Régiségeknek

Őszi koszorú készítése – csináld magad!

na ez az

A koszorúkészítés nálunk  egy  őszi “szertartás”,  búcsúzkodás  a kert növényeitől és alkalom a felhasználásukra, átmentésükre  a hidegebb, őszies időszakra. Nagyon élvezetes ez az évente megismétlődő  tevékenység, nevezhetném hobbinak is. Bár a koszorú meghatározó színeit mindig az okkersárga és tűzpiros tűztövis bogyók adják, kiegészítőként  mindig felhasználok más növényeket is, és mindig újakkal kísérletezem.

Így készült a koszorúm. Indulásként a még zöld szőlővesszőkből  koszorút fontam, a jobb tartás kedvéért tettem hozzá som és fagyal vesszőket is.  A sokéves gyakorlattal megtanultam úgy koszorút kötni, hogy nem kell hozzá kötözőanyag. A vesszők szárazabb részeinek lemetszésével és a vesszők végének bedugdosásával  egy vékony, nagy átmérőjű koszorú alapot készítettem.

jó7

A koszorú ív egy részére tiszafa hajtásokat rögzítettem. A kötözéshez az egész készítés során vékony, átlátszó, horgászzsinórt használtam (gyöngyfűzéshez is  használom).  Ezután az alapra kerülő  növényi részeket metszőollóval  kb. 20 cm-es  darabokra vágom, a sérült, fonnyadt részeket levágom. A tűztövis nevéhez híven tele van nagyon szúrós tüskékkel, ezektől mindenképpen meg kell szabadulnunk még a feltűzés előtt.

jó6

Ezután jön a koszorúkészítés  legizgalmas része, amikor a díszítő növény részeket rápróbálom a koszorú alapra. Illesztgetem, nézegetem, hogyan fog majd a legjobban mutatni, különböző variációkat próbálgatok. Ha eldöntöttem, milyen legyen, indulhat a kötözés. A tüskétlenített tűztövis ágakat felkötöttem a tiszafával bevont részre, több ágat helyeztem egymásra, hogy tömöttebb, dúsabb  legyen. Idén először használtam erdei iszalagot a koszorú díszítésére. A bolyhos  terméseket a koszorú felső ívéhez rögzítettem. Ez a vadon termő, kúszó növény sok bosszúságot okoz a kertben, mert még a magas fákra is felkúszik, de itt és most remekül használható volt.

jó4

Végül kísérletképpen  kis levelű vadszőlő indákat kötöttem a koszorú  aljára, mintegy szalagként. Lakásunk teraszának falára akasztva így mutat:

jó2

Az általam felhasznált növények  azonkívül, hogy mutatósak,  azért is alkalmasak koszorúnak, mert megszáradva is szépek maradnak egy-két hónapig. Egyedül a vadszőlő fog hamar elfonnyadni, amit majd  frissre cserélek.

Néhány koszorú a korábbi évekből:

koszorú régi 3

koszorú régi

koszorú régi 2

régi 4

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Meridián tornával a testi-lelki egészségünkért!

Te mit teszel az egészséged megőrzéséért? Körkérdésünkre ezúttal Liza válaszol.

Tíz éve találkoztam a híres fotóművésszel, Szipál Macával. Karácsony és újév közötti időszakban jelentkeztem be hozzá, hogy egy tablóképet csináltassak nála. Ismeretlenül is közvetlen stílusban invitált: gyere most, nyugodtan! – és mentem. 80 éves elmúlt, de korát meghazudtolta egész lénye, ténykedése. Frizurát igazított, felsőket, kiegészítőket adott a fotózáshoz, hogy a legjobban mutassak a fényképen. Látszott, hogy szereti és szórakoztatja, amit csinál. Mi a titka?- kérdeztem. – Nem terhelem a szervezetem evéssel – mondta. Krumplipüré és citromlé – ennyi volt a hűtőjében.

Számomra ez intő, de nem teljesen követhető példa. Egy bölcs ismerősöm azt mondta: rendesen kell enni, mert aki nem eszik rendesen az megbetegszik és akkor már hiába eszik. Igyekszem koromhoz illő mennyiségű és minőségű ételt fogyasztani rendszeresen. A jóllakottság érzése nem okoz élvezetet, súlyom kicsit kúszik felfelé, de éves átlagban közel állandó.

