Régiségeknek

Őszi gyógyfürdőzés Harkányban és Bükfürdőn

Harkányi gyógyfürdő

Harkányi gyógyfürdő

A gyógyfürdő kezelések nem számítanak luxusnak, és egy bizonyos kor után többé-kevésbé mindannyian rászorulunk. A kezelések nemcsak lakóhelyünkön, hanem az ország gyógyfürdőiben bárhol igénybe vehetőek. Anna és Annaróza friss élményeikről számolnak be.

Évek óta visszatérő vendég vagyok a harkányi gyógyfürdőben, mert saját bőrömön tapasztalom, milyen jót tesz a víz alatti torna, a fürdőzés, a masszázs, a célirányos kezelések. A gyógytornászok a kedvenceim: a változatos, fokozatosan nehezedő gyakorlatokat személyre szabják, biztatnak és végül még arra is képes vagyok, amit nem is hittem volna.

Még mielőtt valaki azt mondaná: – Nekem is jót tenne, de biztosan sokba kerül, nem engedhetem meg magamnak! – sietek összegezni a költségeket, azért is, hogy ki-ki reálisan mérlegelhesse a lehetőségeit. A magyar állampolgárok reumatológus szakorvosi beutalóval jelentős kedvezményeket élveznek: évente kétszer 15 napra vehetik igénybe a nekik megfelelő gyógyfürdő szolgáltatásait. Harkányban a fürdő belépő naponta, beutalóval 1100 Ft, ehhez jön 3 különböző kezelésért (pl. gyógytorna + masszázs + iszap pakolás) 800 Ft , ez összesen 1900 Ft/nap. Ha azonban a fürdőt 4 órán belül elhagyjuk, a belépő árából 500 forintot visszakapunk, azaz 1400 Ft-ba került mindez. A szállás díja sem magas, ha olyat választunk (pl. egy kis apartmant, lakást) ahol a főzés is megoldható. Esetleg többen is társulhatnak, barátnők, rokonok, családtagok – így a szállás és étkezési költségek megoszlanak. Legtöbben már nyugdíjas kedvezménnyel, vagy ingyen utazunk, így ez a tétel sem jelentős. Enni otthon is kell, így ez sem jelent plusz kiadást.

Harkányi gyógyfürdő

Harkányi gyógyfürdő

Külföldiek és magyarok körében jól ismert és kedvelt hely a 192 éve Harkányi gyógyfürdő: a különleges gyógyvíz jó hatással van a reumatikus és ízületi betegségekre, mozgásszervi bajokra, de eredményesen gyógyítja a bőrbetegségeket is (a pikkelysömört különösen). Az ivókúra pedig, (napi 3×200 ml) javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a vércukor szintet, jó hatással van a porcokra, mert a víz hatóanyagai beépülnek a szervezetünkbe.

Harkány kellemes kisváros Pécstől délre, a Villányi hegység, a Tenkes hegy lábánál: Siklós, Máriagyűd, a Duna-Dráva Nemzeti Park kellemes kirándulóhelyek a környéken. A fürdő tágas belső tereivel nyugodt környezetet teremt a pihenésre, relaxálásra. Az itt dolgozók nem csak kiváló szakemberek, hanem elhivatottan, a betegekre, gyógyulni vágyókra figyelve végzik a kezeléseket. Májustól szeptemberig a strandfürdő részlege is sokféle lehetőséget kínál a kikapcsolódásra. Épp most épül újabb, látványos csúszda-rendszer a gyerekeknek, másutt is felújítanak, modernizálnak. Sok a zöldterület, árnyas fák, gondozott kertek, növények teszik igazán otthonossá ezt a helyet. Egy egész nagycsalád felüdülést találhat Harkányban: míg a nagyszülők a gyógymedencében kúrálják magukat, a fiatalok a kinti medencékben fürödhetnek. A családos belépőjegyek is kedvező árúak. Ha nem főszezonban megyünk, akciós kedvezményeket is kifoghatunk a hazai gyógyfürdőkben, amelyek áldásos vizét jó lenne kipróbálni, és megelőzni kisebb-nagyobb bajaink kialakulását. Jó szívvel ajánlom, a sok munka után igenis megérdemeljük.

Fodor Anna

 

Az “árokfürdőzéstől a wellnessig”, avagy Bükfürdő sikertörténete

buk2

Árokfürdőzés Bükfürdőn

Ennek a sikernek én is tanúja lehettem a közelmúltban. A fürdőkomplexum 2012-ben ünnepelte 50 éves fennállását. De hogy is kezdődött a történet? Bük és Bő községek között már az 1920-as évektől olajat kerestek, de a kutatás csupán az 50-es évektől vált intenzívvé. 1957 őszén olaj helyett víz tört fel a fúrások nyomán 65-70 m magasra. Kiderült róla, hogy gyógyhatású ásványvíz, mégpedig alkáliákat, fluoridot, kalciumot, magnéziumot, hidrogénkarbonátot tartalmazó termálvíz. Az ekkor 54,5 fokos elfolyt vizet másfél km hosszú földcsatornán (árkon) át a Répcébe vezették. Az ennek nyomán született “árokfürdőzés” a helyi lakosok körében rendkívül népszerű lett. A Nyugat Dunántúl új hévízforrását – a csodás gyógyulások hírére – 1961 nyarán többezren keresték fel bel- és külföldről, ízületi és egyéb mozgásszervi bántalmaik kezelésére. Az első gyógyvizes medence 1962. augusztus 19-i átadásával kezdetét vette az a gigantikus fejlesztés, aminek végeredményét, valamint kedvező hatását 10 napon át élvezhettem októberben

Bükfürdő3

Büki gyógyfürdő

A fürdő történelme nem lenne teljes a saját tapasztalataim említése nélkül. A gyógyvíz áldásos hatását korosztályom, a Régiségek, nagyra értékeli. Szokatlan volt számomra, hogy mindenütt mosolygó arcok vettek körül, kezdve az apartmanhotel recepciósától, takarítónőitől, büféseitől a fürdő-alkalmazottakig (animátorok, masszőrök, és egyéb kezelést nyújtók). Az jutott eszembe, hogy ezek a többnyire fiatal lányok, fiúk sok-sok nagymamának, nagypapának adják vissza azt a kényeztetést, amit ők a saját szüleiktől, nagyszüleiktől kaptak.

Külön élvezetet nyújtott a hideg, majd meleg gyógyvizes torna, előbbi ritmikusabb zenére, eszközök használatával, utóbbi Enya, a népszerű énekesnő szelídebb, megnyugtatóbb dallamaira. Ezek az ingyenes tornák nem csak izületeinket, hanem agyunkat is serkentették a kéz-láb koordináció folytán. A termálvízben maximum félórát szabad tartózkodni egyszerre. A külső és belső medence egyaránt rengeteg ember befogadására alkalmas, és mikor beléptem, bábeli zűrzavarszerű zsongás fogadott. Érthető, hiszen a németek, osztrákok, szerbek, szlovének, szlovákok, és persze honfitársaim nyelvén tereferéltek, és láthatóan jól érezték magukat, sokan megfeledkezve az ajánlott időtartamról. Ivókúra is lehetséges gyomor-, bél- és epebántalmakra, az előcsarnokban két ivókút szolgálja ezt a célt. Az ízéről inkább nem nyilatkozom.

büki

Büki gyógyfürdő

Akit az anyagiak érdekelnek, elmondom, hogy a helyi orvos által felírt kezelések tb-támogatással ugyanannyiba kerülnek, mintha lakóhelyünk fürdőjében vennénk igénybe a kezelést, és ki-ki annyi félét kérhet ezekből, amennyit a pénztárcája megenged. Az élményfürdőre nem érvényes az orvos által felírt 800 forintos uszodajegy, de egyszer érdemes kipróbálni.

