Régiségeknek

Madár kosztosok a város közepén

madár 1

Megadatott, hogy itt a város közepén is barátságban lehessek kedves madarainkkal.

Valamikor, boldogabb éveimben, sok időt töltöttünk – javarészt munkával – a kertünkben, amelynek gyakori látogatói voltak a legkülönfélébb énekes madarak. A hideg közeledtével téli etetőt is csináltunk nekik, és hétvégeken gyönyörködtünk a nagy sürgés-forgásban, ami a szabályos madárbeosztás szerinti reggeli-, ebéd-, uzsonna-, vacsoraidőben zajlott az etetők körül. Meggyvágók, zöldikék, cinkék, tengelicek, vörösbegyek, rozsdafarkúak voltak az állandó vagy alkalmi vendégek.

Felejthetetlen madár-élmények is fűződnek a kerthez. Egy alkalommal hangos szajkó-rikoltozásra lettünk figyelmesek: kiderült, hogy az egyik macskánk megközelítette a szajkók fészkét, nem is annyira a szajkó mama-papa rémületére, mint inkább haragjára. (Mi nem is láttuk a fészket, hiába meresztgettük bármerre a szemünket.) A rikoltozásra jött is a segítség: a környező kertek szajkó lakói. Négy madár repdesett visongva a macska feje fölött. A négylábú ellenség először hanyatt vágta magát, és kimeresztett körmű lábaival kapálva próbált harcolni, de a madarak továbbra is fölötte „szitálva” (hihetetlen gyors szárnymozgással egy helyben repdesve) és hangoskodva követelték a sürgős távozást. És ekkor bekövetkezett a hihetetlen: bátor és ravasz kandúrmacskánk hason csúszva, szinte belesüppedve a földbe, szégyenszemre és szégyenletes pózban – elmenekült.

madár 3

Egy másik, madárral kapcsolatos hajdani élményünk nem harccal, hanem éppen az együttélés szépségével kapcsolatos. Egy alkalommal, permetezés közben a párom észrevette, hogy egy zöldike fészkelt be a szőlőtőkék közé, és négy kis tojás lapul az apró fészekben. Permetezni muszáj, de a zöldike fészkét is meg kell menteni. Egy homokozó vödröcskét borított a fészekre, és amikor a permetlé megszáradt, levette róla. Nyár eleje volt, nem kellett sokáig várni. Néhány hét múlva, egy késő délután fent ültünk a rönkasztalnál, amikor halk csivitelésre lettünk figyelmesek: tőlünk – szó szerint! – karnyújtásnyira a két „felnőtt” zöldike – apa és anya – csüccsent le a közeli szőlővesszőre, négy, még pelyhes fiókájával, és „koncertet adtak” nekünk. Ugye, hogy szinte giccses jelenet? Pedig így volt, megtörtént, és mi olvadozva néztük őket. Bemutatták nekünk a gyerekeiket – mondta a párom.

Mindez rég volt, de valamilyen módon megadatott, hogy itt a város közepén is barátságban lehessek kedves madarainkkal. Cinkék gyakran röpdöstek az erkélyen a virágok körül, így aztán szinte magától adódott a téli etetés szükségessége. Még abból a „kertes időből” maradt lopótök (férjem célirányosan, a téli madáretetésre gondolva vetett el pár szem magot, hogy a beérett, kiszárított tök legyen az „étterem”, ne valamiféle műanyag-palack). Azt azonban ki kellett fundálni, hogy lehessen megvédeni az énekesmadarak étetőjét a betolakodó városi galamboktól.

madár4

Hosszú műanyag rudat kötöttem az erkély mindkét végére, úgy, hogy a lopótököt biztonságosan oda lehessen erősíteni, de könnyen le is lehessen venni (újratöltés céljából), ha fogyóban van a madáreleség (a napraforgómag, avagy „szotyola”, a magyar szurkolók nemzeti doppingszere :). Cinke-kosztosaim méltányolták az igyekezetemet – ez látható volt a létszám növekedéséből. Egyszer aztán finom, a cinkecsipogásnál lágyabb tónusú hangra lettem figyelmes: tengelicék is kipróbálták a büfét. Majd vendégeket is hívtak, ezért sokkal gyakrabban kellett feltölteni a kamrát.

A most elmúlt nyár elején meg újabb giccs-jelenet tanúja lehettem: még pelyhes kis tengelice-gyerekek hangoskodva, szárnyukat verdesve ültek az erkély korlátján, miközben a szülők a csőrükből „cumiztatták” őket. A nyár vége még egy meglepetéssel szolgált: három tengelice nemzedék találkozásával az erkélyem korlátján. Valósággal habzottak a madárszárnyak: hihetetlen látvány volt. Sok mindent sikerült lefényképeznem, de ezt a nagy nemzedéki találkozót nem: az ámulattól lelassultam, és mire kattinthattam volna, a madárkáim elrepültek.

madár6

Tavasszal zöldikék is meglátogattak – ők a legapróbbak, – ezért talán kiszálltak a szó szoros értelmében ebből a létért folyó tülekedésből. Azért még nem adtam fel a reményt, hogy láthatom a zöldikéket is az erkélyemen.

Luca

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Majd egyszer

b virag

Aznap reggel szokatlanul nagy volt a csend. Általában mielőtt kinyitotta volna a szemét, már hallotta a madarak csivitelését, a fák lombjainak suhogását, a kakas távoli kukorékolását, de ma semmit. Mintha megszűnt volna minden zaj és nesz. Rossz lett volna belegondolni, hogy esetleg a hallásával lehetnek gondok. Az ő korában ez még nem kéne problémát okozzon.

