Régiségeknek

Rácsos almatorta, ahogy Mihály készíti

almatorta végleges

Mutatós, almával töltött,  linzer típusú  sütemény, egy férfiú által elkészítve.

A csábító  kinézetű és finom almatortával egy vendégségben találkoztam. Készítője az egyik vendég volt, méghozzá Mihály, egy régiség korú úr. A vendégség apropója egészen pontosan egy könyvklub ülés volt, melyet mindig valamelyik könyvklub tag lakásán tartunk. Az a szokás, hogy a vendégek mindig hoznak magukkal valami harapni, vagy innivalót. Ha valami különlegesen finom kerül az asztalra, megragadom az alkalmat, hogy lefényképezzem, aztán, ha megkóstoljuk, és ha jó is, elkérem a receptjét. Most is így történt.

Hozzávalók:
10 dkg vaj
1 evőkanál olaj (tejföl is használható helyette)
2 bögre liszt
1 bögre cukor (ez csökkenthető, az alma savanyúságától függően)
2 tojás
1 sütőpor
1 evőkanál rum
a töltelékhez kb. egy kg alma
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg

almatorta vágott

Elkészítés:

Az egyik tojás sárgáját félretesszük a kikenéshez, a másfél tojást és a vajat egy kevés cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral kevert lisztet és az olajat, vagy tejfölt. A tészta kigyúrása után kis ideig a hűtőszekrényben pihentetjük. Közben négy-öt almát meghámozunk, kivágjuk a magházat és vékony szeletkékre felaprítjuk,  fedő alatt, gyakori kevergetéssel megpároljuk, s utána hagyjuk kihűlni.

A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk, s a tortaformába igazgatjuk úgy, hogy legalább két cm magas pereme is legyen. A másik feléből megsodorjuk a keresztrácsozáshoz szükséges vékony rudacskákat. A megpárolt almát leszűrjük, ízesítjük őrölt fahéjjal, rummal, esetleg egy kis őrölt szegfűszeggel is, s szükség esetén cukrot is adunk hozzá (savanyúbb fajta alma esetén). Az almatölteléket a tortaformába, a tészta tetejére rakjuk, és miután egyenletesre elsimogattuk, felrakjuk a torta tetejére a rácsozatot előbb az egyik irányban, aztán a rá merőleges irányban, majd a tojás sárgájával megkenjük. 180 C fokon kb. 35 percig sütjük, míg a teteje szép aranysárga lesz.

Cecilia

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Pótnagyit, pótunokát keresek!

pótnagyi2

Mostanában több helyen is találkoztam hirdetésekkel, melyekben szülők gyereküknek pótnagymamát keresnek, illetve nagymamák szeretnének pótunokát találni. Blogunk egy facebook oldal létrehozásával szeretné segíteni az egymásra találást, és bátorítani ennek a remek kapcsolati formának az elterjedését.

Miért is akar valaki pótnagymamát találni? Sokféle, de valahol mégis hasonló okokból. Egy fórumon így fogalmazódtak meg a kérések:

– Nagymamát szeretnénk a családunkba a mindennapokba, aki mesét olvas a gyereknek, babusgatja, betegség eseten vigyáz a kisfiúra, szeretet ad neki. Amit mi cserébe tudnank adni: szeretet, odafigyelés, segítség, család.

– Nagyszülőket keresnénk akik szeretnek és akiket lehet szeretni. – Szeretnénk, ha lenne valaki, akihez mehetnénk, vagy jönne hozzánk látogatóba. Jó lenne szeretetet kapni és adni.

– Szeretnénk, ha rajtunk, szülőkön kívül még valaki szeretné, kényeztetné gyerekeinket. Mi sem ingyen bébiszittert keresünk, hanem családtagot, akivel jó találkozni, akivel kölcsönösen gazdagíthatjuk egymás életét.

És, hogy miért keres valaki pótunokát? Sok idős ember van, aki tele van energiával, életkedvvel, mégis hiányzik a család, valaki, akiről gondoskodhatna, elhalmozhatná szeretetével és akitől kedvességet, törődést, figyelmet lehet kapni. Sok esetben az idős ember családja távol él, esetleg nincs unoka, vagy már felnőtt. Ki lehetne jobb tárgya ennek a szeretetnek, törődésnek, mint egy gyerek? Úgy gondolom, hogy egy nagymama, azaz nagyszülők,- hisz nagypapákról is lehet szó-, elsősorban érzelmi kötődést keresnek. Valakit, valakiket, akik várják őket, örülnek jöttüknek, gyerekeknek, akikkel játszani lehet, akiknek mesélni lehet, elvinni sétálni, bábszínházba, és akik majd hiányolják, ha netán nem tudnak menni hozzájuk. Akinek ajándékot lehet adni karácsonykor és születésnapra, akit valami saját készítésű finomsággal lehet meglepni. És ebbe a tevékenységbe beleférhet egy beteg gyerekre való felvigyázás, és esti gyerekfelügyelet is.

Gondolom, hogy ennek a viszonylag újfajta kapcsolatformának kialakulóban vannak a szabályai, gyakorlati megvalósulásának módozatai. Látva az igények létezését és tapasztalva azt is, hogy sokkal több a pótnagyit keresők száma, mint a pótnagyinak ajánlkozó,  elhatároztuk, hogy   felkaroljuk a felek egymásra találását. Mivel blogunk gyűjtő- és találkozó helye az energikus, tettre kész és fiatalos időseknek, nagy a valószínűsége, hogy sok potenciális nagyszülő kerülhet ki blogunk mintegy 1800 kedvelője közül. Ugyanakkor blogunkat sok fiatal is látogatja, így ez igazán jó terepnek kínálkozik a találkozásra.

Úgy gondoltuk, hogy nyitunk ehhez egy új facebook oldalt és reméljük, hogy sok megosztással hamarosan idetalálnak az egymást keresők. Az persze bizonyos, hogy egy pótnagyi nem fog sok kilométert utazni, hogy pótunokára leljen, ezért fontos, hogy az érdekeltek földrajzilag közel legyenek egymáshoz. Ezért is szükséges, hogy az ország minden szögletébe eljusson az ügy híre. Elképzelésünk szerint a facebook oldalon nemcsak a keres-kínál hirdetéseknek adunk helyet, de lesz mód a tapasztalatok kicserélésére is. Hogy legyen elképzelésetek, milyen lehet egy pótnagyi/pótunoka kapcsolat, olvassátok el Brigitta írását e témában.