Szállás szempontjából szerencsés voltam, mert egy barátnőmtől térítésmentesen kaptam az üdülési jogát, de ügyes szervezéssel és az internet segítségével bárki hozzájuthat kedvezményes áron egy főszezonon kívüli apartman hotel elhelyezéshez, ahol főzési lehetőség is van. A korunkbeliek utazása ingyen, ill. kedvezményesen történik, így remélhetőleg sokan részesei lehetnek annak a kényeztetésnek, amit a korosztályunk megszolgált és megérdemel.

Annaróza

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Miben mások a nyugdíjas férfiak, mint nőtársaik?

Férfi 1

Mostanában egyre több példát látok környezetemben, hogy mennyire különbözik a nők és férfiak viszonyulása az öregedéshez és a nyugdíjba vonuláshoz.

Távol áll tőlem bármiféle általánosítás, sőt a férfiak védelmében próbáltam olyan cikkeket olvasgatni, amelyek esetleg genetikai okokra vezetik vissza pesszimistább szemléletüket életük utolsó felvonásában. Próbáltam megérteni, mi az oka annak, hogy a nők hatvanon túl is boldogok, vagy igyekeznek azok lenni, új utakat keresnek, még fejlődni akarnak legalább önismeret terén, sőt bontakoztatják szunnyadó képességeiket, míg ezt a vágyat sokkal kevesebb férfinél vélem felfedezni. Az is igaz, hogy kevesebb férfi-, mint nőismerősöm van. Az elmondottakhoz hozzájárul az a szomorú tény is, hogy több az egyedül maradt özvegy asszony, mint férfi, azaz a férfiak halandóbbak, rövidebb a várható élettartamuk.

Igaztalan lennék azonban, ha a pozitív példákat nem venném észre. Néhány férfiút is példaként emelnék a gondolatbeli piedesztálra. Egyik férfirokonom, – igaz, hogy részmunkaidőben még dolgozik 70 évesen -, de emellett lélekmelengető szösszeneteket vet papírra, majd a szellemi tevékenységtől feldobva ízletes ebédeket “dob össze” felesége és saját maga legnagyobb örömére. Mindemellett öt unoka szuper nagyapja. Gondolom, nemcsak a genetikájának köszönheti, hogy húsz éve nem öregszik. Egy másik férfiismerős csodás főztjeit is volt alkalmam ízlelgetni. Harmadik követendő példámnak csak a nejét ismerem, akitől megtudtam, hogy 60-as férje túrázni jár barátaival. Távolabbi ismeretségi körömben egy férfi fiatalkori passzióját valósította meg idős korára, és zenekart alakított. Egy másik idős ember, aki komoly szellemi munkát végzett évtizedeken át, nyugdíjasként gazdálkodásra adta fejét szüleitől örökölt birtokán.

Úgy tapasztalom azonban, hogy míg a férfiak zöme csapásként éli meg teljesítőképessége csökkenését úgy fizikailag, mint lelkileg, és nyugdíjba vonulásával üresnek érzi az életét, addig a nők nagy része örömmel várja a munkából felszabadult ideje kellemes eltöltését, addig elmaradt kedvteléseinek bepótlását. Lehet ez rendszeres színház-, mozi-, képtárlátogatás, utazások rég áhított helyekre, nagy séták, kirándulások hazánk szép tájaira (hiszen 60 felett kedvezményesen, 65 felett ingyen utazhatunk), cukrászdai nevetgélős terefere barátnőkkel, vagy olyan mozgásformák keresése, amit fizikai állapotunk megenged, és ami fittebbé tesz. Ilyen pl. az aquafitnesz, amiről korábban már beszámoltam. Hetente kétszer egy órán át vidám zenére egy 22 éves fiatalember irányításával jó hangulatban mozgatjuk meg rozsdásodó csontjainkat, ízületeinket. Mit gondolsz, kedves Olvasó, hány férfi vesz részt ezeken? Egyetlenegy, az edzőnk édesapja, aki feleségével együtt tapossa velünk a vizet.

férfi6
Egy barátnőm mesélte, hogy férje egyre inkább magába roskad és panaszkodik: – megöregedtem, elhíztam, alig tudok mozogni. Felesége belefáradt már, hogy életmódváltásra ösztökélje. Talán a mi medencénk mellett is elsántikált, vagy messziről szemlélődött néhány hasonló panaszos, de a tettekig nem jutott el. A nők növekvő érdeklődése viszont már szinte mozgalommá duzzasztotta fitneszünket. Köszönhető ez lelkes edzőnknek, aki nemcsak elfogad, de szeret is bennünket. A minap edzés után leült közénk römizni, és barátnője telefonhívására így válaszolt: “kártyázom a mamákkal”. Kedvesen és őszintén hangzott tőle ez a titulus, valóban a nagymamái lehetnénk.

Többször elgondolkodtam, hogy a férfiakat vajon miért nem vonzza az effajta mozgás, vagy akár más testmozgás forma (tisztelet a kivételeknek). Egyik válaszom, hogy mi nők bátrabban felvállaljuk testi tökéletlenségünket, sajátos elváltozásainkat, ezáltal felszabadultabbak vagyunk. A férfiak szégyenlősebbek, zárkózottabbak. Rájuk ebben a korban már nem illik a mondás “Az igazi férfi mindig kész feltárni másik lénye lényegét, mert nem fél megmutatni önmagát.” ? Vagy ezt csak szűk körben teszik? A másik okot abban látom, hogy mi nők egészségtudatosabban élünk. A mozgásterápia mellett rendszeresen járunk szűrővizsgálatokra, panaszunkkal gyorsabban orvoshoz fordulunk, nemcsak magunk, hanem családunk miatt is. Szeretnénk minél tovább támaszuk lenni, és persze önző módon a lehető legtovább tanúi lenni életüknek, unokáink cseperedésének.
“…nagy törődéssel és gonddal éljük az életünket, ameddig csak lehet, ahogyan egy szappanbuborékot is a lehető legnagyobbra és jó hosszan fújunk, jóllehet, bizonyossággal tudjuk, hogy szét fog pukkanni.” (Schopenhauer)

férfi7

A Natursziget egyik írásában arról tájékoztat, – amit eddig is sejtettünk -, hogy pl. rákos betegségek esetén a férfiak túlélési esélyei kisebbek, mert későn fordulnak orvoshoz, valamint kevesebben vannak tisztában a betegségek, ill. a helytelen életmód kockázati tényezőivel. Nagy-Britanniában történt felmérések alapján kiderült, hogy a férfiak többségénél már csak az optikusok diagnosztizálják a cukorbetegséget, ami már kb. 8 éve meglévő diabetesre utal.
Infarktuson átesett férfibetegeknél előfordul, hogy gyógyszereiket vagy ki sem váltják, vagy nem szedik rendesen, sőt abbahagyják. Sajnos ez az adat nemcsak a brit férfiak egészség-tudatlanságára jellemző.