Ő volt itt a legfiatalabb. Amikor először dugta ki a fejét, tele volt elvárásokkal, majd’ kibújt a bőréből, annyira kíváncsi volt arra, mi vár itt rá. Úgy képzelte, a napfény, a szellő, az eső kellőképp partnerei lesznek majd abban, hogy egyre nagyobb és nagyobb legyen. Álmában sem jutott volna eszébe, hogy társai is akadnak a mindennapokban. Mérhetetlen öröm töltötte el. Bár nem gondolkozott előtte ezen, úgy döntött, ha nem egyedül van naphosszat, sokkal több mókában és kacagásban lesz része.

Ismerkedni vágyott minél előbb.
– Sziasztok! – kurjantotta. Nézett jobbra, nézett balra, de senki nem viszonozta az üdvözlését. A legtöbben felé se fordultak. Akadt, akinek a tekintete átsuhant rajta, de olyan gyorsan történt, hogy nem is volt egészen bizonyos abban, hogy tényleg megtörtént. Közvetlen szomszédja pedig színpadias sóhajtás kíséretében még el is fordult tőle.
– Hahó! – próbálkozott meg újra, de csak a csend felelt.
Úgy döntött, vár pár napot, hagy időt a környezetének, hogy megszokják a jelenlétét. Tisztában volt vele, nem mindenki olyan, mint ő maga, könnyen előfordulhat, másoknak több időre van szükségük a feloldódáshoz.
Másnap a nappal együtt ő is kelt, igyekezett a csipát gyorsan kipislogni a szeméből, hogy jobban lásson.
– Jó reggelt!
Amikor újfent nem érkezett semmi reakció, kezdett csüggedni. Azért ez így már sehogy sem volt rendben. Mit tehetett volna, hogy egy kicsit oldódjon a hangulat? Mosolygott. Amikor és akire csak tudott. Azonban hamar rá kellett jönnie, hogy hiába. Általában levegőnek nézték, senki nem törődött vele.

Végül szép lassan elmaradoztak a reggeli köszönései, az élénk, mindenre kíváncsi tekintete megfakult. Árválkodott egymaga a kert sarkában. A nappalok és éjszakák rendre váltották egymást, de egyik nap olyan volt, mint a másik. Ha eső érte, felfelé fordította arcát, élvezte a hűs cseppeket, ha a nap megsimogatta a feje búbját, hálásan megmártózott fényében. A szellő kuncogásig csiklandozta időnként, de olyan időszakok is voltak bőven, amikor semmi ilyesmi nem történt. Unatkozott. Nem játszott vele senki, nem hallgatta meg senki.

Aztán a felhők mögül újra kisütött a nap, ezzel kicsit a kedve is derűsebb lett. Ha túl sokáig tűzött, érezte, egyre fáradtabbá, kimerültebbé válik, ereje elfogy, sokszor olybá tűnt, közel a vég. Olyankor az esti alkonyatban valaki kijött hozzá, egy kannából rázúdított kellő mennyiségű vizet, amitől tagjaiba ismét visszaköltözött az élet.

De milyen élet volt ez így?

Egy kissé borongós napon, amikor ismét elfogta az érzés, hogy semmi rendkívüli nem történik vele aznap sem, meghallotta, hogy a tölgy, a kert legöregebb lakója, akit mindenki tisztelt éltes kora miatt, beszélgetett a verébbel, közben lopva felé tekintgettek. Nem foglalkozott velük. Minek? Úgysem hozzá szóltak ezúttal sem. Aztán a sövény is bekapcsolódott a párbeszédbe. Amikor nem titkolt érdeklődéssel nézett irányába, már biztosan tudta, ha nem is hozzá, de mindenképpen róla beszélnek.

Mit volt mit tenni, hegyezni kezdte a fülét. Kifúrta az oldalát a kíváncsiság. Talán majd most megtörik a jég, meglesz az áttörés. A végén barátokká is válhatnak. Nagy reményekkel indult neki a hallgatózásnak. Ám igen hamar rá kellett döbbennie, hogy ez a társaság bizony inkább csak kiveti magából, mintsem valaha is befogadja.
– A kis törpe – vihogott a rigó. – Hogy jön egy ilyen a te nagyságodhoz?
Azzal még közelebb hajolt a tölgyhöz, mely egyre jobban ölelte őt körül.
– Figyeltétek? Még kis se látszott a földből, máris azt hitte, övé a világ – tette hozzá a bokor, melynek jutalma a tölgy részéről egy ágsuhintás volt. Ezzel adta tudtára egyetértését.
– Folyton magára akarta vonni a figyelmét mindenkinek kezdetektől.
– Önző egy dolog, valóban.
– Milyen kis nyeszlett.
– Nincs benne semmi különös.
– Borzalmas!
– Nem is éltem még ilyet ebben a kertben, pedig itt vagyok jó pár esztendeje – dünnyögte az öreg tölgy.

Ez volt a kegyelemdöfés. Minden maradék még pislákoló hite szertefoszlott. Valami meghalt belül örökre.

A napok követték egymást ezután is a maguk változatosságában, esőre derű, derűre ború. Nem érzékelt igazából semmit sem többé. Ha a forróság újfent próbára tette, inkább azért imádkozott, hogy véget érjen ez az egész. Legyen végre vége! Szabadulni máshogy nem volt képes. Csak remélte, hogy úgy majd nem fáj többet semmi. A reggelek fejét lehajtva érték, és a nap így is búcsúzott el tőle. Éjszakára behunyta a szemeit, távoli búzamezőkről álmodott. Néha olyan valóságos volt, azt hitte, valóban ott jár. Aztán minden egyes hajnallal eljött a kijózanodás is. Semmi sem változott.

Most azonban ez a különös, szokatlan, mindent betöltő csend fogadta. Mi történhetett? Lehet, imái meghallgatásra találtak, eljött érte az éjszaka folyamán a kaszás, levágta, és békésen pihenhet ezután?

