Régiségeknek

Sütőtökös, vörös áfonyás muffin – bögrés süti

canberry 5

A sütőtökös muffin  alacsony zsírtartalmú, a benne lévő gyümölcsöktől  egészséges és finom bögrés süti.

Hozzávalók kb. 20 db. muffinhoz:

ugyanazt a 2.5 dl-es bögrét  használva:
2 bögre kukorica liszt
2 bögre búzaliszt
fél bögre cukor (én barna cukrot használok)
4 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál só
2 felvert tojás
2/3 bögre sütőtökpüré
2 bögre zsírszegény aludttej, ami helyettesíthető 2 kávéskanál almaecettel
4 evőkanál olívaolaj
1 bögre aszalt vörös áfonya
1 kávéskanál fűszerkeverék, melynek összetevői: fél kávéskanál őrölt fahéj, negyed kávéskanál őrölt gyömbér, 1/8 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1/8 kávéskanál őrölt szerecsendió.

crabberry4

Elkészítés:

A muffin tepsit olajozzuk be, vagy használjunk papír kosárkákat. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Süssük meg a sütőtököt, majd pürésítsük (ne legyen nedves, inkább sűrű legyen). Egy nagy tálban keverjük össze a kukoricalisztet, a búzalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket és a sót. Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat, az aludttejet vagy borecetet, a sütőtök pürét és az olajat. A nedves hozzávalókat keverjük bele a száraz hozzávalókba, majd adagoljuk hozzá az áfonyát. Töltsük meg a muffin formákat kétharmadig (mert meg fog nőni), de süthetjük a tésztát gyümölcskenyér formájú tepsiben is. Süssük 30 percig, illetve amíg aranysárga színű lesz, és finoman összenyomva a teteje vissza nem ugrik. Langyosan, vagy szobahőmérsékleten kínáljuk önállóan, vagy kávé mellé, lekvárral.

Hedi Neu, Chicagóból

                                                                                                                                            .
 Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide!

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Gyümölcsös selyemital, a smoothy

IMG_0208

A smoothy (kiejtése: szmúszi) egy kellemes, könnyen elkészíthető ital, mely egészséges és kalóriaszegény, fogyókúrázóknak is ajánlott. Mi naponta isszuk, mert a gyümölcs tartalmazza a sokféle vitamint és antioxidánst, a joghurt pedig a szervezet számára szükséges probiotikumot. Mivel a szájban sima és selymes érzést kelt, elneveztük  selyemitalnak.

Hozzávalók:

Az alábbi mennyiségből 2 nagy pohárnyi, vagy négy átlagos pohárnyi ital készíthető.

1 banán
25 dkg friss, (vagy mélyhűtött) aprómagvas gyümölcs vegyesen, én epret és kökényt használtam
2,5 dl liter tej
2,5 dl liter vanília, vagy sima joghurt
1,2 dl narancs dzsúsz
2-3 kanálnyi méz, ízlés szerint

Elkészítés

Tegyük az összes hozzávalót egy mixerbe és addig mixeljük, amíg selymesen sima nem lesz. Öntsük poharakba és szervírozzuk. Kísérletező kedvűek kipróbálhatnak különböző gyümölcs kombinációkat (cseresznye, meggy, kivi, barack), sőt még kakaót is tehetnek bele.

Hedi Neu, Chicago

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Rakott édesburgonya

ssweet pot2

Különleges, egzotikus jellegű étel,  húsok, halak mellé adhatjuk köretnek. Vegetáriánusoknak, gluténérzékenyeknek is kiváló. Ha vendégeknek készítem, mindig sikert aratok vele.

sweet potato1

Hozzávalók:

3 db meghámozott, szeletekre vágott édes burgonya
8 evőkanál barna cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
2 nagy, középen kivájt alma, 1,5 cm vastag körszeletekre vágva
8 evőkanál liszt (gluténmentes változatban kukorica keményítő)
4 evőkanál vaj
4 evőkanál apróra vágott pekán dió, vagy dió

Apple Pudding 006

Elkészítés:

