Régiségeknek

A bőrönd új ruhája

Ne dobd ki, használd fel újra!

bőrönd

Nekem már nincs szükségem új ruhára, szoktam mondani, miután megleptem magam egy-két új darabbal. De a ruha csak tornyosodik a szekrényben, és alig tudunk helyet csinálni az újnak. Mit lehet csinálni a régivel? Például újra lehet hasznosítani, valami újat csinálni belőle.

Ma új ruhát kapott a bőröndöm, vagyis varrtam rá huzatot! Nyári ruhák selejtezése során akadtam erre a kisvirágos, sötétebb tónusú szoknyára. Anyaga remek, vastagabb, minőségi selyem, nem gyűrődik, nem látható rajta a kosz és egyedivé varázsolja a bőröndömet.

börön ruha 1
Mi kellett hozzá? Tű, cérna, gumiszalag, olló és egy szoknya, no meg hangulat. Én kézzel varrtam meg, de géppel nyilván egyszerűbb.

A szoknya tetejét, alját visszahajtottam, bevarrtam, húztam bele gumit és így a huzat jól ráilleszkedik a bőröndre. Elég bő lett, így ki tudom tapogatni az oldalsó fogantyúját is, ha ép arra van szükségem.

Szuper, egyedi darab lett, és nem fogom összetéveszteni senki bőröndjével, mert ilyen csak nekem van. Egy régi, kopottas bőröndöt is újjá lehet varázsolni egy szép huzattal.

Vica

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide!

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Őszi koszorú készítése – csináld magad!

na ez az

A koszorúkészítés nálunk  egy  őszi “szertartás”,  búcsúzkodás  a kert növényeitől és alkalom a felhasználásukra, átmentésükre  a hidegebb, őszies időszakra. Nagyon élvezetes ez az évente megismétlődő  tevékenység, nevezhetném hobbinak is. Bár a koszorú meghatározó színeit mindig az okkersárga és tűzpiros tűztövis bogyók adják, kiegészítőként  mindig felhasználok más növényeket is, és mindig újakkal kísérletezem.

Így készült a koszorúm. Indulásként a még zöld szőlővesszőkből  koszorút fontam, a jobb tartás kedvéért tettem hozzá som és fagyal vesszőket is.  A sokéves gyakorlattal megtanultam úgy koszorút kötni, hogy nem kell hozzá kötözőanyag. A vesszők szárazabb részeinek lemetszésével és a vesszők végének bedugdosásával  egy vékony, nagy átmérőjű koszorú alapot készítettem.

jó7

A koszorú ív egy részére tiszafa hajtásokat rögzítettem. A kötözéshez az egész készítés során vékony, átlátszó, horgászzsinórt használtam (gyöngyfűzéshez is  használom).  Ezután az alapra kerülő  növényi részeket metszőollóval  kb. 20 cm-es  darabokra vágom, a sérült, fonnyadt részeket levágom. A tűztövis nevéhez híven tele van nagyon szúrós tüskékkel, ezektől mindenképpen meg kell szabadulnunk még a feltűzés előtt.

jó6

Ezután jön a koszorúkészítés  legizgalmas része, amikor a díszítő növény részeket rápróbálom a koszorú alapra. Illesztgetem, nézegetem, hogyan fog majd a legjobban mutatni, különböző variációkat próbálgatok. Ha eldöntöttem, milyen legyen, indulhat a kötözés. A tüskétlenített tűztövis ágakat felkötöttem a tiszafával bevont részre, több ágat helyeztem egymásra, hogy tömöttebb, dúsabb  legyen. Idén először használtam erdei iszalagot a koszorú díszítésére. A bolyhos  terméseket a koszorú felső ívéhez rögzítettem. Ez a vadon termő, kúszó növény sok bosszúságot okoz a kertben, mert még a magas fákra is felkúszik, de itt és most remekül használható volt.

jó4

Végül kísérletképpen  kis levelű vadszőlő indákat kötöttem a koszorú  aljára, mintegy szalagként. Lakásunk teraszának falára akasztva így mutat:

jó2

Az általam felhasznált növények  azonkívül, hogy mutatósak,  azért is alkalmasak koszorúnak, mert megszáradva is szépek maradnak egy-két hónapig. Egyedül a vadszőlő fog hamar elfonnyadni, amit majd  frissre cserélek.