Nyáron a konyhakert sok mozgást biztosít és ellát friss gyümölccsel, zöldséggel. Mindegyiket szeretjük, fogyasztjuk. Télen többnyire az általunk termelt és lefagyasztott termékeket főzzük meg levesnek, főzeléknek. Naponta fogyasztunk sajtot, kefirt, és egy probiotikus joghurtot, margarin helyett pedig vajat eszünk. Vérnyomáscsökkentőn kívül nincs szükségünk gyógyszerekre, csak vitaminokat szedünk télen, hogy pótoljuk a természetes vitaminokat.

kertész2

A főzéshez, sütéshez fele arányban használom a teljes kiőrlésű és tönkölybúza lisztet, zabpelyhet, zablisztet. Mértékkel, de az édességet sem hagyom ki az életemből. Az aktív, tevékeny életmód: kertészkedés, házimunka, séta, kirándulás, kulturális programokon való részvétel segíti a testi-lelki egyensúly fenntartását.

A betegség elkerült, de életemben először csontom törött, mégpedig a jobb csuklóm. Nem csúszós időben, hanem szép napfényes séta közben pillanatnyi figyelmetlenség következtében. Begipszelt jobb kézzel átélni a születésnapomat, a karácsonyt, várakozni órákon át az orvosnál, gyógytornán nyomasztó dolog volt. De már gyógyulóban vagyok. Mindenkinek azt kívánom, hogy ezt kerülje el, jobban vigyázzon a lépteire!

meridián

meridián torna

Rendszeres testmozgásként párommal kínai eredetű meridián tornát végzünk. Ez egy  nem megerőltető, gyógyító és betegségmegelőző hatású gyakorlatsor. Llényege a folyamatos térdrugózás mellett a test meridián pontjainak stimulálása kézzel történő ütögetés és masszírozás által, mely energetizálja a testet. Budapest szerte és vidéken is ingyenes tanfolyamok vannak, ahol el lehet sajátítani és együtt lehet végezni a meridián tornát, melyet Magyarországon dr. Eőry Ajándok orvos-természetgyógyász terjesztett el. Mi megvásároltunk egy meridián torna CD-t és otthon, azt hallgatva végezzük a gyakorlatokat. Ez a naponta végzett negyedórás torna jó közérzetet biztosít számunkra. A módszer kidolgozói szerint a medián torna rendszeres végzése az életet meghosszabbítja és fenntartja a szellemi frissességet

Liza

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:
https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Szép és hűs a lugas a kertben

akác pergola

Egy növényekkel befuttatott lugas a kertben, vagy a ház mellett ilyenkor nyáron nagyon szép látvány, árnyékában jól esik megpihenni, vagy étkezni. A lugas lényegében kisebb építmény, egyszerű támrendszer, vagy kisebb térelválasztó, átjáró, térformáló építmény, mely optimális futónövényeink számára. A pergola komolyabb építmény, szervesen kapcsolódhat az épületekhez, hangsúlyosabb fenti árnyékoló szerkezet jellemzi. Az alábbi képeken nem teszünk különbséget lugas és pergola között, az egyszerűség kedvéért mindegyiket lugasnak nevezzük. Leggyakrabban a lilaakáccal, klemátisszal, trombita folyondárral, szőlővel, loncfélékkel, rózsával, borostyánnal és vadszőlőfajtákkal szokták befuttatni a lugasokat, de szépek az egynyári és a gyümölcsöt termő kúszó növényekkel befuttatottak is.

borostyán A meghitt otthonosság  hangulatát árasztja a borostyánnal gazdagon befuttatott  lugas. Az   teraszt   magasított virágágyások  szegélyezik. cserepes Az előbbi faszerkezetekhez képest  ez egy egyszerűbb támrendszerű lugas, amelyet nem futtattak be teljesen növényekkel, hanem cserepes virágokat lógattak  le az asztal fölé. fatörzsből A megmunkálatlan fatörzsekből és faágakból ácsolt lugas  rusztikus hangulatot áraszt. Az építménynek nem annyira árnyékoló, mint inkább térkijelelő és hangulati  funkciója van. fehér virág