Tegyük az édes burgonyát egy nagy edénybe annyi vízzel, hogy ellepje. Melegítsük forrásig és főzzük, amíg megpuhul, kb. 25 percig. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Kenjünk ki egy 18 cm x 28 cm nagyságú sütőedényt.
Egy kis tálban keverjünk össze 4 evőkanál barna cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót. Rétegesen rakjuk le az édesburgonyát  és az almaszeleteket, a fahéjas keveréket az almaszeletekre szórjuk. Legtetejére az édesburgonya kerüljön. Egy másik tálban vegyítsük össze a lisztet, a megmaradt 4 evőkanál barna cukrot, a vajat és a pekán diót. Szórjuk rá a legtetejére. Süssük előmelegített sütőben 30 percig, illetve amíg enyhén meg nem barnul. Díszítésként tehetünk a tetejére néhány szem pekán diót egészben.

sweet 3

Ezt az ételt előre is el lehet készíteni, felmelegítve is finom.

Hedi Neu, Chicago

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

 https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Citromos almafelfújt

Apple Pudding 0

Könnyű, finom desszert, kissé savanykás íze miatt  húsok mellé is jó köretnek. Előnye, hogy még a mérleget sem kell elővenni az elkészítéséhez. Lisztérzékeny változatban is elkészíthető.

Hozzávalók:

4 szétválasztott tojás 12 evőkanál cukor 4 evőkanál olaj 2 kávéskanál citromlé 1 kávéskanál reszelt citromhéj ¼ kávéskanál fahéj 6 db közepes nagyságú zöldalma reszelve, levétől kinyomkodva 12 evőkanál liszt, lisztérzékenyeknek krumplikeményítő 1/8 kávéskanál só 8 evőkanál darált mandula, vagy dió, szeletelt mandula, vagy diórarabok

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Keverjük ki a tojássárgájákat a cukorral, amíg sűrű és világossárga nem lesz. Keverjünk hozzá 3 evőkanál olajat, a citromlevet, a citromhéjat és a fahéjat. Ezután tegyük hozzá az almát és a lisztet (vagy keményítőt). Jól dolgozzuk össze. Verjük fel keményre a tojásfehérjét a sóval. Óvatosan keverjük bele az almamasszába. Egy kb. 20cm x 30cm-es jénai vagy pyrex tepsit olajozzunk ki a megmaradt olajjal, és szórjuk meg körben a darált mandula egy részével. Öntsük bele a masszánkat. A maradék darált mandulát szórjuk a tetejére. Süssük kb. 45 percig. Díszítésként  a felvágott szeletekre manduladarabokat raktam. Tálalhatjuk melegen, vagy hidegen. Én gyakran köretnek adom húsok, vagy halak mellé.

Hedi Neu, Chicago

 

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Kecskesajtkrém körtével

kecske 4

Ezzel az egyszerű és finom recepttel nagy sikert arattam nemrég egy partin. Váratlan vendégek betoppanása esetén is hasznos, mert percek alatt elkészíthető.

Hozzávalók
30 dkg puhított kecskesajt
1 citrom reszelt héja
3 evőkanálnyi aprított metélőhagyma

kecske 2

Elkészítés
Konyhagépen dolgozzuk össze a kecskesajtot a citromhéjjal, amíg habos nem lesz. Ízesítsük sóval és frissen őrölt fehér borssal. Dolgozzuk megint jól össze és ezután keverjük bele az apróra vágott póréhagymát. Tegyük egy kis tálba. Én cikkekre vágott körtével és sós, ropogós keksszel szervíroztam . A körtéket citromlével permeteztem be, hogy ne barnuljanak meg. Feldarabolt zöldséggel (répa, uborka, retek, paprika, paradicsom) ugyancsak kiváló.