Néhány koszorú a korábbi évekből:

koszorú régi 3

koszorú régi

koszorú régi 2

régi 4

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Húsvéti terítés apró ötletekkel

üveg

Tervezzük meg előre az ünnepi asztalt! A Húsvétra készülve ne csak  a finom falatokra és italokra gondoljunk, hanem a színes,  ízlésesen megterített asztalra is.  Néhány apró ötlettel még ünnepélyesebbé tehetjük ezt a szép, tavaszi ünnepet.

rózsaszín

Az asztalterítő  alapvetően meghatározza a terítés jellegét. Itt egy hagyományos, egész asztalt befedő, fehér damaszt terítőt használtak.  A fehér abroszon   bármilyen  színű étkészlettel  teríthetünk.  A  szecessziós stílusú fehér étkészletet halvány rózsaszín és ezüst kiegészítőkkel színezték.  A színben hozzá passzoló tulipáncsokor ünnepélyessé teszi az asztalt, melynek  végében egy bájos porcelán nyuszi trónol.

hosszú

De nem kell ragaszkodnunk a hagyományos terítőhöz. Ennek az asztalnak a húsvét jellegét a fehér, nyusziszőrre emlékeztető anyagból készült futó adja.  Az  étkészlet, a  szalvéták és a gyertyák fehérségét  kecses talpas poharakba helyezett  színes csokitojások és az asztalon csücsülő porcelán nyuszik  színezik. Elegánsak a fehér margarétával átkötött, nyuszifüles szalvéták.

pöttyös

A terítés itt nélkülözi a hagyományos elemeket. Terítő helyett tányéralátétek és hosszú, textil csíkok fedik az asztalt.  A pöttyös szalvéták, az asztal közepére helyezett műfű játékos hangulatot kölcsönöznek az asztalnak. A húsvéti hangulatról a kis cserepekbe töltött cukortojások, és a fűben elszórt műanyag tojások és nyuszik gondoskodnak. A három  gyönyörű tulipáncsokor  teszi igazán ünnepélyessé a terítést.

szalvéta kollázs

szalvéta

Sok apró dologgal dobhatjuk fel az ünnepi asztalt. Ilyen például a szalvéta. Ha egy szál élővirágot  spárgával, vagy színes szalaggal a szalvétához kötünk, máris tavaszi hangulatot teremtettünk az asztalon.  Húsvéti hangulatot varázsolhatunk egy papírszalvétából, ha a fenti, középső  képen látható módon egy tojás köré kötjük és egy tojástartóba helyezzük. Az oldalsó,  baloldali képen pedig nyomon követhetjük, hogyan hajtogathatunk nyuszifej alakúra  hat lépésben egy vászonszalvétát.

. Nagyon hatásosak az asztalközépre készített kompozíciók (lenn). Egy kis csokor vágott virágot helyezzünk egy  átlátszó üvegbe (lehet akár művirág is). Az üveget pedig  töltsük meg a virág színeihez illeszkedő festett, vagy műanyag tojásokkal.  Mutatós kompozíciót alkothatunk néhány ág örökzölből és nyuszifülből egy tányérra helyezve, melynek közepébe ültessünk egy csokinyuszit.  Az ebéd befejeztével a gyerekek megehetik a csokinyuszit :-).

asztalközépkollász

Virág mindenképpen kerüljön a húsvéti asztalra.  Ha nincs annyi helyünk, hogy egy vázát helyezzünk rá  vágott virággal, készíthetünk  kis helyen elférő, töves virágkompozíciót (lenn). Remek ötlet, hogy egy félbevágott citrom, vagy narancs héjába ültessünk bele  egy tő mini árvácskát (baloldali kép). Egy ügyesen feltört tojás héjába ugyancsak belenyomkodhatunk egy tő színes virágot(jobboldali kép). Persze ezek csak alkalmi társulások, az ünnep után a virágokat  megfelelő cserépbe, vagy szabadföldbe  ültessük ki.  Egy tányér közepébe tett kis vázába pár szál aprófejű virág is jól mutat, ha a levelek közül egy csokinyuszi kandikál ki.  Néhány pöttyös tojással még fokozhatjuk a hatást (középső kép).

virágkolázsNe csak az étkezőasztal terítésére figyeljünk, hanem a büféasztalra is, ahová a süteményeket és italokat tesszük, hogy a vendégeket  és a locsolkodókat egész nap terített asztal várja. Húsvéti hangulatot teremthetünk egy vázába  állított gallyal, melyre festett  tojásokat akasztunk.  Legyen ez az asztalunk is minél színesebb és gusztusosabb.

