Régiségeknek

Reményekkel telve érkeztem Londonba 1948-ban

Visszaemlékező sorozatunk részeként a Londonban élő, 88 éves Rose naplójából olvashatunk szemelvényeket. Az ‘Élvezzük az életet 120 évig’ című írásai itt a blogban korábban nagy sikert arattak.

IMG_0001_NEW1948

1948 november 28-án, mint reményekkel és illúziókkal teli fiatal lány érkeztem a londoni Victoria vasútállomásra, csúnya, sötét, esős időben. Otthon, könyvekben olvastam a fehérre festett Viktoria korabeli házakról, lelkesedéssel vártam látni először életemben. Londonban élő unokabátyám várt a vonatnál, és egy nagy, fekete taxiba ültetett be. Az ablakából láttam a lebombázott házakat, minden romos volt és csúnyának látszott, ez volt az első csalódásom Londonban.

Megérkeztünk London Willesden negyedébe, rokonaim luxus otthonába. A lélegzetem is elállt, amikor észrevettem, hogy bútoraik XIV Lajos korabeli antikok. Nagynéném nem örült nekünk, (Ervin bátyám is jött velem), mert sajnálta hogy férje pénzt kell költsön reánk. Fáradtak és éhesek voltunk, de nem mertünk szólni, vagy kérni valamit, mert a fogadtatásunk hideg es örömtelen volt… Végül egy cselédlány jött be a szobába, és egy szép ezüst tálcán ezüst teáskannát és néhány porcelán csészét hozott be. Ekkor nagybácsim így szólt hozzám:

“Most meg fogod ízlelni a világ legfinomabb innivalóját: a cup of tea-t” (egy csésze teát). Közben kis hideg tejet, kockacukrot és forró teát töltött a csészékbe, és azt nagy élvezettel inni kezdte.
– Na igyál drága kis húgom, meglátod, hogy meg fogod szeretni ezt a finom angol teát. Hát hogyne ízlett volna nekem ezek után? Mennél tovább bámultam Hugo bácsimat, annál jobban láttam arcában az édesanyám vonásait; hirtelen meleg érzés fogott el iránta: talán ő fogja pótolni halott szüleimet. Hugo bácsi pedig súgva mondta, hogy bennem látja szegény, fiatalon meghalt kedvenc testvérét, anyámat. Ez arra engedett következtetni, hogy örül nekem, a kis árva magyar leánynak…

Trafalgar tér, London, 1949

Trafalgar tér, London, 1949

1949

Hajnal van. Még alig pirkad. A táj most kezd kibontakozni az éjszaka sötét lepléből. Londonnak e csöndes, kisvárosias jellegű lakónegyedében egyetlen egy embert sem látni az utcán; csak itt-ott gyúl ki a villany egy-egy szobában és utat tör magának az ablakon keresztül, hogy osztogassa fényét az ablak alatt elterülő zöld pázsitra. Tél van, január, és itt Angliában a Golf-áramlat jóvoltából még mindig zöld pázsitok és fák övezik a házakat.

A kis karórám mutatója hat órát jelez, aminek nem nagyon örülök, hiszen itt van az ideje a felkelésnek, pedig milyen jó lenne a meleg, puha ágyamat még egy órát élvezni ! De nincs választás: dolgozni kell mennem. Csend üli meg az egész házat, melyet csak néha zavar meg egy-két koránkelő ember lépésének a zaja, amely könnyen áthallatszik a vékony  falakon. Meglepő, hogy a munkába igyekvő emberek közt mennyi a nő! Itt Angliában a gyöngébb nem is kiveszi részét a létért folyó küzdelemben. A nőknek is dolgozniuk kell. Egyenlőséget hirdet a férfinép, és ezt nem csak papíron látjuk, hanem a mindennapi életben is. Én, aki nemrég jöttem Magyarországról, csodálkozom ezen, pedig a Szigetország lakóinak ez természetes.

ruhagyár 1948

Ruhagyár Angliában 1948-ban

A munkahelyem London legkeletebbi részén, East Endben van,  több mint egy órát kell utaznom busszal, szerény észak-nyugati otthonomból. Nehéz volt megszoknom a gyári munkát, bár a gépi hímzés, amire betanítottak, tiszta munka. Mint idegen, magyar kiejtéssel beszélő fiatal lány, kívülállónak éreztem magamat a sok angol munkásnő  közt, akik ‘Cockney’ kiejtéssel beszéltek. Nehéz napok és hetek voltak ezek a kezdeti idők, amit árva fejjel kellett átélnem és nehéz szívvel elviselnem. Mindig úgy éreztem a lelkemben, hogy nem egyszerű gyári munkásnak, hanem más céllal születtem.