Hedi Neu, Chicago

 Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:
https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Egzotikus sütőtök leves

tökleves

Ez az egzotikus, thai ízeket idéző leves nagyon jó olyan különleges alkalmakra, mint például a Szilveszteri vacsora. Az itt leírt mennyiség legalább 12 személynek elég, de ha nem fogy el, remekül lefagyasztható. A receptet a fiam és a menyem találták ki, és én is évek óta készítem, mindig nagy siker fogadja a vendégeim részéről.

tökleves3

Hozzávalók:

Egy hosszúkás fajta, közepes nagyságú sütőtök
2 db édesburgonya
2 zöld alma
1 közepes nagyságú vöröshagyma
3 db nagy sárgarépa
3 evőkanál méz
1,5 evőkanál olaj
2 konzerv kókusztej (8 dl)
1 liter csirke húsleves, vagy zöldségleves alaplé
köri por ízlés szerint (kb. 2 evőkanál)
fél evőkanál gyömbérpor
1 evőkanál koriander por
2 evőkanálnyi  kinyomott lime lé
só és bors ízlés szerint

tökleves2

Elkészítés:

1. Hámozzuk meg és daraboljuk fel a sütőtököt. Hámozzuk meg és vágjuk félbe az édes burgonyát, hámozzuk meg és vágjuk fel  a sárgarépákat, vágjuk félbe és csumázzuk ki az almákat (nem kell meghámozni). Tegyük mindezt egy tepsibe és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Süssük 200 fokon kb. egy órányit, félidőben fordítsuk meg a zöldségeket. Addig süssük, amíg megpuhulnak.

2. Vágjuk fel a hagymát. Egy nagy leveses fazék alján olajban pirítsuk addig, amíg áttetszővé nem válik. Ezután tegyük hozzá a köri port, a gyömbér port és a koriánder port. Adjuk hozzá a mézet és hagyjuk főni, amíg buborékozni kezd (1-2 perc).

3. Ezután tegyük a lábosba a zöldségeket, az egyik kókusztej konzervet, a lime levet, és annyi levesalapot, hogy az egészet befedje. Magas hőmérsékleten melegítsük addig, amíg forrni nem kezd. Ezután vegyük kicsire a hőt és addig főzzük, amíg minden zöldség pépessé nem válik (kb. fél óra).

4. Tegyük hozzá a második kókusztej konzervet. Passzírozóval, mixszerrel, vagy bot mixerrel pépesítsük krémesen simává. Ízlés szerint adjunk még hozzá sót, borsot, lime-ot és körit. Melegen tálaljuk.

Remélem, hogy ízleni fog!
Hedi Neu, Chicago

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Vegetáriánus májpástétom

májkrém1

Csodás, zsírszegény és gyorsan elkészíthető recept. Ajánlott azoknak, akik odafigyelnek az elfogyasztott kalóriákra, de azoknak is, aki vegetáriánusok, vagy speciális diétán vannak cukorbetegség, vagy lisztérzékenység miatt. Vendégeknek zöldségekkel és chipsszel tálaltam, de nagyon finom rozskenyérre, vagy sós kekszre kenve is. És ami a legfőbb, olyan az íze, mint az igazi májkrémnek.

Hozzávalók:

2.5 dl lencse fél liter vízben addig főzve, amíg el nem fövi a vizet
1 nagy hagyma felszeletelve és olajban aranyszínűre pirítva
2.5 dl pirított dió
2 kemény tojás lehűtve, meghámozva

vegamáj

Elkészítés:

Tegyük az egészet egy mixerbe, tegyünk hozzá sót, borsot ízlés szerint és olajat, ha szükségesnek látszik. Dolgozzuk össze krém állagúra.

Megjegyzés: Mivel ez egy amerikai recept, a súly mértékegységek deciliterben vannak megadva. A méréshez használjunk egy mérőpoharat.

Hedi Neu, Chicago

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Te mit teszel az egészségedért? Én feladtam a kenyérevést!

gluténmentes11

Egy lisztérzékeny vallomása.

2005. december 20. Pontosan emlékszem mi történt azon a napon. Egy kedves barátom születésnapját ünnepeltük Greektownban, Chicagóban. Éppen egy egész kosár frissen sült, isteni finom kenyeret ettem meg, és prófécia-szerűen azt mondtam: ami a diétázást illeti, mindent fel tudnék adni, kivéve a KENYÉR evést. A következő napon egy vastagbéltükrözésre voltam előjegyezve, hogy sikerüljön kideríteni, hogy mi az oka állandó gyomor-és bél problémáimnak. Öt-hat éve fokozatosan egyre betegebbnek éreztem magamat mindenféle zavaró tünetekkel.