Érdekes az is, hogy csoportos utazásokon csak olyan férfiakat láthatunk, akiket feleségük elcipelt, vagy ha kényszer nélkül élvezik is a látnivalókat, de sosem egyedül, hanem életük párjával. A nők akkor is útra kelnek, ha egyedülállóak, lelkesedéssel szívják magukba más vidékek atmoszféráját, túráznak, várost néznek, gyönyörködnek. Régebben olvastam, hogy a nők agya természeti szépségekre, művészi alkotásokra, míg a férfiaké a női test csodálatára fogékonyabb. Úgy látszik, ez az elmélet nem ismer korhatárt.

Környezetemben ismerek olyan férfiakat, akik hobbi híján a munkát folytatják nyugdíjasként (egyre kevesebb anyagi haszonnal), mert nem tudják másképp hasznosítani magukat. Ehelyett lehetne új dolgokat kipróbálni, esetleg tanulni. Nőismerőseim igen sokféle hobbit űznek: egyik családfakutatásban, mások írásban, nyelvtanulásban, agyagozásban, ékszerek készítésében, kertészkedésben, az internetezés rejtélyeinek bogozásában lelik örömüket,  (az unokákkal való programokon kívül), ily módon „újrahasznosítva” magukat.

Tudományos kutatások azt is igazolták, hogy a női agy sokkal több agysejtet tartalmaz, mint a férfiagy, struktúrája bonyolultabb, és képes a jobb és bal agyfélteke együttes, ês egy időben való alkalmazására. Ennek tudható be, hogy a nőknél nagyobb mennyiségű információ cserélődhet ki, ami lehetővé teszi a megosztott figyelmet. A nők jobban odafigyelnek a részletekre, a férfiak elsiklanak felettük, ők inkább lényeglátóak. Ez is a genetikának köszönhető, hiszen a nőknek periférikus a látása, míg a férfiaknak csőlátása van. Pl. tévénézés (főleg meccsnézés) közben hiába kezdeményezünk velük beszélgetést.

férfiak

Miután befejeztem hasonlítgatásaimat, mintegy rácáfolva azokra, városunk egyik mediterrán teraszán két asztalnál is békésen kártyázgató férfi régiségeket vettem észre. Egy-egy pohár sör tette még boldogabbá őket, és megnyugvással konstatáltam, hogy van még remény!

Annaróza

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Boltocska, vagyis egy hely, ahol üzleted lehet!

boltocska6

Ebbe a vállalkozásba nyugdíjasként is belevághatsz!

Mintegy 10 éve annak, hogy felfedeztem egy internetes oldalt, ahol olcsón, jót lehet online vásárolni, sőt eladni is. Nem ám puccos nagyáruház, hanem egy olyan hely, ahol rengeteg újszerű és használt, új gazdára váró, jó minőségű termék van. A skála olyan széles, hogy felsorolni nem is tudnám, ezt meg kell nézned!  Van itt fejetlen szögtől kezdve, női, férfi, gyermekruha, antik bútor, mindenféle dolog, egészen a családi házig. Először csak böngésztem, de egyre többet. Azt vettem észre, hogy éjszakába nyúlóan. De reggel azért frissen keltem, mert az adrenalin működött, tudod az az, amikor az oxigén gyorsabban kering a szervezetedben. Hamarabb keltem és munkakezdés előtt kezdtem keresgélni a kacatjaim, lomjaim között. Gyűjtögettem és kezdtem külön rakosgatni egy dobozba azokat, amiket eladásra szántam.

Alig vártam, hogy munka után, és a napi teendőim elvégzését követően megint ott üljek a számítógépem előtt, és ismét böngésszek. Ez így ment sokáig. Az oldal minden zegét-zugát elolvastam, visszatértem egy-egy kedvenc termékhez, hogy mennyiért kelt el, alaposan és sokáig tanulmányoztam. Egyszer a fiam, aki szintén gyakorta nézelődött az oldalon, előállt azzal, hogy nézzem meg milyen olcsó bébiőr, – az a dolog, amit a kismamák használnak, ha kimennek a szobából, és hangjelez, ha a gyermek megmozdult – kapható. Hm, gondoltam én, itt az ideje hogy kipróbáljuk hogyan működik élőben, és megvásároljuk ezt a terméket. Regisztráció, egyeztetés, bankszámláról utalás, ellenőrzés, hogy te vagy az, aki, és nem kamu névvel szeretnél becsapni embereket. Szóval nem volt egyszerű, de ma már nagyon jó döntésnek tartom.

Most elárulom, hogy a Vateráról van szó. Nézelődni regisztráció nélkül is lehetséges www.vatera.hu  Adni-venni az oldalon viszont csak úgy lehet, ha előbb regisztrálsz. Meg kell adni a személyes adatokat, név, lakcím, e-mail, telefonszám, bankszámlaszám, stb. Létre kell hozni a Vatera fiókodat. Majd a telefonszámodra küldenek egy titkos kódot, és ezzel aktiválhatod a fiókodat, majd megadnak egy bankszámlaszámot, és erre kell utalnod egy jelképes összeget (100.-Ft-ot), hogy leellenőrizzék, hogy a saját bankszámládat adtad-e meg. Ezek hiányában nem lehet fiókod. .boltocska7 Amikor már kész a Vatera oldalunk, lehet bátran nézegetni, megnyitni más eladó oldalait, kipróbálni, hogyan lehet kérdezni. A menü tartalmaz egy olyan ablakot, hogy új termék feltöltése. Ezt a részt kell pontosan kitölteni az eladandó áru adataival, mert addig nem tudjuk elindítani az aukciót. Megadhatunk, fix árat is, de indíthatjuk a licitet 1 forintról is, és várjuk, hogy ki ad többet az árunkért,

Az eladás menete a következő: először lefényképezem a termékeket. A fényképezés fontos, mert ha nem látszik az áru, akkor a kutyának sem kell. Maximum 8 db fényképet lehet feltölteni. Érdemes katalógusszerű képeket feltölteni a termékről: elölről nézve, hátulról nézve, esetleg a márkáját, méretét, anyagösszetételét is lefényképezni, ha rajta, vagy a csomagoláson megtalálható. Ezek hiányában a termék leírásában célszerű megadni ezeket az adatokat. Az árat és postaköltséget is meg kell adni.

Ha vásárolunk egy terméket, akkor a Vatera értesíti az eladót e-mailben, hogy megrendelés érkezett. Tehát az eladó és a vásárló is megkapja egymás e-mail címét. Ezután bonyolítják le az üzletet. A Vaterán kívüli megegyezést tiltja a szabályzat, ez kizárással jár. Én, aki már több éve boltocskázok, szoktam ilyen üzenetet kapni. „ Az Ön fiókját 72 órára felfüggesztettük, mivel nem tartotta be a Vatera szabályzatát. Kérjen levélben tájékoztatást, ha nem ért egyet a döntésünkkel„. A hibát nem mindig én követem el, hanem a kérdezősködök. Nem szabad telefonszámot, e-mailt megadni, mivel akkor az üzlet a Vaterán kívül jön létre. A Vatera az eladott termékekért jutalékot kér, ez jelenleg 6%. Bizonyos időközönként elküldik a megadott email címünkre a számlát, és azt ki kell egyenlíteni. Aki nem egyenlíti ki a számlát, annak a fiókját addig felfüggesztik, míg ki nem fizette. Ezáltal nem lehet sem vásárolni, sem eladni.