Hogy legyen elképzelésetek, milyen lehet egy pótnagyi/pótunoka kapcsolat, olvassátok el Brigitta írását e témában. Kattintás ide:

Kérjük, hogy minél többen osszátok meg a facebookon ezt a posztunkat, hogy eljusson a gyereküknek nagyszülőt kereső szülőkhöz is.

A PÓTNAGYI-PÓTUNOKA FACEBOOK OLDALRA VALÓ ELJUTÁSHOZ Kattints ide!

Cecilia és bloggertársai

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Őszi koszorú készítése – csináld magad!

na ez az

A koszorúkészítés nálunk  egy  őszi “szertartás”,  búcsúzkodás  a kert növényeitől és alkalom a felhasználásukra, átmentésükre  a hidegebb, őszies időszakra. Nagyon élvezetes ez az évente megismétlődő  tevékenység, nevezhetném hobbinak is. Bár a koszorú meghatározó színeit mindig az okkersárga és tűzpiros tűztövis bogyók adják, kiegészítőként  mindig felhasználok más növényeket is, és mindig újakkal kísérletezem.

Így készült a koszorúm. Indulásként a még zöld szőlővesszőkből  koszorút fontam, a jobb tartás kedvéért tettem hozzá som és fagyal vesszőket is.  A sokéves gyakorlattal megtanultam úgy koszorút kötni, hogy nem kell hozzá kötözőanyag. A vesszők szárazabb részeinek lemetszésével és a vesszők végének bedugdosásával  egy vékony, nagy átmérőjű koszorú alapot készítettem.

jó7

A koszorú ív egy részére tiszafa hajtásokat rögzítettem. A kötözéshez az egész készítés során vékony, átlátszó, horgászzsinórt használtam (gyöngyfűzéshez is  használom).  Ezután az alapra kerülő  növényi részeket metszőollóval  kb. 20 cm-es  darabokra vágom, a sérült, fonnyadt részeket levágom. A tűztövis nevéhez híven tele van nagyon szúrós tüskékkel, ezektől mindenképpen meg kell szabadulnunk még a feltűzés előtt.

jó6

Ezután jön a koszorúkészítés  legizgalmas része, amikor a díszítő növény részeket rápróbálom a koszorú alapra. Illesztgetem, nézegetem, hogyan fog majd a legjobban mutatni, különböző variációkat próbálgatok. Ha eldöntöttem, milyen legyen, indulhat a kötözés. A tüskétlenített tűztövis ágakat felkötöttem a tiszafával bevont részre, több ágat helyeztem egymásra, hogy tömöttebb, dúsabb  legyen. Idén először használtam erdei iszalagot a koszorú díszítésére. A bolyhos  terméseket a koszorú felső ívéhez rögzítettem. Ez a vadon termő, kúszó növény sok bosszúságot okoz a kertben, mert még a magas fákra is felkúszik, de itt és most remekül használható volt.

jó4

Végül kísérletképpen  kis levelű vadszőlő indákat kötöttem a koszorú  aljára, mintegy szalagként. Lakásunk teraszának falára akasztva így mutat:

jó2

Az általam felhasznált növények  azonkívül, hogy mutatósak,  azért is alkalmasak koszorúnak, mert megszáradva is szépek maradnak egy-két hónapig. Egyedül a vadszőlő fog hamar elfonnyadni, amit majd  frissre cserélek.

Néhány koszorú a korábbi évekből:

koszorú régi 3

koszorú régi

koszorú régi 2

régi 4

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Barátságok óvodától idős korig

barát

A barátság kedélyessége, meghittsége, izgalma a neten is átjön, felvidít és boldoggá tesz.

Ötéves kis unokámtól kérdezem a minap, hogy milyen volt a szülinap, amire meg volt hívva.  – Nem olyan jó, mert kevés barátom volt ott – válaszolja. Kit tartasz barátodnak, Pannikám? – kérdezek vissza. – Hát akivel szeretek játszani, és akit meghívok a szülinapomra. Elgondolkodtam ezeken a mondatokon és megállapítottam, hogy hatvanon túl is valahogy így működnek a barátságok, az ember akkor jön össze egy barátnőjével, ha jól érzi magát vele.

Azt szokták mondani, hogy a rokonokat nem, de a barátokat maga választja az ember. Első kis barátnőm Jucóka volt, akivel egyfelé laktunk és minden nap együtt mentünk haza az oviból. A barátkozás tehát a közösen  hazajáráson alapult, de az is igaz, hogy többen laktunk egyfelé, mégis csak vele lett belőle barátság. És sorolhatnám még a hasonló példákat az iskolából, munkahelyről, szomszédságból, ahol a sok, véletlenül mellém került emberből kiválasztottam azt (kiválasztottuk egymást), akiből barátnő lett.

Sok barátság a mai napig megmaradt. Persze nem véletlenül, ahogy mondják, ápolni kell a barátságot is, mint a növényeket. Valami szálra felfűzni, valamihez kötni, valami apropót találni a személyes, vagy akár távolsági kapcsolattartásra. Van, akivel évente csak egy-kétszer találkozunk, mégis barátnőnek merem nevezni, másokkal gyakrabban, egy-egy esemény kapcsán, az igazán közeli barátnők a „holnap mit csinálsz?” gyakoriságával vannak jelen életemben. A legtartósabb barátságok azok lesznek, amelyek kibírják az élet viharait, sőt a viharban erősödnek csak meg igazán.

Vannak barátnők, akik szép lassan eltűntek, de szinte észre sem vettem, nem hiányoznak. De van kettő, akik fájó űrt hagytak maguk után. Az egyiket megbántottam, a másik csak úgy elmaradt, „nem mentem utána az élet egyre sűrűbb erdejében”- a költő szavaival élve. Néha álmodom velük. Talán meg tudnám találni őket, csak bátorságot kellene gyűjtenem.

Néha van úgy barátnők között is, hogy valamiben nem értünk egyet, megbántjuk egymást, rossz szájíz marad valami után. Ilyenkor ha lehet, legjobb tisztába tenni a dolgokat, vagy fátylat borítani a nézeteltérésre és elfelejteni. Ha nem tesszük,  a kis seb is elmérgesedik, a barátság megromlik, és nem lehet többé helyrehozni. Nálam legalábbis így működnek a dolgok.

Az iwiw, facebook, a társasági fórumok fantasztikus perspektívát nyitottak a régi barátnők felkutatására. Nagy elánnal vetettem bele magamat a keresésbe. Katicával az általánosban voltunk sok évig jó barátnők, aztán évtizedekig nem is hallottunk egymásról. Megtaláltam az iwiwen, nagyon vágytam látni őt és találkoztunk. Beszélgettünk egy jót, de nem tudtuk áthidalni a több évtizedes kihagyást, nem sikerült feléleszteni a barátságot, pedig mindketten akartuk.

