Régiségeknek

Csicseriborsó püréleves, akár vegetáriánusoknak is!

csicseri leves

Amikor tehetem, keresem a kedvenc boltom polcán az új és egészségesnek mondott alapanyagokat. Most a csicseriborsóra esett a választásom. Csodás pürélevest főztem belőle.

Hozzávalók 4 személyre:

1 db csicseriborsó konzerv 425 ml
1 kis fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1 nagyobb sárgarépa
1 db burgonya
1 db petrezselyem gyökér
1 kiskanál ételízesítő
2 evőkanál olaj
bors ízlés szerint

csicseri borsó

Elkészítés:

A zöldséget megtisztítom, felkockázom, a hagymát, fokhagymát is megtisztítom, de egyben hagyom, ezeket szétfőzés előtt eltávolítom.

Az olajban megforgatom a zöldségeket, hagymát, fokhagymát, majd felöntöm fél liter vízzel. Ízesítem a fűszerekkel, kicsit később hozzáteszem a kockákra vágott burgonyát és tovább főzőm. Amikor majdnem kész, hozzáadom a konzerv csicseri borsót a levével együtt és készre főzőm. Kissé hagyom hűlni, majd merőkanállal kihalászok pár szem sárgarépát és ugyanannyi csicseriborsót a leves díszítéshez.

Én kidobom a hagymát, fokhagymát belőle, de aki akarja, benne hagyhatja. Bot mixerrel turmixszolom, utóízesítem, ha kell és tálalom. A tányér szélére tehetjük a répa és csicseriborsószemeket, hogy ne feledjük mit eszünk, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, vagy őrölt köménnyel.

Mi is az a csicseri borsó?

Nemcsak vegetáriánusoknak jó választás, de ők különösen szeretik, hiszen nagyon egészséges és fehérjében, élelmi rostokban és vitaminokban  gazdag zöldségféle. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Több ezer éve ismert, már az ókorban is fogyasztották. Hazánkban az 1300-as években jelent meg cicer borsó néven, mégsem terjedt el igazán a gasztronómiában. Szárítva, valamint, előfőzve, konzerv formában kapható.

Vica

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Brigitta zöldség receptjei másképpen

Kímélő ételek karfiolra, kelkáposztára és  savanyú káposztára hangolva

káposztafélék

A már ismert karfiolételeken kívül van még jóízű, karfiolból készült étel. Köretnek, de önmagában is finom, ha a sós vízben megfőtt, kissé kihűtött karfiolrózsákat kizsírozott, apró szemű zabpehellyel megszórt sütőedényben egysorosan, (tehát nem egymás tetejére rakva) lerakjuk, és leöntjük tejfölben elkevert egész tojásokkal. Sütőbe toljuk és addig sütjük-pirítjuk, míg szép aranybarna lesz. Még finomabb, ha sütés előtt a tetejére némi füstölt szalonnát vagy füstölt kolbászt szelünk és úgy sütjük meg. A szalonna finom zsírja beszivárog a karfiol közé, megízesíti, és e mellé nem kell más köret, sem kenyér.

Karfiolból lehet pörköltet is főzni. Csinálunk egy finom pörkölt alapot, nem sajnálva belőle 1-2 zöldpaprikát és 1 szem paradicsomot. Ebbe a szaftba tesszük a karfiolt rózsáira szedve, ügyelve arra, hogy kb. egyforma nagyságúak legyenek, átpároljuk a nem bő lére engedett szaftban, kóstolgatjuk, hogy elég sós-e. A karfiol kb. 15-20 perc alatt megfő, gyors és finom. Ha nagyon kívánjuk mellé a nokedlit, így csinálom zabpehelyből: 1 tojást jól felverek villával, kicsit megsózom, majd a tojás nagyságától függően 2-3 púpozott evőkanál zabpelyhet keverek el benne. Hagyom állni kb. fél órát, hogy a zabpehely magába tudja szívni a tojás nedvességét. Ha nem találom eléggé “szilárdnak”, szaggatás előtt 1-2 kanál zabpehely liszttel “összefogatom”. A lobogva forró, sós vízbe evőkanállal szaggatom az “igazi nokedlinél” nagyobb galuskákat. Pár percig fő, leöblítem és kész. Igaz, nem olyan mint a megszokott, de ehető és nem hízunk tőle.