– folytatás következik –

Néhány írás az “élvezzük az életet 120 évig” sorozatból:

Szeresd magadat

A testmozgás hatalma

Szex idősen is

Rose

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Zöldséges kuszkusz, ahogy Adél készíti

20150617_181004 Barátaink meghívtak bennünket egy kuszkusz vacsorára, hogy megkóstoljuk, ők hogyan készítik. Fényképezőgéppel felszerelkezve érkeztünk, mindent lefotóztunk, majd elkértük a háziasszonytól, Adéltól, a receptet. Nagyon ízlett, azóta mi is kipróbáltuk és helyet kapott az étrendünkben. Végülis ez egy olyan köret, amit nem kell főzni, csak leforrázni !!!! Bloggertársunk, Vica, kísérletezett elsőként itt a blogban kuszkusz elkészítésével. Az ő bejegyzéséből az is kiderül, mi is az a kuszkusz.

20150617_180148 20150617_180258 20150617_180318 20150617_180343 20150617_180401 20150617_180434 20150617_180622

Hozzávalók 2 személyre:

10 dkg közepes méretű kuszkusz 2 dl víz 1 húsleves, vagy zöldségleves kocka 2 evőkanál olíva olaj só, bors, citromlé ízlés szerint 20 dkg mozzarella sajt 2 db közepes húsos zöld, vagy piros paprika 2 db közepes paradicsom 1 fej lila hagyma 2 pár füstli (füstölt virsli) 5 db apróra vágott bazsalikom levél Elkészítés:

A vizet felforralom, feloldom benne a leveskockát. A kuszkuszt egy tűzálló tálba teszem és ráöntöm a forró levesalapot, hozzáadom a két kanál olívaolajat, ízlés szerint ízesítem sóval, borssal, citromlével. Megkeverem, majd 20-25 percre lefedem, hogy a kuszkusz magába szívja a folyadékot. Ez idő alatt kicsire felkockázom a mozzarella sajtot és a zöldségeket. Ha kiadós egytálételt akarok csinálni, akkor a zöldségeken kívül adok hozzá 2 pár főtt füstlit is, amit szintén felaprítva belekeverek. Egyéb, nem túl kemény friss zöldség, pl. uborka, is jó bele. Lazán összekeverve, nagy tálban tálalom hidegen, illetve, amennyire az elkészítésig a kuszkusz lehűl.

A kuszkusz nagyobb élelmiszerboltokban negyed kilós csomagolásban kapható.

Cecilia

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Brigitta zöldség receptjei másképpen

Kímélő ételek karfiolra, kelkáposztára és  savanyú káposztára hangolva

káposztafélék

A már ismert karfiolételeken kívül van még jóízű, karfiolból készült étel. Köretnek, de önmagában is finom, ha a sós vízben megfőtt, kissé kihűtött karfiolrózsákat kizsírozott, apró szemű zabpehellyel megszórt sütőedényben egysorosan, (tehát nem egymás tetejére rakva) lerakjuk, és leöntjük tejfölben elkevert egész tojásokkal. Sütőbe toljuk és addig sütjük-pirítjuk, míg szép aranybarna lesz. Még finomabb, ha sütés előtt a tetejére némi füstölt szalonnát vagy füstölt kolbászt szelünk és úgy sütjük meg. A szalonna finom zsírja beszivárog a karfiol közé, megízesíti, és e mellé nem kell más köret, sem kenyér.

Karfiolból lehet pörköltet is főzni. Csinálunk egy finom pörkölt alapot, nem sajnálva belőle 1-2 zöldpaprikát és 1 szem paradicsomot. Ebbe a szaftba tesszük a karfiolt rózsáira szedve, ügyelve arra, hogy kb. egyforma nagyságúak legyenek, átpároljuk a nem bő lére engedett szaftban, kóstolgatjuk, hogy elég sós-e. A karfiol kb. 15-20 perc alatt megfő, gyors és finom. Ha nagyon kívánjuk mellé a nokedlit, így csinálom zabpehelyből: 1 tojást jól felverek villával, kicsit megsózom, majd a tojás nagyságától függően 2-3 púpozott evőkanál zabpelyhet keverek el benne. Hagyom állni kb. fél órát, hogy a zabpehely magába tudja szívni a tojás nedvességét. Ha nem találom eléggé “szilárdnak”, szaggatás előtt 1-2 kanál zabpehely liszttel “összefogatom”. A lobogva forró, sós vízbe evőkanállal szaggatom az “igazi nokedlinél” nagyobb galuskákat. Pár percig fő, leöblítem és kész. Igaz, nem olyan mint a megszokott, de ehető és nem hízunk tőle.