Az a jó, ha az ember idős korára is meg tudja őrizni a nyitottságát az új kapcsolatok létesítésére. Nekem a blog hozott ilyen új barátságokat, virtuálisakat, mert a legtöbbel még személyesen nem is találkoztunk. Csodás ez a netvilág, ahol olyan könnyű hasonló gondolkodású, érdeklődésű, és nem feltétlenül egykorú ismerősöket szerezni, s e kapcsolatokból akár barátság is lehet. A barátság kedélyessége, meghittsége, izgalma a neten is átjön, felvidít és boldoggá tesz.

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Zöldséges kuszkusz, ahogy Adél készíti

20150617_181004 Barátaink meghívtak bennünket egy kuszkusz vacsorára, hogy megkóstoljuk, ők hogyan készítik. Fényképezőgéppel felszerelkezve érkeztünk, mindent lefotóztunk, majd elkértük a háziasszonytól, Adéltól, a receptet. Nagyon ízlett, azóta mi is kipróbáltuk és helyet kapott az étrendünkben. Végülis ez egy olyan köret, amit nem kell főzni, csak leforrázni !!!! Bloggertársunk, Vica, kísérletezett elsőként itt a blogban kuszkusz elkészítésével. Az ő bejegyzéséből az is kiderül, mi is az a kuszkusz.

20150617_180148 20150617_180258 20150617_180318 20150617_180343 20150617_180401 20150617_180434 20150617_180622

Hozzávalók 2 személyre:

10 dkg közepes méretű kuszkusz 2 dl víz 1 húsleves, vagy zöldségleves kocka 2 evőkanál olíva olaj só, bors, citromlé ízlés szerint 20 dkg mozzarella sajt 2 db közepes húsos zöld, vagy piros paprika 2 db közepes paradicsom 1 fej lila hagyma 2 pár füstli (füstölt virsli) 5 db apróra vágott bazsalikom levél Elkészítés:

A vizet felforralom, feloldom benne a leveskockát. A kuszkuszt egy tűzálló tálba teszem és ráöntöm a forró levesalapot, hozzáadom a két kanál olívaolajat, ízlés szerint ízesítem sóval, borssal, citromlével. Megkeverem, majd 20-25 percre lefedem, hogy a kuszkusz magába szívja a folyadékot. Ez idő alatt kicsire felkockázom a mozzarella sajtot és a zöldségeket. Ha kiadós egytálételt akarok csinálni, akkor a zöldségeken kívül adok hozzá 2 pár főtt füstlit is, amit szintén felaprítva belekeverek. Egyéb, nem túl kemény friss zöldség, pl. uborka, is jó bele. Lazán összekeverve, nagy tálban tálalom hidegen, illetve, amennyire az elkészítésig a kuszkusz lehűl.

A kuszkusz nagyobb élelmiszerboltokban negyed kilós csomagolásban kapható.

Cecilia

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Szünidei programok – Játszótéri felfedezések

20150726_131358

Nem kell drága játszóházakba és kalandparkokba vinni a gyerekeket ahhoz, hogy színvonalas és izgalmas szórakozást találjunk nekik. Egyre több az új, ötletes játszótér országszerte.  A nyári szünetekben mi  módszeresen kutatjuk a fővárosi játszótereket, sőt ezúttal vidéken is találtunk egy vadonatújat.  Egy jó játszótér kedvéért  érdemes a város túlsó felére is elközlekedni. Remélem, hogy a vidékről a fővárosba látogatóknak is  hasznos lesz ez a kis útmutató.

20150726_130757

Hollókői játszótér

holló6

Hollókői játszótér

Hollókői játszótér

Hollókői játszótér

Egy hosszú hétvégét töltöttünk Hollókőn, és ott fedeztünk fel egy vadonatúj, nemes faanyagokból,  kötelekből készült, rendkívül ötletes, színes, meséken alapuló játszóteret. A mászókákkal, hintákkal felszerelt,  kalandra csábító kastélyokkal és  izgalmas faragott faszobrokkal díszített játszótér egy dombon épült,  és csodás kilátás nyílik onnan a környékre. Mászófal, homokozó, forgó  és egyéb játékok csábítanak  a hollókői nagy parkoló mellett lévő játszótérre. A világörökség részét képező faluban egyébként most fejeződik be  egy EU-s beruházás, melynek  eredményeként  a népi hagyományokat őrző település  teljes szépségében pompázik. Érdemes egy hétvégén ellátogatni a Budapesttől alig több, mint egy órára lévő Hollókőre.

kassai6

Kassai téri játszótér

kassai2

Kassai téri játszótér

kassai3

Kassai téri játszótér : mászóka-homokozó-csúszda a legkisebbeknek

A XIV. kerületi Kassai téri játszótér felfedezése  már régóta terveinkben szerepelt, kívülről is izgalmasnak látszott a nagy területen, árnyas fákkal szegélyezett park.  Nem csalódtunk, Pannika unokánk boldogan  próbálta ki a cölöpvár  ügyességet és bátorságot próbáló mászókáit, mozgó hidjait, mászófalát. Különösen a vízszintesen kifeszített kötélháló  volt csábító,  új próbatétel számára. Ezenkívül  két csúszda, hinták, homokozó, és  egy külön rész a legkisebbeknek, sok gyereket és felnőttet vonzottak oda,  még a nagy nyári hőségben is. Ottjártunkkor  megelégedéssel konstatáltam, hogy a nagyapák is aktívan  részt vesznek  a nyári gyerekfelügyeletben :-).

olimpiai2

Olimpia park

 Az V. kerületi Olimpia park játszótere igazi, nagy meglepetés volt.  A Dunához közeli, a Parlamenttől egy ugrásra lévő játszótér nemcsak izgalmas, de kényelmesen modern is. A hajót imitáló óriási mászókakomplexum nemcsak a gyerek kezeket-lábakat veszi igénybe, de egyéb gondolkodtató, ügyészségfejlesztő játékokat is rejt a belsejében.  Külön játszó részek vannak a legkisebbeknek és remek csúszda-mászófal kombinációk a legügyesebbeknek.  És ki halott már olyan játszótérről, ahol mosdó-WC (vécépapírral)-pelenkázó is van? Én ugyan nem, de itt az is van. Igaz, ez nemcsak játszótér, hanem park is, kutyafuttatóval, sportpályával és olimpiai  emlékfallal.  Talán a belvárosnak és a parlament közelségének köszönhető az is, hogy a gyerekek és szüleik  mindenféle nyelveken beszéltek. A nagy fákkal szegélyezett és rugalmas műanyag borítással ellátott játszótérre bizonyára sokszor ellátogatunk még.

olimpiai1

Olimpia park

olimpiai3

Olimpia park

OLIMPIA2

Olimpia park

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Vallatószék 24. – Régiségeknek – interjú

Vendégposzt

Nemzet napszámosa és az Egy csepp Európa című blogok szerzőjének, Gellért Tündének az  interjúja Ceciliával a Régiségeknek blogról.