A kelkáposzta is barátunk, mert rostdús, nincs benne szénhidrát és laktató. Nem a szokott főzeléket készítem belőle, mert abba krumpli kell és rántás a végén. Hús mellé nagyon finom a dinsztelt kel, amihez az alapot egy kevés füstölt szalonna aprításával, majd sütésével kezdem. Amikor ropogósra sült, a zsírjába teszek köménymagot, amit kicsit megpattogtatok, utána 2-3 gerezd fokhagymát szeletelek bele, és erre teszem az ujjnyi csíkokra metélt kelt. Kicsit sózom, borsozom és fedő alatt rövid idő alatt, néha megkevergetve, ress-puhára párolom. Szerintem akkor a legfinomabb, ha az alja kicsit “odakap”, megpirul. Így talán kicsit bizarrul hangzik az egész, de tessék megkóstolni, ízleni fog!

Savanyú káposztából is készítek köretet: egy kanálnyi zsiradékon a kinyomkodott és kissé összevagdalt káposztát átpárolom, majd kikent, zabpehellyel megszórt edénybe teszem át, a tetejére tejfölt simítok és addig sütöm, míg a teteje aranybarna lesz. Sült oldalassal, tarjával isteni finom!

És ne feledjük, használjuk bátran a zabpelyhet, zabpehely lisztet sűrítésre, sütőedény kiszórására, töltelékbe, mert sokkal egészségesebb, mint a búzaliszt.

Jó étvágyat mindazoknak, akik bátrak és kipróbálják a zöldséges receptjeimet!

Brigitta

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Gyümölcsös selyemital, a smoothy

IMG_0208

A smoothy (kiejtése: szmúszi) egy kellemes, könnyen elkészíthető ital, mely egészséges és kalóriaszegény, fogyókúrázóknak is ajánlott. Mi naponta isszuk, mert a gyümölcs tartalmazza a sokféle vitamint és antioxidánst, a joghurt pedig a szervezet számára szükséges probiotikumot. Mivel a szájban sima és selymes érzést kelt, elneveztük  selyemitalnak.

Hozzávalók:

Az alábbi mennyiségből 2 nagy pohárnyi, vagy négy átlagos pohárnyi ital készíthető.

1 banán 25 dkg friss, (vagy mélyhűtött) aprómagvas gyümölcs vegyesen, én epret és kökényt használtam 2,5 dl liter tej 2,5 dl liter vanília, vagy sima joghurt 1,2 dl narancs dzsúsz 2-3 kanálnyi méz, ízlés szerint

Elkészítés

Tegyük az összes hozzávalót egy mixerbe és addig mixeljük, amíg selymesen sima nem lesz. Öntsük poharakba és szervírozzuk. Kísérletező kedvűek kipróbálhatnak különböző gyümölcs kombinációkat (cseresznye, meggy, kivi, barack), sőt még kakaót is tehetnek bele.

Hedi Neu, Chicago

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Rakott édesburgonya

ssweet pot2

Különleges, egzotikus jellegű étel,  húsok, halak mellé adhatjuk köretnek. Vegetáriánusoknak, gluténérzékenyeknek is kiváló. Ha vendégeknek készítem, mindig sikert aratok vele.

sweet potato1

Hozzávalók:

3 db meghámozott, szeletekre vágott édes burgonya
8 evőkanál barna cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
2 nagy, középen kivájt alma, 1,5 cm vastag körszeletekre vágva
8 evőkanál liszt (gluténmentes változatban kukorica keményítő)
4 evőkanál vaj
4 evőkanál apróra vágott pekán dió, vagy dió

Apple Pudding 006

Elkészítés:

Tegyük az édes burgonyát egy nagy edénybe annyi vízzel, hogy ellepje. Melegítsük forrásig és főzzük, amíg megpuhul, kb. 25 percig. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Kenjünk ki egy 18 cm x 28 cm nagyságú sütőedényt.
Egy kis tálban keverjünk össze 4 evőkanál barna cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót. Rétegesen rakjuk le az édesburgonyát  és az almaszeleteket, a fahéjas keveréket az almaszeletekre szórjuk. Legtetejére az édesburgonya kerüljön. Egy másik tálban vegyítsük össze a lisztet, a megmaradt 4 evőkanál barna cukrot, a vajat és a pekán diót. Szórjuk rá a legtetejére. Süssük előmelegített sütőben 30 percig, illetve amíg enyhén meg nem barnul. Díszítésként tehetünk a tetejére néhány szem pekán diót egészben.

sweet 3

Ezt az ételt előre is el lehet készíteni, felmelegítve is finom.