A fehéren virágzó futónövények teljesen elborítják a fehérre festett  gerendákat, amelyek szép kő oszlopokon nyugszanak.  A világos színek és virágok  vidám, játékos hangulatot kölcsönöznek a lugasnak.

nádtetős Szellős nádszövettel borították  a mediterrán hangulatú, tágas  lugast. A kert közepén álló fa építménynek   csak az oldalsó tartóoszlopára futtattak fel növényeket.

rózsa

A lugas alá nem csak kiülni lehet, egyéb célokat is szolgálhat. A fenti képen a ház egy nagy ablaka előtt-felett húzódik a lugas. A  szépen befuttatott könnyű lécszerkezet nem veszi el a napot, de árnyékot ad és  dekoratív hatást kelt.

garázsajtó felett

Ez a lugas olyan kicsi, hogy még tartó oszlopai sincsenek. A  garázsajtó fölé erősített “lugasocskát” előbb-utóbb befutja a dézsába ültettet  növény, szépen dekorálva a fehér házfalat.

bejárati pergola A ház bejárata elé épített lugas árnyékot ad és  szépen dekorálja az amúgy jellegtelen házfrontot. Dézsás és futónövények díszítik. hintaágy Csodás lehet  ebben a szépen ácsolt lugas szerkezetbe épített hintaágyban ringatózni!  A környezet ugyan szép zöld, de a lugasról hiányoznak a növények. ívelt Lugasunk állhat a kerti ösvényen átívelő  fém boltívekből is.  A széles  kapura emlékeztető lugas házilag  is kivitelezhető.  Színes virágokkal befuttatva pompás dísze lehet kertünknek. marokkói Ez a terasz csak szerkezetében hasonlít a lugashoz, növényeket nem futtattak fel rá. A keleties hangulatú kiülős helyet  függönyökkel lehet árnyékolni. íves Közvetlenül a házhoz kapcsolták ezt az íves tetejű lugast, melynek egyik oldalán növények futnak fel, a másik oldalán cserepes növényekből  képeztek színpompás kertet. rózsa2

A vörös rózsákkal befuttatott lugasban üldögélve átadhatjuk magunkat a természet szépségének, és a virágok bódító  illatának.

Cecilia

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mibe ültessünk? Meglepő tippek, fortélyok.

talicskák

Növényt ültetni  virágcserépbe, virágtartóba szoktunk, pedig számtalan egyéb tárgy is alkalmas lehet erre a célra. Engedjük el a képzeletünket és válogassunk bátran a háztartásunkban lévő,  de már nem használatos holmik közül.  Az eredmény megdöbbentően  jó lehet, és az újrahasznosításnak környezet- és pénztárcakímélő hatása is van.

tojás

Palántázzunk tojáshéjba! Ha a palánták elérték a megfelelő méretet, a tojáshéjjal együtt elültethetőek. A tojáshéj tápanyagként szolgálva elbomlik a talajban.

dézsa

Fa- és fém dézsában  több, hasonló igényű  növényt ültethetünk össze. Egy  nagy terjedelmű virágtartó, mint a baloldali – arra is alkalmas, hogy  egy miniatűr tájat hozzanak benne létre  házikóval és kerítéssel, gyeppel  és persze sok virággal.

kancsó2

Csorba, vagy kicsit repedt kancsóba is nagyszerűen mutatnak a növények, ha a virágok színét a kancsó színéhez igazítjuk. A jobboldali képen azt látjuk, milyen helytakarékosan tudunk cserepeket elhelyezni például egy erkély falán.

plastic2

A kidobásra ítélt műanyag palackok kiválóan alkalmasak növénytermesztésre, a képen látható módon megvágva, és alul kilyukasztva.  A baloldali képen spenót nő a függőlegesen álló, felső egyharmaduktól megfosztott  palackokban. A középső képen közelről láthatjuk, hogyan vannak kimetszve a jobboldali képen, vízszintesen felfüggesztett  palackok. Zseniális!

emeletes

Az emeletes virágtartók dekoratívak és helytakarékosak. Ha több egyforma, de különböző méretű cserepünk van, rakhatjuk őket egymás  tetejére. Az alsóbb cserepeknek  csak körben, a szélére ültessünk.