A Vallatószék vagy a Bloggerkedd során egy olyan bloggertársunkat kérdezzük, akit nagyra becsülünk és szeretünk. Célunk az, hogy olvasóink is megismerkedjenek különleges egyéniségekkel és értékes blogokkal. Az én választásom Ceciliára, azaz Hámori Trebitsch Terézre esett, aki a Régiségeknek blog („Legyen az időskor a lehetőségek kora”) szíve-lelke.

1. Kérlek, mutasd be a blogodat! Milyen szándékkal indult, mitől más, mint a többi? Hiánypótlónak érzed-e?
– A blogot azzal a szándékkal indítottam 5 évvel ezelőtt, hogy kortársaimnak, az ötven feletti korosztálynak a mindennapjairól, örömeiről, bánatáról írjak. Akkortájt, közel a nyugdíjhoz, már egyre kevesebbet írtam, és mint újságíró, ez nagyon hiányzott. Úgy gondoltam, hogy a blogolással új területen folytathatom a szakmámat. Más blogokkal összehasonlítva a legfőbb különbség, hogy ez a blog egy meghatározott korosztálynak szól. Bár életünk sok mindenben hasonló a fiatalabbakéhoz, mégis vannak speciális, csak ránk jellemző élethelyzetek, amivel más blogok, – és a média úgy általában – keveset foglalkozik. Ilyen szempontból a Régiségeknek valóban egy hiányt pótol.

2. Hogyan kapta a blog a nevét, és hogy lettél Terézként Cecilia?
– A Régiségeknek blogcím úgy született, hogy valami jó hangzású szinonimát kerestem a idős szóra, azaz a korosztályra, ahová magunk is tartozunk, és akikhez szólni akarunk – de nem találtam. A régiség szó köznapi értelemben tárgyra vonatkozik, úgy gondoltam, hogy emberekre vonatkoztatva szokatlan, de humoros lesz. A régiség végül is egy értékes, hosszú múlttal rendelkező tárgy, így illik ránk is. Ezt az elnevezést már sokan használják, jól lehet vele azonosulni. Fényképnek a blogban a címhez illően nagymamámnak egy fiatalkori fényképét választottam, sőt nicknévként felvettem a nevét is. Így lettem Cecilia.

Tanti1
3. Sokunk számára a nagymamánk életünk egyik meghatározó személyisége volt. Mit jelentett számodra az igazi Cecilia?
– Nagymamám egy derűs, harmonikus személyiség volt, pedig nagyon sok bánat volt az életében, mint a két világháborút átélt nemzedéknek általában. Születésemtől az ő haláláig együtt éltünk vele – szüleim és én. Nem emlékszem, hogy valaha is veszekedett, kiabált volna, nagyon tudott alkalmazkodni. Mivel szüleim dolgoztak, vele voltam otthon gyerekként. Ő teremtette meg azt a mindig rendezett, tiszta otthont, ahová naponta frissen főzött ebéddel, édességekkel és érdekes történetekkel várt haza az óvodából és iskolából. Még kilencven évesen, halála előtt egy hónappal is főzött és ellátta a háztartást. A boldog, gondtalan gyermekkort teremtette meg számomra. Nagymamám a kitartás, az alkalmazkodás, az önzetlenség, a kedvesség és a derűs életszemlélet szimbóluma az életemben.

4. Mivel több alkotótárs hozza létre, ismertesd, kérlek, a te szerepedet.
– Amellett, hogy én magam is szerző vagyok, a szerkesztő szerepét töltöm be. Az írások hozzám érkeznek be, és én teszem fel a bejegyzéseket a blogra, ha szükség van rá, kis szerkesztés után. De legfőbb szerepemnek azt érzem, hogy inspirációt adjak blog-barátaimnak, hogy életük egy-egy helyzetét tegyék nyilvánossá, beszéljenek érzéseikről, gondolataikról, hiszen sok embernek szerezhetünk vele örömet, segíthetünk problémáik megoldásában, felismerésében. Azt is fontosnak érzem, hogy megörökítsük emlékeinket, aminek gyerekeink, unokáink egyszer majd nagyon fognak örülni. Van úgy, hogy kitalálunk egy témát, és többen írunk ugyanarról, de leginkább mindenki arról ír, amihez leginkább kedve van, amihez a legjobban ért. Ezért ilyen sokszínű és változatos témájú, stílusú a blogunk.

5. A pozitív életszemlélet áthatja a blogot akkor is, ha fájdalmas téma kerül szóba. Honnan ered (és hogy sikerült megőrizni) ezt az életigenlő szemléletet?
– Örülök, ha így látod. Talán leginkább ebben hasonlítunk egymásra mi, ennek a blognak a szerzői. Ez az életigenlő szemlélet feltehetően természetünkből és korunkból fakad, és erre a szemléletre tudatosan ráerősítünk. Egyfajta felismerés ez, hogy ne megkeseredve, hanem örömöket, élményeket keresve éljük le életünk utolsó szakaszát. Természetesen mi is küzdünk az időskor szokásos gondjaival, de mégis tele vagyunk kíváncsisággal, tenni akarással, és szeretnénk ezt a szemléletet terjeszteni magunk körül. Az életkor meghosszabbodásával dédszüleinkhez képest átlagosan 20-25 évvel élünk tovább. Nem mindegy, hogy hogyan töltjük el ezeket az éveket. Szeretnénk kitörni abból a láthatatlanságból és hallhatatlanságból, amely ezt a korosztályt körülveszi. A blog a mi szócsövünk, melyen keresztül hallatjuk a hangunkat. Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen hallanak meg bennünket és követnek.