Hedi Neu, Chicago

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

 https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Készítsünk citrus dzsemet!

narancs 3

Tavasszal nemigen szoktunk lekvárt főzni, pedig lehetséges, mert a citrusfélék ilyenkor is rendelkezésre állnak. A narancsból és citromból készülő dzsem különösen finom foszlós kaláccsal, vagy vajas pirítósra kenve. Tartósítószer nélkül készül.

Hozzávalók:

2 db narancs
1 db citrom
1 kg cukor

narancs

Elkészítés:

Mossuk meg a gyümölcsöket nagyon alaposan. Héjastól vágjuk hosszában félbe a narancsokat és a citromot, majd szeleteljük hajszálvékony félholdakra. Gyorsan megvagyunk vele, ha van egy olyan zöldségszeletelőnk, amelynek állítható a szeletelési vastagsága. Dobjuk ki a magokat. A szeletelt gyümölcsöt és a levét tegyük egy rozsdamentes fémlábosba. Adjunk hozzá 1 liter vizet és melegítsük forrásig. Zárjuk el a lángot és adjuk hozzá a cukrot, kevergessük, amíg a cukor el nem olvad. Takarjuk le, és egy éjszakán át tartsuk szobahőmérsékleten.

narancs 2

Másnap a keveréket újra melegítsük forrásig. Vegyük kisebbre a hőmérsékletet és főzzük alacsony hőmérsékleten 2 óra hosszát. Emeljük a hőmérsékletet közepesre és újra hevítsük forrásig, keverjük folyamatosan mintegy félóráig, illetve amíg meg nem keményedik. Úgy tudunk meggyőződni róla, hogy jó-e, ha egy kis kanálnyi dzsemet hagyunk kihűlni és megkóstoljuk. Ne legyen se folyós, se nagyon kemény. Ha még folyós, főzzük tovább, ha kemény, engedjük fel egy kis vízzel.

A forró lekvárt öntsük átforrósított üvegekbe és szorosan zárjuk le a tetejükkel. Spájzban akár egy évig is eláll, bár az enyém sosem tart néhány hétnél tovább.

Hedi Neu, Chicago

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:
https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Te mit teszel az egészségedért? Én feladtam a kenyérevést!

gluténmentes11

Egy lisztérzékeny vallomása.

2005. december 20. Pontosan emlékszem mi történt azon a napon. Egy kedves barátom születésnapját ünnepeltük Greektownban, Chicagóban. Éppen egy egész kosár frissen sült, isteni finom kenyeret ettem meg, és prófécia-szerűen azt mondtam: ami a diétázást illeti, mindent fel tudnék adni, kivéve a KENYÉR evést. A következő napon egy vastagbéltükrözésre voltam előjegyezve, hogy sikerüljön kideríteni, hogy mi az oka állandó gyomor-és bél problémáimnak. Öt-hat éve fokozatosan egyre betegebbnek éreztem magamat mindenféle zavaró tünetekkel.

Hogy a hosszú történetet rövidre fogjam, a vizsgálatot követően az orvos négy orvostanhallgató kíséretében bejelentette, hogy gluténérzékenységem (lisztérzékenységem) van, s el is magyarázták, hogy ez mit jelent: a bél nem tudja feldolgozni a glutént. Gyakorlatilag a szervezetem képtelen volt felszívni a kalciumot és a D-vitamint, aminek olyan súlyos következményei lehetnek, mint a csontritkulás, nyelőcsőrák, depresszió, stb. További tájékozódásaim alapján megtudtam, hogy a betegségnek 125 különböző tünete lehet, és hogy a gasztroenterológusok szerint 133 emberből egynél fordul elő, azaz nagyon ritka. Mára ez a szám 100-ból egyre módosult.

gluténmentes

Szóval mindez azt jelentette, hogy számomra nincs többé kenyér, tészta, pizza, stb. Röviden szólva, azonnal abba kellett hagynom a kenyérfogyasztást. Nagy sokk volt számomra. Na de akkor mit ehetek? Az étkezésem addig nagyonis gluten tartalmú élelmiszereken alapult. Azt hittem, hogy állandóan éhezni fogok, hisz mi mást lehet enni?

