Régiségeknek

Tepsis hús vegyes zöldséggel

Akik olvasgatják receptjeimet, tudják, hogy általában a gyorsan, könnyen, kevés munkával elkészíthető, de ízletes, finom ételeket készítem szívesen. Most is egy ilyet kínálok elkészítésre.

Hozzávalók: (4-6 személyre, a résztvevők evőkapacitását is figyelembe véve)

6 szép szelet, sovány sertéscomb,
1 kg. mirelit franciasaláta, vagy mexikói mix keverék,
10-15 dekányi füstölt oldalas,
2 fej nagy vöröshagyma,
fél deciliter olíva olaj,
kevés vegeta

Hozzávalók a húspáchoz:

3 evőkanál olíva olaj,
1 evőkanál szójaszósz,
1 csapott evőkanálnyi piros arany (csemege),
1 csapott evőkanálnyi fokhagymakrém,
1 csapott evőkanálnyi mustár,
1 kávéskanálnyi sültcsirke fűszersó (sertéshúsokhoz is szívesen használom)

Szeretem a boltban a hentest megkérni, hogy kb. kisujjnyi vastagságú, szép szeleteket vágjon nekem a sertéscombból. Most is így történt, a fényképen látható, hogyan néz ki minimális hártya és kövér rész eltávolítása után. Mivel a szeletek egyforma vastagságúakra sikerültek, kiverni sem kellett őket.
A fűszereket jó alaposan összekeverem, (a szójaszósztól kissé barnás szint kap), majd az első hússzeletet bekenem a páccal – lapos, fagylaltos kanalat szeretek ehhez használni, jól lehet vele dolgozni – tányérra fektetem a bekent oldallal lefelé, és bekenem a másik oldalt is. Sorba következnek a szeletek, ugyanígy pácolva és egymásra rakva. A kész étel ízének jót tesz, ha a húst, fóliával jól letakarva 24 órára hűtőbe tesszük, de az is elég, ha 1-2 órát áll a pácban.

A sütőt előmelegítem 180-200 fokra. Közben előveszek egy tepsit (én szeretem használni a kerámia bevonatosat, mert nem ég le benne az étel), aljára öntöm a fél deci olíva olajat, majd a mirelit zöldség felét elsimítom a tepsiben. A két vöröshagymát megtisztítom, és vékony karikákra vágom. Az egyik hagyma karikáit elhelyezem a zöldségen, majd a vegeta felével megszórom. A füstölt oldalast kicsontozom óvatosan, hogy egyben maradjon, vékony szeletekre vágom, s a felét elhelyezem a hagymakarikákon.

Ezután az egészet betakarom a szelet húsokkal, úgy hogy lehetőleg a hússzeletek ne fedjék egymást. Ha itt-ott mégis egymásra kerül egy-egy hús, nem gond, mert úgyis összehúzódik a sütés alatt. Ezután fordított sorrendben kerülnek a tepsibe a hozzávalók.

Először a füstölt oldalas szeletek, majd a hagymakarikák, végük a mirelit zöldség. Itt is megszórjuk egy kis vegetával.

Ezután nagyon alaposan befedjük alumínium fóliával, jól a széleihez szorítva, hogy a gőz ne nagyon tudjon a sütőben a tepsiből eltávozni. A már teljesen felmelegedett sütő közepére rakjuk 35-40 percre.

Amikor ez az idő eltelt, óvatosan kivesszük a tepsit, vigyázva lefejtjük a fóliát. Vigyázni a gőz éget! A húsokat grillcsipesszel megfogjuk, megfordítjuk, és úgy helyezzük vissza, hogy egy szedőkanállal a helyéről elhúzzuk a zöldséget, majd odatéve a húst, beborítjuk vele. Ugyanígy járunk el a többi szelettel is. Visszahelyezzük a fóliát és további 20-25 percre visszatesszük a sütőbe.
A tepsis húsból 1-1 szeletet tányérra helyezünk, mellé szedjük a zöldségeket. Akik ennél tartalmasabb köretet is szeretnének, azok krumplipürét, vagy rizst tehetnek mellé.

Jó étvágyat!

Papá Stefano

Ha szívesen olvastad ezt az írást, oszd meg másokkal is!

Ha megtetszett a blogunk, örülnénk, ha csatlakoznál  a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol naponta nagy élet van, megvitatjuk az élet apróbb-nagyobb örömeit és gondjait.

Csatlakozáshoz

katt ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!