Várt, ám a nyaka kissé zsibbadt, így furcsa mód azt kellett gondolja, még mindig életben van. Félve nyitotta ki, de csak az egyik szemét. Ha eddig panaszkodott a mellőzöttségre, most egy szava sem lehetett igazán. Minden szempár rászegeződött. Mindegyik, kivétel nélkül. A tölgy, a sövény, a bokrok, a fűszálak tátott szájjal bámulták. A rigónak az ágon torkára fagyott az ének.

Álmában mit művelhetett vajon? Szerette volna mihamarabb kideríteni, hogy orvosolhassa a kárt, hadd folyjon minden tovább a maga medrében.

Kitárult az ajtó. De még ezt a mozzanatot is figyelmen kívül hagyta a csapat, nem veszítették szem elől egy másodpercre sem.

– Ó, csakhogy kinyílt! – hangzott fel a miniember kiáltása, és már szaladt is egyenesen felé. Közvetlen előtte megállt, és sugárzó szemekkel csak csodálta.
Bár fogalma sem volt róla, hogy nézhet ki, de ahogy a szemekbe tekintett, az abból kiolvasott ámulattól, elismeréstől gyönyörűnek és értékesnek érezte magát.
– Végre! Anya, nézd csak, kivirágzott! Megérte ennyit várni, locsolni, mert álomszép lett. Ugye látod?
– Látom, látom! Ügyes voltál. Látod, mondtam én neked, hogy ha elülteted és gondozod, előbb-utóbb meglesz az eredménye.
– Meg is lett! Jaj, de örülök!
– Tudod, mit? Nagyi ma jön ebédre hozzánk. Ha gondolod, vigyük be, állítsuk az asztal közepére, hadd ékesítse a szobát.
– Megengeded?
– Hát hogyne! Hiszen a tied! Megérdemled!

Azzal érezte, hogy felemelik, óvatosan viszik befelé. Tudta, magasztos célt fog szolgálni. Mielőtt az ajtó becsukódott volna, még hallotta a háta mögött a sustorgást:
– A házba? Bekerülhet a házba?
– Ilyen nem történt meg még egyikünkkel sem.
– Nem gondoltam volna.
Az öreg tölgy hümmögése volt az utolsó, amit még elcsípett a kinti világból:
– Szó se róla, valóban mutatós virágszál lett belőle.

Lorna

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kerti játszótér ötletek – Csináld magad!

fahasáb

A nyár a szabadtéren való tartózkodás  időszaka a gyerekek számára is. Tegyük  lehetővé, hogy a kertben, az udvaron  is találjanak maguknak játékra, mozgásra alkalmas helyeket. Íme néhány példa, hogyan lehet házi kivitelezésben is megvalósítani jó ötleteket.  A komolyabb projektek megvalósításához már ezermester Apuka, vagy Nagyapa, vagy szakember segítsége  szükséges. Sokféle anyagot, pl. autógumikat, kivágott fák részeit kidobás, elégetés helyett újrahasznosíthatjuk a kerti játszótéren.

farönk

A fenti négy képen kivágott fák törzsei, ágai, lefűrészelt rönkök kerültek újrahasznosításra. A mászókák és lépegetők próbára teszik a kisebb és nagyobb gyerekek ügyességét, egyensúly-érzékét. A kialakításnál arra kell ügyelni, hogy a fa alkatrészek  megfelelően rögzítve legyenek és ne álljon ki belőlük semmi, amivel a gyerekek megsérthetik magukat.

autógumi

A használt autógumiktól gond megszabadulni, a játszótéren viszont sokféleképpen hasznosíthatjuk. Befestve és láncra felfüggesztve még adhatunk neki egy életet hinta formájában. A gyerekek imádni fogják a pörgő, tekeredő hintát, amelyre méretétől függően többen is felülhetnek egyszerre. Megoldandó feladat a láncra szerelt autógumi biztonságos tartó szerkezetének kialakítása.

homokozó

Ezek az ötletesen kialakított homokozók a legnagyobb melegben is használhatók. A baloldali, házikószerű homokozó árnyékot adó teteje alá be lehet bújni hűsölni. Használaton kívül a homokozó  begurítható a rácsos házikó alá. A  jobboldali képen látható fakeretes homokozó fedelét úgy alakították ki, hogy homokozás közben padnak is alkalmas. Mindkét homokozó  játékos,  vidám  színekre van festve.

színház

A kinti tér alkalmas mindenféle szerepjáték megvalósítására is. Vastagabb és vékonyabb fa ágakból, farönkökből, lécekből és vászondarabokból került kialakításra ez a kerti színház, vagy  bábszínház (baloldali kép). A fák között kifeszített mászóhálón függve Pókembernek képzelhetik magukat az ifjú hősök (jobboldali kép).

játszótér

Nagyobb tér és komoly szakértelem kell a fenti projektek kivitelezéséhez. A baloldali képen látható mászókák fa elemekből készültek. Az elülső a kisebb, a hátsó a nagyobb gyerekek részére készült.  A jobboldali képen a kerítés szegélyezte kerti sarokban egy  kötélből, fából és autógumiból megalkotott, rendkívül ötletes játszóteret látunk, ahol a gyerkőcök hintázhatnak, kúszhatnak, mászhatnak és ugrálhatnak.

gumik2Az autógumikból ötletes festéssel mókás kerti virágtartó is lehet, de növények helyett a gyerekek is beleülhetnek. (baloldali kép). Négy faoszlop és négy autógumi segítségével  ötletes mászóka alakítható ki (jobboldali kép).

hintak

A kislányok kedvenc játékszere, a hinta, viszonylag könnyen kialakítható egy léc, vagy egy kiszuperált gördeszka  felfüggesztésével.  Ketten egymás mellett repülni a magasba, vagy állva hintázni különösen jó mulatság.