6. Egyik kedvenc írásom tőled a háború után született generáció összehasonlítása nagyszülőként az előző nemzedékkel (Tíz dolog, amiben mi, hatvanévesek, mások vagyunk, mint anyáink – Aki szeretné, itt elolvashatja!). Nagyon sok lájkot és megosztást kapott, ez a téma tehát komoly érdeklődésre tarthat számon manapság. Szerinted mi lehet az oka? Miért érezted fontosnak, időszerűnek, hogy írj róla?
– Úgy tűnik, hogy kimondtunk valamit, amivel sokan tudnak azonosulni. 1800 lájkot és 370 megosztást kapott ez a bejegyzés másfél hónap alatt. 10 pontban foglaltuk össze, milyennek látjuk, illetve szeretnénk látni magunkat mi, hatvanasok. Az írás úgy született, hogy írásomhoz bloggertársaim is hozzáfűzték véleményüket. Arról van szó, hogy hogyan tekintsünk magunkra mi, hatvanasok: beteg, öreg, sajnálatraméltó emberekként vagy az életet élvezni akaró, kíváncsi, tevékeny, hosszú életre berendezkedő régiségekként? A szemléletmód, az időskorról alkotott kép az, amin mi magunk tudunk változtatni, és ezzel mások szemléletét is alakítani tudjuk. Nem kell hozzá pénz, befolyás, központi akarat. A mi életünk nagyon megváltozott a szüleink életéhez képest, főként a nők élete változott sokat, lényegesen könnyebb, szabadabb lett. Ma idősnek lenni mást jelent, mint régebben volt. De még sok sztereotípiával kell leszámolnunk, hogy széles körben elhiggyük és a fiatalabbakkal is elhitessük, hogy 60 felett is lehet új dolgokat tanulni, új kapcsolatokat létesíteni, új hobbit találni, utazni, sportolni, sőt, akár pénzkereső elfoglaltságot végezni. Az internet jó lehetőséget teremt számunkra is. Össze tudunk fogni, hallatni tudjuk a hangunkat. Blogunk facebook oldalán jól érzékeljük a pezsgést, a hatvanasok is szívesen megszólalnak, ha megfelelő közeget találnak

7. Szembetűnő, hogy sokat kommentelsz, kérdezel, tehát sokféle blogot olvasol. Ez a nagyon rokonszenves kíváncsiság és érdeklődés életed többi területét is áthatja? Mivel foglalkozol, melyek a főbb érdeklődési területeid, hogyan osztod be az idődet?
– Valóban sok minden érdekel. Elfoglalt nyugdíjas vagyok. A blognak, amely nemcsak írást, hanem kapcsolatokat is jelent, fontos helye van az életemben, nyugdíjasként egy állandó elfoglaltságot jelent. Ezen kívül férjemmel együtt örömmel és sokat foglalkozunk az unokákkal. Sok hobbim van, amikre végre van időm: kertészkedek, ékszereket készítek, kerámiázok, családfakutatást végzek, szeretek kis közösségeket létrehozni, több civil szervezetnek és társaságnak vagyok tagja, többek között két könyvklubnak, melyet barátaimmal hoztunk létre. Minden nap végzek valamilyen testmozgást, tornázok, jógázom, vagy gyalogolok.

8. Milyen kapcsolat fűzi össze a blog alkotóit, hogyan jött létre ez a csapat?
– Jelenleg 11 régiségkorú bloggertárs és 2 külsős szerzőnk van. Úgy működünk, mint egy kis újság. A csapat tagjai a barátaim és rokonaim közül kerülnek ki, kivéve a legújabb bloggertársunkat, aki olvasónkból vált szerzővé. Volt, akit én hívtam, és beszéltem rá az írásra, és voltak, akik a blogot olvasva jelentkeztek, hogy szeretnének bekapcsolódni. De vannak alkalmi szerzőtársak is, akik csak egy-egy írást juttatnak el hozzánk közlésre. Laza kapcsolat fűzi össze a bloggereket, leginkább e-mailen és chaten kommunikálunk, a személyes találkozás ritka, már csak azért is, mert két tagunk külföldön él, és Magyarországon is több településen lakunk. De évente legalább egyszer tartunk egy blogtalálkozót, ahol sor kerül az egymással való ismerkedésre és a blogügyek megtárgyalására. Ketten vagyunk újságírók, a többieknek nem tanult szakmája az írás, mégis többen kiemelkedő tehetségek, és remekül írnak. Jó példával szolgálnak arra, hogy idős korban is el lehet kezdeni egy új karriert, jelen esetben a blogolást. A blog az íráson kívül egy közösséget, a valahová tartozás, a közös siker érzését is nyújtja számunkra.

9. Végül egy utolsó kérdés, ami a blog sokoldalúságára vonatkozna. Általában aki blogot ír, igyekszik egyfajta tematikát követni formai szempontból is. Van, aki recepteket tesz fel ételfotókkal, van, aki utazások tapasztalatait teszi közzé, van, aki DIY ötletek leírását osztja meg velünk. Nálatok hogy is van ez?
– Nálunk nincs tematikai, formai kötöttség. Témáink rendkívül szerteágazóak: a gasztronómiától, az utazáson át a lakberendezésig, mindenfélével foglalkozunk. Speciálisak az időskor örömeivel, gondjaival, az unokákkal, gyerekeinkkel, párunkkal való kapcsolatról szóló írások. Szívesen írunk emlékeinkről, és osztjuk meg tapasztalatainkat az egészséges életmóddal kapcsolatban is. Kedveljük a nyugdíjjal való gazdálkodás, a takarékosság, újrahasznosítás, csináld magad témaköröket, és van egy szépirodalom rovatunk is, ahol elbeszélői vénánkat csillogtatjuk meg. Azt szeretnénk, ha mindenki, aki „betéved” hozzánk, találna valami kedvére való olvasmányt.

Ceciliával Gellért Tünde beszélgetett

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kerti játszótér ötletek – Csináld magad!

fahasáb

A nyár a szabadtéren való tartózkodás  időszaka a gyerekek számára is. Tegyük  lehetővé, hogy a kertben, az udvaron  is találjanak maguknak játékra, mozgásra alkalmas helyeket. Íme néhány példa, hogyan lehet házi kivitelezésben is megvalósítani jó ötleteket.  A komolyabb projektek megvalósításához már ezermester Apuka, vagy Nagyapa, vagy szakember segítsége  szükséges. Sokféle anyagot, pl. autógumikat, kivágott fák részeit kidobás, elégetés helyett újrahasznosíthatjuk a kerti játszótéren.

farönk

A fenti négy képen kivágott fák törzsei, ágai, lefűrészelt rönkök kerültek újrahasznosításra. A mászókák és lépegetők próbára teszik a kisebb és nagyobb gyerekek ügyességét, egyensúly-érzékét. A kialakításnál arra kell ügyelni, hogy a fa alkatrészek  megfelelően rögzítve legyenek és ne álljon ki belőlük semmi, amivel a gyerekek megsérthetik magukat.