A kelkáposzta is barátunk, mert rostdús, nincs benne szénhidrát és laktató. Nem a szokott főzeléket készítem belőle, mert abba krumpli kell és rántás a végén. Hús mellé nagyon finom a dinsztelt kel, amihez az alapot egy kevés füstölt szalonna aprításával, majd sütésével kezdem. Amikor ropogósra sült, a zsírjába teszek köménymagot, amit kicsit megpattogtatok, utána 2-3 gerezd fokhagymát szeletelek bele, és erre teszem az ujjnyi csíkokra metélt kelt. Kicsit sózom, borsozom és fedő alatt rövid idő alatt, néha megkevergetve, ress-puhára párolom. Szerintem akkor a legfinomabb, ha az alja kicsit “odakap”, megpirul. Így talán kicsit bizarrul hangzik az egész, de tessék megkóstolni, ízleni fog!

Savanyú káposztából is készítek köretet: egy kanálnyi zsiradékon a kinyomkodott és kissé összevagdalt káposztát átpárolom, majd kikent, zabpehellyel megszórt edénybe teszem át, a tetejére tejfölt simítok és addig sütöm, míg a teteje aranybarna lesz. Sült oldalassal, tarjával isteni finom!

És ne feledjük, használjuk bátran a zabpelyhet, zabpehely lisztet sűrítésre, sütőedény kiszórására, töltelékbe, mert sokkal egészségesebb, mint a búzaliszt.

Jó étvágyat mindazoknak, akik bátrak és kipróbálják a zöldséges receptjeimet!

Brigitta

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Gyümölcsös selyemital, a smoothy

IMG_0208

A smoothy (kiejtése: szmúszi) egy kellemes, könnyen elkészíthető ital, mely egészséges és kalóriaszegény, fogyókúrázóknak is ajánlott. Mi naponta isszuk, mert a gyümölcs tartalmazza a sokféle vitamint és antioxidánst, a joghurt pedig a szervezet számára szükséges probiotikumot. Mivel a szájban sima és selymes érzést kelt, elneveztük  selyemitalnak.

Hozzávalók:

Az alábbi mennyiségből 2 nagy pohárnyi, vagy négy átlagos pohárnyi ital készíthető.

1 banán 25 dkg friss, (vagy mélyhűtött) aprómagvas gyümölcs vegyesen, én epret és kökényt használtam 2,5 dl liter tej 2,5 dl liter vanília, vagy sima joghurt 1,2 dl narancs dzsúsz 2-3 kanálnyi méz, ízlés szerint

Elkészítés

Tegyük az összes hozzávalót egy mixerbe és addig mixeljük, amíg selymesen sima nem lesz. Öntsük poharakba és szervírozzuk. Kísérletező kedvűek kipróbálhatnak különböző gyümölcs kombinációkat (cseresznye, meggy, kivi, barack), sőt még kakaót is tehetnek bele.

Hedi Neu, Chicago

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Sóska, spenót, karalábé kicsit másképpen – kímélő étrend

zöld szív

Akik fogyni szeretnének, vagy megtartani a már csökkent súlyukat, esetleg a kora nyári zöldség kavalkádból valami újdonságot szeretnének készíteni, itt van néhány gondolatébresztő, szokatlan, de jóízű étel. A rostban és vitaminban gazdag ételek egyúttal egészségesek is.

sóska

1. Sóska leves nagyon egyszerűen
Személyenként egy marék sóskát megtisztítunk (ha még nem próbáltad: a sóskalevelet fonákjával felfelé a bal kézbe fogod, a jobb kézzel a szárát és vele együtt a vastag levéleret letéped, egyenként. Gyorsan megy, és az evésnél nem érzed úgy, hogy apró cérnaszálakkal van tele a szád!) A szépen megmosott és megtisztított leveleket egy kevéske olajon megpárolod, víz nem kell hozzá. Mikor már egészen elfőtte a nedvességét és krémes “pempő” lett belőle, a tűzről levesszük, tejfölből és kevés lisztből készült, vízzel hígított habarással felöntjük, jól elkeverjük és tetszés szerinti sűrűségűre hígítjuk. Pár percig forraljuk, én csak sót szoktam beletenni, hagyom a sóska finom savanyú ízét hatni. A levesbe egész tojásokat ütök bele (a savas közegben egyben maradnak), pár percig békén hagyom őket, hogy megszilárduljanak a forrásban, kb.10 percig főnek és kész. A sóskamártást már nem kedvelem, mert az nekem túl savanyú, de ez a leves “éppen jó”.

spenót

2. Spenótsaláta (Polcz Alaine ötletéből)
A jól megmosott, szép, húsos levelű, friss spenótot jól lecsurgatjuk, közben elkészítjük a salátalevet: 30 dekányi szép spenóthoz (2-3 személyre elegendő) 1 liternyi vizet ízesítünk sóval, cukorral, ecettel, és citromhéj reszelőn lereszelt vöröshagymával. A lének eléggé intenzívnek kell lennie, mert a vagdalt vagy tépkedett spenótleveleket ebben az ízes lében hagyjuk 1-2 órácskát érlelődni. Azon frissiben nem jó, csak érlelés után, de akkor senki meg nem mondja, hogy miféle alapanyagból készült!