büféasztal koll2

Ha gyerekek. is vannak a családban, vagy a vendégek között, a felkínált finomságok külleme és alakja is utaljon a Húsvétra. A nyuszi alakúra formált kelt tésztát és tortát, valamint a csibe alakú kaszínó tojást imádni fogják még a legkisebbek is.

 ennivalók                                                                                                                          Képek forrása: Pinterest

Cecilia

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Tavaszváró otthondíszítés – csináld magad!

tojás

A téli szürkeség után alig várjuk, hogy színt, üdeséget vihessünk az otthonunkba. A kedélyünknek is jót tesz, ha néhány szál virággal, üde színfolttal megújítjuk szűkebb környzetünket.

fiók

Kis cserépben lévő ibolyát, nárciszt, cikláment beletehetünk egy régi, kopott fiókba, ha az szép színes. Ha van még egy hasonlóan kopott, régi festett konyhaszékünk, együtt remek színfoltot képezhetnek a teraszon, vagy a verandán.

kanna

A fák, bokrok első, zsenge zöld ágait  fehér kannába, kancsóba téve sokáig gyönyörködhetünk bennük.

 gerbera

Egyetlen szép színű  virággal is feldobhatjuk a szobát, ha formás pohárba tesszük, és a virág közepébe egy kis mécsest helyezünk. Egy letört virágfej esetében ilyen módon még tovább éltethetjük a növényt.

likörös

A szép formájú üres üvegből csinos váza lesz, ha a nyakát körbetekerjük zsinórral és pár szál színes virágot teszünk bele. Kisebb asztalon, éjjeliszekrényen jól mutat. Ha reggel felébredünk, jó kedvünk lesz, ha rápillantunk.

pöttyös

Lassan itt lesz az ideje, hogy a teraszra is virágot ültessünk. Ha a cserepeket befestjük élénk színűre – sőt még pöttyöket is festünk rá, nagyon kellemes lesz kitekinteni.

csizma

Az első napsütéssel és meleggel megjelennek a a kertekben a vadvirágok. Két színes csokorra valót tegyünk keskeny, magas üvegekbe. A már nem használt, színes gumicsizmákba állítva pompás tavaszi dekorációnk lesz a teraszon.

ágak

Gyerekeknek jó szórakozás kis ágakat szép színekre befesteni.  Fém, fa, vagy műanyag tartókba helyezve üde színfolt lesz belőle. Tehetjük  a gyerekszobába  is, hiszen nem kell vizet tenni a vázába.

gyertya

Ha nincs élő növényünk, vagy virágunk, de van egy szép vastag gyertyánk és gyertyatartónk, érdekes dekorációt készíthetünk, ha zöld színű száraz borsót szórunk a gyertya alá.

barka     barka

Érdekes koszorút készíthetünk, ha kis fűzfa barkás csokrokat  erősítünk fel egy koszorú alapra (baloldali kép).

Szépen el tudunk helyezni tulipánokat egy széles szájú tálban, ha műanyag ragasztószalaggal rácsozatot készítünk, és  szorosan egymás mellé rakva abba helyezzük el a virágokat.

               tulipántulipán

                    Hangulatos asztalközép lesz belőle. (jobboldali kép) Képek forrása: Pinterest Cecilia    

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

CSINÁLD MAGAD! Madáretető újrahasznosított anyagokból

Aki szereti  a madarakat,  készíthet  több madáretetőt is, hogy a téli hónapokban minél  több  kis tollast odavonzzon.  Kellemes  dolog  gyönyörködni a madarak ide-oda cikázásában, ahogy a madáretetőnkre rászállnak. És jó érzés hozzájárulni a táplálkozásukhoz, ilyenkor, amikor a természetben nemigen találnak maguknak ennivalót. A Pinteresten bóklászva sok jó madáretető ötletet találtam.  A legtöbbhez átlagos kézügyesség és a háztartásban  fellelhető szerszámok is elegendőek. Külön jó pont, ha kidobásra szánt anyagokból készítjük a madáretetőt, azaz újrahasznosítunk.