autógumi

A használt autógumiktól gond megszabadulni, a játszótéren viszont sokféleképpen hasznosíthatjuk. Befestve és láncra felfüggesztve még adhatunk neki egy életet hinta formájában. A gyerekek imádni fogják a pörgő, tekeredő hintát, amelyre méretétől függően többen is felülhetnek egyszerre. Megoldandó feladat a láncra szerelt autógumi biztonságos tartó szerkezetének kialakítása.

homokozó

Ezek az ötletesen kialakított homokozók a legnagyobb melegben is használhatók. A baloldali, házikószerű homokozó árnyékot adó teteje alá be lehet bújni hűsölni. Használaton kívül a homokozó  begurítható a rácsos házikó alá. A  jobboldali képen látható fakeretes homokozó fedelét úgy alakították ki, hogy homokozás közben padnak is alkalmas. Mindkét homokozó  játékos,  vidám  színekre van festve.

színház

A kinti tér alkalmas mindenféle szerepjáték megvalósítására is. Vastagabb és vékonyabb fa ágakból, farönkökből, lécekből és vászondarabokból került kialakításra ez a kerti színház, vagy  bábszínház (baloldali kép). A fák között kifeszített mászóhálón függve Pókembernek képzelhetik magukat az ifjú hősök (jobboldali kép).

játszótér

Nagyobb tér és komoly szakértelem kell a fenti projektek kivitelezéséhez. A baloldali képen látható mászókák fa elemekből készültek. Az elülső a kisebb, a hátsó a nagyobb gyerekek részére készült.  A jobboldali képen a kerítés szegélyezte kerti sarokban egy  kötélből, fából és autógumiból megalkotott, rendkívül ötletes játszóteret látunk, ahol a gyerkőcök hintázhatnak, kúszhatnak, mászhatnak és ugrálhatnak.

gumik2Az autógumikból ötletes festéssel mókás kerti virágtartó is lehet, de növények helyett a gyerekek is beleülhetnek. (baloldali kép). Négy faoszlop és négy autógumi segítségével  ötletes mászóka alakítható ki (jobboldali kép).

hintak

A kislányok kedvenc játékszere, a hinta, viszonylag könnyen kialakítható egy léc, vagy egy kiszuperált gördeszka  felfüggesztésével.  Ketten egymás mellett repülni a magasba, vagy állva hintázni különösen jó mulatság.

lepke

Alkothatunk  gyönyörködtetésre szánt, csak a szemnek szép kerti csinálmányokat is. A színesre festett, egymáshoz ragasztott  kavicsok hernyót formálva jól mutatnak a bokrok alatt. A festésben a gyerekek is részt vehetnek (baloldali kép). Lepke itatót úgy készíthetünk, hogy egy élénk színű, széles, lapos tálba egy-négy arányban cukros vizet öntünk és túlérett gyümölcs darabokat teszünk bele. Ez a szirup sok szép pillangót fog odavonzani.

festés

Ugyancsak gyerekek bevonásával készíthetjük el a fenti  projekteket. A gyerek mindkét talpát  zöld, fehér és lila festékkel festjük meg, majd rányomjuk egy nagy  virágcserépre. Aztán fekete festékkel megrajzoljuk a lepke csápját és kész a kézzel festett cserepünk (baloldali kép).  A jobboldali képen látható kaktusz cseréphez lapos kavicsokra van szükségünk. A kavicsokat befestjük zöld festékkel és fehér pöttyök, vonalak ábrázolják a  tüskéket. A megfestett kavicsokat beleállítjuk egy homokkal telt cserépbe. Már készen is van a vízálló kaktuszunk, amit még locsolni sem kell.

                                                                                                     Képek forrása: Pinterest

 Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Tíz dolog, amiben mi, hatvanévesek, mások vagyunk, mint anyáink voltak

barátnők5

Először is: Mi, a háború után született idősek, beleszólunk a világ dolgaiba, nem akarunk szép csendben, észrevétlenül megöregedni. Mi hallatni akarjuk a hangunkat, internetezünk,  facebookozunk és blogolunk, ott vagyunk a rádiós és televíziós betelefonálós műsorokban, és mondjuk a magunkét. Sőt, ott vagyunk még a tüntetéseken is.

Másodszor is: Mi, mai hatvanon túliak, örömteli időskort szeretnénk, élvezni akarjuk az életet. A háborút is átélt,  szeretett anyáinkhoz képest könnyebb volt az ifjúságunk. Arra törekszünk, hogy életünk utolsó évtizedeiben is hasznosak és tevékenyek maradjunk.

Harmadszor is: Nem gondoljuk, hogy mert öregek vagyunk, nekünk nem jár szórakozás, kultúra, utazás. Mi, mostani hatvanasok, nemcsak a mozikban, és a színházakban vagyunk ott, de jelen vagyunk mindenféle előadáson, múzeumlátogatáson, (lihegve és olykor bicegve) a városnéző sétákon, virág- és kutyakiállításon, bevásárlóközpontokban és strandokon, azaz mindenütt, ahol nyüzsögni lehet.

barátnők 7

Negyedszer is: Mi, fiatal idősek, nem gubózunk be, hanem útra kelünk, tömegközlekedve a városokban, autót vezetve és vonatra, repülőre szállva vidéken és külföldön. Sokan vagyunk, akik még új tájakra kíváncsiak, új felfedezéseket akarunk tenni idős korunk ellenére is.

Ötödször is: Mi, mai hatvanévesek, szeretünk új dolgokat tanulni, mert minden érdekel bennünket. Ötven éve, hogy iskolába jártunk, de most tanfolyamon nyelveket tanulunk, szavakat biflázunk, idősakadémiai előadáson szorgalmasan körmölünk. Elsajátítottuk a számítógép, az okostelefon, a video, és egyéb modern kütyük használatát. Nem gondoljuk azt, hogy ebben a korban az ember már csak felejt és leépülőben van.

Hatodszor is: Mi, hatvanon túl sem akarunk generálozásra szoruló öreg tyúkoknak kinézni, mert tudjuk, ha karbantartjuk a testünket, ha teszünk azért, hogy fittek legyünk, még nyolcvanévesen is jó kondiban maradhatunk. Nem vagyunk restek konditerembe járni, zumbázni, jógázni, egészségesen táplálkozni és csinosan öltözködni.

Hetedszer is: Mi, mai hatvanas nők, képesek vagyunk új életet kezdeni a hatodik X után is. Ha egyedül maradunk, partnert keresünk és találunk, interneten ismerkedünk, társas összejövetelekre járunk, és egy új kapcsolat kedvéért várost, vagy életformát is változtatunk.

barátnők 6

Nyolcadszor is: Mi, fiatal idősek, gyerekeinkkel, unokáinkkal sokszor Skype-on és e-mailen tartjuk a kapcsolatot, ha messzire szakadnak tőlünk, és ha kell vonatra, repülőre pattanunk, hogy láthassuk őket. Mi, mai nagyszülők, magunk is sokat jártunk iskolába, és a médiának hála sokkal többet tudunk a világról, mint szüleink tudtak.