3. Variációk karalábéra
– A dobókocka méretűre felvágott karalábét kevés zsiradékon, kicsi só hozzáadásával puhára pároljuk (mindig PICI vizet öntve alá, hogy ne főjön, csak párolódjon), majd ha puha, zsírjára sütjük és a végén 1-2 kanál tejfölt vagy joghurtot keverünk bele. Vacsorára is ehetjük, ízes, és másnap sem mutat többet a mérleg.
– Ha karalábét vettünk, a szép és egészséges, friss leveleit ne hagyjuk a piacon lecsavarni, vigyük szépen haza, otthon aztán mi levagdaljuk, a vastag eret levékonyítjuk rajtuk, csokorba fogva ujjnyi szélesre felvágjuk, kicsi zsiradékon, ételízesítővel megszórva fedő alatt gyorsan megpároljuk. Nem kell hogy szétmálljon, maradjon egybe, úgy gusztusos. A végén megkapja a kanál tejfölt vagy joghurtot, és elcsodálkozhatunk, milyen finom köretet ehetünk a sült húsunk mellé.

karaláb2
– A karalábé leveleit leforrázva ugyanúgy megtölthetjük, mint a paprikát vagy a káposztát. Természetesen a szép friss levelek alkalmasak erre. Ha elkészült a töltelék, a karalábé fejet beleaprítjuk egy lábosba, és a csinos kis töltelékeket erre az aprítékra rakosgatjuk, vízzel felöntjük, hogy majdnem ellepje, ételízesítővel megfőzzük. Ha puha, tejfölös habarással besűrítjük. Isteni!
– A rakott karalábészeletek is finomak. A kisujjnyi vastagra szelt karalábé korongokat kissé megfőzzük, lecsöpögtetjük, és a zsírozott, morzsázott sütőedényben szépen lerakjuk darált húsos keverékkel, tejfölt teszünk rá és megsütjük.
– A karalábét, – mivel semleges az íze – főztem már bele kis kockák formájában pörköltbe is, nagyon jó volt, a szaftjától átlényegült, finom lett.

Aki fogyni szeretne, az szeresse ezeket az ételeket, mert nincs bennük szénhidrát, rostdúsak, laktatóak, nem drágák, és jól kiegészítik a húsételeket. Nem kell melléjük külön köret krumpliból, rizsből, tésztából, mégis jóllakatnak.

A habarásokat én zabpehely liszttel készítem, sőt már simán zabpehellyel is sűrítettem, az apróbb szemű fajtával. A zabpehely eltűnt az ételben, nem volt “morzsalékos”. A salátalevekhez, paradicsomhoz édesítőszert használok cukor helyett, nincs mellékíze.

Brigitta

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Pilaf bulgurból – húsos egytálétel

pilaf 2
Könnyen elkészíthető ízletes és egészséges, húsos egytálétel.

Egy korábbi bejegyzésben leírt  zöldséges bulgur (magyarul: tört búza, búza töret) elkészítésekor megmaradt az alapanyag 2/3 része, így gondoltam, készítek belőle egy sertéshúsos ételt. Keresgéltem a receptek között és így találtam rá a  pilaf burgulból ételre. Ezek az idegen szavak beindították a fantáziámat!

pilaf

Először elkészítettem a bulgurt,  majd  1/2 kg sertéshúsból hagyományos módon egy pörköltet csnáltam, végül a kettőt összekevertem. Ez a mennyiség négy személynek elég.

Bulgur  elkészítése: 1 bögre bulgurt alaposan átmostam, szűrőkanálban lecsepegtettem, majd feltettem főni kétszer annyi vízzel, tehát 2 bögrével. Ízesítettem borssal, sóval és tettem hozzá 20 dkg fagyasztott zöldség mixet, melyben volt sárgarépa, borsó, karfiol. Kb.15 percig lassú tűzön, fedő alatt főztem, pároltam. Amikor magába szívta a búza-töret a vizet, levettem a tűzről, és hagytam egy kicsit állni (kb.10 percig), majd az elkészült bulgurt és a pörköltet összekevertem és azonnal tálaltam.

pilaf1

Pörkölt elkészítése: 1!2 kg húst felkockáztam, egy kis fej hagymát apró kockára vágtam. A hagymát 1/2 evőkanál zsírban üvegesre pirítottam, majd levettem a tűzről és tettem bele 1 csapott kávéskanál pirospaprikát. Gyorsan elkevertem és rátettem a kockára vágott, lecsepegtetett húskockákat. Én szoktam bele tenni 1 gerezd fokhagymát, pici borsot, sót, delikátot és használok gulyáskrémet is (ettől lesz a pörkölt szaft sűrűbb). A húst nem főzőm, hanem pörkölöm, ezért ha már nagyon elfőtte a levét, felöntöm egy kicsi vízzel, és hagyom hogy ez is elfőjön róla, majd megint öntök alá kicsi vizet. Minél többször öntjük fel vízzel és hagyjuk elfőni, annál szaftosabb lesz a pörkölt. Addig főztem, amíg a hús meg nem puhult.