lepke

Alkothatunk  gyönyörködtetésre szánt, csak a szemnek szép kerti csinálmányokat is. A színesre festett, egymáshoz ragasztott  kavicsok hernyót formálva jól mutatnak a bokrok alatt. A festésben a gyerekek is részt vehetnek (baloldali kép). Lepke itatót úgy készíthetünk, hogy egy élénk színű, széles, lapos tálba egy-négy arányban cukros vizet öntünk és túlérett gyümölcs darabokat teszünk bele. Ez a szirup sok szép pillangót fog odavonzani.

festés

Ugyancsak gyerekek bevonásával készíthetjük el a fenti  projekteket. A gyerek mindkét talpát  zöld, fehér és lila festékkel festjük meg, majd rányomjuk egy nagy  virágcserépre. Aztán fekete festékkel megrajzoljuk a lepke csápját és kész a kézzel festett cserepünk (baloldali kép).  A jobboldali képen látható kaktusz cseréphez lapos kavicsokra van szükségünk. A kavicsokat befestjük zöld festékkel és fehér pöttyök, vonalak ábrázolják a  tüskéket. A megfestett kavicsokat beleállítjuk egy homokkal telt cserépbe. Már készen is van a vízálló kaktuszunk, amit még locsolni sem kell.

                                                                                                     Képek forrása: Pinterest

 Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Őszi dekoráció kerti növényekkel. Csináld magad!

 

menta4

Csodás őszi ruhába öltöztethetjük az otthonunkat és a teraszunkat kerti növények  felhasználásával.

A színpompás bogyós bokrok, mint a tűztövis, a madárbirs,  a júlia borbolya, valamint  futónövények, mint a  vadszőlő és borostyán,  és még megannyi egyéb növény alkalmas arra, hogy koszorúba kötve, vagy vázába téve gyönyörködtessen bennünket.

Szeptember táján minden évben telkünk kertjében lemetszek sok színes termésű, levelű ágat, hajtást, hogy itthon felhasználjam azokat, még mielőtt elhervadnak, leejtik bogyóikat, leveleiket.  Lefotóztam és elmesélem, mi hogyan készült.

A hajlékony, még zöld szőlővesszőt  nagyon könnyű hajlítással, mindenféle kötözőanyag nélkül  koszorúalapot fonni. Ha nagyobb, szélesebb koszorút akarunk, fonhatunk hozzá más, vastagabb ágakat is, pl. mogyoró, vagy som bokorról.

alap

Mint a legfölső képen látható,  a koszorú alapot  először virágzó  menta  ágakkal fontam át (nálunk vadon terem, sok van belőle), majd  a koszorú tetejét vadszőlő hajtással díszítettem.  Két hétig gyönyörködtem lakásunk  teraszán az illatos koszorúban, majd a megszáradt mentaleveleket  elmorzsoltam és eltettem egy kis üvegbe, télire. A koszorú alapot viszont újra felhasználtam. Még szépek a vörös bogyójú madárbirs és az okkersárga bogyójú tűztövis bokrok, és a halványlila bogyós júlia borbolya is, így a tövisekkel dacolva ezekből metszettem le tegnap néhány ágat.

műben

A tiszafa bokrunk ugyancsak terebélyes, így erről is levágtam pár kiálló hajtásvéget, ezeket erősítettem fel először a koszorú alapra, majd ennek egy részére  tűztem fel a színes bogyós ágdarabokat. A rögzítéshez vékony rafiát használtam (vékony drót talán még jobb).  A koszorúm nem szimmetrikus, úgy készítettem, hogy a koszorúalap szép vonalú, száraz ágai is látszódjanak.  A terasz falára akasztva hetekig fogok gyönyörködni benne.

blog6

A megmaradt  bogyós ágakat vázába raktam.  Ehhez sajnos sok, a szár alján lévő bogyót le kellet vágni, és a tüskéktől is meg kellett szabadulni. Egy nagy üvegvázába tettem a hosszabb szárakat. Az ablak előtti kis asztalra helyezve nagyon jól mutatnak a légies rajzolatú ágak, feldobják a  szoba hangulatát.

váza1

Egy kisebb, arany-fehér-fekete színű porcelán vázába tettem a kisebb ágakat. A konyhaablak párkányára téve főzés és mosogatás közben is emlékeztetnek a  szép nyári napokra a kertben. Ezek a növények vízbe téve egy-két hónapig is szépek maradnak.

váza vakus2

A koszorúkészítésből megmaradt  tiszafa ágakat  némi formázás után egy sárga virágú krizantém földjébe dugtam. Így sokkal szebben mutat  az egyébként nem túl formás cserepes virág, amit a teraszon tartok. A nedves talajban a tiszafa ágak nagyon sokáig szépen zöldellnek még.  A kertünkben termett szelíd gesztenye és naspolya egészítik ki a látványt.

blog9

A kert növényeivel meghitt, őszies  hangulat költözött otthonunkba.

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

KERTI ZUHANY ÖTLETEK – Csináld magad!

létra

Balatoni fürdés,  kiadós kerti munka, napozás vagy sportolás után remek dolog zuhanyozni egyet kinn a kertben. Homokozás után sem kell a gyereknek betrappolni a házba, ha van a házon kívül egy jó kis zuhanyzó. A kíváncsi szemek elől elrejtve, a kerti zuhany a bentivel egyenértékű lehet.  Létrehozhatjuk a nyaralóban, vagy az állandó lakhelyen, a házhoz kapcsolva, vagy ónállóan. Olcsón, és akár házilag is kivitelezhető luxus. Íme néhány ötlet, hogy a készen is kapható kerti zuhany berendezést hogyan lehet praktikusan és esztétikusan  elhelyezni.

zöldben

A zuhanyt felszerelhetjük egy  erős falra (a baloldali képen egy zölddel befuttattatott falat látunk), de akár egy fára is (jobboldali kép).

