Régiségeknek

Egy nagymama kamasz-túlélési praktikái

Tíz parancsolat kamaszkorúak nagyszüleinek.

teen2

Újabban szakirodalomban próbálok jártasságot  szerezni 13 éves fiúunokám korosztályának tüneteiről. Mivel Markust 3 hónap óta most, a téli szünetben látom újra, így felkészítettem magam, hiszen nem tudom, hol tart a “fejlődésben”. Nyáron már voltak ráutaló jelek.

 

Most leginkább Vekerdy Tamás és Gyurkó Szilvia kiváló pszichológusok jellemrajzain nevelkedem ezügyben. A családunkban eddig csak kamaszlányok nevelődtek fel a 80-as, 90-es években, de semmi kirívó esetre nem emlékszem. Mint tudjuk, azóta nagyot fordult a világ.

 

Nos, egy hete már nevezett kamasszal “élek” egy fedél alatt, így megfogalmazódott a következő hétre (és akár néhány évre) vonatkozó 10 parancsolatom, ami természetesen csak számomra kötelező. Más nagyszülőknek csupán betekintést kínálok a megszerzett tapasztalatokba, és levont tanulságokba.

 

Mózessel ellentétben, és kőtábla híján agyamba vésem ezeket. Egyébként sem lesznek már aktuálisak a 10 évvel később létező kamaszoknak, hiszen az akkori serdülők csak legyintenek elődeik ósdi play stationjaira,  online játékaira. Ők már talán az oxigént is kapszulákban nyelik, és nemlétező izomzatuk stimulálását speciális vibráló fotel végzi holmi foci, ne adj isten parkban focizás helyett. Játszani persze ők is fognak, de gondolatátvitellel, egy, a fejükre illesztett agyhullám-vevőkészülékkel. Ez az én rémálmom. Jövőbeli Nagymamák! Felkészülni!

 

Ezzel nem az okos kütyük ellen agitálok, használatuk ma már elengedhetetlen, de mértékkel!!! Hiszen annyi más inger is létezik csodás világunkban, pl, a Könyv!

 

markus

 

Tíz parancsolatom a következő:

 

 1. Ne vedd zokon, ha rég látott unokád csak egy röpke ölelésre hagyja el barlangját, majd folytatja izgalmas, virtuális életét.

 

 1. Ajándékba ne általad hasznosnak vélt dolgot vegyél, inkább időben tudakozódjál, minek örülne. Ha ez online játék, ne add át az esti családépítő programot megelőzően, mert akkor nem tudod elvonszolni rég látott rokonaihoz.

 

 1. Örülj te is, ha a kamasz örül. Bár elveimmel ellentétes játékot adtam neki, az első, és egyetlen igazi ölelést ezért kaptam.

 

 1. Mutass érdeklődést, amikor kivételesen bevon a játékba. Rájössz, hogy nem mindegyik ördögtől való, van, aminek szép a háttere (Markus szaknyelvén grafikája) és az erőszakot épp egy elrabolt jó barátja megmentésével magyarázza.

 

m3

 

 1. Ne erőltesd a beszélgetést, sőt válj láthatatlanná, hallhatatlanná, amikor online kommunikál. Ellenben, ha elvétve közölni akar veled valamit, hallgasd szájtátva!
 1. Ne reméld, hogy a barátaival a te vágyad szerint napsütésben mennek a parkba, (jó, hogy mennek egyáltalán). Lehet, hogy pont szemerkélő esőben tudják összehozni a találkozást. Egyáltalán azt se reméld, hogy naponta kiteszi a lábát a lakásból. Ha ettől ideges leszel, te menj friss levegőt szívni (helyette is)!
 2. Értékelj minden személyes segítséget, ami szívből jön! (Ezúttal a karácsonyfa díszítés volt az egyetlen alkalom).

 3. Nyugodj bele, hogy éjjel 2-kor is csak apja határozott utasítására hajtja álomra a fejét. Ebből következően délig ne is ébresztgesd, és akkor csak reggelit adj neki. Ne háborogj, ha a 4 órai “ebédet” csak egy órás késéssel fogyasztja, mert épp koncentrál, és “onlányban” van.

 4. Emészd meg, hogy  már nem vagy partner számára! Az a kedves kisfiú, aki együtt etette veled a parkban a mókusokat, hattyúkat, már a múlté. Ha éppen ilyen szórakozásra vágysz, tedd ezt egyedül!

 

m9

 1. A legfontosabb: fogadd el, és szeresd olyannak, amilyen! Így van remény, hogy visszakapod a ragaszkodó, kedves unokát pár év múlva, mire lecsengenek testi, lelki változásai!

 

Mintha megérezte volna, hogy éppen róla írok, odajött hozzám, és igazi szeretettel megölelt, bizonyítva, hogy ő most is kedves. Néhány órája nem kínálgatom semmivel, csupán békén hagyom. Talán ennyi is elég?!

 

Egy ismerősöm kedvenc mondása jut eszembe: “Kíméld meg magadtól a gyereket!”

Annaróza

 

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Annaróza says:

  Kedves Mária! Igazad van, nagyon nehéz megállni, hogy ne avatkozzam be, de konfliktuskerülő vagyok, és békefenntartó. Nem kívánhatom, hogy azt tegye, ami szerintem jó és hasznos. Megváltozott hozzáállásomnak köszönhetően utolsó esti, szilveszteri búcsúnk alkalmával megkérdezte: “mama, mikor jössz vissza?”

 2. Mária Kálmán says:

  Kedves Annaróza!

  A legjobban az tetszik a legújabb írásodban,
  hogy igyekszel kívülálló maradni – pedig tapasztalatból tudom, hogy ez nagyon nehéz. Mi csak 200 km-re lakunk a mieinktól, de mivel napi szinten
  nem tudunk segíteni – inkább csöndben maradunk.
  Valószínűleg ez hosszú távon tényleg jobban bejön
  a kis drágák részéről.

 3. Annaróza says:

  Kedves Saci! Úgy gondoltam, hogy a lányok kicsit nyitottabbak más programokra is. A nyári szünetben nekem is könnyebb volt a városunk, és a környék adta lehetőségek iránt felkelteni a fiú érdeklődését, mint strand, óriáscsúszda, kalandpark, stb. Félek, hogy az idén már nyáron is erősebb lesz a számítógép csábítása. Még házbeli barátot is beszerveztem neki, de mivel a magyar gyerekekre ugyanúgy jellemző a netfüggőség, múlt nyáron már csak 1-2 alkalommal jött velünk.Kortárs nélkül pedig remênytelen az ügy.Fel a fejjel!Majd elővesszük nagymamai kreativitásunkat.

 4. Trischler Ferencné says:

  Kedves Annaróza ! Nagyon tetszik az unokával kapcsolatos megállapítás.Az én unokám is tőlem távol él .Évente csak 2x 3x tudunk találkozni.Már a nyáron érzékeltem a változás szelét,ahogy írod is.Valóban a mai technika mássá teszi a mama-unoka kapcsolatot, amit bizony fájó szívvel veszünk tudomásul.Mi is ha nem lett volna a strand csábítása , talán a szobában nyaraltunk volna, mert ugye Ő hozzám nyaralni jött !Mivel kislány,szerettem volna a csinos kis ruhákban látni,amit nagy unszolás és valamilyen kívánság teljesítése kedvééret vett föl.Neki kényelmesebb volt a kis sort és polo .Még sorolhatnám tovább.De ahogy mondod ezekkel a másságokkal együtt kell őket a mamáknak szeretni.Saci


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!