A pilaf rizses egytálétel, a közel-keleti és arab konyhák egyik alapétele. Rizs helyett bulgurral, azaz búzatörettel is készülhet. A bulgur anyagcsere serkentő, béltisztító, teljes kiőrlésű gabonaféle, fogyókúrázóknak is ajánlott .

Éva

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Vallatószék 18. GreenLove – Zöld Életmód

GreenLove2

A Vallatószék, vagy Bloggerkedd egy olyan sorozat, amelyben a Cafeblog bloggerei hétrő-hétre egymást vallatják,  hogy a sorok mögé bepillantva többet megtudjanak a blog szerzőjéről. A vallatószékbe mi most a  GreenLove – Zöld Életmód blog íróját, Évát ültettük be, akivel kölcsönösen szívesen olvassuk egymás blogját.

Blogod témája mindenféle hasznos és korszerű életmód tanács az egészséggel, háztartással, táplálkozással, testápolással kapcsoltban. A legnépszerűbb téma mégis a Holdnaptár, rengetegen olvassák ezeket az írásaidat. Szükség van asztrológia ismeretekre a holdnaptár elkészítésére? Avass be a műhelytitkokba, hogyan születnek ezek az ezoterikus hangulatú írások?

A blog egyik gerince valóban a holdnaptár, ami már tizenéves korom óta foglalkoztat. Volt olyan időszakom, amikor csak csodáltam, hogy micsoda dolgokra lehet hatással egy égitest, volt olyan időszak, amikor részlegesen követtem; jelenleg teljesen követem és igyekszem a javamra fordítani hatásait. Maga a holdfázis, a jegy és az ajánlott tevékenységek számos helyen fellelhetőek, követhetőek. Azonban a GreenLove holdnaptár célja, hogy tippekkel, irányokkal a valódi hétköznapi életet megkönnyítsük. Egyszerűbb, vidámabb, boldogabb napok, minőségibb életmód. Nem vagyok profi, nem vagyok asztrológus, de rendkívül sok forrást feldolgoztam. Autodidakta módon tanultam, megfigyeltem a rendszereket, megfigyeltem magam és környezetem. Nem szeretnék túlontúl belemélyedni, igazán nem szeretnék jelenleg profibb lenni a témában, mert úgy gondolom, hogy az egyszerűség, követhetőség, megfoghatóság a GreenLove Holdnaptár alappillérei.

Úgy tudom, hogy egy vállalkozás támogatására jött létre a blogod. Mivel foglalkozik ez a vállalkozás? Mennyire képes egy blog szolgálni egy cég kibontakozását és későbbi sikerét?

A GreenLove egy életmód vásártér. Webáruház és földi bolt, Székesfehérváron. A célunk teljesen egyirányba mutat a Holdnaptárunk céljával. Egyszerűbb, hatékonyabb, vidámabb hétköznapok. Olyan minőségi és különleges termékeket szeretnénk elérhetőbbé tenni, melyeket kipróbáltunk, megszerettünk, viszont rendkívül körülményes módon, több helyről lehetett csak beszerezni őket. Szeretnénk, ha az emberek kilátnának a hiperek világából. Abból a világból, ahol a profit érdekében a megtévesztés is elfogadható. Engem személy szerint felháborít, hogy vadászni kell a ténylegesen mesterséges vegyszereket nélkülöző termékeket az átlagos boltokban. Magam is több alkalommal nyúltam rá bio elnevezésű kozmetikumra vagy ételre, amiről aztán az összetevők átolvasása után kiderült, hogy nem bio. Ha valamit nagyon nem szeretek, ha hülyének néznek és nincs időm órákig összetevőket böngészni. Úgy gondoltuk a GreenLove létrehozásának pillanatában, hogy vannak emberek, akik ugyanígy éreznek. Természetesen vannak más megfontolások, okok és érvek is. A blog egy felület, ahol tájékoztatni, szórakoztatni, feltölteni, megnevetettni szeretnénk. Számos helyet végignéztünk, végül arra jutottunk, hogy a Nők Lapja Cafe olvasótábora az egyik legnyitottabb, legkedvesebb olvasóközönség, és itt vannak a legszínesebb blogok, így itt indultunk el. Ha az üzleti részére vagy kíváncsi, akkor azt kell hogy mondjam, hogy rengeteg befektetett idő és lassú eredmény. Türelemmel fordulunk a kérdéshez. Számos más marketingfelületet is használunk.

Azon kevés bloggerek egyike vagy, akiknek személyisége a posztok jellege miatt teljesen rejtve marad az olvasók elől. Ki a GreenLove blog írója?

Teljesen szándékos és tudatos ez. Hárman alkotjuk a GreenLove világát. Hármunk ízlése, gondolatai, szokásai. Nem szeretnék sem a blog arca lenni, sem a tulaja. A GreenLove igazán mindenkié. Akár te is írhatnál, ha van véleményed, tapasztalatod, ötleted. Kitennénk. A blog megalkotásakor egy sokkal interaktívabb kommunikációt reméltem, de a közösségi oldalak jobb felületnek bizonyulnak ehhez. A GreenLove blogot egy örök idealista, az életet könnyekig hatódva szerető, a gyermekéért és férjéért hálás 34 éves nő írja. A GreenLove számára egy mellékállás. A szíve, lelke és gyakran az élete egy igen nagy része jelenleg a tanításé. Általános iskolai tanárként dolgozik. Katasztrofális ebédeket képes főzni és utál teregetni (főleg zoknikat), imádja a krumplit minden formában és éppen próbál leszokni a reggeli kávéról. Mindenkiben megkeresi a jót, a szerethetőt, azonban sokszor háborog Y-generációs igazságérzete. Grafomán és szófosoda. Egy ember, aki törekszik arra, hogy jobbá válljon. Szeretné legyőzni démonait, gyengeségeit és szeretné látni gyermekének boldogulását. Természetesen egy lusta kutya is, aki tud dögleni, punnyadni, romantikus drámákon bőgni, órákig telefonálni és még panaszkodni is.

https://www.youtube.com/watch?v=DB6ADE9ieQI

 

Az írásaid alapján azt gondoltam volna, hogy egy nagy élettapasztalattal rendelkező, bölcs, idősebb hölgy osztogatja az adott esetben emberek döntéseit befolyásoló tanácsokat, jóslatokat, életvezetési tippeket. Hogyan tettél szert fiatalon ilyen sok tapasztalatra?

Nem hiszem, hogy bölcs vagyok. Vannak viselkedésminták, amelyeket a Hold előhoz számos emberből. Én nem szeretném senkinek megmondani, hogy milyen legyen, vagy ne legyen, csupán azt látom, hogy olyan könnyen ítélkeznek egymás felett az emberek. Nem titkolt szándékom, hogy mi, emberek, tanuljunk meg magunkba nézni, magunkban keresni, és forduljunk egymás felé úgy, ahogy elvárjuk, hogy hozzánk is forduljanak. Folyamatosan teszek szert a tapasztalatokra, mégis túl fiatal vagyok, hogy bárkinek megmondjam a frankót, hiszen magam is esendő és tökéletlen vagyok. Magam is behisztizek olykor víz őselem idején, magam is képes vagyok tüzet okádni a rendszerre tűz irányoknál és érzem, amint elememben vagyok szűz Hold idején. Előrántom SárkányÉvát, az ő elvárásait, a tökéletesség hiánya miatti óriásfeszültséget. Aztán észreveszem, és próbálom legyűrni, megfordítani. Rengetegszer sikerül már. A biztatás pedig alaptulajdonságom. Talán, mert annyira jól esik, ha engem bíztatnak; így gondolom, hogy másoknak is jól esik.

Nagyon jól fogalmazol, jó a stílusod, nagy a szókincsed – ez tanulmányaidból is következik. Nem gondoltál-e arra, hogy olyan blogot is írsz, amelyben jobban megmutathatod magad, jobban szárnyalhat a fantáziád egyéb témakörökben is?

Köszönöm a bókokat. Mindig is szerettem az irodalmat. Középsulis irodalomtanárom egy olyan jelenség, aki képes volt szerelmet ébreszteni költői képek és eszközök iránt. A szüleim rengeteget olvastak, remek mintát kaptam. Nem látom, milyen blog lehetne ez, amit javasolsz. Egyelőre nem gondolkodok semmiben. Nagyon szeretem a közösségi oldalakon összegyűlt embereket. Mind a Holdhallgatók, mind a Zöld Lelkek, mind a Kertitörpe kedvelők nagyon aranyos és kedves hölgyek és urak. Jelenleg teljes mértékben boldogít a jelenlétük. Bármilyen új hobbi egy régi elengedését hívná maga után. Jelenleg nem látom, mit engedhetnék el és miért.

Tanítás, vállalkozás, család, háztartás mellett hogyan van időd blogolni? Mivel és kivel töltöd a feltehetően kevés szabadidődet? Mivel töltenéd, ha több lenne?

Időbeosztás, rendszerek és gyorsaság. Folyamatosan fejlődök szerencsére a fentiekben. A blogot egy tavaly decemberben leírt és kidolgozott rendszer alapján írom. Részletes tennivalólistát és időbeosztást követek. Férjemmel és kislányommal töltöm a szabadidőm egy részét, a másik részét magammal. Szeretnék többet mozogni, edzeni. Szeretnék megtanulni rendesen meditálni, jógázni. Magamat ismerve többet tennék a GreenLove-ba és többet tennék a tanárként való fejlődésembe, esetleg elvégeznék tanfolyamokat, amikkel szemezek. Reiki II, gyógynövények, finomságok. Egy szakács tanfolyamra is eljárnék, hogy megadjam az esélyt a finom ebédeknek.