.boltos

Amikor azt a bizonyos bébiőrt megvettem, még nem gondoltam, hogy nyugdíjas koromra lesz egy kis üzletem a neten. Ma már nem csak vevő, hanem eladó is vagyok. Rengeteg felesleges holmitól megszabadultam, más meg boldogan használja. Eladok kinőtt gyerekruhát, saját kinőtt – na jó, kihízott – ruhát, cipőt, rossz porszívót alkatrésznek. Eladok 3 darabot, és veszek magamnak pl. egy könyvet. Csökken a nem használt dolgaim száma, nő a hely a szekrényemben. Próbáld, meg! Tegnapi üzletem nagyon jól sikerült. Eladtam a ritkán használt régi mini laptopomat, melyet azért vettem, hogy ha nyaralni megyek, tudjam vinni magammal, mivel könnyen elfér a bőröndbe. Helyette vettem egy ugyanolyan méretű tabletet, mely ugyanazt a célt fogja szolgálni és ráadásul, könnyebb, modernebb. Alkudtam az árból, mert ezt is lehet, és az eladó nagyon kommunikatív volt, elárulta, hogy nagyon meg vannak szorulva és szüksége lenne a pénzre, így engedett az árból. Azt hiszem mindannyian jól jártunk.

Így van nekem boltom, és így boltocskázok már több aukciós oldalon. Azért lehetnek veszélyei is ennek a dolognak, de körültekintően, kedvtelésből elkezdheti bárki. Biztos lesznek nehézségek, de ez benne a kihívás. Van-e problémamegoldó képességed, tudsz-e jól kommunikálni, el tudod-e adni portékádat? Itt kipróbálhatod magad és nyersz, ha jól csinálod. Vágj bele egy új kis vállalkozásba, amit akár nyugdíjasként is elkezdhetsz!

Vica

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Mentés

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Vallatószék 18. GreenLove – Zöld Életmód

GreenLove2

A Vallatószék, vagy Bloggerkedd egy olyan sorozat, amelyben a Cafeblog bloggerei hétrő-hétre egymást vallatják,  hogy a sorok mögé bepillantva többet megtudjanak a blog szerzőjéről. A vallatószékbe mi most a  GreenLove – Zöld Életmód blog íróját, Évát ültettük be, akivel kölcsönösen szívesen olvassuk egymás blogját.

Blogod témája mindenféle hasznos és korszerű életmód tanács az egészséggel, háztartással, táplálkozással, testápolással kapcsoltban. A legnépszerűbb téma mégis a Holdnaptár, rengetegen olvassák ezeket az írásaidat. Szükség van asztrológia ismeretekre a holdnaptár elkészítésére? Avass be a műhelytitkokba, hogyan születnek ezek az ezoterikus hangulatú írások?

A blog egyik gerince valóban a holdnaptár, ami már tizenéves korom óta foglalkoztat. Volt olyan időszakom, amikor csak csodáltam, hogy micsoda dolgokra lehet hatással egy égitest, volt olyan időszak, amikor részlegesen követtem; jelenleg teljesen követem és igyekszem a javamra fordítani hatásait. Maga a holdfázis, a jegy és az ajánlott tevékenységek számos helyen fellelhetőek, követhetőek. Azonban a GreenLove holdnaptár célja, hogy tippekkel, irányokkal a valódi hétköznapi életet megkönnyítsük. Egyszerűbb, vidámabb, boldogabb napok, minőségibb életmód. Nem vagyok profi, nem vagyok asztrológus, de rendkívül sok forrást feldolgoztam. Autodidakta módon tanultam, megfigyeltem a rendszereket, megfigyeltem magam és környezetem. Nem szeretnék túlontúl belemélyedni, igazán nem szeretnék jelenleg profibb lenni a témában, mert úgy gondolom, hogy az egyszerűség, követhetőség, megfoghatóság a GreenLove Holdnaptár alappillérei.

Úgy tudom, hogy egy vállalkozás támogatására jött létre a blogod. Mivel foglalkozik ez a vállalkozás? Mennyire képes egy blog szolgálni egy cég kibontakozását és későbbi sikerét?

A GreenLove egy életmód vásártér. Webáruház és földi bolt, Székesfehérváron. A célunk teljesen egyirányba mutat a Holdnaptárunk céljával. Egyszerűbb, hatékonyabb, vidámabb hétköznapok. Olyan minőségi és különleges termékeket szeretnénk elérhetőbbé tenni, melyeket kipróbáltunk, megszerettünk, viszont rendkívül körülményes módon, több helyről lehetett csak beszerezni őket. Szeretnénk, ha az emberek kilátnának a hiperek világából. Abból a világból, ahol a profit érdekében a megtévesztés is elfogadható. Engem személy szerint felháborít, hogy vadászni kell a ténylegesen mesterséges vegyszereket nélkülöző termékeket az átlagos boltokban. Magam is több alkalommal nyúltam rá bio elnevezésű kozmetikumra vagy ételre, amiről aztán az összetevők átolvasása után kiderült, hogy nem bio. Ha valamit nagyon nem szeretek, ha hülyének néznek és nincs időm órákig összetevőket böngészni. Úgy gondoltuk a GreenLove létrehozásának pillanatában, hogy vannak emberek, akik ugyanígy éreznek. Természetesen vannak más megfontolások, okok és érvek is. A blog egy felület, ahol tájékoztatni, szórakoztatni, feltölteni, megnevetettni szeretnénk. Számos helyet végignéztünk, végül arra jutottunk, hogy a Nők Lapja Cafe olvasótábora az egyik legnyitottabb, legkedvesebb olvasóközönség, és itt vannak a legszínesebb blogok, így itt indultunk el. Ha az üzleti részére vagy kíváncsi, akkor azt kell hogy mondjam, hogy rengeteg befektetett idő és lassú eredmény. Türelemmel fordulunk a kérdéshez. Számos más marketingfelületet is használunk.

Azon kevés bloggerek egyike vagy, akiknek személyisége a posztok jellege miatt teljesen rejtve marad az olvasók elől. Ki a GreenLove blog írója?