Újra kellett tanulnom, hogy mit és hogyan egyek. Végülis nem lett vége a világnak, sőt a kezdete lett egy felfedező utazásnak a gluténmentes élelmiszerek világába. Meg kellett tanulnom, hogy hogyan kell lisztmenetesen sütni, főzni, mivel lehet a búzalisztet helyettesíteni. Szerencsére elég sokmindennel.  Komoly kutatásokat végeztem részben az interneten, részben könyvek megvásárlásával, kölcsönzésével. Szerencsémre, találtam egy szerzőt a témában, akinek tetszett a stílusa, és elkezdtem kipróbálni komplikáltabb recepteket is.

Minden amit olvastam, arra figyelmeztetett, hogy ne csaljak a diétában. De ha akartam volna, se tudtam volna csalni, mert akkor látványosan rosszul lettem. Ha véletlenül mégis glutént eszek, a szervezetem azonnal kidobja – nem akarom részletezni a kellemetlen tüneteket. Az utóbbi 9 évben nagyon szakszerűen megtanultam kontrollálni, hogy mit egyek otthon. Utazáskor, vagy barátoknál étkezve még mindig egy kis bizonytalanságot jelent az étkezésem.

gluténmentes 4

A glutén egy protein, amely megtalálható a búzában, a rozsban, az árpában és az ezekből készült ételekben. Nem könnyű elhinni, hogy ilyen apró magvak hogyan okozhatnak embereknek olyan nagy bajt. A glutén egy lisztérzékenynek olyan, mint a kriptonit a szuper-mennek. Akár egy pár szemnyi is padlóra tudja küldeni az embert.

Konklúzióként: hogy mit tettem azért, hogy újra egészségesnek  érezzem magamat? Feladtam azt, amit a legjobban szerettem: a kenyérevést! Megtenném újra? Biztosan, hiszen milliószor jobban érzem magamat azóta, hogy gluténmentes diétán élek. Nem könnyű, de megéri. Rengeteg jó receptet tanultam meg és a családom és barátaink is szívesen eszik az általam készített lisztmentes, de mégis finom ételeket. Gluténmentes receptjeimből egy egész gyűjtemény van itt a blogban: előételek, levesek, húsételek, zöldségételek, köretek és édességek. A jobboldali oszlopban, a KATEGÓRIA alatt a „Hédi” szóra kattintva, illetve lejjebb a  CIMKE szó alatt “Hédi”, és a “lisztmentes” szavakra kattintva   előhozhatóak.

Hedi Neu, Chicago

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Trópusi salsa szósz és narancsos répa saláta – grill csirkéhez

répa

A nyár beköszöntével elővehetjük végre a kerti grillsütőt és kedvünkre sütögethetünk.  Ha csirkehúst sütünk, próbáljuk ki hozzá a trópusi salsa szószt. A közép-amerikai eredetű salsa csodásan megbolondítja a grillcsirkét. Ha vendégeknek kínáljuk, elkápráztathatjuk őket egzotikus ízével, és pompás színeivel is. Jól illik hozzá az üde, friss narancsos répasaláta. Én rizsköretet készítettem hozzá.

Trópusi salsa szósz

Hozzávalók:

4 db apróra vágott ananász szelet (az eredeti receptben  mangó)
1 csokor apróra vágott petrezselyem
2 evőkanálnyi citromlé
½ közepes, apróra vágott vöröshagyma
1 közepes, apróra vágott piros, vagy sárga paprika
2 evőkanálnyi vörös borecet
2 evőkanálnyi cukor
3-4 pötty csipős piros arany
só ízlés szerint
¼ kávéskanálnyi frissen őrölt feketebors

trópusi salsa

Elkészítés:

Keverjük össze az aprított hozzávalókat. Egy külön tálban vegyítsük a citromlevet a borecettel, a cukorral, a sóval és a piros arannyal. Öntsük az aprított hozzávalókra és keverjük el. Végül kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsük ízlésünknek megfelelően. Tálaláskor ráönthetjük a grillezett csirkére, vagy külön tálba téve mártogatós szószként is feltálalhatjuk.