narancs2narancs 4A félbe vágott kibelezett narancsból   nagyszerű madáretetőt készíthetünk. A baloldali képen azt látjuk, hogy a narancshéjakba négy lyukat fúrtak és két zsinórt  húztak át rajtuk, úgy, hogy a héj belsejében csomózták össze. A különféle magokkal jól megtömködött félgömböket egy fenyőfa ágaira akasztották. A jobboldali képen a narancshéj félgömböket  először egy függőleges rúdra  húzták rá, majd egy kisebbet is beléjük szúrtak keresztbe.  Ez lehetővé teszi, hogy a kis madarak a rúdra ülve csipegessenek a felfüggesztett  etetőből.

tejes  tejes2

A    tejes és üdítős tetrapack dobozból is remek madáretető készíthető, ha ablakokat vágunk rajta, és magokat teszünk az aljába. Ha egy kis rúddal is ellátjuk, lesz hová ülniük a madaraknak csipegetés közben. Felhasználhatjuk a dobozkupakokat is  szemeket ragasztva a madárformára  vágott dobozra.  A gyerekek imádni fogják.

Egy  tojástartó-madáretető  sok kis mélyedéséből egyszerre egy egész csapat madár is lakmározhat , ha megtöltjük eleséggel. Hátránya, hogy nincs teteje és ha víz, hó éri, könnyen szétázik.

tojástartó3

Egy üres műanyag üvegből is készíthetünk  madáretetőt.  Ahogy a zöld buborékban lévő kép mutatja, négy lyukat vágunk az üvegen, kettőt-kettőt egymással szemben, majd  átfűzünk rajtuk egy-egy fakanalat. Az üveg  csavaros tetejébe szemes csavart fúrunk, hogy fel tudjuk akasztani. Magokkal feltöltve máris tálalhatunk a madaraknak!

fakanál

Egy üres, tetejétől megszabadított konzervdobozt fessünk be élénk színűre – akár pöttyökkel is díszíthetjük. Rögzítsünk belül az aljához egy  kiálló rudat, amire a madarak ráülhetnek majd.  Kössük át a konzervdobozt egy szalaggal, vagy zsinórral, hogy fel tudjuk akasztani.  Töltsük meg finom, olajos magvakkal és már várhatjuk is a kis kosztosokat.

konzerv

Ha a madáretetőt kerti dísznek is szánjuk, használjuk fel a csorba, repedt kávés, vagy teás csészéket és tányérokat. Fehérre festett rúdra ragasztva pompás madáretetőt és itatót  készíthetünk. A csészét és a tányért ugyancsak ragasztással rögzítsük egymáshoz.

csésze

Ugye nem gondoltátok  volna, hogy egy kiszuperált kuglófsütő is alkalmas madáretetőnek? Amint a mellékelt  kép mutatja, nagyonis az, csak a felfüggesztését kell megoldani.  A kuglófsütő kiemelkedő belsejére  és peremére  ülhetnek rá a madarak, ha falatozni akarnak.

kuglóf

Egy bogyós növényekből font őszi koszorú télre elfonnyad, de ki ne dobjuk!  Függesszük fel egy  fára, a színes bogyók odacsalogatják majd az éhes madárnépet.

koszoru

Ez a a fára erősített szebb napokat megélt bakancs úgy megtetszett egy madárcsaládnak, hogy fészket is raktak benne. Itt éppen az éhes szájak betömése  folyik.

bakancs

Úgy tűnik, hogy ebbe a falra rögzített teáskannába is lakik valaki, tehát most nem alkalmas madáretetőnek.

teas

Ha szétnézünk az otthonunkban, bizonyára rengeteg dolgok találunk, amit kidobás helyett madáretetőként hasznosíthatunk.  Egy kis ügyességgel és odafigyeléssel sok kis madarat lakathatunk jól a télen.

Képek forrása: Pinterest

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:
https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Dolgozósarok ötletek

kicsi

Otthon is szükségünk van egy nyugodt, kényelmes dolgozósarokra, munkaterületre – amennyiben nincs külön szobánk erre a tevékenységre. Lehetőségeink függvényében nagyon sokféleképpen rendezhetjük be a dolgozó sarkot, néhány dologra azonban mindenképpen figyeljünk: legyen a székünk kényelmes, hogy hosszabb ülés során se fájduljon meg a hátunk, lábunk. Fontos, hogy a dolgozóasztalnál végzett tevékenységhez legyen elég rakodó-, tárolóhelyünk. És nem utolsósorban ügyeljünk arra, hogy munkánkat megfelelő természetes, illetve mesterséges fényben tudjuk végezni.  Íme néhány ötlet azoknak, akik nem készen kapható bútorokkal, hanem a meglévők átrendezésével,  örökölt, vagy régiségboltok  darabjaival, esetleg méretre készített bútorral szeretnék berendezni a dolgozósarkot.

