen és olcsón varázsolhatunk magunk köré őszi hangulatot. Játsszunk a színekkel és a formákkal!

levél

Különböző vastagságú és magasságú gyertyák köré zsineggel tekerjünk színes, szép formájú  faleveleket. A levelek fonákját néhány pötty ragasztóval rögzítsük a gyertyához. Fa tálcán elhelyezve mutat legjobban a kompozíció.

alma gyertya

Piros színű almák felső részét vájjuk ki, és helyezzünk beléjük apró mécseseket. Meghitt hangulatvilágítást kapunk, ha tálra helyezzük és meggyújtjuk a mécseseket.

kukorica

Szárított, színes kukoricacsövekkel is körberakhatunk egy vastag gyertyát. A barnás-sárgás kukoricacsövek barna tányéron, spárgával átkötve remekül mutatnak.

asztal

Az ősszel beérő dísztökök érdekes formájukkal és élénk színükkel  kedvenc dekorációs eszközök.  Ha van olyan asztalunk, amit nem használunk naponta, rakhatunk rá sokféle kisebb-nagyobb dísztököt.  Vázák, kosarak és gyertyatartók társaságában igen dekoratívak. Szárított hortenzia virágokból  koszorút készíthetünk.

csipkebogyó

A vérpiros csipkebogyó nagy csokorba szedve  feldobja a környezetet. Sötét fa vázába rakva rusztikus hangulatot kelt.

faág

Széles üvegpoharat , vagy üveg gyertyatartót borítsunk be kívülről egyforma magasságúra vágott vékony, száraz gallyakkal. Ehhez ragasztóra lesz szükségünk.  Meleg fényt áraszt majd, ahogy a mécses fénysugarai áttörnek a gallyakon.

fonál

Az ősz színei köszönnek vissza a barna-sárga-fehér fonallal bevont, különböző nagyságú  kúpokról.

kosár

Ezt a csodálatos, többszintes kompozíciót  az asztal közepére helyezték, de én jobban el tudnám képzelni egy komódon,  vagy a földre állítva. A gyümölcsökkel, bogyós ágakkal, tobozokkal megrakott  kosarakat egymás tetejére helyezték. A legfölső közepébe még gyertyát is raktak. Nagyon harmonikus a barnák, sárgák, zöldek összjátéka.

levelek

A legkézenfekvőbb őszi dekoráció: tegyünk egy vázába érdekes alakú, színes levelű ágakat.  A fehér vázába aszimmetrikusan elhelyezett japán juhar ágak  szépen díszítenek. A tányérra helyezett kis dísztökök talán nem képezik a menü részét. 🙂

gereblye

Ha van egy sarkunk, vagy falunk  erre a célra, még komolyabb kompozíciót állíthatunk össze.  A falra helyezett szögletes kerti eszközök és a padlóra állított kisebb-nagyobb kerek tökök játékos együttest képeznek.  A  falevelek sárgás barna színe illeszkedik a termések színárnyalatához .

koszorű

koszorű2

Ha van otthon koszorú alapunk, minden évszakban újra díszíthetjük.  Az őszi bogyós termések, sárga virágok és apró-leveles gallyak segítségével készítsünk aszimmetrikus, laza koszorút. Az elszáradt részeket pótoljuk mindig frissekkel.

.

illat

A kellemes látványt  tetézzük finom  illattal: egy narancs héját, egy cikkekre vágott almát, néhány darab  szegfűszeget, két rúd  fahéjat és egy fél rúd vaníliát főzzünk össze. Csodás potpourri lesz belőle.

A képek forrása: Pinterest

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

 https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

KERTI ZUHANY ÖTLETEK – Csináld magad!

létra

Balatoni fürdés,  kiadós kerti munka, napozás vagy sportolás után remek dolog zuhanyozni egyet kinn a kertben. Homokozás után sem kell a gyereknek betrappolni a házba, ha van a házon kívül egy jó kis zuhanyzó. A kíváncsi szemek elől elrejtve, a kerti zuhany a bentivel egyenértékű lehet.  Létrehozhatjuk a nyaralóban, vagy az állandó lakhelyen, a házhoz kapcsolva, vagy ónállóan. Olcsón, és akár házilag is kivitelezhető luxus. Íme néhány ötlet, hogy a készen is kapható kerti zuhany berendezést hogyan lehet praktikusan és esztétikusan  elhelyezni.

zöldben

A zuhanyt felszerelhetjük egy  erős falra (a baloldali képen egy zölddel befuttattatott falat látunk), de akár egy fára is (jobboldali kép).

házvég

Faházunk végébe egy zuhanyfüggönnyel elkerítve alakíthatunk ki zuhanyfülkét, vagy egy lécekből ácsolt  fallal szeparálhatjuk a zuhanyzót.

hullámlemez3

Műanyag, vagy fém hullámlemezeket fa keretbe foglalva lábakon álló zuhanyzót készíthetünk. A zuhanyzó padlója lehet kavicsba ágyazott  fa, vagy padlólap. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy legyen a víznek hová elfolynia.

kabin

 A régimódi kinti WC-re emlékeztető zuhanyfülkék a házhoz ragasztva, vagy önállóan  is felállíthatóak. Maradék faanyagból is elkészíthető, szép színesre festve dekoratívvá tehető.

körív

A kör alakú zuhanyzó kis helyet foglal.  Fala készülhet lécekből, padlója kavicsból (baloldali kép). Egy sima fal is elég ahhoz, hogy egy ívelt rúdra szerelt zuhanyfüggönnyel képezzünk ki kerti zuhanyt (jobboldali kép).

természetes anyag

Keleties hangulata van  a náddal elkerített zuhanyzónak (baloldali kép).  Lugasra emlékeztet a szép faanyagból készített,  tágas, paddal is ellátott zuhany kabin (jobboldali kép).

trópusi

Párakedvelő növények kaptak helyet a trópusi tájak hangulatát idéző zuhanyozókban. A terméskő és kavics burkolatú falak kialakítása nagyobb beruházást igényel.

kő2

Terméskőből építették a kör alakú zuhanyzót. Érdekessége, hogy a zuhanyt egy gerendába rejtették (baloldali kép). A ház terméskő burkolatú  oldalához csatolt  zuhanyzót  fa kerítéssel látták el (jobboldali kép).

fehér

Régi, tornácos házban jól kialakítható a vadnyugati hangulatot árasztó  nyitott  fürdőszoba (baloldali kép). A jobboldali képen látható  körcikkely alakú, téglából épített  zuhanyzó a tengerparti  strandok hangulatát idézi.

épített

Téglából építették a fenti képeken látható félig nyitott zuhanyzókat. Ha a padló teljesen burkolt, lefolyóval kell ellátni (baloldali kép). Ha a kőzúzalékos padlón át el tudni folyni a víz, nem kell lefolyó, de egy farácsra szükség lesz, ha nem akarjuk lábunkat felsérteni.

Képek forrása: Pinterest

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Hogyan használd a fürdőkádajtódat?

kádajtó

 

Kicsit talán abszurd ez a mondat, de igaz. A történet nem úgy kezdődött, ahogy bárki is képzeli. Nem öreg csontjaim és nyikorgó izületeim miatt voltam képtelen belépni szeretett fürdőkádamba, ami hatvanhét évemet illetően akár meg is történhetett volna. Ennél sokkal rosszabb történt: eltört a bordám és még a lábfejem is zúzódott, mert elábrándoztam egy lépcső alsó fokain és repültem egyet. Nem sejtettem, hogy ez a kis baleset több hónapra megfoszt majd a kádban fürdés lehetőségétől, s mivel lakásomban ez az egyetlen fürdési lehetőség adódik, el kellett gondolkodnom. Közben azt is elárulom, hogy a zuhanyozásnak még a gondolatától is elfáradok. Így nem maradt más lehetőség, a káddal kellett valamit tenni.

Mint lelkes internet böngésző, elkezdtem keresgélni, amikor egy hihetetlen varázsszóra akadtam. Fürdőkádajtó. Mondhatom, hogy ez olyan hihetetlennek tűnt akkor, mint azóta annak a sok embernek is, akinek elújságoltam, hogy egy ajtó van a fürdőkádamon.

kádajtó2

– Na ne hülyéskedj! Legtöbbször ezt a hitetlenkedő választ kaptam. Pedig most már feltárulhat a rejtély. Valóban van egy csinos kis ajtócska a kádam oldalának közepén. Olyan, mint egy kertkapu, kinyitom-becsukom és ki-be sétálok. Semmi nyögés, semmi lábemelés, semmi akrobata mutatvány. S bármilyen hihetetlen, a víz nem folyhat ki, mert amíg a kád tele van, az ajtót ki sem lehet nyitni. Ami még hihetetlenebb manapság, hogy a remekmű egy nap alatt készült el, s a mester még ki is takarított maga után. A port pedig egy óriási ipari porszívóval szünet nélkül szippantotta, miközben az ajtót beszerelte a kádba.

Azóta legszívesebben éjjel nappal ki és bejárkálnék az ajtócskán. Persze nem érdemes túlzásba vinni. Annyit azonban elárulok, hogy higiénés szokásaim e csoda hatására magasabb szintre emelkedtek, mert a napi egy fürdés a fürdőkádajtó birtoklása óta kettőre emelkedett.

Kövessétek példámat! Zuhanyozás ellenzői, mindent a kádajtóért!