házvég

Faházunk végébe egy zuhanyfüggönnyel elkerítve alakíthatunk ki zuhanyfülkét, vagy egy lécekből ácsolt  fallal szeparálhatjuk a zuhanyzót.

hullámlemez3

Műanyag, vagy fém hullámlemezeket fa keretbe foglalva lábakon álló zuhanyzót készíthetünk. A zuhanyzó padlója lehet kavicsba ágyazott  fa, vagy padlólap. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy legyen a víznek hová elfolynia.

kabin

 A régimódi kinti WC-re emlékeztető zuhanyfülkék a házhoz ragasztva, vagy önállóan  is felállíthatóak. Maradék faanyagból is elkészíthető, szép színesre festve dekoratívvá tehető.

körív

A kör alakú zuhanyzó kis helyet foglal.  Fala készülhet lécekből, padlója kavicsból (baloldali kép). Egy sima fal is elég ahhoz, hogy egy ívelt rúdra szerelt zuhanyfüggönnyel képezzünk ki kerti zuhanyt (jobboldali kép).

természetes anyag

Keleties hangulata van  a náddal elkerített zuhanyzónak (baloldali kép).  Lugasra emlékeztet a szép faanyagból készített,  tágas, paddal is ellátott zuhany kabin (jobboldali kép).

trópusi

Párakedvelő növények kaptak helyet a trópusi tájak hangulatát idéző zuhanyozókban. A terméskő és kavics burkolatú falak kialakítása nagyobb beruházást igényel.

kő2

Terméskőből építették a kör alakú zuhanyzót. Érdekessége, hogy a zuhanyt egy gerendába rejtették (baloldali kép). A ház terméskő burkolatú  oldalához csatolt  zuhanyzót  fa kerítéssel látták el (jobboldali kép).

fehér

Régi, tornácos házban jól kialakítható a vadnyugati hangulatot árasztó  nyitott  fürdőszoba (baloldali kép). A jobboldali képen látható  körcikkely alakú, téglából épített  zuhanyzó a tengerparti  strandok hangulatát idézi.

épített

Téglából építették a fenti képeken látható félig nyitott zuhanyzókat. Ha a padló teljesen burkolt, lefolyóval kell ellátni (baloldali kép). Ha a kőzúzalékos padlón át el tudni folyni a víz, nem kell lefolyó, de egy farácsra szükség lesz, ha nem akarjuk lábunkat felsérteni.

Képek forrása: Pinterest

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Szép és hűs a lugas a kertben

akác pergola

Egy növényekkel befuttatott lugas a kertben, vagy a ház mellett ilyenkor nyáron nagyon szép látvány, árnyékában jól esik megpihenni, vagy étkezni. A lugas lényegében kisebb építmény, egyszerű támrendszer, vagy kisebb térelválasztó, átjáró, térformáló építmény, mely optimális futónövényeink számára. A pergola komolyabb építmény, szervesen kapcsolódhat az épületekhez, hangsúlyosabb fenti árnyékoló szerkezet jellemzi. Az alábbi képeken nem teszünk különbséget lugas és pergola között, az egyszerűség kedvéért mindegyiket lugasnak nevezzük. Leggyakrabban a lilaakáccal, klemátisszal, trombita folyondárral, szőlővel, loncfélékkel, rózsával, borostyánnal és vadszőlőfajtákkal szokták befuttatni a lugasokat, de szépek az egynyári és a gyümölcsöt termő kúszó növényekkel befuttatottak is.

borostyán A meghitt otthonosság  hangulatát árasztja a borostyánnal gazdagon befuttatott  lugas. Az   teraszt   magasított virágágyások  szegélyezik. cserepes Az előbbi faszerkezetekhez képest  ez egy egyszerűbb támrendszerű lugas, amelyet nem futtattak be teljesen növényekkel, hanem cserepes virágokat lógattak  le az asztal fölé. fatörzsből A megmunkálatlan fatörzsekből és faágakból ácsolt lugas  rusztikus hangulatot áraszt. Az építménynek nem annyira árnyékoló, mint inkább térkijelelő és hangulati  funkciója van. fehér virág

A fehéren virágzó futónövények teljesen elborítják a fehérre festett  gerendákat, amelyek szép kő oszlopokon nyugszanak.  A világos színek és virágok  vidám, játékos hangulatot kölcsönöznek a lugasnak.

nádtetős Szellős nádszövettel borították  a mediterrán hangulatú, tágas  lugast. A kert közepén álló fa építménynek   csak az oldalsó tartóoszlopára futtattak fel növényeket.

rózsa

A lugas alá nem csak kiülni lehet, egyéb célokat is szolgálhat. A fenti képen a ház egy nagy ablaka előtt-felett húzódik a lugas. A  szépen befuttatott könnyű lécszerkezet nem veszi el a napot, de árnyékot ad és  dekoratív hatást kelt.

garázsajtó felett

Ez a lugas olyan kicsi, hogy még tartó oszlopai sincsenek. A  garázsajtó fölé erősített “lugasocskát” előbb-utóbb befutja a dézsába ültettet  növény, szépen dekorálva a fehér házfalat.

bejárati pergola A ház bejárata elé épített lugas árnyékot ad és  szépen dekorálja az amúgy jellegtelen házfrontot. Dézsás és futónövények díszítik. hintaágy Csodás lehet  ebben a szépen ácsolt lugas szerkezetbe épített hintaágyban ringatózni!  A környezet ugyan szép zöld, de a lugasról hiányoznak a növények. ívelt Lugasunk állhat a kerti ösvényen átívelő  fém boltívekből is.  A széles  kapura emlékeztető lugas házilag  is kivitelezhető.  Színes virágokkal befuttatva pompás dísze lehet kertünknek. marokkói Ez a terasz csak szerkezetében hasonlít a lugashoz, növényeket nem futtattak fel rá. A keleties hangulatú kiülős helyet  függönyökkel lehet árnyékolni. íves Közvetlenül a házhoz kapcsolták ezt az íves tetejű lugast, melynek egyik oldalán növények futnak fel, a másik oldalán cserepes növényekből  képeztek színpompás kertet. rózsa2

A vörös rózsákkal befuttatott lugasban üldögélve átadhatjuk magunkat a természet szépségének, és a virágok bódító  illatának.