ablak

A  nappaliban, két szekrény között egy méretre gyártatott asztallappal, lábak nélkül is kialakíthatunk egy kis íróasztalt. Ha lehetőségünk van rá, a munkaasztalunk nézzen az ablakra.  Így egyrészt természetes fényben tudunk  dolgozni nappal, másrészt szemünket pihentetve nem a falat fogjuk bámulni, hanem  a kertet, esetleg a szomszéd házat.

alacsony

Ha nem töltünk hosszú órákat a számítógép mellett, akkor egy régi dohányzóasztalra is elhelyezhetjük a komputert, amennyiben egy megfelelő magasságú  fotelünk is van hozzá.

 polc

Akár egy polc alatt is berendezhetünk egy kellemes kis munkaterületet, ha megfelelő világítást tudunk biztosítani. A kuckósított munkahelyen jól  el tudjuk  magunkat különíteni a szobában zajló egyéb történésektől.

deszka

Ha nagyon kevés hely áll rendelkezésre, és egy kis laptopon dolgozunk, egy ilyen kétlábú, falhoz erősített rusztikus kis asztal, és hozzá illő ülőke jó szolgálatot tesz.

 hobbi

Dolgozósarokra annak  is szüksége lehet, aki varr, vagy egyéb kézműves tevékenységet végez otthon. Ha szeretjük a régies, vintage stílust, egy régi asztalt és sok régi kacatot is felhasználhatunk a hobbisarok kialakítására.

beugró

Egy előszobai  beugró is alkalmas lehet dolgozósaroknak, ha a  rendelkezésre álló helyre méretre készítjük/készíttetjük el  a munkaasztalt. A falhoz támaszkodó íróasztal  tárolódobozok  elhelyezésére is alkalmas.

fehér

Régi bútorok fehérre festésével és néhány régi tárggyal filmbeli lányszobák hangulatát idézhetjük fel. A táblafestékkel  bekent falat üzenőfalként használhatjuk.  Hobbisaroknak nagyon hangulatos.

konyha

A konyhában is lehet dolgozósarkunk, ha van rá hely. A képen látható munkasarok régi konyhaszekrényből készült.  Előnye, hogy főzés közben is leülhetünk  egy kicsit internetezni.

üveg

Végül egy példa a nem követendő dolgozósarok kialakításra. A bakon álló üveglap elegáns dolgozóasztalt képez, mégse igazán praktikus, sokat kell tisztogatni, ha valaki kényes az ujjlenyomatokra. Az asztaltól távol lévő üzenőfal példa a rossz  munkahely szervezésre is.

Ha a kis irodánkat még kellemesebbé akarjuk tenni, tehetünk az asztalra virágot, elhelyezhetjük rajta szeretteink fényképét, és valami kellemesen illatozó gyertyát, vagy potpourrit is.

                                                                                                Képek forrása: Pinterest

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Őszi dekoráció kerti növényekkel. Csináld magad!

 

menta4

Csodás őszi ruhába öltöztethetjük az otthonunkat és a teraszunkat kerti növények  felhasználásával.

A színpompás bogyós bokrok, mint a tűztövis, a madárbirs,  a júlia borbolya, valamint  futónövények, mint a  vadszőlő és borostyán,  és még megannyi egyéb növény alkalmas arra, hogy koszorúba kötve, vagy vázába téve gyönyörködtessen bennünket.

Szeptember táján minden évben telkünk kertjében lemetszek sok színes termésű, levelű ágat, hajtást, hogy itthon felhasználjam azokat, még mielőtt elhervadnak, leejtik bogyóikat, leveleiket.  Lefotóztam és elmesélem, mi hogyan készült.