Hogy a hosszú történetet rövidre fogjam, a vizsgálatot követően az orvos négy orvostanhallgató kíséretében bejelentette, hogy gluténérzékenységem (lisztérzékenységem) van, s el is magyarázták, hogy ez mit jelent: a bél nem tudja feldolgozni a glutént. Gyakorlatilag a szervezetem képtelen volt felszívni a kalciumot és a D-vitamint, aminek olyan súlyos következményei lehetnek, mint a csontritkulás, nyelőcsőrák, depresszió, stb. További tájékozódásaim alapján megtudtam, hogy a betegségnek 125 különböző tünete lehet, és hogy a gasztroenterológusok szerint 133 emberből egynél fordul elő, azaz nagyon ritka. Mára ez a szám 100-ból egyre módosult.

gluténmentes

Szóval mindez azt jelentette, hogy számomra nincs többé kenyér, tészta, pizza, stb. Röviden szólva, azonnal abba kellett hagynom a kenyérfogyasztást. Nagy sokk volt számomra. Na de akkor mit ehetek? Az étkezésem addig nagyonis gluten tartalmú élelmiszereken alapult. Azt hittem, hogy állandóan éhezni fogok, hisz mi mást lehet enni?

Újra kellett tanulnom, hogy mit és hogyan egyek. Végülis nem lett vége a világnak, sőt a kezdete lett egy felfedező utazásnak a gluténmentes élelmiszerek világába. Meg kellett tanulnom, hogy hogyan kell lisztmenetesen sütni, főzni, mivel lehet a búzalisztet helyettesíteni. Szerencsére elég sokmindennel.  Komoly kutatásokat végeztem részben az interneten, részben könyvek megvásárlásával, kölcsönzésével. Szerencsémre, találtam egy szerzőt a témában, akinek tetszett a stílusa, és elkezdtem kipróbálni komplikáltabb recepteket is.

Minden amit olvastam, arra figyelmeztetett, hogy ne csaljak a diétában. De ha akartam volna, se tudtam volna csalni, mert akkor látványosan rosszul lettem. Ha véletlenül mégis glutént eszek, a szervezetem azonnal kidobja – nem akarom részletezni a kellemetlen tüneteket. Az utóbbi 9 évben nagyon szakszerűen megtanultam kontrollálni, hogy mit egyek otthon. Utazáskor, vagy barátoknál étkezve még mindig egy kis bizonytalanságot jelent az étkezésem.

gluténmentes 4

A glutén egy protein, amely megtalálható a búzában, a rozsban, az árpában és az ezekből készült ételekben. Nem könnyű elhinni, hogy ilyen apró magvak hogyan okozhatnak embereknek olyan nagy bajt. A glutén egy lisztérzékenynek olyan, mint a kriptonit a szuper-mennek. Akár egy pár szemnyi is padlóra tudja küldeni az embert.

Konklúzióként: hogy mit tettem azért, hogy újra egészségesnek  érezzem magamat? Feladtam azt, amit a legjobban szerettem: a kenyérevést! Megtenném újra? Biztosan, hiszen milliószor jobban érzem magamat azóta, hogy gluténmentes diétán élek. Nem könnyű, de megéri. Rengeteg jó receptet tanultam meg és a családom és barátaink is szívesen eszik az általam készített lisztmentes, de mégis finom ételeket. Gluténmentes receptjeimből egy egész gyűjtemény van itt a blogban: előételek, levesek, húsételek, zöldségételek, köretek és édességek. A jobboldali oszlopban, a KATEGÓRIA alatt a „Hédi” szóra kattintva, illetve lejjebb a  CIMKE szó alatt “Hédi”, és a “lisztmentes” szavakra kattintva   előhozhatóak.

Hedi Neu, Chicago

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Póréhagyma krémleves

jó

Ez lesz a kedvenc levesed, mert melegen és szobahőmérsékleten egyaránt finom. Sima és krémes, ha vendégeknek tálalod fel, elismeréseket aratsz majd.

