Régiségeknek

Caponata – könnyű, nyári zöldségétel

caponata

A caponata (ejtsd: káponátá) egy olasz eredetű  zöldségétel. Sokféle caponata változat van, és mind nagyon finom. Én általában egy nappal azelőtt készítem el, hogy enni akarjuk, mert jobb, mint frissen. Igaz, hogy némi előkészítő munkát igényel, de megéri a fáradozást. Könnyű, nyári lisztmentes étel.

Hozzávalók 6-8 személyre:

1 nagy padlizsán, 2-3 cm-es kockákra vágva
2 db cukkini, 2-3 cm-es kockákra vágva
1 nagy lila hagyma, félcentis kockákra vágva
6 db fokhagyma gerezd, szétnyomva
1 piros és egy sárga paprika, 1 cm-es kockákra vágva
extra szűz oliva olaj
só, ízlés szerint
egy csipet piros paprika
1 dl víz
4 evőkanál paradicsom püré
2 evőkanál cukor
4 evőkanál vörös borecet
1 marék mazsola
5 dkg kapribogyó
1 dl fenyőmag, pirítva, helyettesíthető dióval is
1 csokor menta apróra vágva

Caponata3

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra
A padlizsánt,  ha időm engedi, csíkosra hámozom, úgy, hogy 2 cm-es csíkokban lehámozom a  héját,  illetve két-centinként meghagyom a héját – ettől nagyon gusztusos lesz a kész étel. Tegyük a feldarabolt padlizsánt egy nagy tálba és bőségesen öntözzük meg olíva olajjal, majd sózzuk ízlés szerint. Teregessük szét egy sütőlemezen és süssük, amíg puha lesz, kb 15-20 percig. Ha kész, tegyük félre.

Egy széles, mély serpenyőt kenjünk ki olajjal. Dobjuk bele a felvágott hagymát és paprikákat, sózzuk ízlés szerint. Pirítsuk 8-10 percig, amíg a hagyma puha és ízes nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát és főzzük további 5-6 percig, majd keverjük hozzá a paprikákat és főzzük együtt további 5-6 percig. Ezután jöhet bele a cukkini, sózzuk ízlés szerint és pároljuk, amíg az összes zöldség puha és aromás nem lesz és a zöldségek kezdenek összeérni, mint a lecsó esetében. Ez is kb. 5-6 percig tart. Adjuk hozzá a padlizsánt, a paradicsompürét és egy dl vizet. Addig főzzük, amíg a víz el nem párolog.

Egy kis tálkában oldjuk fel a cukrot az ecetben, majd tegyük hozzá a többihez. Keverjük bele a mazsolát, a kapribogyót, a mentát és a fenyőmagot. Újabb 5-6 perc együtt főzés következzen. Tegyük a caponatát egy tálaló edénybe. Tálaljuk azonnal, de még finomabb lesz másnap, vagy két nap múlva, ha az ízek összeértek.

Hedi Neu , Chicago

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

 https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Cecilia says:

    Jó főzőcskézést! Én is kedvet kaptam hozzá.

  2. Lujza65 says:

    Nekem való vegetáriánus étel, el fogom készíteni!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!