Cecilia

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Játszótér a kertben – csináld magad!

Ahhoz, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat a kertben, szórakoztató játékokra van szükségük a szabadban is. Az alábbiakban néhány nem szokványos ötletet szeretnék közreadni, melyek  házilag is kivitelezhetőek, sőt a megvalósítás során otthoni  felesleges dolgokat is újrahasznosíthatunk.

tábla

Nemcsak a tanteremben, a kertben is lehet tábla a falon! A kerítésre erősített  fekete tábla (baloldali kép)  könnyen elkészíthető egy megfelelő méretű falap speciális  táblafestékkel  való lekenésével.  Már csak  egy doboz színes  kréta kell hozzá, hogy a nyári szünetben lehessen iskolásat játszani. A jobboldali képen látható, hogy egy deszkára különböző alakú és méretű fémtárgyakat – tepsit, kuglóf sütőt, rácsos tartót –  szereltek. Kinn a szabadban a gyerekek akár hangos  zenebonát is  csaphatnak,  ha egy ütővel  a fémtárgyakból   különböző hangokat csalnak elő.

sánta

Szívesen sánta-iskoláznak  az apróságok, ha a fenti képeken látható módon beton járólapokat ásunk a földbe, vagy a kerti utat alakítjuk a sánta-iskolázáshoz használható alakúra. A festésben és a számok megrajzolásában a gyerekek is bizonyára boldogan közreműködnek.

Tipi

Az indián sátor, a tipi, izgalmas, romantikus búvóhely lehet  a kertben. Kialakítására többféle  példát látunk. A barkácsolásban jártas szülők   lécekből és deszkákból alakíthatják ki a sátor alakú kuckót (középső kép).  A  rudak gúlába  rakásával és összecsomózásával, illetve a lécek összeszegelésével  kialakított vázból (bal és jobboldali kép) akkor lesz sátor, ha futónövényeket, például babot, vagy hajnalkát futtatunk fel a lécekre-rudakra. A baloldali képen a magokat a földbe vetették a sátor köré, míg a jobboldali képen ládákba vetve hajtott ki a mag.

csúszda

Nagyon fogják élvezni a kicsik a csúszdázást, ha egy műanyag csúszdalap felső végét egy magasított teraszhoz erősítjük, az alsó vége pedig a homokozóba nyúlik bele (baloldali kép). A terasz alatt  még egy bújócskázásra alkalmas házikót is kialakítottak. A csúszdalap  egy házilag eszkábált  létrás “kutyaházikóhoz” is hozzáilleszthető (jobboldali kép). Különböző méretű műanyag csúszdalapok állvány nélkül is kaphatóak.

babaház

A használaton kívüli fészer, vagy a kert végében lévő lepukkant szerszámos kamra  felújítva és kicsinosítva a kislányok kedvenc kerti tartózkodási helye lesz, de újonnan vásárolt  kerítéselemekből  is könnyen összeszerelhető a babalak.

asztal

A babaházban minden megvan, ami az igazi nagy házban:  tűzhely, mosogató csapokkal ellátva,  a polcon  pedig helyet kapnak a műanyag poharak  az edényekkel  (baloldali kép).  A nyári melegben a falra szerelt lavórtartó lavórjában mosogatni is lehet (jobboldali kép). A szorgos kis kezek boldogan utánozzák a felnőttek munkáját.

farönk

Egy kivágott fa  törzsét  fűrészeljük különböző hosszúságú darabokra. Vonjuk be favédő anyaggal, majd  fessük be kültéri festékkel.  Állítsuk a talpára, ássuk be a földbe, és máris kész a mászóka.  A  festésben a gyerekek is segédkezhetnek. Egy vastag fatörzs körszeletei  a földbe ásva  az ugrándozni szerető  kicsik   ügyességét próbára tévő  eszköz lehet.

gumik

A kiszuperált autó- és teherautó gumik mászókaként funkcionálnak színesre festve és egymáshoz erősítve. A fehérre festett,  párnával ellátott autógumiból kényelmes ülőke, míg a termőfölddel megtöltöttekből  növénytartók lettek.

kerítés

A gyerekeknek szánt területet vidám, színes kerítéssel jelölhetjük  ki.  Mókásak az óriás színes ceruzákból összeállított kapuk.  A kerítés lécek  mintásra festését rábízhatjuk a nagyobb gyerekekre.

festegető

De nemcsak a kerítést, hanem a virágcserepeket, és a tűzrakóhely kijelölésére szolgáló téglák megfestését is feladatul adhatjuk az alkotásra vágyó gyerkőcöknek. A  saját kezük munkájával díszített kertben még jobban érzik  magukat az apróságok.

fatönk

A kivágott fák után megmaradt csúf facsonkok is kínálják magukat a hasznosításra: kis tetővel, ablakkal, ajtóval ellátva manólakká varázsolhatjuk azokat a picik számára (baloldali kép). Sőt, talán még a tündérek is szívesen beköltöznek az ódon fa gyökerei köré mohával és kavicsokkal kialakított tündérkertbe (jobboldali kép).

kis kert

A kertben adhatunk egy talpalatnyi  helyet a kicsiknek, hogy maguk is kertészkedjenek, megéljék a magból kikelő  növény csodáját. Egy lábakon álló fa növénytartó  (balra)  éppen elegendő kezdésnek erre a célra. A nagyobbak már egy jókora földdarabot is kaphatnak a kísérletezgetéshez. A házakkal tarkított fűszerkertecske (jobbra) kialakítása és  gondozása  komoly feladatot jelent egészen őszig.