Hozzávalók

2 db póréhagyma (a pucolási tudnivalókat lásd lejjebb,)

1 kis fej vöröshagyma,

2 evőkanál vaj,

3 kis krumpli meghámozva, szeletelve,

1 liter zöldség-, vagy húsleves alap,

4 dl tej,

só ízlés szerint,

2,5 dl főző tejszín, vagy tejföl,

apróra vágott metélőhagyma díszítésnek (én sült piros paprikát használtam)  

póré1

Elkészítés

Tisztítsuk és vágjuk fel a póréhagymát (lásd a speciális instrukciókat lejjebb). A fehér részét szeleteljük fel vékonyra. Egy nagy leveses fazékban közepes lángon pároljuk meg a póréhagymát és a hagymát a vajon, amíg puha nem lesz. Tegyük a fazékba a krumplit, a leves alapot és a sót. Növeljük a hőmérsékletet és forrásig hevítsük, majd csökkentsük a hőt, fedjük be a fazekat és hagyjuk főni 35-40 percig, amíg a krumpli meg nem puhul. Mixerrel, vagy botmixerrel pürésítsük az egészet egészen simára. A levest eddig a folyamatig már 1-2 nappal korábban is elkészíthetjük. A teljes befejezésig rakjuk hűtőbe. Tegyük a keveréket egy leveses fazékba, keverjük bele a tejet és a tejszínt (vagy tejfölt), alacsony hőmérsékleten melegítsük kb. 10 percig, amíg felmelegszik. Vegyük le a tűzhelyről és vagdalt snidlinggel díszítve tálaljuk. Kínálhatunk hozzá  krutont (ropogós kenyérkockák) is.

póré 2

A póréhagyma tisztítása

A póréhagymát gondosan meg kell tisztítani, mert a sok réteg között földmaradványok lehetnek. A gyökér részét közvetlenül az alap fölött vágjuk le. Ha túl magasan vágjuk le, akkor eltávolíthatjuk azt a részt, ami összetartja a rétegeket. A rostos, zöld leveleket távolítsuk el, úgy hogy csak a fehér és a világoszöld szárrész maradjon. Vágjuk a póréhagymát hosszában ketté, és így szeleteljük fel.

Hedi Neu, Chicago

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Vodkaszószos spagetti

V1

Ezt a különleges ízű  szószt használhatjuk főtt tésztához, mint önálló ételhez, de csirkehúshoz, vagy halhoz is. Készülhet frissen, de le is fagyaszthatjuk. Ha vendégeknek adjuk, ne áruljuk el előre, hogy vodkával készült.

Hozzávalók 6 személyre

fél kg spagetti
1 evőkanál vaj
3 evőkanál olivaolaj
1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
4 gerezd összenyomott fokhagyma
80 dkg konzerv egész paradicsom, apróra darabolva
25 dkg konzerv pardicsomszósz
1,2 dl vodka, vagy egyéb magas alkoholtartalmú ital
1,5 dl főzőtejszín, vagy tejföl
8 evőkanál reszelt parmezánsajt, plusz még a tetejére ízlés szerint
fél csomag apróra vágott zöld petrezselyem
egy maroknyi friss, aprított bazsalikom levél, plusz még a tetejére ízlés szerint
egy csipet csípős, piros paprika
só és bors ízlés szerint

Vodka2

Elkészítés

Forraljunk fel sós vizet a spagetti megfőzéséhez. Közben vágjuk fel a hagymát, egy serpenyőben hevítsük fel együtt az olajat és a vajat. Tegyük bele a hagymát és addig pirítsuk, amíg átlátszóvá válik. Adjuk hozzá a szétnyomott fokhagymát és 30 másodpercig pároljuk. Tegyük bele a pirospaprikát, pirítsuk tovább 30 másodpercig. Most jön a vodka beleöntése. Kb. öt perc kell a vodkának, amíg elpárolog. Ezután adagoljuk bele a kétféle konzerv paradicsomot, majd sózzuk, borsózzuk ízlés szerint. Keverjük bele a tejszínt, vagy tejfölt és hagyjuk főni 3 percet. Végül tegyük bele a parmezánsajtot, a petrezselymet és a bazsalikomot.

V2jó

A megfőtt spagettit szűrjük le, tegyük tálba, öntsük rá a szószt és keverjük össze. Ha szükségesnek látszik, öntsünk hozzá a főzővízből egy kicsit. Szórjuk meg parmezán sajttal és bazsalikommal.

Hedi Neu, Chicago

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!