Kilencedszer is: Mi, mai hatvanas nők, akik végigdolgoztuk az életünket, hozzászoktunk, hogy saját jövedelmünk van, hogy függetlenek vagyunk. Ha az élet úgy hozza, hogy öregségünkre magunkra maradunk, megállunk a magunk lábán is.

Tizedszer is: Mi, mai hatvanasak, tevékeny és élvezhető időskort szeretnénk. Küzdünk a sztereotípiák ellen, melyek szerint az öregség rossz és félelmetes életkor, amikor csak betegség és magány vár az emberre. Mi, a háború után született idős nemzedék, meg akarjuk változtatni az időskorról alkotott képet. Példával akarunk szolgálni gyerekeinknek és unokáinknak, hogy ne féljenek megöregedni.

Cecilia

 

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Vallatószék 18. GreenLove – Zöld Életmód

GreenLove2

A Vallatószék, vagy Bloggerkedd egy olyan sorozat, amelyben a Cafeblog bloggerei hétrő-hétre egymást vallatják,  hogy a sorok mögé bepillantva többet megtudjanak a blog szerzőjéről. A vallatószékbe mi most a  GreenLove – Zöld Életmód blog íróját, Évát ültettük be, akivel kölcsönösen szívesen olvassuk egymás blogját.

Blogod témája mindenféle hasznos és korszerű életmód tanács az egészséggel, háztartással, táplálkozással, testápolással kapcsoltban. A legnépszerűbb téma mégis a Holdnaptár, rengetegen olvassák ezeket az írásaidat. Szükség van asztrológia ismeretekre a holdnaptár elkészítésére? Avass be a műhelytitkokba, hogyan születnek ezek az ezoterikus hangulatú írások?

A blog egyik gerince valóban a holdnaptár, ami már tizenéves korom óta foglalkoztat. Volt olyan időszakom, amikor csak csodáltam, hogy micsoda dolgokra lehet hatással egy égitest, volt olyan időszak, amikor részlegesen követtem; jelenleg teljesen követem és igyekszem a javamra fordítani hatásait. Maga a holdfázis, a jegy és az ajánlott tevékenységek számos helyen fellelhetőek, követhetőek. Azonban a GreenLove holdnaptár célja, hogy tippekkel, irányokkal a valódi hétköznapi életet megkönnyítsük. Egyszerűbb, vidámabb, boldogabb napok, minőségibb életmód. Nem vagyok profi, nem vagyok asztrológus, de rendkívül sok forrást feldolgoztam. Autodidakta módon tanultam, megfigyeltem a rendszereket, megfigyeltem magam és környezetem. Nem szeretnék túlontúl belemélyedni, igazán nem szeretnék jelenleg profibb lenni a témában, mert úgy gondolom, hogy az egyszerűség, követhetőség, megfoghatóság a GreenLove Holdnaptár alappillérei.

Úgy tudom, hogy egy vállalkozás támogatására jött létre a blogod. Mivel foglalkozik ez a vállalkozás? Mennyire képes egy blog szolgálni egy cég kibontakozását és későbbi sikerét?

A GreenLove egy életmód vásártér. Webáruház és földi bolt, Székesfehérváron. A célunk teljesen egyirányba mutat a Holdnaptárunk céljával. Egyszerűbb, hatékonyabb, vidámabb hétköznapok. Olyan minőségi és különleges termékeket szeretnénk elérhetőbbé tenni, melyeket kipróbáltunk, megszerettünk, viszont rendkívül körülményes módon, több helyről lehetett csak beszerezni őket. Szeretnénk, ha az emberek kilátnának a hiperek világából. Abból a világból, ahol a profit érdekében a megtévesztés is elfogadható. Engem személy szerint felháborít, hogy vadászni kell a ténylegesen mesterséges vegyszereket nélkülöző termékeket az átlagos boltokban. Magam is több alkalommal nyúltam rá bio elnevezésű kozmetikumra vagy ételre, amiről aztán az összetevők átolvasása után kiderült, hogy nem bio. Ha valamit nagyon nem szeretek, ha hülyének néznek és nincs időm órákig összetevőket böngészni. Úgy gondoltuk a GreenLove létrehozásának pillanatában, hogy vannak emberek, akik ugyanígy éreznek. Természetesen vannak más megfontolások, okok és érvek is. A blog egy felület, ahol tájékoztatni, szórakoztatni, feltölteni, megnevetettni szeretnénk. Számos helyet végignéztünk, végül arra jutottunk, hogy a Nők Lapja Cafe olvasótábora az egyik legnyitottabb, legkedvesebb olvasóközönség, és itt vannak a legszínesebb blogok, így itt indultunk el. Ha az üzleti részére vagy kíváncsi, akkor azt kell hogy mondjam, hogy rengeteg befektetett idő és lassú eredmény. Türelemmel fordulunk a kérdéshez. Számos más marketingfelületet is használunk.

Azon kevés bloggerek egyike vagy, akiknek személyisége a posztok jellege miatt teljesen rejtve marad az olvasók elől. Ki a GreenLove blog írója?

Teljesen szándékos és tudatos ez. Hárman alkotjuk a GreenLove világát. Hármunk ízlése, gondolatai, szokásai. Nem szeretnék sem a blog arca lenni, sem a tulaja. A GreenLove igazán mindenkié. Akár te is írhatnál, ha van véleményed, tapasztalatod, ötleted. Kitennénk. A blog megalkotásakor egy sokkal interaktívabb kommunikációt reméltem, de a közösségi oldalak jobb felületnek bizonyulnak ehhez. A GreenLove blogot egy örök idealista, az életet könnyekig hatódva szerető, a gyermekéért és férjéért hálás 34 éves nő írja. A GreenLove számára egy mellékállás. A szíve, lelke és gyakran az élete egy igen nagy része jelenleg a tanításé. Általános iskolai tanárként dolgozik. Katasztrofális ebédeket képes főzni és utál teregetni (főleg zoknikat), imádja a krumplit minden formában és éppen próbál leszokni a reggeli kávéról. Mindenkiben megkeresi a jót, a szerethetőt, azonban sokszor háborog Y-generációs igazságérzete. Grafomán és szófosoda. Egy ember, aki törekszik arra, hogy jobbá válljon. Szeretné legyőzni démonait, gyengeségeit és szeretné látni gyermekének boldogulását. Természetesen egy lusta kutya is, aki tud dögleni, punnyadni, romantikus drámákon bőgni, órákig telefonálni és még panaszkodni is.

https://www.youtube.com/watch?v=DB6ADE9ieQI

 

Az írásaid alapján azt gondoltam volna, hogy egy nagy élettapasztalattal rendelkező, bölcs, idősebb hölgy osztogatja az adott esetben emberek döntéseit befolyásoló tanácsokat, jóslatokat, életvezetési tippeket. Hogyan tettél szert fiatalon ilyen sok tapasztalatra?