Cecilia

 Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

 https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kerti terasz ötletek

A jó idő beálltával egyre több időt töltünk a teraszon, a kertben.  Nem feltétlenül kell drága kerti bútor   és  egyéb berendezés ahhoz, hogy egy kellemes, pihenésre, vagy társasági életre alkalmas helyet alakítsunk ki.  Én magam is bolondja vagyok a szép teraszoknak és próbálok minden évben egy kicsit alakítani kertünk teraszán, hogy még meghittebbé, még kellemesebbé tegyem az ott-tartózkodást. Az alábbiakban a Pinteresten   “Kerti teraszok” nevű  mappámban gyűjtögetett képekből válogattam. Minden képen  valami jó ötlet ragadott meg. Remélem a kedves olvasók is fognak kedvükre való ötleteket meríteni a gyűjteményemből.

 árnyas

Közvetlenül  a   ház előtti teraszt egyszerű, alkalmi   árnyékolással tudjuk ellátni, ha  egy nagyméretű vászon sarkait a terasz padlójához rögzített  magas rudakra  erősítjük.  Egy földig érő hosszú, és egy erre ráterített rövidebb terítővel akármilyen egyszerű asztalt elegánssá tehetünk. Kivételes, ünnepi alkalmakra akár a benti székeket is kivihetjük a teraszra.

elegáns

Ebben az elegáns, kovácsoltvas bútorokkal berendezett teraszban a teraszt fedő lapok kialakítása ragadott meg. A szabálytalan alakú, terrakotta színű lapok közötti rést nem fúgázták ki, hanem termőföldet szórtak bele és fűmaggal vetették be. Elragadó az előtérben látható két, levendulával beültetett terrakotta növényláda. Az egésznek  kicsit  antik, légiesen hangulata van.

kőpad

Érdekes, hogy egy antik hatású kőpad és egyszerű, festett fa székek milyen jól megférnek együtt, ha mindegyiket  ugyanolyan stílusú és színű párnákkal borítjuk.  Megfelelő környezetben,  szép növények mögött,  még egy kopott házfal  is meghitt hangulatot  áraszt.

fák között

 Néhány nagy fa sem akadálya egy  deszkákból  készült  terasz kialakításának a fák között. A fa lombjai      alatt, színes párnákon kellemesen  lehet hűsölni a forró napokon.

lila

Egy élénk szín előfordulása – jelen  esetben a lila – kellemes hangulatot varázsol az egyébként hétköznapi teraszon. A tetőről lelógó, érdekes alakú, lila  lámpák, a háttérben elhúzható lila függöny és néhány lila párna  bizzarul elegánssá varázsolja a szűkre szabott teraszt.

nádszövet

Keleties hangulatú  ez a nádszövettel árnyékolt terasz. A szögletes ülőalkalmatosságokat puha matracokkal és párnákkal látták el. A rózsaszínes, pirosas textilek felvidítják az amúgy egyszerűen berendezett, fehér padlójú teraszt.

székek

Bohém hangulatú a gazos kertben, a fák alatt berendezett alkalmi  terasz. Az ágakról lelógatott, keretbe foglalt órák alatt jól megférnek egymás mellett a legkülönbözőbb székek és karosszékek egy óriási, ódon asztal körül.

terasz

Ez a terasz olyan idilli, hogy az ember egész nap az egyik kecses székben üldögélne.  A páfrányok,  a kúszó és a szilakert növények, a  lépőköves utacska, valamint  a romantikus kis kút a szoborral rendkívüli  hatást  keltenek.

növények

A végére hagytam a kedvencemet, a rézsű aljában elhelyezkedő teraszt, ahol minden deszkából készült: az asztal, a pad, a lépcsők , és a baloldali rézsűt is deszkalapokkal fedték. A nagyszerű összhatáshoz hozzájárulnak a gyönyörű növények is.

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mibe ültessünk? Meglepő tippek, fortélyok.

talicskák

Növényt ültetni  virágcserépbe, virágtartóba szoktunk, pedig számtalan egyéb tárgy is alkalmas lehet erre a célra. Engedjük el a képzeletünket és válogassunk bátran a háztartásunkban lévő,  de már nem használatos holmik közül.  Az eredmény megdöbbentően  jó lehet, és az újrahasznosításnak környezet- és pénztárcakímélő hatása is van.

tojás

Palántázzunk tojáshéjba! Ha a palánták elérték a megfelelő méretet, a tojáshéjjal együtt elültethetőek. A tojáshéj tápanyagként szolgálva elbomlik a talajban.

dézsa

Fa- és fém dézsában  több, hasonló igényű  növényt ültethetünk össze. Egy  nagy terjedelmű virágtartó, mint a baloldali – arra is alkalmas, hogy  egy miniatűr tájat hozzanak benne létre  házikóval és kerítéssel, gyeppel  és persze sok virággal.

kancsó2

Csorba, vagy kicsit repedt kancsóba is nagyszerűen mutatnak a növények, ha a virágok színét a kancsó színéhez igazítjuk. A jobboldali képen azt látjuk, milyen helytakarékosan tudunk cserepeket elhelyezni például egy erkély falán.

plastic2

A kidobásra ítélt műanyag palackok kiválóan alkalmasak növénytermesztésre, a képen látható módon megvágva, és alul kilyukasztva.  A baloldali képen spenót nő a függőlegesen álló, felső egyharmaduktól megfosztott  palackokban. A középső képen közelről láthatjuk, hogyan vannak kimetszve a jobboldali képen, vízszintesen felfüggesztett  palackok. Zseniális!