lábbelik

Ki gondolta volna, hogy a lábbelik is alkalmasak virágtartónak? Azt kell csak kitalálnunk, hogy mire függesszük fel (erre a fa kerítések igen alkalmasak), és hogy milyen növényeket ültessünk beléjük. A képen látható kis, színes gumi gyermek csizmák és az élénksárga  fapapucsok  remekül mutatnak növénytartóként.

vödör

Egy szebb napokat megélt grillező, illetve hétköznapi fém vödör is lehetnek kertünk, udvarunk ékességei, ha a beültetett növények illenek a formákhoz.

lábosok3

Mindenféle formájú és nagyságú lábosok kerti növénytartóvá avanzsálhatnak rusztikus hangulatot varázsolva a környezetükbe.

szekrény

Bármelyik megoldást választjuk, nagyon fontos arra ügyelnünk, hogy a virágtartók alján   lyukak legyenek a felesleges víz elfolyásához, különben növényeink hamar kipusztulnak!

Eredményest ültetést kívánok!

A képek forrása: Pinterest

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9gek/25212587149919

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kerti ötletek – csináld magad!

Közeledik a tavasz, itt az idő nekilátni a kerti munkáknak. Már én is alig várom, hogy nekikezdhessek. A szokásos kerti munkákon kívül  mindig szeretem valami újjal feldobni a kertet.  Ha sikerül régi, meglévő tárgyakat újrahasznosítani és megmenteni a kidobástól, annak mindig külön örülök.  Íme néhány ötlet.

m ágak jó

A  fák, bokrok  tavaszi metszéskor sok  levágott ág keletkezik. Kidobás, elégetés helyett az erre alkalmasakat kisebb-nagyobb projektekben használhatjuk fel. Ha hosszú  ágak  egyik végét kör alakban a talajba szúrjuk, a másik végüket  összefogjuk és rögzítjük, akkor futónövényeket,  pl. paradicsomot, babot, vagy futó virágokat, pl. hajnalkát, sarkantyúkát  futtathatunk fel rá.  Komolyabb szakértelemmel rendelkezve, talpas keretbe foglalva mutatós árnyékolót/térelválasztót  készíthetünk egyforma hosszúságúra vágott ágakból.

m ágak 2

De készíthetünk ágakból semmire sem használható, ám tetszetős oszlopokat, ha kötegbe fogva rögzítjük azokat, majd köveket teszünk rájuk. Különösen a kert bejáratánál  mutatnak jól. Ügyes kezű ezermester a rendelkezésre álló hely nagyságához  igazított  lugast  szögezhet össze az ágakból, melyre növényeket lehet felfuttatni.

cserép2

Nagyon  díjazok mindenféle ötletet, arra vonatkozóan, hogy a hagyományos virágtartókon kívül mi mindenbe lehet növényeket ültetni. A jobboldali képen egy kiszuperált csövet látunk  új szerepben, míg a baloldali képeken jobb időket megélt játékautók szépelegnek a beléjük ültetett pozsgás növényekkel.  Minden esetben fontos, hogy a tartók alján lyukak legyenek, melyeken a növények számára   felesleges víz el tud folyni.

m jelző

Ha elvetettük a magokat a földbe, főként, ha többfélét vetettünk egymás mellé, valamivel meg kell jelölni a nevüket. A konyhában már nem használható fakanalak színesre festve, névvel ellátva ilyenkor jó szolgálatot tehetnek. Ha kis, kemény ágak egy részéről lehántjuk a kérget, alkalmasak lesznek arra, hogy ráírjuk a növény nevét, és a földbe szúrhatjuk az elvetett magok megjelölésére.   Célszerű lelakkozni a felületet. Ebbe a műveletbe a gyerekeket  is bevonhatjuk, élvezni fogják.

m bútor

Ime két példa bútorok kerti újrahasznosítására. Mielőtt bútordarabokat lomtalanítanunk, gondoljuk át, hátha a kertben még használhatóak valamire. (Én balga módon nemrég négy széket dobtam ki :-(). A képen látható konyhaszekrény neonzöldre festve remek tároló helye lett mindenféle kerti eszköznek. A lepukkant szék ülőkéje helyére drótból  növénytartót hajlítottak. Élénk színűre festve  ki tudja hány évig szolgál  még új szerepében.