Teljesen szándékos és tudatos ez. Hárman alkotjuk a GreenLove világát. Hármunk ízlése, gondolatai, szokásai. Nem szeretnék sem a blog arca lenni, sem a tulaja. A GreenLove igazán mindenkié. Akár te is írhatnál, ha van véleményed, tapasztalatod, ötleted. Kitennénk. A blog megalkotásakor egy sokkal interaktívabb kommunikációt reméltem, de a közösségi oldalak jobb felületnek bizonyulnak ehhez. A GreenLove blogot egy örök idealista, az életet könnyekig hatódva szerető, a gyermekéért és férjéért hálás 34 éves nő írja. A GreenLove számára egy mellékállás. A szíve, lelke és gyakran az élete egy igen nagy része jelenleg a tanításé. Általános iskolai tanárként dolgozik. Katasztrofális ebédeket képes főzni és utál teregetni (főleg zoknikat), imádja a krumplit minden formában és éppen próbál leszokni a reggeli kávéról. Mindenkiben megkeresi a jót, a szerethetőt, azonban sokszor háborog Y-generációs igazságérzete. Grafomán és szófosoda. Egy ember, aki törekszik arra, hogy jobbá válljon. Szeretné legyőzni démonait, gyengeségeit és szeretné látni gyermekének boldogulását. Természetesen egy lusta kutya is, aki tud dögleni, punnyadni, romantikus drámákon bőgni, órákig telefonálni és még panaszkodni is.

https://www.youtube.com/watch?v=DB6ADE9ieQI

 

Az írásaid alapján azt gondoltam volna, hogy egy nagy élettapasztalattal rendelkező, bölcs, idősebb hölgy osztogatja az adott esetben emberek döntéseit befolyásoló tanácsokat, jóslatokat, életvezetési tippeket. Hogyan tettél szert fiatalon ilyen sok tapasztalatra?

Nem hiszem, hogy bölcs vagyok. Vannak viselkedésminták, amelyeket a Hold előhoz számos emberből. Én nem szeretném senkinek megmondani, hogy milyen legyen, vagy ne legyen, csupán azt látom, hogy olyan könnyen ítélkeznek egymás felett az emberek. Nem titkolt szándékom, hogy mi, emberek, tanuljunk meg magunkba nézni, magunkban keresni, és forduljunk egymás felé úgy, ahogy elvárjuk, hogy hozzánk is forduljanak. Folyamatosan teszek szert a tapasztalatokra, mégis túl fiatal vagyok, hogy bárkinek megmondjam a frankót, hiszen magam is esendő és tökéletlen vagyok. Magam is behisztizek olykor víz őselem idején, magam is képes vagyok tüzet okádni a rendszerre tűz irányoknál és érzem, amint elememben vagyok szűz Hold idején. Előrántom SárkányÉvát, az ő elvárásait, a tökéletesség hiánya miatti óriásfeszültséget. Aztán észreveszem, és próbálom legyűrni, megfordítani. Rengetegszer sikerül már. A biztatás pedig alaptulajdonságom. Talán, mert annyira jól esik, ha engem bíztatnak; így gondolom, hogy másoknak is jól esik.

Nagyon jól fogalmazol, jó a stílusod, nagy a szókincsed – ez tanulmányaidból is következik. Nem gondoltál-e arra, hogy olyan blogot is írsz, amelyben jobban megmutathatod magad, jobban szárnyalhat a fantáziád egyéb témakörökben is?

Köszönöm a bókokat. Mindig is szerettem az irodalmat. Középsulis irodalomtanárom egy olyan jelenség, aki képes volt szerelmet ébreszteni költői képek és eszközök iránt. A szüleim rengeteget olvastak, remek mintát kaptam. Nem látom, milyen blog lehetne ez, amit javasolsz. Egyelőre nem gondolkodok semmiben. Nagyon szeretem a közösségi oldalakon összegyűlt embereket. Mind a Holdhallgatók, mind a Zöld Lelkek, mind a Kertitörpe kedvelők nagyon aranyos és kedves hölgyek és urak. Jelenleg teljes mértékben boldogít a jelenlétük. Bármilyen új hobbi egy régi elengedését hívná maga után. Jelenleg nem látom, mit engedhetnék el és miért.

Tanítás, vállalkozás, család, háztartás mellett hogyan van időd blogolni? Mivel és kivel töltöd a feltehetően kevés szabadidődet? Mivel töltenéd, ha több lenne?

Időbeosztás, rendszerek és gyorsaság. Folyamatosan fejlődök szerencsére a fentiekben. A blogot egy tavaly decemberben leírt és kidolgozott rendszer alapján írom. Részletes tennivalólistát és időbeosztást követek. Férjemmel és kislányommal töltöm a szabadidőm egy részét, a másik részét magammal. Szeretnék többet mozogni, edzeni. Szeretnék megtanulni rendesen meditálni, jógázni. Magamat ismerve többet tennék a GreenLove-ba és többet tennék a tanárként való fejlődésembe, esetleg elvégeznék tanfolyamokat, amikkel szemezek. Reiki II, gyógynövények, finomságok. Egy szakács tanfolyamra is eljárnék, hogy megadjam az esélyt a finom ebédeknek.

A Liebster Awards díj kapcsán kerültünk közvetlen kapcsolatba egymással. Meglepett, hogy fiatal korod ellenére milyen empátiával viseltetsz az idősek iránt. Honnan ez a kötődés?

Nem kötődésnek nevezném, inkább tiszteletnek. A jelenlegi idős embereknek olyan szintű változásokat kellett és kell befogadni az életébe, folyamatosan, ami elképesztő. Volt egy nagymamám és egy nagypapám. A nagypapám sajnos korán meghalt. A szeretetére emlékszem leginkább. Sokat figyelhettem gyerekkoromban, mert leginkább olyan emlékeim vannak, amikor valamit nagy gonddal készített. A nagymamám is elment már sajnos. Nagyon hiányzik az a béke szigete, ami ő volt nekem. Az a könnyelmű derű, az a kedves bolondozás. Még az illatára is emlékszem. Minden idős ember valakinek a nagymamája, nagypapája vagy szerette. Minden idős ember óriási élettapasztalattal rendelkezik, és ennek megfelelő alázattal vagy éppen lazasággal fordul másokhoz. Minden idős emberben ott egy gyerek. Jobban ott van, mint fiatal felnőttként. Legalábbis én látom bennük. Ahogy a gyerekekben is sokszor felfedezek valami eredendő, tiszteletre méltó bölcsességet. Mintha lenne bennük egy idős ember, akit aztán szépen eltűntet belőlük a társadalom.

Befejezésül egy szokatlan, de egy Régiségtől talán nem meglepő kérdés: milyen időskort képzelsz el magadnak?

Ha a realitás talaján maradok, akkor a generációm nevében mondanék erről pár szót. Nem gondolok az idős korra már egy ideje. Nem gondolok 5 év múlvára sem, de bizonyos szintig még a jövő évre sem. Ha a jelenlegi számításokat és rendszert venném alapul, akkor körülbelül 67 éves koromban megyek majd nyugdíjba. Teljesen őszintén nézve és kimondva, kétlem, hogy ép és egészséges elmével és testtel képes leszek annyi idős koromig –például tanárként- dolgozni. Félelmetes és szomorú belegondolnom, hiszen ez azt jelenti, hogy egy bizonyos kor felett arról kell majd szóljon az életem, hogy „formában tartsam” magam, hogy képes legyek dolgozni, már ha egyáltalán lesz munkám, mondjuk akár 2 év múlva. Ha az álmok szintjén mozgok, akkor olyan időskort képzelek, amilyen gyerekkorom volt. Egy gondtalan, őszinte és szeretetben zajló 20 évet.

További sok sikert kívánok a Zöld Életmód blognak a Régiségeknek blog többi szerzője nevében is!