 

Narancsos répasaláta

Egyszerűen elkészíthető, finom saláta, mely köretként is szolgálhat húsok és halak mellé. Vegetáriánus diétán lévőknek is kitűnő.

Hozzávalók:

6 db nagy sárgarépa (kb. fél kiló), reszelve
1 maréknyi mazsola
1.5 dl narancs dzsúsz
1 mokkáskanálnyi reszelt narancshéj
1 kávéskanálnyi cukor, vagy méz

sárgarépa saláta

Elkészítés:

Hámozzuk meg és reszeljük le a répát, majd a megmosott narancs héját is. Keverjük össze a hozzávalókat. Fogyasztás előtt hűtsük be egy pár órára. Hűtőben sokáig eláll.

Hedi Neu, Chicago

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:
https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

FRANCIA CSOKIGOLYÓK

Gluténmentes édesség

trufffle3

HOZZÁVALÓK

A masszához:

30 dkg édes, vagy keserű csokoládé, kis darabokra vágva

2.5 dl  habtejszín

2,5 evőkanál sótlan vaj

2 evőkanálnyi likőr (kávé, málna) vagy  rum, vagy  konyak – ízlés szerint

csoki

A bevonathoz:

Pörkölt és apróra vágott  dió, vagy  mogyoró

Pörkölt kókuszreszelék

Reszelt csokoládé

bevonat

ELKÉSZÍTÉS

Tegyük a darabolt csokoládét egy tálba. A habtejszínt és a vajat  tegyük egy kis lábosba és melegítsük forrásig. Adjuk hozzá azonnal a csokoládéhoz, hagyjuk állni pár percig, amíg a csokoládé megolvad.  Habverővel, vagy fakanállal  keverjük simára. Adjuk hozzá a likőrt (vagy egyéb italt), és keverjük újra simára, majd takarjuk le és tegyük hűtőbe, amíg a massza  megszilárdul. Ez eltarthat néhány órát, vagy egy éjszakát is.

massza

Kanállal formáljunk a masszából golyókat. A bevonathoz szükséges diót, mogyorót, kókuszdiót zsiradék nélkül pirítsuk/pörköljük meg egy kis lábosban, állandó kevergetés mellett, ügyelve arra, nehogy odaégjen. A kókuszdió aranybarnára pörkölődik, és ropogóssá válik. A diót és a mogyorót pörkölés után aprítsuk durvára, majd vegyítsük őket össze a kókuszdió reszelékkel, tegyük egy kis tálba és a golyókat hempergessük meg benne, hogy a darabkák ráragadjanak. Bevonatként használhatunk még csoki darát, vagy nagyon apró, színes cukordrazsét.

A golyókat  kis papírkosarakban szervíroztam, hogy jól mutassanak.

A massza a hűtőben légmentesen tárolva hetekig eláll, le is fagyasztható.

Hedi Neu, Chicago
 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Görög flan – karamellás puding

saját felvételek

lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Hozzávalók:

2-szer 12 evőkanál cukor
1 liter teljes tej
8 tojás
1 evőkanál vanília esszencia, vagy egy vanília rúd belseje

Elkészítés:

Melegítsük be a sütőt 150 fokra. Egy vastagfalú lábosban 12 evőkanál cukrot kislángon addig melegítsünk keverés nélkül, amíg el nem olvad és világos, aranyszínű nem lesz. Legyünk óvatosak, hogy le ne égjen. A karamellizált cukrot tegyük egy nagy tűzálló tálba, vagy egyéb sütőformába. Tehetjük több, kisebb sütőformába is. A cukor kikanalazásához használjunk egy beolajozott spatulát.

Addig forgassuk a sütőformát, amíg nem sikerül egy vékony réteg karamellizált cukorral teljesen be nem borítani a forma belsejét. Tegyük félre. A tojásokat törjük fel, és tegyük bele egy nagy tálba. Fokozatosan öntsük hozzá a megmaradt 12 evőkanál cukrot , a vaníliát és a tejet. Addig keverjük, amíg homogén nem lesz. Öntsük bele a karamellás formába és azt helyezzük bele egy nagyobb serpenyőbe, vagy tepsibe, amibe 3 cm magas forró vizet öntöttünk (gőzfürdő).