m flakon

A kiürült, nagyméretű műanyag flakonokat se dobjuk ki kapásból a szemétbe. Ha a fogója alatti részt a képen látható módon levágjuk, ügyes lapátot készíthetünk belőle. Ha sikerül a flakon zárókupakjába lyukakat fúrnunk, akkor kiváló öntözőkannánk lesz belőle.

m hasznos

Végül két, egyszerű, de nagyszerű kerti praktika. Ha egy területet meg akarunk tisztítani a gyomoktól, tegyünk rá egy vastag kartont, vagy kartondobozt, és rögzítve hagyjuk ott egy ideig. Fény hiányában a papír alatt lévő növények elhalnak, maga a papír elbomlik és tápanyagként szolgálhat a talajban.  Ezt érdemes ősszel megcsinálni, és tavaszra már meg is lesz a gyommentes területünk, ahová vethetünk. A másik képen műanyag tárolókat látunk nagy kaspóba helyezve. Ha takarékoskodni akarunk a földdel és rövid gyökeret eresztő növényt ültetünk a kaspóba, ilyen flakonokkal tölthetjük ki az alját. Így a virágtartó súlya is sokkal kisebb lesz, és kevesebb földre lesz szükségünk.

Cecilia

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Telekmánia

lepke2

Nem „telkes” családból származom. Mindig megmosolyogtuk azokat, akik hétvégeken ügettek ki a telekre, ahelyett, hogy kirándulni, társaságba, múzeumba jártak volna, mint mi. Így nem sejthettem, hogy majd egyszer – tíz évvel ezelőtt – rám tör a kapirgálási ösztön. És akkor vettünk egy telket. A szerelem köztem és a telek – én inkább kertnek szeretem nevezni – között azóta is tart. Legszívesebben minden szabad időmet itt tölteném, a világ számos csodája sokkal kevésbé vonz, mint ez a hosszú, meredek földnyelv, amit magaménak mondhatok.

Itt lenni egy egészen más életforma, mint  lakásban lakni. Ez a fajta közvetlen kapcsolat a természettel másfajta erőket mozgósít az emberben. A nap azzal kezdődik, hogy az ember ( az asszony) elmegy határszemlére. Megnézi, hogy beért-e a málna, kinyílt-e egy új kúpvirág, nem rágcsálták-e meg illetéktelenek a vadon termő szamócát. És meg kell nézni korán reggel a tájat is, a szigetcsúcsnál folyó Dunát, ami minden napszakban és minden évszakban más. Aztán ha az ember végzett a teendőkkel, kiül a teraszra és hallgatja a csendet, vagy éppen bosszankodik a hiányán. És aggódik, hogy hová tekergett el  a macska, aki ugyancsak imádja a telket (csak utazni ne kellene odáig kocsival), és hálája jeléül hol egy siklót, hol meg egy madarat rak le a szoba közepére.

 terasz macskával

Itt semmit sem csinál az ember egész nap – legalábbis a városi, civilizált életmód standardja szerint – mégis úgy fekszik le aludni, hogy tele van sikerélménnyel. A természet rendkívüli hálával adózik az odafigyelésért. És megnyugtató látni azt a körforgást, aminek mi is részesei vagyunk: keletkezés, élet, elmúlás. Itt nem tudok haragudni a ház bármely sarkában pillanatok alatt hálóját megszövő pókra, a teraszon átvonuló békára, a faágon sütkérező gyíkra. Igaz, a szarvasok és vaddisznók téli földtúrásai már jobban bosszantanak, de hát ők itt az igazi gazdák, mi csak később jöttünk, meg kell osztanunk velük a kertet.

 v áza

Az éjszaka a legvarázslatosabb. Alig bírom rávenni magamat, hogy bemenjek a házba. A csillagokat nézni, az apró neszeket hallgatni jó lenne akár egész éjjel.