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Osztogassuk a lájkokat a való életben is!

emo
A netes világ nagy népi játéka a lájkolás. Lájkokat begyűjteni  jó sport. Az ember kiteszi a facebookra gyereke szülinapi felvételeit, távoli tájon készített szelfijét, kiskutyája aznap reggeli fotóját, legújabb tortakölteményét, és várja a lájkok áradatát, amelyek rendre meg is érkeznek boldog-boldogtalantól. Akkor az ember hátradől, kapott egy óráig ható virtuális boldogsághormon injekciót. Hasonló a folyamat a blogolással is.

A lájkok ezen különös hatásmechanizmusán töprengek és kérdezem magamtól és másoktól, hogy miért nem a való életben, a velünk egy lakásban élő, egy házban lakó, egy munkahelyen dolgozó emberektől, barátainktól, hozzátartozóinktól akarjuk begyűjteni, avagy leadni természetes módon a lájkokat? Talán, mert ez a virtuális tetszikelés olyannyira egyszerű, hisz csak egy szóra kell ráklikkelni? Nem kell (bár lehet) megszólalni, érvelni, nem kell senkinek a szemébe nézni, kezét megszorítani? Csak egy steril klikk, és kész! Mily apró kis új-mozdulattal lehet boldoggá tenni embereket, vagy a lájkok elmaradása esetén szomorúvá, kedveszegetté!

virág

Pedig milyen jó lenne, ha virtuális lájkolás helyett/mellett élő, igazi tetszikeket is osztogatnánk sokkal gyakrabban, mint azt tesszük. A valós tetszésnyilvánításnak sok fajtája létezik az egyszerű mosolytól a köszönömig, a hátba-veregetéstől az áradozó elismerésig. A virtuális lájkkal megegyezik abban, hogy az égvilágon semmibe nem kerül sem időben, sem energiában, sem pénzben, és fantasztikus hatást érhetünk el vele. Miért takarékoskodunk mégis annyira a tetszésnyilvánítással a való életben a virtuálishoz képest?? Persze mindez személyiségtől is függ, és a korok, kultúrák is igencsak máshogy viszonyulnak a kérdéshez.

Gyerekkoromban (sok évtizeddel ezelőtt), nem volt szokás a gyereket dicsérni, talán mert az egyik fő erénynek tűnt a szerénység, s a dicsérettől még elbízta volna magát a gyerek. Vagy ki tudja, miért! Ma sokkal inkább tapasztalom, hogy a gyereknevelés része a dicséret, az elismerés, a biztatás. De később, felnőttkorban, mintha mindezt elfelejtenénk, és olyan takarékosan, fukaron bánunk az elismerések osztogatásával. Pedig mibe kerül valakinek annyit mondani, hogy pl.: jaj de kedves vagy, örülök neked, jó, hogy felhívtál, ügyes vagy, jól nézel ki, jó volt az ebéd, amit csináltál, vagy egy egyszerű, hétköznapi köszönömöt mondani valamiért, netán  egy mosollyal jutalmazni, vagy megölelni.

Van egy idős rokon, akit olykor meglátogatunk. Mindig így búcsúzik tőlünk, mosolyogva: Jaj de örültem nektek, gyertek máskor is! Van egy másik rokon, ő így szokott búcsúztatni: rám nézhetnétek gyakrabban is. A tetszésnyilvánítás ellenkezője, a morgolódás, zsörtölődés, kritizálás valamiért sokkal jobban megy, erre inkább rá vagyunk állva. Éppen ezt konstatáltam a napokban és egy játékot találtam ki páromnak és magamnak ennek szemléltetésére. Elővettem egy papírt, felírtam a nevünket és közöltem, hogy mindannyiszor, amikor valamelyikünk egy negatív megjegyzést tesz a másikra, kap egy fekete pontot. Mint az óvodában. A nap első felében sűrűn követték egymást a fekete pontok, majd a nap második felében elkezdtek ritkulni. Azt vettem észre mindkettőnkön, hogy kezdjük visszafogni magunkat, és a kitörni készülő morgás helyett egy jót nevettünk egymáson.

emoticons

A kérdés tehát az, hogy nem tudnánk-e egymásnak személyesen is oly bőségesen osztogatni azokat az aranyos, mosolygó emoticon pofikat, szívecskéket, mint a neten? Szerintem elhatározás, kultúra kérdése, hogy átszoktassuk, áttrenírozzuk magunkat ezekre az ingyen előállítható, bennünk lakozó, néha rejtőzködő emberi gesztusokra a tetszés kinyilvánítására. Azt javaslom próbáljuk ki, adjunk a való világban is naponta legalább annyi lájkot, mint amennyi lájkot aznap klikkelünk. És várjuk kíváncsian a hatást. Nem fog elmaradni.

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

 https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

A magány öl, az aktivitás meghosszabbítja az életet!

Élvezzük az életet 120 évig! Senior-Couple

Jóval elmúltam 80 éves, és van egy hasonló korú barátom. Együtt töltjük a hétvégéket és együtt utazgatunk. Egy éve ismerkedtem meg vele egy tenerifi utazáson. Szeretjük egymást. Nem hanyagolom el a külsőmet, óvom az arcomat a napsugarak káros hatásától és fiatalosan öltözködöm. Idén (2015) együtt voltunk egy amerikai és egy ázsiai hajóutazáson – írja Rose Londonból a hozzám e-mailben küldött postjában. (Cecilia)

Amikor az ember eléri 80-at, sőt azon jóval túl van, az eszével még csak negyvennek érzi magát. Bár még képes arra, hogy megtegye mindazt, amit korábban, mindez egy kicsit tovább tart. Egy kicsit lassabban jár és hamarabb elfárad. A lába megfájdul attól, hogy hordozza a testét, még akkor is, ha – mint én is – egészséges, és nincs komolyabb betegsége. De meg lehet tanulni ezzel együtt élni.

A fontos az, hogy ne adjuk fel az aktivitásunkat, úgy folytassuk, mintha nem lennénk öregek. Éljünk társasági életet, járjunk összejövetelekre, tanuljunk új dolgokat, főzzünk, járjunk bevásárolni, hívjunk barátokat vacsorára, menjünk moziba, étterembe, koncertre. És, ha tehetjük, utazgassunk. És természetesen olvassunk és írjunk, keresgéljünk a Google-ban, mosolyogjunk és nevessünk annyit, mint korábban. Azaz, éljünk úgy, mintha csak 40 évesek lennénk!

A családom külföldön él, így azzal foglalom el magam a hétköznapokon, hogy minden nap cselekedjek valami jót, valami hasznosat. Ráakadtam néhány házhoz kötött idős emberre, akiket meglátogatok, hogy felvidítsam őket. Van egy gyógyíthatatlan, rákos asszony, akit moziba, vagy jó idő esetén a parkba viszem sétálni. Van egy százéves szomszédom, aki még kijár. Őt az autómon bevásárolni viszem. Vannak magányos emberek, akiket meghívok egy általam főzött ebédre és együtt nézünk meg valami vidám filmet DVD-én. Van egy 89-éves hölgy, akivel egy házban lakom, aki beteg és ágyhoz kötött, nincsenek rokonai, hozzátartozói. Ételt viszek neki és gondoskodom róla, hogy egyen. Meghallgatom a panaszait és segítséget is szereztem a számára. Hetente egyszer egy jótékonysági üzletben dolgozom, mint eladó és pénztáros.