Nem hiszem, hogy bölcs vagyok. Vannak viselkedésminták, amelyeket a Hold előhoz számos emberből. Én nem szeretném senkinek megmondani, hogy milyen legyen, vagy ne legyen, csupán azt látom, hogy olyan könnyen ítélkeznek egymás felett az emberek. Nem titkolt szándékom, hogy mi, emberek, tanuljunk meg magunkba nézni, magunkban keresni, és forduljunk egymás felé úgy, ahogy elvárjuk, hogy hozzánk is forduljanak. Folyamatosan teszek szert a tapasztalatokra, mégis túl fiatal vagyok, hogy bárkinek megmondjam a frankót, hiszen magam is esendő és tökéletlen vagyok. Magam is behisztizek olykor víz őselem idején, magam is képes vagyok tüzet okádni a rendszerre tűz irányoknál és érzem, amint elememben vagyok szűz Hold idején. Előrántom SárkányÉvát, az ő elvárásait, a tökéletesség hiánya miatti óriásfeszültséget. Aztán észreveszem, és próbálom legyűrni, megfordítani. Rengetegszer sikerül már. A biztatás pedig alaptulajdonságom. Talán, mert annyira jól esik, ha engem bíztatnak; így gondolom, hogy másoknak is jól esik.

Nagyon jól fogalmazol, jó a stílusod, nagy a szókincsed – ez tanulmányaidból is következik. Nem gondoltál-e arra, hogy olyan blogot is írsz, amelyben jobban megmutathatod magad, jobban szárnyalhat a fantáziád egyéb témakörökben is?

Köszönöm a bókokat. Mindig is szerettem az irodalmat. Középsulis irodalomtanárom egy olyan jelenség, aki képes volt szerelmet ébreszteni költői képek és eszközök iránt. A szüleim rengeteget olvastak, remek mintát kaptam. Nem látom, milyen blog lehetne ez, amit javasolsz. Egyelőre nem gondolkodok semmiben. Nagyon szeretem a közösségi oldalakon összegyűlt embereket. Mind a Holdhallgatók, mind a Zöld Lelkek, mind a Kertitörpe kedvelők nagyon aranyos és kedves hölgyek és urak. Jelenleg teljes mértékben boldogít a jelenlétük. Bármilyen új hobbi egy régi elengedését hívná maga után. Jelenleg nem látom, mit engedhetnék el és miért.

Tanítás, vállalkozás, család, háztartás mellett hogyan van időd blogolni? Mivel és kivel töltöd a feltehetően kevés szabadidődet? Mivel töltenéd, ha több lenne?

Időbeosztás, rendszerek és gyorsaság. Folyamatosan fejlődök szerencsére a fentiekben. A blogot egy tavaly decemberben leírt és kidolgozott rendszer alapján írom. Részletes tennivalólistát és időbeosztást követek. Férjemmel és kislányommal töltöm a szabadidőm egy részét, a másik részét magammal. Szeretnék többet mozogni, edzeni. Szeretnék megtanulni rendesen meditálni, jógázni. Magamat ismerve többet tennék a GreenLove-ba és többet tennék a tanárként való fejlődésembe, esetleg elvégeznék tanfolyamokat, amikkel szemezek. Reiki II, gyógynövények, finomságok. Egy szakács tanfolyamra is eljárnék, hogy megadjam az esélyt a finom ebédeknek.

A Liebster Awards díj kapcsán kerültünk közvetlen kapcsolatba egymással. Meglepett, hogy fiatal korod ellenére milyen empátiával viseltetsz az idősek iránt. Honnan ez a kötődés?

Nem kötődésnek nevezném, inkább tiszteletnek. A jelenlegi idős embereknek olyan szintű változásokat kellett és kell befogadni az életébe, folyamatosan, ami elképesztő. Volt egy nagymamám és egy nagypapám. A nagypapám sajnos korán meghalt. A szeretetére emlékszem leginkább. Sokat figyelhettem gyerekkoromban, mert leginkább olyan emlékeim vannak, amikor valamit nagy gonddal készített. A nagymamám is elment már sajnos. Nagyon hiányzik az a béke szigete, ami ő volt nekem. Az a könnyelmű derű, az a kedves bolondozás. Még az illatára is emlékszem. Minden idős ember valakinek a nagymamája, nagypapája vagy szerette. Minden idős ember óriási élettapasztalattal rendelkezik, és ennek megfelelő alázattal vagy éppen lazasággal fordul másokhoz. Minden idős emberben ott egy gyerek. Jobban ott van, mint fiatal felnőttként. Legalábbis én látom bennük. Ahogy a gyerekekben is sokszor felfedezek valami eredendő, tiszteletre méltó bölcsességet. Mintha lenne bennük egy idős ember, akit aztán szépen eltűntet belőlük a társadalom.

Befejezésül egy szokatlan, de egy Régiségtől talán nem meglepő kérdés: milyen időskort képzelsz el magadnak?

Ha a realitás talaján maradok, akkor a generációm nevében mondanék erről pár szót. Nem gondolok az idős korra már egy ideje. Nem gondolok 5 év múlvára sem, de bizonyos szintig még a jövő évre sem. Ha a jelenlegi számításokat és rendszert venném alapul, akkor körülbelül 67 éves koromban megyek majd nyugdíjba. Teljesen őszintén nézve és kimondva, kétlem, hogy ép és egészséges elmével és testtel képes leszek annyi idős koromig –például tanárként- dolgozni. Félelmetes és szomorú belegondolnom, hiszen ez azt jelenti, hogy egy bizonyos kor felett arról kell majd szóljon az életem, hogy „formában tartsam” magam, hogy képes legyek dolgozni, már ha egyáltalán lesz munkám, mondjuk akár 2 év múlva. Ha az álmok szintjén mozgok, akkor olyan időskort képzelek, amilyen gyerekkorom volt. Egy gondtalan, őszinte és szeretetben zajló 20 évet.

További sok sikert kívánok a Zöld Életmód blognak a Régiségeknek blog többi szerzője nevében is!

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!