 Cecília

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Szobanövények és kaspók találkozása

Ilyenkor télen több időt töltünk a lakásban, így a szobanövényeink több figyelmet kapnak. Nagyon szeretek a növényeknek megfelelő kaspót találni, amiben a legszebben mutatnak és amiben a legjobban érzik magukat. Néhány saját készítésű kaspóm is van, ezeket kerámiakészítő tanfolyamokon alkottam agyagból. A máz nélküli, színezett, különböző méretű és stílusú kaspók jól bírják, hogy ide-oda hurcolom őket és mindig másfajta növényeket kell „hordozniuk”, olykor még el is áznak. Helyüket is gyakran cserélgetem, a lakás fontos berendezései tárgyainak tekintem őket.

A kúszó filodenront Anna barátnőmtől kaptam 16 éve, amikor ebbe a lakásba költöztünk. Azóta többször átültettem. Kecses, nagy leveleivel jól mutat a görög stílusú amforában. A kőszáli kecskékkel díszített öblös, amforaszerű kaspót a Szépművészeti Múzeum egy fazekas tanfolyamán készítettem egy kiállítási tárgyat másolva.

A korallvirág több, mint kétéves. Miután elvirágzott, sajnáltam kidobni, mert a levelei szépek voltak. Azóta nem virágzott, de hajtásai érdekes alakzatot vettek fel. Jól érzi magát a konyhai ablakpárkányon. A kaspóként funkcionáló prekolumbiánus edénymásolatot akkor készítettem, amikor egy keramikusnőnél tanultam, aki ezt a korszakot nagyon kedvelte. A kaspó eredetije – úgy emlékszem – egy terhes nőt ábrázol.

A kaktuszok új jövevények, egy felszámolt kaktuszgyűjtemény darabjai. Nem igazán értek a kaktuszokhoz, azt hiszem át kellene őket ültetni, mintha kezdenének elszáradni. A kaspóba homokot öntöttem és kavicsokkal, kagylókkal vettem körbe a kaktuszcserepeket. A talpas kaspót a szecesszió iránti rajongásom jegyében készítettem.

A két, éppen bimbózó orchidea három éve van nálam és folyamatosan virágzanak. Nem egyszerre kaptam őket, és kezdetben különböző időpontokban virágoztak. Aztán egyszer csak összeigazították a biológiai órájukat és egy idő óta egyszerre hozzák csodás, lilás-rózsaszin, óriási virágaikat. Pár hónapja egy kicsi, halni készülő orchideát kaptam a lányomtól, azzal a kéréssel, hogy próbáljam megmenteni. Először csak egy új levélkével jelezte, hogy jól érzi magát a másik két orchidea társaságában, majd amikor a két nagy bontogatni kezdte a bimbókat, a kicsi is nekiiramodott és egy pici, bimbós hajtást hozott. Izgatottan várom, hogy milyen színű lesz a virága. Azt gyanítjuk, hogy az orchideák kommunikálnak egymással, és a nagyok pártfogásukba vették a halni készülő jövevényt . A négyfejes kaspó első munkáim egyike volt. Két férfi és két női fej tekint a négy égtáj felé. Elbűvölő, keleti arcvonásaikat nézve mindig felvidulok. A rózsaszín kaspó egy ásatásból előkerült, régi edényt akar utánozni.

A rozmaring és a bazsalikom cserepek csak futó vendégek, nem maradnak meg sokáig a lakásban, de addig is élénk zöldjük és fűszeres illatuk a mediterrán nyarat juttatja eszembe. A kínai sárkányt ábrázoló vaskos kaspó unokáim kedvence. Sógyurma alkotásaik szép reményekre jogosítanak – ki tudja, talán hamarosan kedvük lesz agyagból kaspót készíteni.

A majomkenyérfa az egyik kedvencem, sok kis “fiókát” termelt az évek során, a családot és a a barátokat is elláttam már az “utódokkal”. Szeret a konyhai ablakpárkányon ülni, de most beköltöztettem a nappaliba, az ablak alá ebbe a mediterrán ihletésű kaspóba.

Cecilia

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

TERVEZZÜK MEG AZ ÖREGSÉGET!

Harmonikus  időskor

Az öregségtől  sok mindenért félünk, szorongunk, pedig sokat tehetünk, hogy  életünk utolsó harmada  élvezhető és élhető legyen.  Ehhez meg kell változtatni azt a szokásos magatartást, hogy ráérünk majd foglalkozni a kérdéssel, ha oda jutunk, pedig némi előretervezés sok gondtól kímélhet meg bennünket.