A hajlékony, még zöld szőlővesszőt  nagyon könnyű hajlítással, mindenféle kötözőanyag nélkül  koszorúalapot fonni. Ha nagyobb, szélesebb koszorút akarunk, fonhatunk hozzá más, vastagabb ágakat is, pl. mogyoró, vagy som bokorról.

alap

Mint a legfölső képen látható,  a koszorú alapot  először virágzó  menta  ágakkal fontam át (nálunk vadon terem, sok van belőle), majd  a koszorú tetejét vadszőlő hajtással díszítettem.  Két hétig gyönyörködtem lakásunk  teraszán az illatos koszorúban, majd a megszáradt mentaleveleket  elmorzsoltam és eltettem egy kis üvegbe, télire. A koszorú alapot viszont újra felhasználtam. Még szépek a vörös bogyójú madárbirs és az okkersárga bogyójú tűztövis bokrok, és a halványlila bogyós júlia borbolya is, így a tövisekkel dacolva ezekből metszettem le tegnap néhány ágat.

műben

A tiszafa bokrunk ugyancsak terebélyes, így erről is levágtam pár kiálló hajtásvéget, ezeket erősítettem fel először a koszorú alapra, majd ennek egy részére  tűztem fel a színes bogyós ágdarabokat. A rögzítéshez vékony rafiát használtam (vékony drót talán még jobb).  A koszorúm nem szimmetrikus, úgy készítettem, hogy a koszorúalap szép vonalú, száraz ágai is látszódjanak.  A terasz falára akasztva hetekig fogok gyönyörködni benne.

blog6

A megmaradt  bogyós ágakat vázába raktam.  Ehhez sajnos sok, a szár alján lévő bogyót le kellet vágni, és a tüskéktől is meg kellett szabadulni. Egy nagy üvegvázába tettem a hosszabb szárakat. Az ablak előtti kis asztalra helyezve nagyon jól mutatnak a légies rajzolatú ágak, feldobják a  szoba hangulatát.

váza1

Egy kisebb, arany-fehér-fekete színű porcelán vázába tettem a kisebb ágakat. A konyhaablak párkányára téve főzés és mosogatás közben is emlékeztetnek a  szép nyári napokra a kertben. Ezek a növények vízbe téve egy-két hónapig is szépek maradnak.

váza vakus2

A koszorúkészítésből megmaradt  tiszafa ágakat  némi formázás után egy sárga virágú krizantém földjébe dugtam. Így sokkal szebben mutat  az egyébként nem túl formás cserepes virág, amit a teraszon tartok. A nedves talajban a tiszafa ágak nagyon sokáig szépen zöldellnek még.  A kertünkben termett szelíd gesztenye és naspolya egészítik ki a látványt.

blog9

A kert növényeivel meghitt, őszies  hangulat költözött otthonunkba.

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Őszi dekor ötletek – csináld magad!

Az ősz már közeleg, s bár még minden zöld, már érezzük az ősz hűvösét. Engedjük be bátran az évszakváltozást az otthonunkba. Egyszerűen és olcsón varázsolhatunk magunk köré őszi hangulatot. Játsszunk a színekkel és a formákkal!

levél

Különböző vastagságú és magasságú gyertyák köré zsineggel tekerjünk színes, szép formájú  faleveleket. A levelek fonákját néhány pötty ragasztóval rögzítsük a gyertyához. Fa tálcán elhelyezve mutat legjobban a kompozíció.

alma gyertya

Piros színű almák felső részét vájjuk ki, és helyezzünk beléjük apró mécseseket. Meghitt hangulatvilágítást kapunk, ha tálra helyezzük és meggyújtjuk a mécseseket.

kukorica

Szárított, színes kukoricacsövekkel is körberakhatunk egy vastag gyertyát. A barnás-sárgás kukoricacsövek barna tányéron, spárgával átkötve remekül mutatnak.

asztal

Az ősszel beérő dísztökök érdekes formájukkal és élénk színükkel  kedvenc dekorációs eszközök.  Ha van olyan asztalunk, amit nem használunk naponta, rakhatunk rá sokféle kisebb-nagyobb dísztököt.  Vázák, kosarak és gyertyatartók társaságában igen dekoratívak. Szárított hortenzia virágokból  koszorút készíthetünk.

csipkebogyó

A vérpiros csipkebogyó nagy csokorba szedve  feldobja a környezetet. Sötét fa vázába rakva rusztikus hangulatot kelt.

faág

Széles üvegpoharat , vagy üveg gyertyatartót borítsunk be kívülről egyforma magasságúra vágott vékony, száraz gallyakkal. Ehhez ragasztóra lesz szükségünk.  Meleg fényt áraszt majd, ahogy a mécses fénysugarai áttörnek a gallyakon.

fonál

Az ősz színei köszönnek vissza a barna-sárga-fehér fonallal bevont, különböző nagyságú  kúpokról.

kosár

Ezt a csodálatos, többszintes kompozíciót  az asztal közepére helyezték, de én jobban el tudnám képzelni egy komódon,  vagy a földre állítva. A gyümölcsökkel, bogyós ágakkal, tobozokkal megrakott  kosarakat egymás tetejére helyezték. A legfölső közepébe még gyertyát is raktak. Nagyon harmonikus a barnák, sárgák, zöldek összjátéka.

levelek

A legkézenfekvőbb őszi dekoráció: tegyünk egy vázába érdekes alakú, színes levelű ágakat.  A fehér vázába aszimmetrikusan elhelyezett japán juhar ágak  szépen díszítenek. A tányérra helyezett kis dísztökök talán nem képezik a menü részét. 🙂

gereblye

Ha van egy sarkunk, vagy falunk  erre a célra, még komolyabb kompozíciót állíthatunk össze.  A falra helyezett szögletes kerti eszközök és a padlóra állított kisebb-nagyobb kerek tökök játékos együttest képeznek.  A  falevelek sárgás barna színe illeszkedik a termések színárnyalatához .

koszorű

koszorű2

Ha van otthon koszorú alapunk, minden évszakban újra díszíthetjük.  Az őszi bogyós termések, sárga virágok és apró-leveles gallyak segítségével készítsünk aszimmetrikus, laza koszorút. Az elszáradt részeket pótoljuk mindig frissekkel.

.

illat

A kellemes látványt  tetézzük finom  illattal: egy narancs héját, egy cikkekre vágott almát, néhány darab  szegfűszeget, két rúd  fahéjat és egy fél rúd vaníliát főzzünk össze. Csodás potpourri lesz belőle.

A képek forrása: Pinterest

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

 https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

KERTI ZUHANY ÖTLETEK – Csináld magad!

létra

Balatoni fürdés,  kiadós kerti munka, napozás vagy sportolás után remek dolog zuhanyozni egyet kinn a kertben. Homokozás után sem kell a gyereknek betrappolni a házba, ha van a házon kívül egy jó kis zuhanyzó. A kíváncsi szemek elől elrejtve, a kerti zuhany a bentivel egyenértékű lehet.  Létrehozhatjuk a nyaralóban, vagy az állandó lakhelyen, a házhoz kapcsolva, vagy ónállóan. Olcsón, és akár házilag is kivitelezhető luxus. Íme néhány ötlet, hogy a készen is kapható kerti zuhany berendezést hogyan lehet praktikusan és esztétikusan  elhelyezni.

zöldben

A zuhanyt felszerelhetjük egy  erős falra (a baloldali képen egy zölddel befuttattatott falat látunk), de akár egy fára is (jobboldali kép).

házvég

Faházunk végébe egy zuhanyfüggönnyel elkerítve alakíthatunk ki zuhanyfülkét, vagy egy lécekből ácsolt  fallal szeparálhatjuk a zuhanyzót.

hullámlemez3

Műanyag, vagy fém hullámlemezeket fa keretbe foglalva lábakon álló zuhanyzót készíthetünk. A zuhanyzó padlója lehet kavicsba ágyazott  fa, vagy padlólap. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy legyen a víznek hová elfolynia.

kabin

 A régimódi kinti WC-re emlékeztető zuhanyfülkék a házhoz ragasztva, vagy önállóan  is felállíthatóak. Maradék faanyagból is elkészíthető, szép színesre festve dekoratívvá tehető.

körív

A kör alakú zuhanyzó kis helyet foglal.  Fala készülhet lécekből, padlója kavicsból (baloldali kép). Egy sima fal is elég ahhoz, hogy egy ívelt rúdra szerelt zuhanyfüggönnyel képezzünk ki kerti zuhanyt (jobboldali kép).

természetes anyag

Keleties hangulata van  a náddal elkerített zuhanyzónak (baloldali kép).  Lugasra emlékeztet a szép faanyagból készített,  tágas, paddal is ellátott zuhany kabin (jobboldali kép).

trópusi

Párakedvelő növények kaptak helyet a trópusi tájak hangulatát idéző zuhanyozókban. A terméskő és kavics burkolatú falak kialakítása nagyobb beruházást igényel.

kő2

Terméskőből építették a kör alakú zuhanyzót. Érdekessége, hogy a zuhanyt egy gerendába rejtették (baloldali kép). A ház terméskő burkolatú  oldalához csatolt  zuhanyzót  fa kerítéssel látták el (jobboldali kép).

fehér

Régi, tornácos házban jól kialakítható a vadnyugati hangulatot árasztó  nyitott  fürdőszoba (baloldali kép). A jobboldali képen látható  körcikkely alakú, téglából épített  zuhanyzó a tengerparti  strandok hangulatát idézi.

épített

Téglából építették a fenti képeken látható félig nyitott zuhanyzókat. Ha a padló teljesen burkolt, lefolyóval kell ellátni (baloldali kép). Ha a kőzúzalékos padlón át el tudni folyni a víz, nem kell lefolyó, de egy farácsra szükség lesz, ha nem akarjuk lábunkat felsérteni.

Képek forrása: Pinterest

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Szép és hűs a lugas a kertben

akác pergola

Egy növényekkel befuttatott lugas a kertben, vagy a ház mellett ilyenkor nyáron nagyon szép látvány, árnyékában jól esik megpihenni, vagy étkezni. A lugas lényegében kisebb építmény, egyszerű támrendszer, vagy kisebb térelválasztó, átjáró, térformáló építmény, mely optimális futónövényeink számára. A pergola komolyabb építmény, szervesen kapcsolódhat az épületekhez, hangsúlyosabb fenti árnyékoló szerkezet jellemzi. Az alábbi képeken nem teszünk különbséget lugas és pergola között, az egyszerűség kedvéért mindegyiket lugasnak nevezzük. Leggyakrabban a lilaakáccal, klemátisszal, trombita folyondárral, szőlővel, loncfélékkel, rózsával, borostyánnal és vadszőlőfajtákkal szokták befuttatni a lugasokat, de szépek az egynyári és a gyümölcsöt termő kúszó növényekkel befuttatottak is.

borostyán A meghitt otthonosság  hangulatát árasztja a borostyánnal gazdagon befuttatott  lugas. Az   teraszt   magasított virágágyások  szegélyezik. cserepes Az előbbi faszerkezetekhez képest  ez egy egyszerűbb támrendszerű lugas, amelyet nem futtattak be teljesen növényekkel, hanem cserepes virágokat lógattak  le az asztal fölé. fatörzsből A megmunkálatlan fatörzsekből és faágakból ácsolt lugas  rusztikus hangulatot áraszt. Az építménynek nem annyira árnyékoló, mint inkább térkijelelő és hangulati  funkciója van. fehér virág

A fehéren virágzó futónövények teljesen elborítják a fehérre festett  gerendákat, amelyek szép kő oszlopokon nyugszanak.  A világos színek és virágok  vidám, játékos hangulatot kölcsönöznek a lugasnak.

nádtetős Szellős nádszövettel borították  a mediterrán hangulatú, tágas  lugast. A kert közepén álló fa építménynek   csak az oldalsó tartóoszlopára futtattak fel növényeket.

rózsa

A lugas alá nem csak kiülni lehet, egyéb célokat is szolgálhat. A fenti képen a ház egy nagy ablaka előtt-felett húzódik a lugas. A  szépen befuttatott könnyű lécszerkezet nem veszi el a napot, de árnyékot ad és  dekoratív hatást kelt.

garázsajtó felett

Ez a lugas olyan kicsi, hogy még tartó oszlopai sincsenek. A  garázsajtó fölé erősített “lugasocskát” előbb-utóbb befutja a dézsába ültettet  növény, szépen dekorálva a fehér házfalat.

bejárati pergola A ház bejárata elé épített lugas árnyékot ad és  szépen dekorálja az amúgy jellegtelen házfrontot. Dézsás és futónövények díszítik. hintaágy Csodás lehet  ebben a szépen ácsolt lugas szerkezetbe épített hintaágyban ringatózni!  A környezet ugyan szép zöld, de a lugasról hiányoznak a növények. ívelt Lugasunk állhat a kerti ösvényen átívelő  fém boltívekből is.  A széles  kapura emlékeztető lugas házilag  is kivitelezhető.  Színes virágokkal befuttatva pompás dísze lehet kertünknek. marokkói Ez a terasz csak szerkezetében hasonlít a lugashoz, növényeket nem futtattak fel rá. A keleties hangulatú kiülős helyet  függönyökkel lehet árnyékolni. íves Közvetlenül a házhoz kapcsolták ezt az íves tetejű lugast, melynek egyik oldalán növények futnak fel, a másik oldalán cserepes növényekből  képeztek színpompás kertet. rózsa2

A vörös rózsákkal befuttatott lugasban üldögélve átadhatjuk magunkat a természet szépségének, és a virágok bódító  illatának.

Cecilia

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!