Régiségeknek

Ha az ember gyereke külföldön él…

Előttem is kitárult a világ!

 

 

Bloggereink közül többnek külföldön él a gyereke, mint sok szülőnek Magyarországon. Mindenki máshogy éli meg ezt a helyzetet, de valahol mégis hasonlóan. Elsőként Vica mesél.

 Lányom idestova 20 éve él külföldön. Annak idején könnyen és talán meggondolatlanul döntött, hogy Németországban bébiszitterkedik.

Persze, a fiókák kirepülnek és élik a maguk életét, de ilyen messzire elmenni! Nem zavarta el senki és semmi a családi házból, megvolt mindene, volt külön kuckója, tanulhatott, dolgozhatott volna. De ő hatalmasat álmodott. Olyan hirtelen történt, hogy azt se tudtam mondani, vigyázz magadra kislányom!

Így utólag visszagondolva, nem volt könnyű dolga. Akik azt mondták, de jó neki, mérgesen leintette, hogy mindenki próbálja ki, hogy milyen jó. Most már talán jobb, jól érzi magát, megtalálta élete célját, de mindig keményen megdolgozott mindenért.

Nem volt ott anyuka, akinek szoknyája mögé bújhatott volna. Meg kellett küzdeni a nyelvvel, hisz középiskolában nem német nyelvet tanult. Sokszor sírva keresett telefonon, mert nem tudta kiönteni senkinek a bánatát. Bébiszitterként nem volt könnyű két kamasz gyerekre vigyázni, akiknek a mamája állandóan úton volt, mert légi kisasszony volt a foglalkozása.

Szabadidejében állandóan bújta a nyelvkönyveket, hogy megtanulja a német nyelvet. Kemény évek voltak ezek. Igaz a munkájának minden évben meg volt az eredménye. Olyan helyeken nyaralt, hogy én még a térképen is alig tudtam megtalálni.

Egyszer rávett, hogy menjünk együtt nyaralni Egyiptomba. Ha nem ösztönöz, én soha, de soha nem jutottam volna el oda, abba a különös világba. Nemhogy oda, de még Németországba sem. Emlékszem, amikor az első repülőjegyet rendeltem interneten, szorongva nyomtam meg a végső megrendeléshez az „elküld” gombot, lesz a mi lesz alapon. Lányom bátorsága, kitartása engem is sok mindenre sarkalt, így én is bátrabban utazgatok a nagyvilágban, persze hozzá is, Németországba. Ennek unokám a legnagyobb nyertese, mert mindenhová viszem magammal. Tanulgatom az idegen szokásokat, jól közlekedek repülővel, autóbusszal, profi módon kezelem a számítógépet és járok-kelek határon kívül és belül. Nem kell otthon ülnöm és várnom, hogy a csodás világ bekopogtasson ablakomon.

A német nyelvet is kénytelen voltam autodidakta módon tanulgatni, ha akartam, ha nem. Muszáj volt német szavakat, mondatokat értenem, mert lányom párja úgy szólt hozzám németül, mintha az lenne az anyanyelvem.

Lányomnál Németországban

Belátom, hogy nagyon messze van kilométerekben mérve a családjától, jó lenne, ha többet láthatnám, de igazából skypon, telefonon talán többet beszélgetek vele, mint a fiammal, aki a szomszéd városban lakik pár kilométerre. Úgy érzem, hogy jól tette, hogy nem maradt itthon.

Vica

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Marika Kiss says:

  Judit! Mindezeket ugyanígy írhatnám azzal a különbséggel,hogy nekem a lányom és unokáim Angliában,fiam pedig az USA-ban él.A többi érzés stimmel.

 2. Helmeci Vica says:

  Kedves Judit! Az én szívem is fáj, hogy lányom külföldön él, de kárpótol a boldogsága.

 3. Judit Erdős says:

  Én is egy olyan szülő illetve nagymama vagyok akinek mindkét gyereke külföldön él.
  Nem vagyok ettől olyan vidám.
  Igaz, hogy igy sok olyan helyre eljutottam, ahová úgy különben nem .
  Fiam Svájcban és a lányom meg USA ban. Ide évente 2x tudunk kimenni, talán Svájcba gyakrabban.
  Örülök mindig amikor ott vagyok náluk, de irtó fájó szívvel vagyok itthon amikor látok más nagyszülöket akik hozzák vísszik az unokájukat, ott vannak minden eseményen, ebédet főznek, stb. Ebből én mind kimaradok.
  Igaz van Skype, de ez már idővel főleg egy kamaszodó gyerekeknél , csak arra szolgál hogy
  “helló”
  Igen arra büszke vagyok, hogy kint nagyon jól megállják a helyüket, több nyelvet tanulnak, sportolnak, stb, de erre ma már itt is van lehetőség. Ott is itt is pénz kérdése.

  Nagyon fáj a szívem amikor az ismerőseim mesélnek mi mindet mondanak a gyerekek, mi mindent tudnak, és én ebből csak a videókon át küldötteket tudom megosztani.
  Nem vagyok ettől boldog. Szerintem senki sem az, nem igazán hiszem el ha ezt állítja.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!