Tegyük a gőzfürdőbe állított pudingot a sütőbe kb. 50-percre – 1 órára, amíg megszilárdul. Ha elkészült, hűtsük le szobahőmérsékletűre, majd tegyük a hűtőbe legalább 2 órára, vagy egy éjszakára, Tálalás előtt a puding széleit egy éles késsel óvatosan válasszuk el a formától. Takarjuk le egy lapos tállal, majd fordítsuk le és borítsuk rá a tálra. A kivett puding után a formában maradt karamellizált cukorból képződött szirupot öntsük a pudingra.

Nagyon tetszetős, gluténmentes, finom desszert.

Hedi, Chicago

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Gluténmentes, gyümölcsös trifle

Egy újabb remek desszert Hédi receptjei közül, melyet a lisztérzékenyek is fogyaszthatnak. A trifle (ejts: trájfl) egy hagyományos angol desszert, mely sokféleképpen variálható. Az amerikai mértékegységek eltérőek a magyarokétól, ezért az átszámítás időnként furcsa mennyiségeket eredményez.

kb. 10 adag

Piskótatorta

A gluténmentes alaptészta, más édességek, pl. tiramsú elékszítéséhez is felhasználható.

Hozzávalók<

5 nagy tojás, szétválasztva
8 evőkanál krumpli keményitő
12 evőkanál cukor (4 evőkanálnyi a tojássárgájához és 8 evőkanálnyi a tojásfehérjéhez)
1 teáskanál vanília esszencia, vagy fél vanília rúd belseje

Elkészítés

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, de ne kenjük ki. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Verjük fel a tojásfehérjét, amíg félig kemény nem lesz Adjuk hozzá a 8 evőkanál cukrot és verjük tovább, amig nagyon kemény nem lesz. Tegyük félre. Keverjük össze a tojássárgájákat a 4 evőkanál cukorral amíg világos sárga lesz. Adagoljuk hozzá a krumplikeményítőt és a vaníliát. Keverjük hozzá fokozatosan és finoman a felvert tojáshabot. Süsssük 25-35 percig, amíg aranysárgává válik és a közepe ruganyosan visszaugrik. Fordítsuk a tepsít fejjel lefelé, picit hagyjuk kihűlni, majd szedjük le róla a sütőpapírt.

Töltelék

Hozzávalók:

8 evőkanál cukor , plusz 12 evőkanál cukor
45 dkg szobahőmérsékletű tejszínkrémsajt (semleges ízű), pl. a tiramisúból ismert mascarpone sajt
4 evőkanál citromlé
5 dl szobahőmérsékletű habtejszin
1/4 teáskanál mandula esszencia
1 kg gyümölcs : én szedret, málnát, kivit és banánt használtam – ez a szezon és a kívánt színek szerint váriálható

Elkészítés

Egy kis lábosba téve melegítsünk fel 4 evőkanál vízben 4 evőkanál cukrot és a citromlevet közepes erősségű lángon, amíg a cukor feloldódik. A tűzhelyről levéve keverjük bele a mandula esszenciát. A piskótatorta mindkét oldalát kenjük be a sziruppal. A piskótát vágjuk fel 3 x 3 cm-es kockákra ezek fogják a rétegeket alkotni. Mixszerrel (közepes erősséggel) dolgozzuk össze a megmaradt cukrot a tejszínkrémsajttal, amíg síma és könnyű krémet kapunk. Keverjük hozzá a habtejszínt és addig verjük, amíg felvert hab állagú lesz.

Tanács: Tegyük félre a színes gyülölcsökből a legszebbeket a díszítéshez. A rétegezésnél is ügyeljünk arra, hogy a különböző színű gyümölcsök jól átlátszódjanak az üvegtálon.

Egy mély üvegtál aljára rakjunk egy réteget a piskóta kockákból, kb. az egyharmad mennyiséget használva. Erre tegyünk egy réteget vegyesen a gyülölcsökből, azután egy réteget a tejszínhabos- krémes masszából. A befejező réteg a krém legyen. Végül díszítsük a tetejét a félretett gyümölcsökkel. Legalább két órát hagyjuk állni a hűtőben, hogy átvegye az ízeket.

Aki liszttartalmú tésztát is ehet, helyettesítheti a piskótatortát babapiskótával, vagy keksszel. Ebben az esetben még sütni sem kell.

Hedi, Chicago

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás