Régiségeknek

Lecsós harcsapaprikás túros tésztával

harcsa3

Régen fentem a már a fogam egy kis harcsapaprikásra. Nem mindig csak rántva, sütve, hanem ahogy én szeretem, lecsósan, túrós tésztával. Szegény hal ma reggel még vidáman úszkált társaival, nem tudta, hogy horogra kerül.

harcsa

Hozzávalók 3-4 személyre:

Harcsapaprikáshoz:
2 kg-os harcsa, ha nincs a piacon, küld a férjed horgászni!
3 db zöldpaprika
3 db paradicsom
1 fej hagyma
1 evőkanál zsír ( nem olaj)
só, bors, pirospaprika

Túros tésztához:
25 dkg tészta (kedved szerint lehet hosszúmetélt, kocka-, vagy csusza tészta)
25 dkg tehéntúró
10 dkg füstölt szalonna

harcsa2

Elkészítés:

Túros tészta
Hagyományos módon elkészíted a túros tésztát. Kifőzöd a tésztát sós forrásban lévő vízben, majd leszűröd. A szalonnát kis kockákra vágod, zsírjára pirítod, a tésztára öntöd, és túróval megszórva jól átmelegíted. Ha kell, még megsózód ízlés szerint. Ez kész, félreteszed.

Harcsapaprikás
Megtisztítod a halat. Tisztítás előtt én meg szoktam szórni sóval, és kicsit állni hagyom. Majd levágom a fejét. az uszonyait, felbontom a hasát, kidobom, ami benne van. Többször átmosom, lecsepegtetem, szeletekre vágom. A fejét és a farok részt elteszem halászlé készítéséhez a fagyasztóba.
Egy fej hagymát megdinsztelek az evőkanál zsíron, egy mokkás kanál pirospaprikát teszek bele, leveszem a tűzről, nehogy megégjen a paprika. Úgy teszek, mintha lecsót főznék. Beleteszem a paradicsomot és a paprikát, csipet borsot, kávéskanálnyi sót, és majdnem készre főzöm fedő nélkül. Óvatosan beleteszem a sózott harcsaszeleteket. Egyet rottyan (tényleg csak egyet, mert a hal hamar szétmegy) és már tálalható is a túrós tésztával együtt.

Jó étvágyat!
Vica

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Zöldséges kuszkusz, ahogy Adél készíti

20150617_181004
Barátaink meghívtak bennünket egy kuszkusz vacsorára, hogy megkóstoljuk, ők hogyan készítik. Fényképezőgéppel felszerelkezve érkeztünk, mindent lefotóztunk, majd elkértük a háziasszonytól, Adéltól, a receptet. Nagyon ízlett, azóta mi is kipróbáltuk és helyet kapott az étrendünkben. Végülis ez egy olyan köret, amit nem kell főzni, csak leforrázni !!!! Bloggertársunk, Vica, kísérletezett elsőként itt a blogban kuszkusz elkészítésével. Az ő bejegyzéséből az is kiderül, mi is az a kuszkusz.

20150617_180148 20150617_180258 20150617_180318 20150617_180343 20150617_180401 20150617_180434 20150617_180622

Hozzávalók 2 személyre:

10 dkg közepes méretű kuszkusz
2 dl víz
1 húsleves, vagy zöldségleves kocka
2 evőkanál olíva olaj
só, bors, citromlé ízlés szerint
20 dkg mozzarella sajt
2 db közepes húsos zöld, vagy piros paprika
2 db közepes paradicsom
1 fej lila hagyma
2 pár füstli (füstölt virsli)
5 db apróra vágott bazsalikom levél

Elkészítés:

A vizet felforralom, feloldom benne a leveskockát. A kuszkuszt egy tűzálló tálba teszem és ráöntöm a forró levesalapot, hozzáadom a két kanál olívaolajat, ízlés szerint ízesítem sóval, borssal, citromlével. Megkeverem, majd 20-25 percre lefedem, hogy a kuszkusz magába szívja a folyadékot. Ez idő alatt kicsire felkockázom a mozzarella sajtot és a zöldségeket. Ha kiadós egytálételt akarok csinálni, akkor a zöldségeken kívül adok hozzá 2 pár főtt füstlit is, amit szintén felaprítva belekeverek. Egyéb, nem túl kemény friss zöldség, pl. uborka, is jó bele. Lazán összekeverve, nagy tálban tálalom hidegen, illetve, amennyire az elkészítésig a kuszkusz lehűl.

A kuszkusz nagyobb élelmiszerboltokban negyed kilós csomagolásban kapható.

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Brigitta zöldség receptjei másképpen

Kímélő ételek karfiolra, kelkáposztára és  savanyú káposztára hangolva

káposztafélék

A már ismert karfiolételeken kívül van még jóízű, karfiolból készült étel. Köretnek, de önmagában is finom, ha a sós vízben megfőtt, kissé kihűtött karfiolrózsákat kizsírozott, apró szemű zabpehellyel megszórt sütőedényben egysorosan, (tehát nem egymás tetejére rakva) lerakjuk, és leöntjük tejfölben elkevert egész tojásokkal. Sütőbe toljuk és addig sütjük-pirítjuk, míg szép aranybarna lesz. Még finomabb, ha sütés előtt a tetejére némi füstölt szalonnát vagy füstölt kolbászt szelünk és úgy sütjük meg. A szalonna finom zsírja beszivárog a karfiol közé, megízesíti, és e mellé nem kell más köret, sem kenyér.

Karfiolból lehet pörköltet is főzni. Csinálunk egy finom pörkölt alapot, nem sajnálva belőle 1-2 zöldpaprikát és 1 szem paradicsomot. Ebbe a szaftba tesszük a karfiolt rózsáira szedve, ügyelve arra, hogy kb. egyforma nagyságúak legyenek, átpároljuk a nem bő lére engedett szaftban, kóstolgatjuk, hogy elég sós-e. A karfiol kb. 15-20 perc alatt megfő, gyors és finom. Ha nagyon kívánjuk mellé a nokedlit, így csinálom zabpehelyből: 1 tojást jól felverek villával, kicsit megsózom, majd a tojás nagyságától függően 2-3 púpozott evőkanál zabpelyhet keverek el benne. Hagyom állni kb. fél órát, hogy a zabpehely magába tudja szívni a tojás nedvességét. Ha nem találom eléggé “szilárdnak”, szaggatás előtt 1-2 kanál zabpehely liszttel “összefogatom”. A lobogva forró, sós vízbe evőkanállal szaggatom az “igazi nokedlinél” nagyobb galuskákat. Pár percig fő, leöblítem és kész. Igaz, nem olyan mint a megszokott, de ehető és nem hízunk tőle.

A kelkáposzta is barátunk, mert rostdús, nincs benne szénhidrát és laktató. Nem a szokott főzeléket készítem belőle, mert abba krumpli kell és rántás a végén. Hús mellé nagyon finom a dinsztelt kel, amihez az alapot egy kevés füstölt szalonna aprításával, majd sütésével kezdem. Amikor ropogósra sült, a zsírjába teszek köménymagot, amit kicsit megpattogtatok, utána 2-3 gerezd fokhagymát szeletelek bele, és erre teszem az ujjnyi csíkokra metélt kelt. Kicsit sózom, borsozom és fedő alatt rövid idő alatt, néha megkevergetve, ress-puhára párolom. Szerintem akkor a legfinomabb, ha az alja kicsit “odakap”, megpirul. Így talán kicsit bizarrul hangzik az egész, de tessék megkóstolni, ízleni fog!

Savanyú káposztából is készítek köretet: egy kanálnyi zsiradékon a kinyomkodott és kissé összevagdalt káposztát átpárolom, majd kikent, zabpehellyel megszórt edénybe teszem át, a tetejére tejfölt simítok és addig sütöm, míg a teteje aranybarna lesz. Sült oldalassal, tarjával isteni finom!

És ne feledjük, használjuk bátran a zabpelyhet, zabpehely lisztet sűrítésre, sütőedény kiszórására, töltelékbe, mert sokkal egészségesebb, mint a búzaliszt.

Jó étvágyat mindazoknak, akik bátrak és kipróbálják a zöldséges receptjeimet!

Brigitta

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Sóska, spenót, karalábé kicsit másképpen – kímélő étrend

zöld szív

Akik fogyni szeretnének, vagy megtartani a már csökkent súlyukat, esetleg a kora nyári zöldség kavalkádból valami újdonságot szeretnének készíteni, itt van néhány gondolatébresztő, szokatlan, de jóízű étel. A rostban és vitaminban gazdag ételek egyúttal egészségesek is.

sóska

1. Sóska leves nagyon egyszerűen
Személyenként egy marék sóskát megtisztítunk (ha még nem próbáltad: a sóskalevelet fonákjával felfelé a bal kézbe fogod, a jobb kézzel a szárát és vele együtt a vastag levéleret letéped, egyenként. Gyorsan megy, és az evésnél nem érzed úgy, hogy apró cérnaszálakkal van tele a szád!) A szépen megmosott és megtisztított leveleket egy kevéske olajon megpárolod, víz nem kell hozzá. Mikor már egészen elfőtte a nedvességét és krémes “pempő” lett belőle, a tűzről levesszük, tejfölből és kevés lisztből készült, vízzel hígított habarással felöntjük, jól elkeverjük és tetszés szerinti sűrűségűre hígítjuk. Pár percig forraljuk, én csak sót szoktam beletenni, hagyom a sóska finom savanyú ízét hatni. A levesbe egész tojásokat ütök bele (a savas közegben egyben maradnak), pár percig békén hagyom őket, hogy megszilárduljanak a forrásban, kb.10 percig főnek és kész. A sóskamártást már nem kedvelem, mert az nekem túl savanyú, de ez a leves “éppen jó”.

spenót

2. Spenótsaláta (Polcz Alaine ötletéből)
A jól megmosott, szép, húsos levelű, friss spenótot jól lecsurgatjuk, közben elkészítjük a salátalevet: 30 dekányi szép spenóthoz (2-3 személyre elegendő) 1 liternyi vizet ízesítünk sóval, cukorral, ecettel, és citromhéj reszelőn lereszelt vöröshagymával. A lének eléggé intenzívnek kell lennie, mert a vagdalt vagy tépkedett spenótleveleket ebben az ízes lében hagyjuk 1-2 órácskát érlelődni. Azon frissiben nem jó, csak érlelés után, de akkor senki meg nem mondja, hogy miféle alapanyagból készült!

3. Variációk karalábéra
– A dobókocka méretűre felvágott karalábét kevés zsiradékon, kicsi só hozzáadásával puhára pároljuk (mindig PICI vizet öntve alá, hogy ne főjön, csak párolódjon), majd ha puha, zsírjára sütjük és a végén 1-2 kanál tejfölt vagy joghurtot keverünk bele. Vacsorára is ehetjük, ízes, és másnap sem mutat többet a mérleg.
– Ha karalábét vettünk, a szép és egészséges, friss leveleit ne hagyjuk a piacon lecsavarni, vigyük szépen haza, otthon aztán mi levagdaljuk, a vastag eret levékonyítjuk rajtuk, csokorba fogva ujjnyi szélesre felvágjuk, kicsi zsiradékon, ételízesítővel megszórva fedő alatt gyorsan megpároljuk. Nem kell hogy szétmálljon, maradjon egybe, úgy gusztusos. A végén megkapja a kanál tejfölt vagy joghurtot, és elcsodálkozhatunk, milyen finom köretet ehetünk a sült húsunk mellé.

karaláb2
– A karalábé leveleit leforrázva ugyanúgy megtölthetjük, mint a paprikát vagy a káposztát. Természetesen a szép friss levelek alkalmasak erre. Ha elkészült a töltelék, a karalábé fejet beleaprítjuk egy lábosba, és a csinos kis töltelékeket erre az aprítékra rakosgatjuk, vízzel felöntjük, hogy majdnem ellepje, ételízesítővel megfőzzük. Ha puha, tejfölös habarással besűrítjük. Isteni!
– A rakott karalábészeletek is finomak. A kisujjnyi vastagra szelt karalábé korongokat kissé megfőzzük, lecsöpögtetjük, és a zsírozott, morzsázott sütőedényben szépen lerakjuk darált húsos keverékkel, tejfölt teszünk rá és megsütjük.
– A karalábét, – mivel semleges az íze – főztem már bele kis kockák formájában pörköltbe is, nagyon jó volt, a szaftjától átlényegült, finom lett.

Aki fogyni szeretne, az szeresse ezeket az ételeket, mert nincs bennük szénhidrát, rostdúsak, laktatóak, nem drágák, és jól kiegészítik a húsételeket. Nem kell melléjük külön köret krumpliból, rizsből, tésztából, mégis jóllakatnak.

A habarásokat én zabpehely liszttel készítem, sőt már simán zabpehellyel is sűrítettem, az apróbb szemű fajtával. A zabpehely eltűnt az ételben, nem volt “morzsalékos”. A salátalevekhez, paradicsomhoz édesítőszert használok cukor helyett, nincs mellékíze.

Brigitta

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Pilaf bulgurból – húsos egytálétel

pilaf 2
Könnyen elkészíthető ízletes és egészséges, húsos egytálétel.

Egy korábbi bejegyzésben leírt  zöldséges bulgur (magyarul: tört búza, búza töret) elkészítésekor megmaradt az alapanyag 2/3 része, így gondoltam, készítek belőle egy sertéshúsos ételt. Keresgéltem a receptek között és így találtam rá a  pilaf burgulból ételre. Ezek az idegen szavak beindították a fantáziámat!

pilaf

Először elkészítettem a bulgurt,  majd  1/2 kg sertéshúsból hagyományos módon egy pörköltet csnáltam, végül a kettőt összekevertem. Ez a mennyiség négy személynek elég.

Bulgur  elkészítése: 1 bögre bulgurt alaposan átmostam, szűrőkanálban lecsepegtettem, majd feltettem főni kétszer annyi vízzel, tehát 2 bögrével. Ízesítettem borssal, sóval és tettem hozzá 20 dkg fagyasztott zöldség mixet, melyben volt sárgarépa, borsó, karfiol. Kb.15 percig lassú tűzön, fedő alatt főztem, pároltam. Amikor magába szívta a búza-töret a vizet, levettem a tűzről, és hagytam egy kicsit állni (kb.10 percig), majd az elkészült bulgurt és a pörköltet összekevertem és azonnal tálaltam.

pilaf1

Pörkölt elkészítése: 1!2 kg húst felkockáztam, egy kis fej hagymát apró kockára vágtam. A hagymát 1/2 evőkanál zsírban üvegesre pirítottam, majd levettem a tűzről és tettem bele 1 csapott kávéskanál pirospaprikát. Gyorsan elkevertem és rátettem a kockára vágott, lecsepegtetett húskockákat. Én szoktam bele tenni 1 gerezd fokhagymát, pici borsot, sót, delikátot és használok gulyáskrémet is (ettől lesz a pörkölt szaft sűrűbb). A húst nem főzőm, hanem pörkölöm, ezért ha már nagyon elfőtte a levét, felöntöm egy kicsi vízzel, és hagyom hogy ez is elfőjön róla, majd megint öntök alá kicsi vizet. Minél többször öntjük fel vízzel és hagyjuk elfőni, annál szaftosabb lesz a pörkölt. Addig főztem, amíg a hús meg nem puhult.

A pilaf rizses egytálétel, a közel-keleti és arab konyhák egyik alapétele. Rizs helyett bulgurral, azaz búzatörettel is készülhet. A bulgur anyagcsere serkentő, béltisztító, teljes kiőrlésű gabonaféle, fogyókúrázóknak is ajánlott .

Éva

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Hallottatok már a bulgurról? Én kipróbáltam!

bulgur2

Anyagcsere serkentő, béltisztító, teljes kiőrlésű gabonaféle, fogyókúrázóknak is ajánlott köretnek elkészítve. 

Hatottak rám a média főzőcske műsorainak jól hangzó alapanyagai, a bulgur, a hajdina, a kuszkusz és úgy gondoltam, kipróbálom őket.  A bulgur került először szemem elé, méghozzá egy háztartási boltban, kozmetikai cikkek vásárlása közben. Forgattam a kezemben az érdekes, barnás színű valamivel megtöltött zacskót, elolvastam a szöveget elől-hátul, és mivel semleges íz hatást és egészséges étkezést ígért, a kosaramba tettem. Otthon az volt az első, hogy rákerestem a neten, hogy mi ez, majd megnéztem, mit lehet belőle készíteni. A zöldséges változat mellett döntöttem, de nem mertem többféle zöldséget beletenni, mert ebéd vendégeim is voltak – a fiam és a családja, akik nem nagyon kedvelik a zöldséget.

Bulgur1

A következőképpen készítettem el: Egy kisebb bögre, kb. 2 dl bulgurt átmostam többször és szűrőtálba tettem csöpögni. Kétszer annyi vízzel, tehát 4 dl-rel feltettem főni, zsiradék nélkül, lassú tűzőn, mert az a lényeg, hogy a vizet magába szívja és ezáltal megpuhuljon. Tettem hozzá 1 kávéskanál ételízesítőt, 1 szál sárgarépát és 1 púpozott evőkanál szeletelt gombát. Én üveges gombát használtam, de lehet frissből is készíteni. A zöldséges változatot egy kicsit tovább is fejlesztettem tojásos változattá. Az ötlet onnan jött, hogy sütöttem túrós pogácsát is és a megmaradt tojást nem dobtam ki, hanem hozzátettem még egyet és gondoltam, ha van tojásos rizs (mint kínai köret), akkor lehet tojásos bulgur is. Az elkészült zöldséges bulgurból tehát kivettem 1 adagot és 2 tojás rántottával összekevertem. Ez lett a tojásos bulgur. Ezt magamnak szántam, de az unokámmal ketten ettük meg , mert neki is nagyon ízlett.

Az így elkészült bulgur kb. 4 adag köretnek felel meg. Olyan mint a rizs, csak egészségesebb, kevesebb tápértékkel. A husi hozzá majoránnás csirkecomb volt, de sok zöldséggel főfogásnak is tálalható. Érdemes volt kipróbálni, tényleg úgy sikerült, ahogy én elgondoltam.

Éva

Egy kedves  visszatérő olvasónktól kaptuk a fenti  receptet. Köszönet érte!

De mi is az a bulgur?

A Wikipédia szerint: „A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Az íze enyhén a dióra emlékeztet. A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga.”

Főleg a török és a közel-keleti konyha jellemző alapanyaga, de mediterrán országokban és Indiában is fogyasztják.  A híres libanoni salátareceptben, a tabuléban már a saláta levétől megpuhul. Az autentikus változat sok petrezselyemmel készül. Egyes változatok gránátalmamagokat is kevernek a salátába. A másik klasszikus bulgursaláta a török kisir, amely paradicsommal és csilivel készül.

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

 https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Rakott édesburgonya

ssweet pot2

Különleges, egzotikus jellegű étel,  húsok, halak mellé adhatjuk köretnek. Vegetáriánusoknak, gluténérzékenyeknek is kiváló. Ha vendégeknek készítem, mindig sikert aratok vele.

sweet potato1

Hozzávalók:

3 db meghámozott, szeletekre vágott édes burgonya
8 evőkanál barna cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
2 nagy, középen kivájt alma, 1,5 cm vastag körszeletekre vágva
8 evőkanál liszt (gluténmentes változatban kukorica keményítő)
4 evőkanál vaj
4 evőkanál apróra vágott pekán dió, vagy dió

Apple Pudding 006

Elkészítés:

Tegyük az édes burgonyát egy nagy edénybe annyi vízzel, hogy ellepje. Melegítsük forrásig és főzzük, amíg megpuhul, kb. 25 percig. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Kenjünk ki egy 18 cm x 28 cm nagyságú sütőedényt.
Egy kis tálban keverjünk össze 4 evőkanál barna cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót. Rétegesen rakjuk le az édesburgonyát  és az almaszeleteket, a fahéjas keveréket az almaszeletekre szórjuk. Legtetejére az édesburgonya kerüljön. Egy másik tálban vegyítsük össze a lisztet, a megmaradt 4 evőkanál barna cukrot, a vajat és a pekán diót. Szórjuk rá a legtetejére. Süssük előmelegített sütőben 30 percig, illetve amíg enyhén meg nem barnul. Díszítésként tehetünk a tetejére néhány szem pekán diót egészben.

sweet 3

Ezt az ételt előre is el lehet készíteni, felmelegítve is finom.

Hedi Neu, Chicago

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

 https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Készítsünk citrus dzsemet!

narancs 3

Tavasszal nemigen szoktunk lekvárt főzni, pedig lehetséges, mert a citrusfélék ilyenkor is rendelkezésre állnak. A narancsból és citromból készülő dzsem különösen finom foszlós kaláccsal, vagy vajas pirítósra kenve. Tartósítószer nélkül készül.

Hozzávalók:

2 db narancs
1 db citrom
1 kg cukor

narancs

Elkészítés:

Mossuk meg a gyümölcsöket nagyon alaposan. Héjastól vágjuk hosszában félbe a narancsokat és a citromot, majd szeleteljük hajszálvékony félholdakra. Gyorsan megvagyunk vele, ha van egy olyan zöldségszeletelőnk, amelynek állítható a szeletelési vastagsága. Dobjuk ki a magokat. A szeletelt gyümölcsöt és a levét tegyük egy rozsdamentes fémlábosba. Adjunk hozzá 1 liter vizet és melegítsük forrásig. Zárjuk el a lángot és adjuk hozzá a cukrot, kevergessük, amíg a cukor el nem olvad. Takarjuk le, és egy éjszakán át tartsuk szobahőmérsékleten.

narancs 2

Másnap a keveréket újra melegítsük forrásig. Vegyük kisebbre a hőmérsékletet és főzzük alacsony hőmérsékleten 2 óra hosszát. Emeljük a hőmérsékletet közepesre és újra hevítsük forrásig, keverjük folyamatosan mintegy félóráig, illetve amíg meg nem keményedik. Úgy tudunk meggyőződni róla, hogy jó-e, ha egy kis kanálnyi dzsemet hagyunk kihűlni és megkóstoljuk. Ne legyen se folyós, se nagyon kemény. Ha még folyós, főzzük tovább, ha kemény, engedjük fel egy kis vízzel.