Mindenkinek, ha egyedül él, kell találnia valami elfoglaltságot, amit nagy évezettel csinál, legyen az kártyajáték, vagy TV nézés. A magány öl, az aktivitás fenntartása viszont meghosszabbítja az életet.

Rose, Londonból

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

A magunk urai vagyunk

brigitta

Milyen jó dolgok vannak az időskorban? Tettem fel a kérdést blogunk szerzőinek. Brigitta válasza következik. Cecilia

Sok mindennel megértőbb lettem, türelmesebb a gyerekekkel, és meg sem próbálom “behozni” fiatalabb korom lemaradásait a háztartásban, nem most akarok pályázni a “Világ legjobb háziasszonya” címre, egyszóval idegkímélőbb üzemmódra álltam rá.

Mikor nyugdíjas lettem megfogadtam, hogy nem futok többé villamos, troli vagy autóbusz után! Van idő jókor elindulni, és ha mégsem értük el a járművünket, akkor sincs tragédia! Van máááásik! Mert ugyebár mije van a nyugdíjasnak? Ideje! Kivárjuk a következőt, vagy ha remek beszélgetőtársra akadunk a megállóban, akkor az azt követőt! Nincs sürgetés, főnöki szigor, a magunk urai vagyunk.

Bármely időpontban mehetünk pl. moziba! Csodás! Az előadóestek, színházak tele vannak csinosan felöltözött idősebb emberekkel. Nagyon megéreznék a bevételeiken a színházak, ha a mi korosztályunk hirtelen eltűnne a nézőtérről! Szívesen fejtem a keresztrejtvényeket, netezek, olvasok, zenét hallgatok – jut mindenre időm!

A reklámújságok ajánlatait átböngészve mindig találunk valami jó kis akciós vásárolni valót, ez jelenti a rendszeres nyugdíj kiegészítést, bűn lenne nem kihasználni a kínálkozó alkalmakat. Szívesebben látok neki a családnak sütni – főzni, jólesik látni az örvendező arcukat. Saját magamnak pedig ha van kedvem főzök, ha nincs, akkor nem! Teljesen szabad a pálya!

Végezetül még egy fogadalom: csak kijelölt gyalogátkelőn megyek át, kivárom a zöld lámpát, inkább kicsit kerülök, de felelőtlenül nem közlekedem. Erre egy néhány évvel ezelőtti eset döbbentett rá, amikor a házunkhoz egészen közel egy autóbusz halálra gázolt egy nagyon idős nénit. Szegénykém csak egyik oldalról a másikra futott (!) volna át, amikor a baleset történt. Ami rám a legnagyobb hatást tette, az a néni két agyontaposott fekete cipője volt, melyek még napok múltán is az úton hevertek elárvultan, emlékeztetőül mindannyiunknak…

De hogy vidáman fejezzem be: már a hatvanon túl ért az az öröm, hogy egy édes kisfiúra vigyázhatok, immár négy éve! Számomra ő egy állandó örömforrás, játékosság, boldogság! Mindig várom hogy mehessek hozzá, mert mellette nem érzem az öregséget, a magányt, csak a szeretetet…

Brigitta

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Vigyázzunk szemünk „fényére”, amíg nem késő!

pár

Úgy vigyázz rá, mint a szemed fényére! – mondta édesanyám, ha valami nagyon fontosat bízott rám. Idős emberként ma már tudom, hogy mennyire igaza volt. Mivel régóta szemüveges vagyok, tudatosan próbálok odafigyelni a látásomra. Étrendemet és életmódomat is úgy alakítom, hogy az pozitívan befolyásolja szemem egészségét is.

Ehhez célszerű néhány fontos ismeretet felidézni. Kutatások bebizonyították, hogy az étrend fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében is. A látás fenntartása érdekében az élelmiszereknek tartalmazniuk kell a szemünk táplálását és a szemünket károsító hatásokat csökkentő anyagokat. Az is ismeretes azonban, hogy szemünk egészséges működésében fontos szerepet játszanak olyan mikrotápanyagok, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, így ezeket étrendkiegészítő formájában vesszük magunkhoz.

zöld

Az éleslátásért felelős makula, azaz ideghártya pigmentjének alkotóelemei a lutein és a zeaxantin. Ezeket részben az élelmiszerekkel juttathatjuk a szervezetbe. Ilyen élelmiszerek pl. a zöldleveles zöldségek (petrezselyemzöld, spenót, kelkáposzta, fejes saláta) a brokkoli, a csemegekukorica és a tojássárgája.

Az omega-3 zsírsavak a szövetek, így a retina létfontosságú összetevői, melyek hozzájárulnak a jó látás fenntartásához. Ezeket elsősorban halételek fogyasztásával biztosíthatjuk. A vitaminok és nyomelemek a sejtek anyagcseréjének működéséhez szükségesek, másrészt a fény hatására keletkező, a szemet károsító szabad gyökök megkötéséhez nélkülözhetetlenek. Az A vitamin az ún. szemvédő vitamin, melynek előanyagát a sárgarépa és a paradicsom tartalmazza. A C és az E vitaminok, valamint a cink és a szelén nyomelemek megtalálhatók a zöldleveles zöldségekben, és ezeket különböző mértékben tartalmazza a paprika, a citrom, a narancs, a brokkoli, az avokádó, a kivi, a burgonya, a búzacsíra, a máj, a sajtok, a növényi olajok, valamint a hal- és baromfihúsok. Idősebb korban csökken a szem egészséges működéséhez szükséges mikrotápelemek mennyisége az elfogyasztott étrendben, mivel az ember kevesebbet bír enni.

Halak

Párommal változatos táplálkozással arra törekszünk, hogy minél több fontos anyagot megkapjon a szervezetünk. Nyáron sok levesbe teszek zöldpetrezselymet, eszünk friss sóskát, spenótot tükörtojással, sárgabarackot, paradicsomot idény szerint. Ezek nagy részét mi magunk termeljük meg a kertünkben. A télen viszonylag olcsó brokkolit krémlevesnek, köretnek készítem el. Szívesen reggelizünk egy-egy darab avokádót vajas-pirítós kenyérre téve. Reszelt sárgarépát tartalmazó muffint vagy tortát akár télen is süthetünk, mivel a répa nem drága. A recepteket nemrég adtam közre itt a blogban.

A tápanyagokat a hajszálerek szállítják, ezért rendszeres mozgással segítjük a keringést (séta, kirándulás, meridián torna). A rizikófaktorokat, mint pl. a dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, igyekszünk elkerülni.

Mint tudjuk, a napfénynek hasznos, de ugyanakkor káros hatása is lehet. A napfényben lévő ultraibolya sugárzás károsíthatja a szemet, ezért én tavasztól őszig UV-szűrős napszemüveget viselek, ha napon vagyok.

gyumolcsok

A fentiekben leírt étrend és életmód mellett is szükségünk van azonban olyan mikrotápanyagokra, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, így ezeket étrendkiegészítő formájában fogyasztjuk el. A legtöbb általános multivitamin készítmény ugyanis nem tartalmazza megfelelő mennyiségben a jó látáshoz szükséges összetevőket. Ezért mi a párommal minden reggel magunkhoz veszünk egy pohár hideg vízzel egy lutein tartalmú táplálékkiegészítő tablettát. Ez megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza a szemünk működéséhez szükséges anyagokat.

