Régiségeknek

Ne betegedj bele a karácsonyi készülődésbe!

karácsony7

Tervezz és élvezd az ünnepet! Ígérd meg magadnak, hogy karácsonykor nem csinálsz olyat, amit nem szeretsz, és olyat, amit nem akarsz!

Ülök a hintaszékemben és azon gondolkodom, hogyan tudnám a karácsonyt kellemesen eltölteni úgy, hogy az ünnepivé varázsolt lakásban finomakat főzzek és egyek, vendégeket fogadjak, vendégségbe menjek, és mint háziasszony, anya, és nagymama boldog legyek.

karácony4

Az ünneppel együtt jár az ajándékozás, a karácsonyi zene, az üdvözlőlapok küldése, a templomi ünneplések, a karácsonyi ebéd és az ünnepi hangulatú tárgyakkal való díszítés. Ennek összehozása nem kis feladat, de nem is lehetetlen. A terv fejben dől el. Először csak gondolj erősen az ünnepre. Fenyőillat, szép tiszta otthon, valami meglepi a fenyőfa alatt, és szinte már érzed is a sütik illatát és a karácsonyi menü is dereng már az elmédben. Tudod, mikor jönnek vendégek, családtagok és te mikor mész vendégségbe.

Ha mindez már kialakult, íme néhány jó tanács. Bevásárló lista nélkül egy tapodtad se menj sehová! A nagy bevásárló központok, csak úgy szuggerálnak, szinte behatolnak az agyadba és diktálnak, ha engeded. Most ez akciós, most ezt vedd fél áron, ez egy jó vásár. Ne hagyd magad elcsábítani!

karácsonyi 2

Vedd sorba a tennivalókat, csinálj tervet! Hamarabb is elkezdődhet a bevásárlás. Remélem, eldöntötted mit fogsz tenni az ünnepi asztalra, pulykát, halat, vagy bobajkát korhelylevessel! Ne vállald magad túl, ne készíts újdonságot, csak akkor, ha tuti biztos vagy benne, hogy sikerül. Ugyanezt gondolom a sütéssel kapcsolatban is. Sok egyszerű és nagyszerű, mutatós sütemény receptet találunk a neten, de jó, ha előtte, mondjuk Mikulásra, kipróbálod, és megsütöd a családnak.

Az ajándékok gyűjtögetését se hagyd az utolsó pillanatra! Listázz, írd fel, hogy kinek, mit szeretnél adni, venni. Nálunk nem divat mindenkinek hagyományos ajándékot adni. Egy finomabb itallal, egy csokorral, vagy egy cserepes virággal (imádom a mikulás virágot), jóféle édességgel soha nem fogsz mellé, és könnyű viszonozni. Nem az érték a fontos, hanem egyediség. Az ajándékot egyedivé teheted egy kézzel készített dísszel, névjegy kártyával, humoros rajzzal, személyre szabott mondókával, és szép csomagolással. Tehát az italokat, édességeket, csomagolóanyagot már meg lehet venni jó előre, de ne feledkezz meg a szalvétákról, az ünnepi dekorációról sem, sőt az ajtódíszre is gondolj!

Ne fordíts fel a lakást az ünnep közeledtével! Az őszi nagytakarítást már megcsináltad, a tavaszi meg még messze van. Csak rutinosan, ahogy minden héten teszed.

karácsony6

És ne feledd, időben megnézni a karácsonyi égősort, hogy világit-e, keresd meg a karácsonyi CD, vagy a VHS kazettát, hogy kéznél legyen. Gondolj a szegfűszeggel körbeszurkált narancsra, mert isteni illata van, és ne feledd a gyógyszeres doboz tartalmát is ellenőrizni, mert lenni kell benne fájdalom csillapítónak, lázcsillapítónak és gyomorrontás esetére valami emésztést elősegítő szernek, ha netán az ünnepek alatt szükség lenne rá.

És a legfontosabb, jusson időd magadra is! Tedd rendbe hajad, a körmöd, ajándékozd meg magad egy kozmetikai kezeléssel, vagy egy újfajta manikűrrel, vegyél egy új ruhadarabot, vagy kiegészítőt! Ugye máris jobban érzed magad, és jól fog menni az ünnepi készülődés.

karácsony2

Tudod, én is voltam kétgyermekes, dolgozó anyuka, feleség és nő. Abban az időben az ünnepek alatt gyakran gondoltam arra, bár csak már január 2. lenne. Ma már nyugdíjasként nem akarom megváltani a világot, csak élvezni szeretném az ünnep és az együttlét minden percét!

Vica

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide!

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

A bőrönd új ruhája

Ne dobd ki, használd fel újra!

bőrönd

Nekem már nincs szükségem új ruhára, szoktam mondani, miután megleptem magam egy-két új darabbal. De a ruha csak tornyosodik a szekrényben, és alig tudunk helyet csinálni az újnak. Mit lehet csinálni a régivel? Például újra lehet hasznosítani, valami újat csinálni belőle.

Ma új ruhát kapott a bőröndöm, vagyis varrtam rá huzatot! Nyári ruhák selejtezése során akadtam erre a kisvirágos, sötétebb tónusú szoknyára. Anyaga remek, vastagabb, minőségi selyem, nem gyűrődik, nem látható rajta a kosz és egyedivé varázsolja a bőröndömet.

börön ruha 1
Mi kellett hozzá? Tű, cérna, gumiszalag, olló és egy szoknya, no meg hangulat. Én kézzel varrtam meg, de géppel nyilván egyszerűbb.

A szoknya tetejét, alját visszahajtottam, bevarrtam, húztam bele gumit és így a huzat jól ráilleszkedik a bőröndre. Elég bő lett, így ki tudom tapogatni az oldalsó fogantyúját is, ha ép arra van szükségem.

Szuper, egyedi darab lett, és nem fogom összetéveszteni senki bőröndjével, mert ilyen csak nekem van. Egy régi, kopottas bőröndöt is újjá lehet varázsolni egy szép huzattal.

Vica

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide!

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Őszi koszorú készítése – csináld magad!

na ez az

A koszorúkészítés nálunk  egy  őszi “szertartás”,  búcsúzkodás  a kert növényeitől és alkalom a felhasználásukra, átmentésükre  a hidegebb, őszies időszakra. Nagyon élvezetes ez az évente megismétlődő  tevékenység, nevezhetném hobbinak is. Bár a koszorú meghatározó színeit mindig az okkersárga és tűzpiros tűztövis bogyók adják, kiegészítőként  mindig felhasználok más növényeket is, és mindig újakkal kísérletezem.

Így készült a koszorúm. Indulásként a még zöld szőlővesszőkből  koszorút fontam, a jobb tartás kedvéért tettem hozzá som és fagyal vesszőket is.  A sokéves gyakorlattal megtanultam úgy koszorút kötni, hogy nem kell hozzá kötözőanyag. A vesszők szárazabb részeinek lemetszésével és a vesszők végének bedugdosásával  egy vékony, nagy átmérőjű koszorú alapot készítettem.

jó7

A koszorú ív egy részére tiszafa hajtásokat rögzítettem. A kötözéshez az egész készítés során vékony, átlátszó, horgászzsinórt használtam (gyöngyfűzéshez is  használom).  Ezután az alapra kerülő  növényi részeket metszőollóval  kb. 20 cm-es  darabokra vágom, a sérült, fonnyadt részeket levágom. A tűztövis nevéhez híven tele van nagyon szúrós tüskékkel, ezektől mindenképpen meg kell szabadulnunk még a feltűzés előtt.

jó6

Ezután jön a koszorúkészítés  legizgalmas része, amikor a díszítő növény részeket rápróbálom a koszorú alapra. Illesztgetem, nézegetem, hogyan fog majd a legjobban mutatni, különböző variációkat próbálgatok. Ha eldöntöttem, milyen legyen, indulhat a kötözés. A tüskétlenített tűztövis ágakat felkötöttem a tiszafával bevont részre, több ágat helyeztem egymásra, hogy tömöttebb, dúsabb  legyen. Idén először használtam erdei iszalagot a koszorú díszítésére. A bolyhos  terméseket a koszorú felső ívéhez rögzítettem. Ez a vadon termő, kúszó növény sok bosszúságot okoz a kertben, mert még a magas fákra is felkúszik, de itt és most remekül használható volt.

jó4

Végül kísérletképpen  kis levelű vadszőlő indákat kötöttem a koszorú  aljára, mintegy szalagként. Lakásunk teraszának falára akasztva így mutat:

jó2

Az általam felhasznált növények  azonkívül, hogy mutatósak,  azért is alkalmasak koszorúnak, mert megszáradva is szépek maradnak egy-két hónapig. Egyedül a vadszőlő fog hamar elfonnyadni, amit majd  frissre cserélek.

Néhány koszorú a korábbi évekből:

koszorú régi 3

koszorú régi

koszorú régi 2

régi 4

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kerti játszótér ötletek – Csináld magad!

fahasáb

A nyár a szabadtéren való tartózkodás  időszaka a gyerekek számára is. Tegyük  lehetővé, hogy a kertben, az udvaron  is találjanak maguknak játékra, mozgásra alkalmas helyeket. Íme néhány példa, hogyan lehet házi kivitelezésben is megvalósítani jó ötleteket.  A komolyabb projektek megvalósításához már ezermester Apuka, vagy Nagyapa, vagy szakember segítsége  szükséges. Sokféle anyagot, pl. autógumikat, kivágott fák részeit kidobás, elégetés helyett újrahasznosíthatjuk a kerti játszótéren.

farönk

A fenti négy képen kivágott fák törzsei, ágai, lefűrészelt rönkök kerültek újrahasznosításra. A mászókák és lépegetők próbára teszik a kisebb és nagyobb gyerekek ügyességét, egyensúly-érzékét. A kialakításnál arra kell ügyelni, hogy a fa alkatrészek  megfelelően rögzítve legyenek és ne álljon ki belőlük semmi, amivel a gyerekek megsérthetik magukat.

autógumi

A használt autógumiktól gond megszabadulni, a játszótéren viszont sokféleképpen hasznosíthatjuk. Befestve és láncra felfüggesztve még adhatunk neki egy életet hinta formájában. A gyerekek imádni fogják a pörgő, tekeredő hintát, amelyre méretétől függően többen is felülhetnek egyszerre. Megoldandó feladat a láncra szerelt autógumi biztonságos tartó szerkezetének kialakítása.

homokozó

Ezek az ötletesen kialakított homokozók a legnagyobb melegben is használhatók. A baloldali, házikószerű homokozó árnyékot adó teteje alá be lehet bújni hűsölni. Használaton kívül a homokozó  begurítható a rácsos házikó alá. A  jobboldali képen látható fakeretes homokozó fedelét úgy alakították ki, hogy homokozás közben padnak is alkalmas. Mindkét homokozó  játékos,  vidám  színekre van festve.

színház

A kinti tér alkalmas mindenféle szerepjáték megvalósítására is. Vastagabb és vékonyabb fa ágakból, farönkökből, lécekből és vászondarabokból került kialakításra ez a kerti színház, vagy  bábszínház (baloldali kép). A fák között kifeszített mászóhálón függve Pókembernek képzelhetik magukat az ifjú hősök (jobboldali kép).

játszótér

Nagyobb tér és komoly szakértelem kell a fenti projektek kivitelezéséhez. A baloldali képen látható mászókák fa elemekből készültek. Az elülső a kisebb, a hátsó a nagyobb gyerekek részére készült.  A jobboldali képen a kerítés szegélyezte kerti sarokban egy  kötélből, fából és autógumiból megalkotott, rendkívül ötletes játszóteret látunk, ahol a gyerkőcök hintázhatnak, kúszhatnak, mászhatnak és ugrálhatnak.

gumik2Az autógumikból ötletes festéssel mókás kerti virágtartó is lehet, de növények helyett a gyerekek is beleülhetnek. (baloldali kép). Négy faoszlop és négy autógumi segítségével  ötletes mászóka alakítható ki (jobboldali kép).

hintak

A kislányok kedvenc játékszere, a hinta, viszonylag könnyen kialakítható egy léc, vagy egy kiszuperált gördeszka  felfüggesztésével.  Ketten egymás mellett repülni a magasba, vagy állva hintázni különösen jó mulatság.

lepke

Alkothatunk  gyönyörködtetésre szánt, csak a szemnek szép kerti csinálmányokat is. A színesre festett, egymáshoz ragasztott  kavicsok hernyót formálva jól mutatnak a bokrok alatt. A festésben a gyerekek is részt vehetnek (baloldali kép). Lepke itatót úgy készíthetünk, hogy egy élénk színű, széles, lapos tálba egy-négy arányban cukros vizet öntünk és túlérett gyümölcs darabokat teszünk bele. Ez a szirup sok szép pillangót fog odavonzani.

festés

Ugyancsak gyerekek bevonásával készíthetjük el a fenti  projekteket. A gyerek mindkét talpát  zöld, fehér és lila festékkel festjük meg, majd rányomjuk egy nagy  virágcserépre. Aztán fekete festékkel megrajzoljuk a lepke csápját és kész a kézzel festett cserepünk (baloldali kép).  A jobboldali képen látható kaktusz cseréphez lapos kavicsokra van szükségünk. A kavicsokat befestjük zöld festékkel és fehér pöttyök, vonalak ábrázolják a  tüskéket. A megfestett kavicsokat beleállítjuk egy homokkal telt cserépbe. Már készen is van a vízálló kaktuszunk, amit még locsolni sem kell.

                                                                                                     Képek forrása: Pinterest

 Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Húsvéti terítés apró ötletekkel

üveg

Tervezzük meg előre az ünnepi asztalt! A Húsvétra készülve ne csak  a finom falatokra és italokra gondoljunk, hanem a színes,  ízlésesen megterített asztalra is.  Néhány apró ötlettel még ünnepélyesebbé tehetjük ezt a szép, tavaszi ünnepet.

rózsaszín

Az asztalterítő  alapvetően meghatározza a terítés jellegét. Itt egy hagyományos, egész asztalt befedő, fehér damaszt terítőt használtak.  A fehér abroszon   bármilyen  színű étkészlettel  teríthetünk.  A  szecessziós stílusú fehér étkészletet halvány rózsaszín és ezüst kiegészítőkkel színezték.  A színben hozzá passzoló tulipáncsokor ünnepélyessé teszi az asztalt, melynek  végében egy bájos porcelán nyuszi trónol.

hosszú

De nem kell ragaszkodnunk a hagyományos terítőhöz. Ennek az asztalnak a húsvét jellegét a fehér, nyusziszőrre emlékeztető anyagból készült futó adja.  Az  étkészlet, a  szalvéták és a gyertyák fehérségét  kecses talpas poharakba helyezett  színes csokitojások és az asztalon csücsülő porcelán nyuszik  színezik. Elegánsak a fehér margarétával átkötött, nyuszifüles szalvéták.

pöttyös

A terítés itt nélkülözi a hagyományos elemeket. Terítő helyett tányéralátétek és hosszú, textil csíkok fedik az asztalt.  A pöttyös szalvéták, az asztal közepére helyezett műfű játékos hangulatot kölcsönöznek az asztalnak. A húsvéti hangulatról a kis cserepekbe töltött cukortojások, és a fűben elszórt műanyag tojások és nyuszik gondoskodnak. A három  gyönyörű tulipáncsokor  teszi igazán ünnepélyessé a terítést.

szalvéta kollázs

szalvéta

Sok apró dologgal dobhatjuk fel az ünnepi asztalt. Ilyen például a szalvéta. Ha egy szál élővirágot  spárgával, vagy színes szalaggal a szalvétához kötünk, máris tavaszi hangulatot teremtettünk az asztalon.  Húsvéti hangulatot varázsolhatunk egy papírszalvétából, ha a fenti, középső  képen látható módon egy tojás köré kötjük és egy tojástartóba helyezzük. Az oldalsó,  baloldali képen pedig nyomon követhetjük, hogyan hajtogathatunk nyuszifej alakúra  hat lépésben egy vászonszalvétát.

. Nagyon hatásosak az asztalközépre készített kompozíciók (lenn). Egy kis csokor vágott virágot helyezzünk egy  átlátszó üvegbe (lehet akár művirág is). Az üveget pedig  töltsük meg a virág színeihez illeszkedő festett, vagy műanyag tojásokkal.  Mutatós kompozíciót alkothatunk néhány ág örökzölből és nyuszifülből egy tányérra helyezve, melynek közepébe ültessünk egy csokinyuszit.  Az ebéd befejeztével a gyerekek megehetik a csokinyuszit :-).

asztalközépkollász

Virág mindenképpen kerüljön a húsvéti asztalra.  Ha nincs annyi helyünk, hogy egy vázát helyezzünk rá  vágott virággal, készíthetünk  kis helyen elférő, töves virágkompozíciót (lenn). Remek ötlet, hogy egy félbevágott citrom, vagy narancs héjába ültessünk bele  egy tő mini árvácskát (baloldali kép). Egy ügyesen feltört tojás héjába ugyancsak belenyomkodhatunk egy tő színes virágot(jobboldali kép). Persze ezek csak alkalmi társulások, az ünnep után a virágokat  megfelelő cserépbe, vagy szabadföldbe  ültessük ki.  Egy tányér közepébe tett kis vázába pár szál aprófejű virág is jól mutat, ha a levelek közül egy csokinyuszi kandikál ki.  Néhány pöttyös tojással még fokozhatjuk a hatást (középső kép).

virágkolázsNe csak az étkezőasztal terítésére figyeljünk, hanem a büféasztalra is, ahová a süteményeket és italokat tesszük, hogy a vendégeket  és a locsolkodókat egész nap terített asztal várja. Húsvéti hangulatot teremthetünk egy vázába  állított gallyal, melyre festett  tojásokat akasztunk.  Legyen ez az asztalunk is minél színesebb és gusztusosabb.

büféasztal koll2

Ha gyerekek. is vannak a családban, vagy a vendégek között, a felkínált finomságok külleme és alakja is utaljon a Húsvétra. A nyuszi alakúra formált kelt tésztát és tortát, valamint a csibe alakú kaszínó tojást imádni fogják még a legkisebbek is.

 ennivalók                                                                                                                          Képek forrása: Pinterest

Cecilia

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Az időskor felszabadulttá tett

vizifit

Sokáig ellenálltam korszerű barátnőim unszolásának az internettel kapcsolatban. Úgy éreztem, hogy közelebb a hetvenhez túl nagy falat elsajátítani a számítógép használatát. Más technikát, pl. DVD-író használatát, kameráról másolást, sőt filmek összeszerkesztését saját, hasonló témájú felvételeimmel jól elsajátítottam. Ezért nem értették ismerőseim a nettől való viszolygásomat.

A fordulatot múlt év novembere hozta meg, amikor az erdélyi “kalandtúránk” kapcsán rámtört a közlési vágy. Kézzel le is írtam tréfás élményeimet, de szegény barátnőmnek kellett bepötyögnie, mivel még nem volt számítógépem. Aztán a családommal együtt töltött ünnepek, az unokámmal közös élményeink a téli szünetben két új cikk megírására ihlettek. Ezzel megindult a lavina! Már nem volt bátorságom, (no meg bőr sem a képemen), hogy újra barátnőmet kérjem a beírásra, így vettem egy tabletet, és intézni kezdtem szolgáltatómnál az internet bekötését. Mint hűséges ügyfélnek felajánlottak egy kedvező akciót, és január 6-án megtörtént a beszerelés.

Ez a láncreakció megerősíti azt a hitemet, hogy minden valamiért történik. Az írás indította el igényemet a számítógépre, és az internet világa további közlésre inspirál. Kortársaim, a “Régiségek”, és más hasonló blogok bölcs írásait olvasva a magam életén is elmerengtem. Fizikai korlátaink ellenére milyen teljes az életünk, mennyire boldogok tudunk lenni! Az idősebb kor felszabadulttá tesz bennünket. Nem köt már gúzsba a harc a megélhetésért, a megfelelni vágyás a munkahelyünkön, sőt már a családban sem.

Megengedhetjük magunknak, hogy annyi időt szakítsunk kedvteléseinkre, amennyi jólesik, beleértve az unokázást is, amennyiben közel lakik a család. Felneveltük gyerekeinket, ez szerintem az életünk legnagyobb alkotása, és ha a buktatók ellenére jó munkát végeztünk, a folytatást rájuk bízhatjuk. Jó érzés látni, hogyan gazdálkodnak a családból kapott értékekkel. Teljesen azért még nem dőlhetünk hátra, hiszen unokáinknak is a legjobbat kell adnunk magunkból, bár a nevelés felelőssége nem a mienk, de mi is hatással vagyunk a formálódásukra.

Azt tapasztalom kortársaimnál is, hogy miután elengedték a gyermekeiket az életbe, képesek még megújulni, hasznos, vagy “csak” örömszerző foglalatosságot keresni ki-ki érdeklődésének, képességeinek megfelelően. A sokszínűséget blogunk is tükrözi. Van aki otthona, kertje díszítésének bemutatásával, mások finomságok receptjeivel, megint mások magvas gondolataikkal, bölcsességükkel, esetleg humorukkal ajándékoznak meg bennünket. Mindegyik valamilyen alkotás, divatosan szólva önmegvalósítás.

salsa2

Sőt, akadnak még olyan Régiségek is, akik képesek a táncparketten ropni (lásd a fényképet a tehetségkutató versenyen világhíressé lett  nyolcvanéves salsa táncosnőről és fiatal partneréről). Én sajnos nem tartozom közéjük, de városomban remek lehetőség nyílt a vízi fitneszre. A minap kipróbáltam, és egy órán keresztül “roptam” a vízben a talpalávalót ütemes zenére. Szó szerint! Ugyanis mi is ritmikusan tapostuk a vizet. Közben barátnőmmel összenevettünk néha ezen a speciális boogie-woogien.”

Egyre inkább azt tapasztalom, hogy ha barátai vagyunk magunknak, a jó barátaink is megmaradnak nekünk. Ők azok, akikkel néha csak megosztunk egy-egy szép természetfotót, receptet, érdekes, vagy vicces dolgot (amivel a lelkünk egy darabját is megosztjuk). Máskor órákat töltünk beszélgetéssel, nevetgéléssel, régi közös élmények felidézésével (gimnáziumi osztálytársak lévén), de a közös színházlátogatás és utazás is szerepel programjaink között. Kívánom, hogy sokáig megmaradjunk egymásnak!

Czeizel Endre orvos professzort idézve: “Nőjön minden virág!” Bár ő ezt más kontextusban használta, én a szépség, a humánum sokszínűségére vonatkoztatom a mondatot.

Annaróza

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Tavaszváró otthondíszítés – csináld magad!

tojás

A téli szürkeség után alig várjuk, hogy színt, üdeséget vihessünk az otthonunkba. A kedélyünknek is jót tesz, ha néhány szál virággal, üde színfolttal megújítjuk szűkebb környzetünket.

fiók

Kis cserépben lévő ibolyát, nárciszt, cikláment beletehetünk egy régi, kopott fiókba, ha az szép színes. Ha van még egy hasonlóan kopott, régi festett konyhaszékünk, együtt remek színfoltot képezhetnek a teraszon, vagy a verandán.

kanna

A fák, bokrok első, zsenge zöld ágait  fehér kannába, kancsóba téve sokáig gyönyörködhetünk bennük.

 gerbera

Egyetlen szép színű  virággal is feldobhatjuk a szobát, ha formás pohárba tesszük, és a virág közepébe egy kis mécsest helyezünk. Egy letört virágfej esetében ilyen módon még tovább éltethetjük a növényt.

likörös

A szép formájú üres üvegből csinos váza lesz, ha a nyakát körbetekerjük zsinórral és pár szál színes virágot teszünk bele. Kisebb asztalon, éjjeliszekrényen jól mutat. Ha reggel felébredünk, jó kedvünk lesz, ha rápillantunk.

pöttyös

Lassan itt lesz az ideje, hogy a teraszra is virágot ültessünk. Ha a cserepeket befestjük élénk színűre – sőt még pöttyöket is festünk rá, nagyon kellemes lesz kitekinteni.

csizma

Az első napsütéssel és meleggel megjelennek a a kertekben a vadvirágok. Két színes csokorra valót tegyünk keskeny, magas üvegekbe. A már nem használt, színes gumicsizmákba állítva pompás tavaszi dekorációnk lesz a teraszon.

ágak

Gyerekeknek jó szórakozás kis ágakat szép színekre befesteni.  Fém, fa, vagy műanyag tartókba helyezve üde színfolt lesz belőle. Tehetjük  a gyerekszobába  is, hiszen nem kell vizet tenni a vázába.

gyertya

Ha nincs élő növényünk, vagy virágunk, de van egy szép vastag gyertyánk és gyertyatartónk, érdekes dekorációt készíthetünk, ha zöld színű száraz borsót szórunk a gyertya alá.

barka     barka

Érdekes koszorút készíthetünk, ha kis fűzfa barkás csokrokat  erősítünk fel egy koszorú alapra (baloldali kép).

Szépen el tudunk helyezni tulipánokat egy széles szájú tálban, ha műanyag ragasztószalaggal rácsozatot készítünk, és  szorosan egymás mellé rakva abba helyezzük el a virágokat.

               tulipántulipán

                    Hangulatos asztalközép lesz belőle. (jobboldali kép) Képek forrása: Pinterest Cecilia    

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

CSINÁLD MAGAD! Madáretető újrahasznosított anyagokból

Aki szereti  a madarakat,  készíthet  több madáretetőt is, hogy a téli hónapokban minél  több  kis tollast odavonzzon.  Kellemes  dolog  gyönyörködni a madarak ide-oda cikázásában, ahogy a madáretetőnkre rászállnak. És jó érzés hozzájárulni a táplálkozásukhoz, ilyenkor, amikor a természetben nemigen találnak maguknak ennivalót. A Pinteresten bóklászva sok jó madáretető ötletet találtam.  A legtöbbhez átlagos kézügyesség és a háztartásban  fellelhető szerszámok is elegendőek. Külön jó pont, ha kidobásra szánt anyagokból készítjük a madáretetőt, azaz újrahasznosítunk.

narancs2narancs 4A félbe vágott kibelezett narancsból   nagyszerű madáretetőt készíthetünk. A baloldali képen azt látjuk, hogy a narancshéjakba négy lyukat fúrtak és két zsinórt  húztak át rajtuk, úgy, hogy a héj belsejében csomózták össze. A különféle magokkal jól megtömködött félgömböket egy fenyőfa ágaira akasztották. A jobboldali képen a narancshéj félgömböket  először egy függőleges rúdra  húzták rá, majd egy kisebbet is beléjük szúrtak keresztbe.  Ez lehetővé teszi, hogy a kis madarak a rúdra ülve csipegessenek a felfüggesztett  etetőből.

tejes  tejes2

A    tejes és üdítős tetrapack dobozból is remek madáretető készíthető, ha ablakokat vágunk rajta, és magokat teszünk az aljába. Ha egy kis rúddal is ellátjuk, lesz hová ülniük a madaraknak csipegetés közben. Felhasználhatjuk a dobozkupakokat is  szemeket ragasztva a madárformára  vágott dobozra.  A gyerekek imádni fogják.

Egy  tojástartó-madáretető  sok kis mélyedéséből egyszerre egy egész csapat madár is lakmározhat , ha megtöltjük eleséggel. Hátránya, hogy nincs teteje és ha víz, hó éri, könnyen szétázik.

tojástartó3

Egy üres műanyag üvegből is készíthetünk  madáretetőt.  Ahogy a zöld buborékban lévő kép mutatja, négy lyukat vágunk az üvegen, kettőt-kettőt egymással szemben, majd  átfűzünk rajtuk egy-egy fakanalat. Az üveg  csavaros tetejébe szemes csavart fúrunk, hogy fel tudjuk akasztani. Magokkal feltöltve máris tálalhatunk a madaraknak!

fakanál

Egy üres, tetejétől megszabadított konzervdobozt fessünk be élénk színűre – akár pöttyökkel is díszíthetjük. Rögzítsünk belül az aljához egy  kiálló rudat, amire a madarak ráülhetnek majd.  Kössük át a konzervdobozt egy szalaggal, vagy zsinórral, hogy fel tudjuk akasztani.  Töltsük meg finom, olajos magvakkal és már várhatjuk is a kis kosztosokat.

konzerv

Ha a madáretetőt kerti dísznek is szánjuk, használjuk fel a csorba, repedt kávés, vagy teás csészéket és tányérokat. Fehérre festett rúdra ragasztva pompás madáretetőt és itatót  készíthetünk. A csészét és a tányért ugyancsak ragasztással rögzítsük egymáshoz.

csésze

Ugye nem gondoltátok  volna, hogy egy kiszuperált kuglófsütő is alkalmas madáretetőnek? Amint a mellékelt  kép mutatja, nagyonis az, csak a felfüggesztését kell megoldani.  A kuglófsütő kiemelkedő belsejére  és peremére  ülhetnek rá a madarak, ha falatozni akarnak.

kuglóf

Egy bogyós növényekből font őszi koszorú télre elfonnyad, de ki ne dobjuk!  Függesszük fel egy  fára, a színes bogyók odacsalogatják majd az éhes madárnépet.

koszoru

Ez a a fára erősített szebb napokat megélt bakancs úgy megtetszett egy madárcsaládnak, hogy fészket is raktak benne. Itt éppen az éhes szájak betömése  folyik.

bakancs

Úgy tűnik, hogy ebbe a falra rögzített teáskannába is lakik valaki, tehát most nem alkalmas madáretetőnek.

teas

Ha szétnézünk az otthonunkban, bizonyára rengeteg dolgok találunk, amit kidobás helyett madáretetőként hasznosíthatunk.  Egy kis ügyességgel és odafigyeléssel sok kis madarat lakathatunk jól a télen.

Képek forrása: Pinterest

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:
https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Karácsonyi mézeskalács varázslat

mézrs 3

Ilyenkor karácsony közeledtével kedvünk támad mézeskalácsot sütni. A konyhákat betölti a szegfűszeg- és fahéjillat, a meghitt készülődés légköre. Van, aki gyakorlott mozdulatokkal, lendületesen fog neki, van, aki tétován (mi lesz, ha nem sikerül?), vannak, akik csoportosan, nagyik-unokák együtt állnak neki és csodás meseházikókat sütnek-díszítenek.

ld.a tavalyi blogbejegyzést a mézeskalács házikókról

Tiszakécskén él és csuda dolgokat alkot mézeskalácsból Kristóf Márta népi iparművész. Évtizedekig a könyvtár vezetője volt, de nem csak az olvasás megszeretésére, a könyvtár sokoldalú használatára tanította meg a gyerekeket, hanem az alkotás örömére is.

mézes5

Kristóf Márta kedves szavú, mosolygós egyéniség – nem csoda, ha keze alól mesés figurák kerülnek elő: huszár és mézesbáb, tükrös szív, bumfordi állatfigurák, bagoly, páva, madárkák egész sora. A karácsonyi angyalkái sem szokványosak, hanem mosolygó kis egyéniségek. Megható, ahogyan a betlehemi figurákat formálja: van sok alakból álló kompozíció és olyan is, ahol egységben ábrázolja a szent családot. Díszítésként természetes magvakat használ, szegfűszeget, mandulát, akár napraforgómagot is. Nagyon tetszik, amikor a mézes tésztából készít díszítő elemeket.

Márta ismert és elismert művész – mégis nagyon szerény és önzetlen. Annyira, hogy közreadta (és engedélyével továbbítom is minden kedves érdeklődőnek) a tészta receptjét. Már csak neki kell látnunk, karácsonyra elkészülhetnek kedvenc figuráink.

mézes 6

MÉZESKALÁCS Hozzávalók: 12 dkg méz 25 dkg liszt 9 dkg porcukor 1 tojás 2 dkg kakaópor 6 dkg őrölt mogyoró 1 csapott evőkanál mézeskalács fűszer (hideg vízben feloldva) a díszítéshez: magvak, gyümölcsök, cukorkák, tojáshab Ellkészítés:

A mézet, cukrot egy edényben felmelegítjük, jól elkeverjük. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és a többi hozzávalót. Jól összedolgozzuk a tésztát, amiből cipócskákat formázunk. Folpackkal beborítva egy éjszakán át hűvös helyen pihentetjük (de nem a hűtőszekrényben!) Akár több napon át is. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Sütés előtt megkenhetjük tojássárgával, díszíthetjük magokkal. Közepes hőfokon 10-15 percig sütjük.

Jó munkálkodást, ünnepi készülődést kívánok! Fodor Anna

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Dolgozósarok ötletek

kicsi

Otthon is szükségünk van egy nyugodt, kényelmes dolgozósarokra, munkaterületre – amennyiben nincs külön szobánk erre a tevékenységre. Lehetőségeink függvényében nagyon sokféleképpen rendezhetjük be a dolgozó sarkot, néhány dologra azonban mindenképpen figyeljünk: legyen a székünk kényelmes, hogy hosszabb ülés során se fájduljon meg a hátunk, lábunk. Fontos, hogy a dolgozóasztalnál végzett tevékenységhez legyen elég rakodó-, tárolóhelyünk. És nem utolsósorban ügyeljünk arra, hogy munkánkat megfelelő természetes, illetve mesterséges fényben tudjuk végezni.  Íme néhány ötlet azoknak, akik nem készen kapható bútorokkal, hanem a meglévők átrendezésével,  örökölt, vagy régiségboltok  darabjaival, esetleg méretre készített bútorral szeretnék berendezni a dolgozósarkot.

ablak

A  nappaliban, két szekrény között egy méretre gyártatott asztallappal, lábak nélkül is kialakíthatunk egy kis íróasztalt. Ha lehetőségünk van rá, a munkaasztalunk nézzen az ablakra.  Így egyrészt természetes fényben tudunk  dolgozni nappal, másrészt szemünket pihentetve nem a falat fogjuk bámulni, hanem  a kertet, esetleg a szomszéd házat.

alacsony

Ha nem töltünk hosszú órákat a számítógép mellett, akkor egy régi dohányzóasztalra is elhelyezhetjük a komputert, amennyiben egy megfelelő magasságú  fotelünk is van hozzá.

 polc

Akár egy polc alatt is berendezhetünk egy kellemes kis munkaterületet, ha megfelelő világítást tudunk biztosítani. A kuckósított munkahelyen jól  el tudjuk  magunkat különíteni a szobában zajló egyéb történésektől.

deszka

Ha nagyon kevés hely áll rendelkezésre, és egy kis laptopon dolgozunk, egy ilyen kétlábú, falhoz erősített rusztikus kis asztal, és hozzá illő ülőke jó szolgálatot tesz.

 hobbi

Dolgozósarokra annak  is szüksége lehet, aki varr, vagy egyéb kézműves tevékenységet végez otthon. Ha szeretjük a régies, vintage stílust, egy régi asztalt és sok régi kacatot is felhasználhatunk a hobbisarok kialakítására.

beugró

Egy előszobai  beugró is alkalmas lehet dolgozósaroknak, ha a  rendelkezésre álló helyre méretre készítjük/készíttetjük el  a munkaasztalt. A falhoz támaszkodó íróasztal  tárolódobozok  elhelyezésére is alkalmas.

fehér

Régi bútorok fehérre festésével és néhány régi tárggyal filmbeli lányszobák hangulatát idézhetjük fel. A táblafestékkel  bekent falat üzenőfalként használhatjuk.  Hobbisaroknak nagyon hangulatos.

konyha

A konyhában is lehet dolgozósarkunk, ha van rá hely. A képen látható munkasarok régi konyhaszekrényből készült.  Előnye, hogy főzés közben is leülhetünk  egy kicsit internetezni.

üveg

Végül egy példa a nem követendő dolgozósarok kialakításra. A bakon álló üveglap elegáns dolgozóasztalt képez, mégse igazán praktikus, sokat kell tisztogatni, ha valaki kényes az ujjlenyomatokra. Az asztaltól távol lévő üzenőfal példa a rossz  munkahely szervezésre is.

Ha a kis irodánkat még kellemesebbé akarjuk tenni, tehetünk az asztalra virágot, elhelyezhetjük rajta szeretteink fényképét, és valami kellemesen illatozó gyertyát, vagy potpourrit is.

                                                                                                Képek forrása: Pinterest

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!