emeletes

Az emeletes virágtartók dekoratívak és helytakarékosak. Ha több egyforma, de különböző méretű cserepünk van, rakhatjuk őket egymás  tetejére. Az alsóbb cserepeknek  csak körben, a szélére ültessünk.

lábbelik

Ki gondolta volna, hogy a lábbelik is alkalmasak virágtartónak? Azt kell csak kitalálnunk, hogy mire függesszük fel (erre a fa kerítések igen alkalmasak), és hogy milyen növényeket ültessünk beléjük. A képen látható kis, színes gumi gyermek csizmák és az élénksárga  fapapucsok  remekül mutatnak növénytartóként.

vödör

Egy szebb napokat megélt grillező, illetve hétköznapi fém vödör is lehetnek kertünk, udvarunk ékességei, ha a beültetett növények illenek a formákhoz.

lábosok3

Mindenféle formájú és nagyságú lábosok kerti növénytartóvá avanzsálhatnak rusztikus hangulatot varázsolva a környezetükbe.

szekrény

Bármelyik megoldást választjuk, nagyon fontos arra ügyelnünk, hogy a virágtartók alján   lyukak legyenek a felesleges víz elfolyásához, különben növényeink hamar kipusztulnak!

Eredményest ültetést kívánok!

A képek forrása: Pinterest

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9gek/25212587149919

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kerti ötletek – csináld magad!

Közeledik a tavasz, itt az idő nekilátni a kerti munkáknak. Már én is alig várom, hogy nekikezdhessek. A szokásos kerti munkákon kívül  mindig szeretem valami újjal feldobni a kertet.  Ha sikerül régi, meglévő tárgyakat újrahasznosítani és megmenteni a kidobástól, annak mindig külön örülök.  Íme néhány ötlet.

m ágak jó

A  fák, bokrok  tavaszi metszéskor sok  levágott ág keletkezik. Kidobás, elégetés helyett az erre alkalmasakat kisebb-nagyobb projektekben használhatjuk fel. Ha hosszú  ágak  egyik végét kör alakban a talajba szúrjuk, a másik végüket  összefogjuk és rögzítjük, akkor futónövényeket,  pl. paradicsomot, babot, vagy futó virágokat, pl. hajnalkát, sarkantyúkát  futtathatunk fel rá.  Komolyabb szakértelemmel rendelkezve, talpas keretbe foglalva mutatós árnyékolót/térelválasztót  készíthetünk egyforma hosszúságúra vágott ágakból.

m ágak 2

De készíthetünk ágakból semmire sem használható, ám tetszetős oszlopokat, ha kötegbe fogva rögzítjük azokat, majd köveket teszünk rájuk. Különösen a kert bejáratánál  mutatnak jól. Ügyes kezű ezermester a rendelkezésre álló hely nagyságához  igazított  lugast  szögezhet össze az ágakból, melyre növényeket lehet felfuttatni.

cserép2

Nagyon  díjazok mindenféle ötletet, arra vonatkozóan, hogy a hagyományos virágtartókon kívül mi mindenbe lehet növényeket ültetni. A jobboldali képen egy kiszuperált csövet látunk  új szerepben, míg a baloldali képeken jobb időket megélt játékautók szépelegnek a beléjük ültetett pozsgás növényekkel.  Minden esetben fontos, hogy a tartók alján lyukak legyenek, melyeken a növények számára   felesleges víz el tud folyni.

m jelző

Ha elvetettük a magokat a földbe, főként, ha többfélét vetettünk egymás mellé, valamivel meg kell jelölni a nevüket. A konyhában már nem használható fakanalak színesre festve, névvel ellátva ilyenkor jó szolgálatot tehetnek. Ha kis, kemény ágak egy részéről lehántjuk a kérget, alkalmasak lesznek arra, hogy ráírjuk a növény nevét, és a földbe szúrhatjuk az elvetett magok megjelölésére.   Célszerű lelakkozni a felületet. Ebbe a műveletbe a gyerekeket  is bevonhatjuk, élvezni fogják.

m bútor

Ime két példa bútorok kerti újrahasznosítására. Mielőtt bútordarabokat lomtalanítanunk, gondoljuk át, hátha a kertben még használhatóak valamire. (Én balga módon nemrég négy széket dobtam ki :-(). A képen látható konyhaszekrény neonzöldre festve remek tároló helye lett mindenféle kerti eszköznek. A lepukkant szék ülőkéje helyére drótból  növénytartót hajlítottak. Élénk színűre festve  ki tudja hány évig szolgál  még új szerepében.

m flakon

A kiürült, nagyméretű műanyag flakonokat se dobjuk ki kapásból a szemétbe. Ha a fogója alatti részt a képen látható módon levágjuk, ügyes lapátot készíthetünk belőle. Ha sikerül a flakon zárókupakjába lyukakat fúrnunk, akkor kiváló öntözőkannánk lesz belőle.

m hasznos

Végül két, egyszerű, de nagyszerű kerti praktika. Ha egy területet meg akarunk tisztítani a gyomoktól, tegyünk rá egy vastag kartont, vagy kartondobozt, és rögzítve hagyjuk ott egy ideig. Fény hiányában a papír alatt lévő növények elhalnak, maga a papír elbomlik és tápanyagként szolgálhat a talajban.  Ezt érdemes ősszel megcsinálni, és tavaszra már meg is lesz a gyommentes területünk, ahová vethetünk. A másik képen műanyag tárolókat látunk nagy kaspóba helyezve. Ha takarékoskodni akarunk a földdel és rövid gyökeret eresztő növényt ültetünk a kaspóba, ilyen flakonokkal tölthetjük ki az alját. Így a virágtartó súlya is sokkal kisebb lesz, és kevesebb földre lesz szükségünk.

Cecilia

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!