A forró lekvárt öntsük átforrósított üvegekbe és szorosan zárjuk le a tetejükkel. Spájzban akár egy évig is eláll, bár az enyém sosem tart néhány hétnél tovább.

Hedi Neu, Chicago

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:
https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Egzotikus sütőtök leves

tökleves

Ez az egzotikus, thai ízeket idéző leves nagyon jó olyan különleges alkalmakra, mint például a Szilveszteri vacsora. Az itt leírt mennyiség legalább 12 személynek elég, de ha nem fogy el, remekül lefagyasztható. A receptet a fiam és a menyem találták ki, és én is évek óta készítem, mindig nagy siker fogadja a vendégeim részéről.

tökleves3

Hozzávalók:

Egy hosszúkás fajta, közepes nagyságú sütőtök
2 db édesburgonya
2 zöld alma
1 közepes nagyságú vöröshagyma
3 db nagy sárgarépa
3 evőkanál méz
1,5 evőkanál olaj
2 konzerv kókusztej (8 dl)
1 liter csirke húsleves, vagy zöldségleves alaplé
köri por ízlés szerint (kb. 2 evőkanál)
fél evőkanál gyömbérpor
1 evőkanál koriander por
2 evőkanálnyi  kinyomott lime lé
só és bors ízlés szerint

tökleves2

Elkészítés:

1. Hámozzuk meg és daraboljuk fel a sütőtököt. Hámozzuk meg és vágjuk félbe az édes burgonyát, hámozzuk meg és vágjuk fel  a sárgarépákat, vágjuk félbe és csumázzuk ki az almákat (nem kell meghámozni). Tegyük mindezt egy tepsibe és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Süssük 200 fokon kb. egy órányit, félidőben fordítsuk meg a zöldségeket. Addig süssük, amíg megpuhulnak.

2. Vágjuk fel a hagymát. Egy nagy leveses fazék alján olajban pirítsuk addig, amíg áttetszővé nem válik. Ezután tegyük hozzá a köri port, a gyömbér port és a koriánder port. Adjuk hozzá a mézet és hagyjuk főni, amíg buborékozni kezd (1-2 perc).

3. Ezután tegyük a lábosba a zöldségeket, az egyik kókusztej konzervet, a lime levet, és annyi levesalapot, hogy az egészet befedje. Magas hőmérsékleten melegítsük addig, amíg forrni nem kezd. Ezután vegyük kicsire a hőt és addig főzzük, amíg minden zöldség pépessé nem válik (kb. fél óra).

4. Tegyük hozzá a második kókusztej konzervet. Passzírozóval, mixszerrel, vagy bot mixerrel pépesítsük krémesen simává. Ízlés szerint adjunk még hozzá sót, borsot, lime-ot és körit. Melegen tálaljuk.

Remélem, hogy ízleni fog!
Hedi Neu, Chicago

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Vegetáriánus májpástétom

májkrém1

Csodás, zsírszegény és gyorsan elkészíthető recept. Ajánlott azoknak, akik odafigyelnek az elfogyasztott kalóriákra, de azoknak is, aki vegetáriánusok, vagy speciális diétán vannak cukorbetegség, vagy lisztérzékenység miatt. Vendégeknek zöldségekkel és chipsszel tálaltam, de nagyon finom rozskenyérre, vagy sós kekszre kenve is. És ami a legfőbb, olyan az íze, mint az igazi májkrémnek.

Hozzávalók:

2.5 dl lencse fél liter vízben addig főzve, amíg el nem fövi a vizet
1 nagy hagyma felszeletelve és olajban aranyszínűre pirítva
2.5 dl pirított dió
2 kemény tojás lehűtve, meghámozva

vegamáj

Elkészítés:

Tegyük az egészet egy mixerbe, tegyünk hozzá sót, borsot ízlés szerint és olajat, ha szükségesnek látszik. Dolgozzuk össze krém állagúra.

Megjegyzés: Mivel ez egy amerikai recept, a súly mértékegységek deciliterben vannak megadva. A méréshez használjunk egy mérőpoharat.

Hedi Neu, Chicago

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!