A képek forrása: http://furdokadajto.com/

Lea

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Balkon és erkély ötletek

A balkon és az erkély a lakás kiterjesztése lehet jó időben, nyitott ajtónál. Rakjunk el minden  felgyülemlett kacatot, csak azt hagyjuk kinn, ami szép, és amire ott szükségünk van. Egyszerű ötletekkel kényelmessé és látványossá alakíthatjuk a balkonunkat, vagy erkélyünket, akár kicsi, akár  tágas. 

virágos

A rózsaszín és lila árnyalatú petúniák fehér kerti bútorral lányszoba hangulatot teremtenek a balkonon (baloldali kép).  A fehér futórózsához jól illik a  drapp párnájú, fonott fotel (jobboldali kép). A régies stílusú ablakok mögött talán Csipkerózsika alussza mély álmát…

fehér vászon

Ha nem akarjuk, hogy ráccsal szegélyezett  balkonunkon belássanak, egyszerű fehér vásznat húzhatunk körbe. A rossz idő beálltával leszerelhetjük a paravánt.  A fehér vászonhoz jól illik akár a fehér, akár a fekete fém bútor. Ha úgy döntünk, hogy kinn leginkább étkezni fogunk, akkor székkel és asztallal érdemes berendezni a teret.

fonott

Ha inkább pihenésre használjuk az erkélyt/balkont, akkor kényelmes fotelekkel rendezzük be. A fonott, fehérre festett  fotelek  színes párnákkal  meghitt, családias hangulatot teremtenek és igen kényelmesek. Dekoratív fehér vászon függönyökkel hatékonyan beárnyékolhatjuk a napos fekvésű balkont (jobboldali kép).

nyugágy

Ha szeretünk napozni, a nyugágy a megfelelő bútordarab, melynek előnye, hogy könnyen összecsukható és a helyén nagyobb tér nyerhető. Választhatunk régies hangulatú vászon nyugágyat, vagy modernebb színes, műanyagot. Törekedjünk arra, hogy színben illeszkedjen a többi berendezési tárgyhoz.

 függőágy

 Ha leginkább pihenni, ejtőzni szeretünk a balkonon, de nincs túl nagy helyünk, akasszunk fel egy függőágyat. A párnákkal és takarókkal kibélelt függőágyban ringatózva, egy pálmafa és nádfal társaságában akár a tengerparton is érezhetjük magunkat (baloldali kép).

 ágy

Jól eshet a földre tett matracon heverészni szép növények társaságában. A színes, földre rakott párnák (jobboldali kép), és a fehér báránybőr (baloldali kép) is leülésre csábítanak a tágas balkonokon.

párnák

Ha kevés a hely, jó megoldás a balkon rövidebb oldalához támaszkodó ülőhelyet kialakítani. A beépített ülőhely lehet egy padra applikált matrac (baloldali kép), vagy egy láda kárpitozott teteje, falra függesztett párnákkal (jobboldali kép). Mindkét esetben feldobják a balkont a textilek élénk színe, és a falra akasztott virágok.

párnák2

A párnáknak jelentős szerepet adhatunk a berendezésben. A jobboldali képen a pad és az ülőkék is párnákkal vannak ellátva, színük illeszkedik a fal és a padló színárnyalataihoz. A jobboldali képen óriási fekete-fehér párnák teszik kényelmessé a fekete fa padot.

raklap

Fiatalos hangulatú erkélyt rendezhetünk be raklapokkal (baloldali kép) és faládákkal (jobboldali kép. A puha, kényelmes párnák, takarók és szőnyegek oldják a deszka ridegségét. Ha a virágok színe illeszkedik a textilekéhez, még kellemesebb lesz az erkélyen töltött idő.

szőnyeg

Szőnyegekkel is hatásosan feldobhatjuk az erkélyt, különösen, ha csúnya, vagy hideg a padlója. Arra azért ügyeljünk, hogy ne egy agyonhasznált, kopott szőnyeget tegyünk ki, hanem olyat, ami színben, hangulatában is passzol a berendezés többi darabjához és a növényekhez.

balcony desk

Aki szeret dolgozni az erkélyen, de kevés  helye van asztalhoz és székhez, az  hasznát veheti a balkon asztal (balcony desk) nevű zseniális bútordarabnak. Az újrahasznosított polietilénből gyártott  kis asztal mindenféle szerelés nélkül az erkélyrácsra akasztható. Megalkotója, Michael Hilgers (balKonzept Balcony Desk),  úgy tervezete meg, hogy még egy kis  virágládát is el lehet benne helyezni.

 fények

Esti fényeket varázsolhatunk az erkélyre, ha sok kis mécsestartót helyezünk el mécsesekkel (baloldali kép), vagy a karácsonykor is használatos  égőfüzérekkel  fonjuk át az erkélykorlátot (jobboldali kép).  Jól esik este megpihenni  egy hangulatos, kivilágított erkélyen.

Képek forrása:Pinterest

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide: https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!