Azok, akik még dolgoznak, de nyugdíjas koruk belátható közelségbe került már, jobban tudnak fókuszálni a témára. Az egyik félelmünk, hogy hogyan foglaljuk majd el magunkat, ha már nem lesz fix munkánk, munkahelyünk. Aki  teheti, próbáljon meg jó előre kialakítani olyan kapcsolatokat, elfoglaltságot, amit majd nyugdíjas korában is – nyilván csökkentett időben – végezhet.  Az emberek többsége számára igen frusztráló, ha munkája teljesen, és egyik napról a másikra szűnik meg. Főként férfiak tudnak ettől nagyon szenvedni.

Akinek nem sikerül  a munkájával kapcsolatos nyugdíjas elfoglaltságot találnia, az bátran belevághat valami szakmájától teljesen eltérő tevékenységbe, netán olyanba, ami hobbijához áll közel, esetleg  addig megvalósítatlan terveit váltja valóra. Ebből van egy csokorra való példám szűkebb környezetemből. Mérnök barátunk nyugdíjasként ifjúkori optikusi képzettségét hasznosítva  szemüveg ügynöki vállalkozásba fogott, orvos felesége pedig a cég könyvelési feladatait vállalta magára. Egy másik barátunk a diplomáciai  pályafutását  befejezve szülei házába költözött el és ott gazdálkodik élvezve a vidék nyugalmát. Adminisztratív munkából  nyugdíjba ment barátnőm bébiszitteléssel köti le magát, egy tanítónő szomszédom pedig főzést vállal mások otthonában.

Ahol a családban van szükség a fiatal nyugdíjasra, ott nem kérdés, hogy mit kezdjen magával. Unokáink körül mindig elkel a segítség, és ez az elfoglaltság, bár fárasztó, sok örömöt, élményt jelent és a jó érzést, hogy szükség van ránk. Ahol  idős szülőt, netán beteg házastársat kell gondozni, ott nagy kíhívásnak vagyunk kitéve.

Az öregség másik nagy mumusa az elmagányosodástól való félelem. A munkából  kimaradva  leszűkül az a kör, akivel kapcsolatban állunk, s ha nem figyelünk oda, alig egy évtized alatt  egy tucat emberre szűkül le  kapcsolataink száma. Ez különösen érvényes az egyedül élőkre. Ezért jó előre gondolkodni e tárgyban is. Régi, baráti, rokoni  kapcsolatok felelevenítése, elfeledett, vagy új hobbik kialakítása sok emberi kapcsolatot is eredményez. Igaz minderre kevésbé van időnk, amíg dolgozunk, így ez szükségszerűen már a friss nyugdíjas lét  első ténykedéseinek egyik lehet. Itt is van néhány jó példám: egy barátunk ifjúkori zenészi hobbiját elevenítette fel, és a pár éve létrehozott zenekara már szép sikerekkel büszkélkedhet. A régi kapcsolatok felelevenítésére a magam példáját tudom felhozni. Először a meglazult rokoni kapcsolatokat fűztem szisztematikusan szorosabbra, majd az iwiw-en és a Facebookon keresztül a régi osztálytársakat, munkatársakat és szomszédokat hívtam  elő a múlt homályából. Elmondhatom, hogy nagy örömömet lelem ezekben a régi-új barátságokban.

Sok példa van arra, hogy nyugdíjasként a kert, a telek válik a megváltozott élethelyzet központjává. A kertészkedés nagyon le tudja kötni az ember energiáját  és sikerélményt biztosít – a megtermelt javakról nem is beszélve. Sosem késő hobbikertet venni, én már 50+ voltam, amikor rám tört a kapirgálási ösztön, pedig előtte  sosem volt  ásó a kezemben.

Végül nem mehetünk el szótlanul az egészség kérdése mellett sem. Azt hiszem ettől tartunk a leginkább, azaz, hogy idős korban betegek, elesettek kiszolgáltatottak leszünk. Az egészséges életmód,  a helyes táplálkozás és a testmozgás idős korban is elengedhetetlen. Ennek a témának érdemes majd egy külön írást szentelni.

Cecilia

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!