Nagyon várjuk a jó időt, hogy minél többet lehessünk a szabad levegőn és megkezdhessük a munkát a kiskertünkben, ahol a vitaminokban gazdag növények nagy részét előállítjuk.

További információk itt!

Liza

(X)

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Az időskor felszabadulttá tett

vizifit

Sokáig ellenálltam korszerű barátnőim unszolásának az internettel kapcsolatban. Úgy éreztem, hogy közelebb a hetvenhez túl nagy falat elsajátítani a számítógép használatát. Más technikát, pl. DVD-író használatát, kameráról másolást, sőt filmek összeszerkesztését saját, hasonló témájú felvételeimmel jól elsajátítottam. Ezért nem értették ismerőseim a nettől való viszolygásomat.

A fordulatot múlt év novembere hozta meg, amikor az erdélyi “kalandtúránk” kapcsán rámtört a közlési vágy. Kézzel le is írtam tréfás élményeimet, de szegény barátnőmnek kellett bepötyögnie, mivel még nem volt számítógépem. Aztán a családommal együtt töltött ünnepek, az unokámmal közös élményeink a téli szünetben két új cikk megírására ihlettek. Ezzel megindult a lavina! Már nem volt bátorságom, (no meg bőr sem a képemen), hogy újra barátnőmet kérjem a beírásra, így vettem egy tabletet, és intézni kezdtem szolgáltatómnál az internet bekötését. Mint hűséges ügyfélnek felajánlottak egy kedvező akciót, és január 6-án megtörtént a beszerelés.

Ez a láncreakció megerősíti azt a hitemet, hogy minden valamiért történik. Az írás indította el igényemet a számítógépre, és az internet világa további közlésre inspirál. Kortársaim, a “Régiségek”, és más hasonló blogok bölcs írásait olvasva a magam életén is elmerengtem. Fizikai korlátaink ellenére milyen teljes az életünk, mennyire boldogok tudunk lenni! Az idősebb kor felszabadulttá tesz bennünket. Nem köt már gúzsba a harc a megélhetésért, a megfelelni vágyás a munkahelyünkön, sőt már a családban sem.

Megengedhetjük magunknak, hogy annyi időt szakítsunk kedvteléseinkre, amennyi jólesik, beleértve az unokázást is, amennyiben közel lakik a család. Felneveltük gyerekeinket, ez szerintem az életünk legnagyobb alkotása, és ha a buktatók ellenére jó munkát végeztünk, a folytatást rájuk bízhatjuk. Jó érzés látni, hogyan gazdálkodnak a családból kapott értékekkel. Teljesen azért még nem dőlhetünk hátra, hiszen unokáinknak is a legjobbat kell adnunk magunkból, bár a nevelés felelőssége nem a mienk, de mi is hatással vagyunk a formálódásukra.

Azt tapasztalom kortársaimnál is, hogy miután elengedték a gyermekeiket az életbe, képesek még megújulni, hasznos, vagy “csak” örömszerző foglalatosságot keresni ki-ki érdeklődésének, képességeinek megfelelően. A sokszínűséget blogunk is tükrözi. Van aki otthona, kertje díszítésének bemutatásával, mások finomságok receptjeivel, megint mások magvas gondolataikkal, bölcsességükkel, esetleg humorukkal ajándékoznak meg bennünket. Mindegyik valamilyen alkotás, divatosan szólva önmegvalósítás.

salsa2

Sőt, akadnak még olyan Régiségek is, akik képesek a táncparketten ropni (lásd a fényképet a tehetségkutató versenyen világhíressé lett  nyolcvanéves salsa táncosnőről és fiatal partneréről). Én sajnos nem tartozom közéjük, de városomban remek lehetőség nyílt a vízi fitneszre. A minap kipróbáltam, és egy órán keresztül “roptam” a vízben a talpalávalót ütemes zenére. Szó szerint! Ugyanis mi is ritmikusan tapostuk a vizet. Közben barátnőmmel összenevettünk néha ezen a speciális boogie-woogien.”

Egyre inkább azt tapasztalom, hogy ha barátai vagyunk magunknak, a jó barátaink is megmaradnak nekünk. Ők azok, akikkel néha csak megosztunk egy-egy szép természetfotót, receptet, érdekes, vagy vicces dolgot (amivel a lelkünk egy darabját is megosztjuk). Máskor órákat töltünk beszélgetéssel, nevetgéléssel, régi közös élmények felidézésével (gimnáziumi osztálytársak lévén), de a közös színházlátogatás és utazás is szerepel programjaink között. Kívánom, hogy sokáig megmaradjunk egymásnak!

Czeizel Endre orvos professzort idézve: “Nőjön minden virág!” Bár ő ezt más kontextusban használta, én a szépség, a humánum sokszínűségére vonatkoztatom a mondatot.

Annaróza

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Barátnőim mozdítottak ki a bánatkörből

barátnők3

Életbölcsességeink – 4. rész

Én úgy érzem, nem tudok életbölcsességeket ontani magamból, mert ha bölcs lettem volna, nem így alakul az életem, ahogy alakult… Persze, utólag már mindenki okosabb, igen, ha tudtam volna előre, hogy hasra fogok esni, bizony előtte leültem volna. De nem tudtam, így aztán maradtam egyedül öregségemre, “befuccsoltam” mindkét házasságommal, azt éreztem, hogy semmire sem vagyok jó, velem nem lehet együtt élni. Igen, bánatba és önmarcangolásba süppedtem, ezért aztán a betegség is gyorsan rám talált. Olyan ideggyulladás okozott elviselhetetlen fájdalmat a lábamban, amit az orvos is pszichés eredetűnek mondott, nehezen és hosszú idő múltán jöttem csak rendbe.

Ami jó dolog történt velem, az a gyerekeimnek köszönhető. A lányomra nagyon büszke vagyok, szakmailag is és magánéletileg is megtalálta a boldogulását, boldogságát. Azonban a fiam súlyos betegsége, majd halála tovább erősítette bennem azt az érzést, hogy ismét kudarcot vallottam, nem tudtam megmenteni őt, én élek, ő pedig nem.

Maradtam volna ebben a lelkiállapotban, ha valami olyan ötlet nem jut eszembe, ami aztán gyökeres változást hozott a “nekem már minden mindegy”-szerű érzéseimbe. Mindig nagyon szerettem a színházat, a zenét, az operát. Hátha a zene fog meggyógyítani? Felhívtam néhány volt osztálytársamat, és megkérdeztem, volna-e kedvük színházba járni velem. És igen! Volt kedvük, szívesen jöttek! Kis csoportunk egyre bővült, a színházon kívül mára már ebédeket, vacsorákat, közös nyaralást, kávézós-fagyizós délutánokat rendezünk, kirándulásokat szervezünk, unokákat dédelgetünk nagy boldogsággal. Hálával tartozom a barátnőimnek, akiknek a segítségével újra teljes, vidám életet élhetek, nem ücsörgök bánatosan otthon, vannak programjaink, törődünk egymással.

Ha van egy egész kicsi tanulság ebből az egészből az az, hogy ha egyedül maradtunk, ne legyünk restek újra felmelegíteni régi kapcsolatokat, igenis mozduljunk ki a bánatkörből, higgyék el, megéri!

Brigitta

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!