A Liebster Awards díj kapcsán kerültünk közvetlen kapcsolatba egymással. Meglepett, hogy fiatal korod ellenére milyen empátiával viseltetsz az idősek iránt. Honnan ez a kötődés?

Nem kötődésnek nevezném, inkább tiszteletnek. A jelenlegi idős embereknek olyan szintű változásokat kellett és kell befogadni az életébe, folyamatosan, ami elképesztő. Volt egy nagymamám és egy nagypapám. A nagypapám sajnos korán meghalt. A szeretetére emlékszem leginkább. Sokat figyelhettem gyerekkoromban, mert leginkább olyan emlékeim vannak, amikor valamit nagy gonddal készített. A nagymamám is elment már sajnos. Nagyon hiányzik az a béke szigete, ami ő volt nekem. Az a könnyelmű derű, az a kedves bolondozás. Még az illatára is emlékszem. Minden idős ember valakinek a nagymamája, nagypapája vagy szerette. Minden idős ember óriási élettapasztalattal rendelkezik, és ennek megfelelő alázattal vagy éppen lazasággal fordul másokhoz. Minden idős emberben ott egy gyerek. Jobban ott van, mint fiatal felnőttként. Legalábbis én látom bennük. Ahogy a gyerekekben is sokszor felfedezek valami eredendő, tiszteletre méltó bölcsességet. Mintha lenne bennük egy idős ember, akit aztán szépen eltűntet belőlük a társadalom.

Befejezésül egy szokatlan, de egy Régiségtől talán nem meglepő kérdés: milyen időskort képzelsz el magadnak?

Ha a realitás talaján maradok, akkor a generációm nevében mondanék erről pár szót. Nem gondolok az idős korra már egy ideje. Nem gondolok 5 év múlvára sem, de bizonyos szintig még a jövő évre sem. Ha a jelenlegi számításokat és rendszert venném alapul, akkor körülbelül 67 éves koromban megyek majd nyugdíjba. Teljesen őszintén nézve és kimondva, kétlem, hogy ép és egészséges elmével és testtel képes leszek annyi idős koromig –például tanárként- dolgozni. Félelmetes és szomorú belegondolnom, hiszen ez azt jelenti, hogy egy bizonyos kor felett arról kell majd szóljon az életem, hogy „formában tartsam” magam, hogy képes legyek dolgozni, már ha egyáltalán lesz munkám, mondjuk akár 2 év múlva. Ha az álmok szintjén mozgok, akkor olyan időskort képzelek, amilyen gyerekkorom volt. Egy gondtalan, őszinte és szeretetben zajló 20 évet.

További sok sikert kívánok a Zöld Életmód blognak a Régiségeknek blog többi szerzője nevében is!

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Hallottatok már a bulgurról? Én kipróbáltam!

bulgur2

Anyagcsere serkentő, béltisztító, teljes kiőrlésű gabonaféle, fogyókúrázóknak is ajánlott köretnek elkészítve. 

Hatottak rám a média főzőcske műsorainak jól hangzó alapanyagai, a bulgur, a hajdina, a kuszkusz és úgy gondoltam, kipróbálom őket.  A bulgur került először szemem elé, méghozzá egy háztartási boltban, kozmetikai cikkek vásárlása közben. Forgattam a kezemben az érdekes, barnás színű valamivel megtöltött zacskót, elolvastam a szöveget elől-hátul, és mivel semleges íz hatást és egészséges étkezést ígért, a kosaramba tettem. Otthon az volt az első, hogy rákerestem a neten, hogy mi ez, majd megnéztem, mit lehet belőle készíteni. A zöldséges változat mellett döntöttem, de nem mertem többféle zöldséget beletenni, mert ebéd vendégeim is voltak – a fiam és a családja, akik nem nagyon kedvelik a zöldséget.

Bulgur1

A következőképpen készítettem el: Egy kisebb bögre, kb. 2 dl bulgurt átmostam többször és szűrőtálba tettem csöpögni. Kétszer annyi vízzel, tehát 4 dl-rel feltettem főni, zsiradék nélkül, lassú tűzőn, mert az a lényeg, hogy a vizet magába szívja és ezáltal megpuhuljon. Tettem hozzá 1 kávéskanál ételízesítőt, 1 szál sárgarépát és 1 púpozott evőkanál szeletelt gombát. Én üveges gombát használtam, de lehet frissből is készíteni. A zöldséges változatot egy kicsit tovább is fejlesztettem tojásos változattá. Az ötlet onnan jött, hogy sütöttem túrós pogácsát is és a megmaradt tojást nem dobtam ki, hanem hozzátettem még egyet és gondoltam, ha van tojásos rizs (mint kínai köret), akkor lehet tojásos bulgur is. Az elkészült zöldséges bulgurból tehát kivettem 1 adagot és 2 tojás rántottával összekevertem. Ez lett a tojásos bulgur. Ezt magamnak szántam, de az unokámmal ketten ettük meg , mert neki is nagyon ízlett.

Az így elkészült bulgur kb. 4 adag köretnek felel meg. Olyan mint a rizs, csak egészségesebb, kevesebb tápértékkel. A husi hozzá majoránnás csirkecomb volt, de sok zöldséggel főfogásnak is tálalható. Érdemes volt kipróbálni, tényleg úgy sikerült, ahogy én elgondoltam.

Éva

Egy kedves  visszatérő olvasónktól kaptuk a fenti  receptet. Köszönet érte!

De mi is az a bulgur?

A Wikipédia szerint: „A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Az íze enyhén a dióra emlékeztet. A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga.”

Főleg a török és a közel-keleti konyha jellemző alapanyaga, de mediterrán országokban és Indiában is fogyasztják.  A híres libanoni salátareceptben, a tabuléban már a saláta levétől megpuhul. Az autentikus változat sok petrezselyemmel készül. Egyes változatok gránátalmamagokat is kevernek a salátába. A másik klasszikus bulgursaláta a török kisir, amely paradicsommal és csilivel készül.

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

 https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Rakott édesburgonya

ssweet pot2

Különleges, egzotikus jellegű étel,  húsok, halak mellé adhatjuk köretnek. Vegetáriánusoknak, gluténérzékenyeknek is kiváló. Ha vendégeknek készítem, mindig sikert aratok vele.

sweet potato1

Hozzávalók:

3 db meghámozott, szeletekre vágott édes burgonya
8 evőkanál barna cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
2 nagy, középen kivájt alma, 1,5 cm vastag körszeletekre vágva
8 evőkanál liszt (gluténmentes változatban kukorica keményítő)
4 evőkanál vaj
4 evőkanál apróra vágott pekán dió, vagy dió

Apple Pudding 006

Elkészítés:

Tegyük az édes burgonyát egy nagy edénybe annyi vízzel, hogy ellepje. Melegítsük forrásig és főzzük, amíg megpuhul, kb. 25 percig. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Kenjünk ki egy 18 cm x 28 cm nagyságú sütőedényt.
Egy kis tálban keverjünk össze 4 evőkanál barna cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót. Rétegesen rakjuk le az édesburgonyát  és az almaszeleteket, a fahéjas keveréket az almaszeletekre szórjuk. Legtetejére az édesburgonya kerüljön. Egy másik tálban vegyítsük össze a lisztet, a megmaradt 4 evőkanál barna cukrot, a vajat és a pekán diót. Szórjuk rá a legtetejére. Süssük előmelegített sütőben 30 percig, illetve amíg enyhén meg nem barnul. Díszítésként tehetünk a tetejére néhány szem pekán diót egészben.

sweet 3

Ezt az ételt előre is el lehet készíteni, felmelegítve is finom.

Hedi Neu, Chicago

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

 https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Citromos almafelfújt

Apple Pudding 0

Könnyű, finom desszert, kissé savanykás íze miatt  húsok mellé is jó köretnek. Előnye, hogy még a mérleget sem kell elővenni az elkészítéséhez. Lisztérzékeny változatban is elkészíthető.

Hozzávalók:

4 szétválasztott tojás 12 evőkanál cukor 4 evőkanál olaj 2 kávéskanál citromlé 1 kávéskanál reszelt citromhéj ¼ kávéskanál fahéj 6 db közepes nagyságú zöldalma reszelve, levétől kinyomkodva 12 evőkanál liszt, lisztérzékenyeknek krumplikeményítő 1/8 kávéskanál só 8 evőkanál darált mandula, vagy dió, szeletelt mandula, vagy diórarabok

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Keverjük ki a tojássárgájákat a cukorral, amíg sűrű és világossárga nem lesz. Keverjünk hozzá 3 evőkanál olajat, a citromlevet, a citromhéjat és a fahéjat. Ezután tegyük hozzá az almát és a lisztet (vagy keményítőt). Jól dolgozzuk össze. Verjük fel keményre a tojásfehérjét a sóval. Óvatosan keverjük bele az almamasszába. Egy kb. 20cm x 30cm-es jénai vagy pyrex tepsit olajozzunk ki a megmaradt olajjal, és szórjuk meg körben a darált mandula egy részével. Öntsük bele a masszánkat. A maradék darált mandulát szórjuk a tetejére. Süssük kb. 45 percig. Díszítésként  a felvágott szeletekre manduladarabokat raktam. Tálalhatjuk melegen, vagy hidegen. Én gyakran köretnek adom húsok, vagy halak mellé.

Hedi Neu, Chicago

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!